Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2011-BEN

 

János és családja

Az apa egyedül neveli a 13 éves súlyosan fogyatékos fiát és az egészséges 10 éves kislányát. Az anya kb. 8 évvel ez előtt úgy lépett ki a családból, hogy az apa unokaöccsétől lett állapotos. A beteg fiút otthagyta az apára, a kislánnyal anyaotthonba került, ahol megszületett az újabb kislány, s miután 1 év múlva lejárt a lakhatásuk, állami gondozásba adta a gyermekeket. Az apa mindkét kislányt kivette (a kisebbik is az ő nevét viselte, mert házasok voltak) majd a nem saját gyermek az anyai nagymamához került. Velük él még az apa lány testvére és annak felnőtt fia.

János reggelente tolókocsival kell elvinnie a fiát iskolába és tanítás után érte kell mennie. Ezért ápolási segélyen van, és így nem is dolgozhat. A kislánya jól tanul, ő a család „esze”.

A család jövedelmei: apa ápolási díja 33.000Ft, a családi pótlék 40.700Ft, és János testvérének a szociális járadéka, 25.500Ft.

A lakás rezsije (lakbér, víz- és szemétdíj, villany) havonta 27.000Ft körül van.

Sajnos olyan sok tartozásuk gyűlt össze, hogy a gázt kikapcsolták, így jelenleg egy nagyon kis teljesítményű (nem is lakás fűtésére alkalmas), villannyal működő hő ventilátorral fűtenek. 

A szobában az ablakok nagyon rossz állapotban voltak, hiányzott néhány helyen az üveg, és az ablaktok teljesen el voltak korhadva. János, amikor először náluk voltunk a ventilátort magáhozszorította, mert annyira fázott.santa-csalad-011.jpg

Összesen 1 db. ágy volt az egész lakásban, amin a nagynénié volt, a többiek a földre tett szivacson, ill. leterített paplanokon aludtak. 

A lakásban nincs sem fürdőszoba, sem WC, csak a folyósón. A beteg gyereket János egy csecsemőnek való kis műanyag kádba állva szivaccsal mossa le naponta.

A családnak láthatóan van igénye a tisztálkodásra, a konyhában lévő mosogatón tiszta szivacsot, illetve fogpoharat és fogkeféket láttunk.

Mosógépük nincs, legtöbbször a közelben lakó nagymamánál mosnak. A nagymama, aki 73 éves nyugdíjas, nagyon sokat segít Jánoséknak!

Évek alatt közel 400.000Ft lakbér és közüzemi tartozás halmozódott fel, most próbálnak az önkormányzattól adósságcsökkentő támogatást kérni, de az önrész havi részlet fizetéséhez anyagi támogatásra lenne szükségük!

 

Adományozók segítségével az ablak megjavíttatásához, és a tok cseréjéhez szükséges 70.000Ft-ot összegyűjtöttük, és így a lakásban több fokkal melegebb lett már karácsonyra!!!

Ezt a komoly összeget a következők segítségével tudtuk kifizetni: Czoboly Ernő és Éva, Kárpáti András, Szauer/Cserti család, Váradi Judit, és egy anonim adományozó.


joablak.png

 

 

     

 

    

 

 

 

 

 

 


Nagy szükség volt egy hűtőszekrényre, a Szauer/Cserti család adománya ez volt:

huto.png

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Még karácsony előtt a család részére 5000Ft értékű élelmiszer adomány érkezett, és így a hűtö majdnem megtelt!

 

 

 

 

 

Békés Dorottya és Békés Bálint adományaként a család egy kanapét, székeket, íróasztalt, konyhai felszereléseket kapott! A bútorok szállítását alapítványunk fizette.

Egy anonim adományozótól kapott a család egy franciaágyat, melynek szállítását a Hoffmann/Simonovits család fizette.

Hála Váradi Judit adományozónak, végre Niki régi vágya is teljesült, és kaptak egy TV-t!

tv.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Anasztázia

Az idős asszony a VII kerületben lakik. Nyugdíjas, jövedelme 51.250.- Ft. A gázt kikapcsolták lakásában, jelenleg a családsegítő központ adósságkezelő programja keretében folyamatosan törleszti díjhátralékát. Egy korábbi agyérgörcs miatt Anasztázia keze és a lába elég merev, írni sem tud. A merevséget a hideg csak fokozza. Amikor önkénteseink meglátogatták csak egy kis rezsóval próbálta a lakást bemelegíteni, ami teljességgel lehetetlen volt!

Az e-Corvina kft-től  egy új olajradiátort kapott az idős, beteg asszony, és így  meleg lakásban ünnepelhette a karácsonyt!

 

  

Ágnes

Az asszony elvesztette az állását - mert tüdején talált daganat kemoterápiás kezelése elhúzódott. Asztmás kislányával egy fűtetlen lakásban élt, mert a gázművek mindaddig nem kapcsolta vissza a gázt, ameddig életveszélyes gázkészüléküket meg nem javíttatják.

Két önkéntesünk megszervezte egy új konvektor vételét és beszerelését, melynek költsége 59.500.- Ft volt.

A pénzt a következő támogatóknak köszönjük: Dávid/Czoboly család, dr Petrich Judit, Hoffmann/Simonovits család, Kárpáti András, és két anonim adományozó!


Edit

Edit évek óta egyedül neveli három gyermekét. 2011 augusztusában Martin, Edit középső gyermeke belefulladt a Lupa-szigeti tóba. Csaba (17 éves) és Klaudia (10 éves) jó tanulók. Csaba gimnáziumba, Klaudia általános iskolába jár. Egyikük sem tudta kiheverni Martin elvesztését.

Amikor Edit segítségért fordult alapítványunkhoz, a család havi jövedelmét a 29.600.- Ft családi pótlék, és a 28.500.- Ft bérpótló juttatás jelentette. Edit próbált különféle ruhaneműt árulni a Bosnyák téri piacon szombatonként, mellyel havi szinten kb. 8-10 ezer forinttal tudta kiegészíteni pénzüket.

Edit intenzíven keresett állást (melyet a munkaügyi kiskönyve is igazol), de 6 elemivel, szakma nélkül reménytelen volt a helyzete.

Martin temetése 320.000.- Ft-ba került, melyet havi 30.000.- Ft törlesztéssel fizet vissza Edit a hitelezőknek. A lakbér havi költsége 45.000.- Ft volt, de a temetés óta nem tudták fizetni. A gázt már kikapcsolták. A sok felhalmozódott tartozás miatt el kellett hagyniuk az albérletüket.

Alapítványunk összegyűjtött használt ruhákat, melyeknek eladásával Edit egy kis pénzhez jutott. De ez csak átmenetileg oldotta meg a helyzetüket, hiszen a legfontosabb volt egy bejelentett munkahely találása Edit részére. Ez év január elsejétől ez is sikerült! További fontos segítségként alapítványunk pénzt gyűjtött a család lakbér tartozásának kifizetésére és kauciót arra az esetre, ha Edit talál kifizethető bérű albérletet. 

A pénzt a következő támogatóknak köszönjük: Beck Andrea, Dávid/Czoboly család, a Hoffmann/Simonovits család, Társadalom 2000. Bt, és Tuza Judit.

Edit köszönő levele (első oldalmásodik oldal), megerősített minket abban a hitünkben, hogy alapítványunk az adományozók támogatásával fontos munkát végez! (A levélről az eredeti név aláírását az anonimitás érdekében kivágtuk.)

 

Eszter

Sarolta 74 éves, egyedül él egy leromlott állapotú, szoba-konyhás lakásban. A lakás saját tulajdona, havi közös költsége jelenleg 16.207Ft a vízdíjjal együtt. Ezen kívül 3.683Ft célbefizetést követelnek tőle havonta. Mivel Sarolta 2009-ben elmaradt a társasház felé a befizetésekkel, a közös képviselő végrehajtást rendelt el, így a nyugdíjának 33%-át a Nyugdíjfolyósító a társasház részére utalta. Azonban a nyugdíjból fennmaradó kb. 30.000 Ft-ból a közös költséget továbbra sem tudja fizetni, tehát egy ördögi körben mozog, a tartozást mindig levonják, majd új tartozás keletkezik, amit egyéb költségek terhelnek.

A közös képviselővel történt egyeztetés során körvonalazódott, hogy megoldást jelentene Sarolta számára, ha vízórát szereltetne föl, mivel így a havi lakhatási költségei jelentősen csökkennének. A vízdíj kb. havi 9000Ft, ha ezt tényleg a fogyasztásának megfelelően fizethetné, valószínűleg csak töredéke lenne, mivel a szoba-konyhában nincs lehetőség nagy vízfogyasztásra – nincs fürdőszoba, és mosni is ritkán szokott Sarolta.

A közös képviselő is nyitott arra, hogy a vízóra felszerelése esetén nagyobb türelmet tanúsítson, és partnerek lennének abban is, hogy a tartozást a Családsegítő Központ közreműködésével adósságcsökkentő támogatás igénylésével csökkentsék.

Sarolta már beszereltette a vízórát (ennek költsége kb. 20.000Ft), azonban az üzembe helyezéssel kapcsolatos többi költséget már nem tudja fedezni.

Alapítványunk elintézte, és egy anonim adományozó kifizette a vízóra üzembe helyeztetését.

 

Andrea

Az asszony férjével és beteg fiával él egy szobakonyhás lakásban. Konvektoruk használhatatlan és életveszélyes (szivárgott a gáz!) volt, ezért a gázt kikapcsolták a lakásban.

Alapítványunk vásárolt egy jó állapotú használt konvektort, és felszereltettük, melynek költsége 40.000.- Ft volt.  A pénzt köszönjük anonim adományozóinknak!

 

 

Viktória

A lányt kétéves korától egyedülálló édesapja neveli, mert édesanyja teljesen eltűnt a család életéből. Viktória rendkívül érzékeny, tehetséges lány, aki édesanyja "elvesztését", édesapjával való konfliktusokkal terhelt kapcsolatát, rossz anyagi körülményeit rajzai, illetve versei, kisebb prózai alkotásai révén próbálja elmondani, kiírni, kirajzolni magából. Viktória egy több száz oldalas regényt is írt már - számítógép híján – tollal.

Az e-Corvina Kft. adományaként karácsonyra a rendkívül tehetséges fiatal leányt egy használt számítógéppel leptük meg, ami nagy segítséget és örömet jelent számára!

 

 

 

Mária

A beteg asszony két álláskereső fiával él együtt.  A fiúk mindenben segítik a háztartást, egyedül a mosást nem szeretné az édesanya rájuk bízni. A régi mosógépük már használhatatlan volt.

Alapítványunknak sikerült részükre egy használt, de jól működő mosógépet, valamint 6.000.- Ft értékben élelmiszert és mosószert adományoznia Czoboly család jóvoltából.

 

Barbara

Az asszony havi jövedelme 28.500 Ft bérpótló támogatás. Egy 24 nm-es komfort nélküli lakásában eddig a földön aludt, a lakás fűtése nincs megoldva.

Alapítványunknak sikerült egy vastag, magas, kétszemélyes matracot vinnie a Szauer család és barátaik jóvoltából.

 

 

Magdolna

Magdolna rokkant nyugdíjas és sajnos a párja is tartós betegállományban van! Magdolna tavaly év végén elvesztette jobb lábát érszűkület miatt, és most a bal lábfeje is veszélybe került, valószínűleg azt is le kell vágni. Az újabb műtétet követően már reménye sem lesz arra, hogy a jelenlegi kádjukban fürödni tudjon, azonban zuhanytálcás átalakítással megoldódna ez a nehéz helyzet.

Kiadásaik a krónikus betegségek miatt magasak, és így bár közepes jövedelmük van, a lakásuk akadálymentesítéshez szükséges átalakítások költségeit nem tudják kifizetni. Ha az átalakítást önerőből végeznék, akkor ez a következő költségeket jelentené: téli időszakban fűtőtestből a víz leengedése: 25 e Ft, kabin tálcával: 27 e Ft, fűtőcső: 2 e Ft, fűtőtest: 4,5 e Ft, csaptelep: 10 e Ft. (összesen 68.500Ft)

Adományozók segítségével összegyűlt a szükséges 68.500Ft, és így az akadálymentesítés megvalósulhatott!!!

Akik ehhez hozzájárultak: dr Petrich Judit, Kárpáti András, Hoffmann/Simonovits család, és anonim adományozók.


 

 

Dóra

A család 4 főből áll: anya, apa, 15 éves 8. osztályos nagyfiú (az anya előző házasságából), és 3 éves ovis kislány. Az anya és a kislány látássérültek. A gyerekek korábban állami gondozásban éltek, de a kislány már egy éve, a fiú szeptember óta itthon van. Fontos lenne, hogy mindkét gyermek a családban maradhasson! Jelenleg intenzív családgondozásban vesznek részt, együttműködőek és nagyon sokat tesznek önmagukért.

A család állandó jövedelme 100.000Ft körül van (rokkant járadék, fogyatékossági támogatás, családi pótlék, GYES), melyet olykor az apa alkalmi munkavállalása egészít ki.

Lakásbérleti szerződésüket 2010-ben az önkormányzat felmondta a felhalmozódott hátralékok miatt. Jelenleg jóhiszemű jogcím nélküliek. Kikapcsolták őket a gáz és áram szolgáltatásból, melyet önerőből ebben a hónapban rendezni tudtak. Kártyás áram és gázórát kaptak, így elkerülhető, hogy újra nagyobb összeg halmozódjék fel a lakáson. Tehát van villanyuk és gáztűzhelyük, de nincs konvektoruk. Nem tudják a lakást fűteni.

A lakás nagyon rossz állapotban van, ha sikerülne festéket szerezni, az apa ki tudná festeni. A nagyfiú a földön alszik egy szivacson, tehát ha a szülők kaphatnának egy kihúzható kanapét, akkor mindkét gyermeknek lenne külön ágya.

A konyhában az edények egy nyitott polcon vannak, sokat javítana a környezetükön egy zárt konyhaszekrény!

Jelenleg még van 240.000Ft lakbértartozásuk, melynek havi részletekben történő visszafizetését vállalták.

December 14-én volt egy bírósági tárgyalásuk, ahol arról döntöttek, hogy a család maradhat-e tovább a lakásban. A perre azért került sor, mert a családnak volt egy régebbi (86.000Ft-os) adóssága az önkormányzat felé. Ezt a tartozásukat 7.000Ft híján kifizették már.

Alapítványunk segítségével ezt a hiányzó összeget befizették, és így továbbra is a lakásukban maradhatnak és bekapcsolódhatnak az adósságcsökkentő programba.

Ugyancsak alapítványunk segítségével kaptak egy kihúzható kanapét, így a gyerekek már külön ágyban tudnak aludni!

 

 

 

Réka és nagy családja

Négy felnőtt és négy kiskorú gyermek él együtt egy 30 nm-es galériás VIII. kerületi lakásban. A család felnőtt tagjai közül hárman munkanélküliek, Réka jelenleg GYES-en van. A lakás nagyon rossz állapotban van, pénzük nincsen felújításra, sőt még tisztasági festésre sem. A fürdőszoba nem szellőzik, az egész lakásban érezni lehet a nedvesség jelenlétét, ezért valójában a szellőzés megoldása és a falak szigetelése volna a legfontosabb. Mivel az anyagi keretük igen csekély, ezért a legkisebb gyermek bölcsődébe fog kerülni, hogy az édesanya dolgozhasson, és ne adósodjanak el teljesen. Jelenleg az ELMŰ és a Vagyonkezelő felé van hátralékuk, de ez valószínűleg adósságcsökkentő támogatás igénybevételével részben rendezhető lesz.

Nyolc főre  kézzel mostak, de egy automata mosógép túl sok vizet, és áramot fogyasztana!

Alapítványunktól kaptak egy keverőtárcsás mosógépet és egy centrifugát, valamint egy kinyitható teregetőt, és ágyneműt.

Az adodományokat Czoboly Ernőnek, Czoboly Évának, a Hoffmann/Simonovits családnak és egy anonim adományozónak köszönjük!


 

 

Margit

 

Margit 66 éves, két felnőtt korú munkanélküli fiával él együtt egy saját tulajdonú lakásban. Lakhatásuk veszélybe került bedőlt svájci frank alapú hitelük miatt. Jövedelmük jelenleg Margit nyugdíjából (70.295.- Ft) és nagyobbik fia álláskeresési támogatásából (28.500.- Ft) tevődik ki, így hárman 98.795.- Ft-ból kell megéljenek. Adósságaik halmozódtak fel, melyet a családsegítő központ segítségével törlesztenek.

Margit egészségi állapota nagyon rossz. Szívbetegségét reumatikus megbetegedés, depresszió és pajzsmirigybetegség súlyosbítja. Az állandó stressz, idegeskedés lakhatásuk miatt mindhármukat megterheli.

Mosógépük hónapok óta használhatatlan állapotban van (beszakadt a dobja). Margit válláról fiai minden terhet igyekeznek levenni, de a mosáshoz édesanyjuk ragaszkodik. Azonban meggyengült fizikai állapota egyre inkább megnehezíti ezt.

Egy használt mosógép, valamint 6.000.- Ft értékű tartós élelmiszer és mosószer adományozásával igyekeztünk a család szinte reménytelen helyzetén és lelki állapotán még Karácsony előtt javítani.

Adományozó: Czoboly család – mosógép, mosószer, élelmiszer, szállítás

 

 

Anett

 

Anett 56 éves, rokkantnyugdíjas. Egyedül él, jövedelme 51.250 Ft. Férjétől tíz éve él külön, egyetlen fiának családja van, nem igen tudja segíteni. A számlákat alacsony jövedelméből nem tudta fizetni, így villany tartozása keletkezett, a gázt pedig már kikapcsolták lakásában. A tartozás rendezéséhez a családsegítő szolgálat segítségét veszi igénybe.

Egy korábbi agyérgörcs miatt Anett jobboldala lebénult, keze és a lába merev, írni sem tud emiatt. Végtagjai merevségét a hideg csak fokozza. A galériás, 28 nm-es egyszobás lakást egy villanyrezsóval próbálja melegíteni. A lakásban nagyon hideg van.

Egy új olajradiátort tudtunk Anett számára adományozni, így a Karácsonyt már meleg lakásban ünnepelhette.

Adományozó: e-Corvina Kft. - új olajradiátor, Czoboly család - szállítás

 

 

Hanna

 

Hanna közös háztartásban él 3 felnőtt lányával és azok gyermekeivel. Évek óta pszichiátriai kezelés alatt áll, mindemellett egészségügyi problémái is vannak. Ennek ellenére ő intézi az ügyeit, gyakran azonban a Családsegítő segítségével. Közüzemi számláit igyekszik rendesen fizetni, bár néha felhalmozódik valamennyi tartozása, mert a jövedelme nagyon alacsony.

Nemrég elromlott a mosógépe, amelyet javítani már nem lehet, újat, vagy használtat vásárolni nem tud, egészségügyi problémái miatt pedig nagy gondot jelentett a mosás kézzel.

Adományozó: Bartal Attila és családja – mosógép, Czoboly család - szállítás

 

Etelka

 

Etelka egyedül él egy újpesti 30 nm körüli, szoba, konyha-előtér, fürdőszobás albérletben. Cukorbetegsége szövődményeként három évvel ezelőtt deréktól lefelé megbénult, kerekesszékkel közlekedik. Férje 4 évvel ezelőtt meghalt, 24 és 23 éves gyermeke külön lakik. Lányának egy évvel ezelőtt trombózisa volt, jelenleg nem dolgozik, fia külföldön vállal munkát. A lakásból csak segítséggel tud kimenni, a bevásárlást lánya intézi vagy segít anyjának, hogy a motoros tolókocsival eljusson a boltba. Etelka ápolónőként dolgozott, majd biztonsági őr volt egészen leszázalékolásáig. Most interneten keresztül próbál munkát találni, sikertelenül. Nyugdíja az ápolási díjjal együtt 78.545 Ft, egyéb jövedelme nincs!! A 78 000 Ft-ból a 45 000 Ft albérleti díjat plusz a rezsit kell kifizetnie, ami együtt általában 70.000 Ft. Havi 8000Ft-ja marad gyógyszerekre és élelmiszerre! Kevés jövedelméből nehezen tud megélni!

 

Mozgáskorlátozottsága miatt fontos lenne egy stabil, magas fekvőhely, amire a kerekesszékből át tud ülni. A jelenlegi ágya balesetveszélyes, gyakran összeomlik, és ilyenkor Etelka a földön fekve várja, amíg lánya el tud jönni, és felsegíti őt.

Békés Dorottya és Békés Bálint  jóvoltából egy franciaágyat szállítottunk Etelka részére, és így régi vágya teljesülhetett! 

 

 Ibolya

 

Ibolya négy gyermekével 2011. augusztus 1- én költözött egy Anyaotthonba. Mielőtt a család bekerült a gyermekvédelem rendszerébe, Budapest melletti településen éltek a gyermekek édesapjával együtt a saját tulajdonú lakásukban.

Az apuka komoly alkoholbetegsége, időnkénti munkanélkülisége miatt nem tudták fizetni a lakásra felvett jelzálogalapú hitel törlesztését és a közüzemi díjak nagy részét sem.

Jelentős tartozás halmozódott így fel az évek alatt, ami oda vezetett, hogy kikapcsolták a gázt és az áramot, valamint végrehajtás alá került a lakás.

A szülők kapcsolata a problémák hatására megromlott. Ibolya szeretné, ha férje kezeltetné alkoholproblémáját, de a férfi nincs betegségének tudatában, így az anyuka nem tervez vele további közös jövőt. Már több mint egy éve külön élnek.

Az édesanya jelenleg regisztrált munkanélküli, október közepétől egy támogatott képzésre fog járni és mellette keresi a munkát. A gyermekek általános iskolások, nagyon aranyosak és jól neveltek. Édesanyjukkal nagyon jó, bizalmi kapcsolatuk van, kölcsönösen támogatják, védik, szeretik egymást.

A Bankkal egyezkedve és az apai nagyszülők anyagi segítségével együtt sikerült a hiteltartozást egy összegben végtörleszteni, így a lakás megmaradt és kizárólagos tulajdonosa Ibolya lett.

A TIGÁZ felé is rendezte tartozását, a víz és közös költség elmaradásait pedig a Családsegítő Szolgálattal együttműködve, adósságrendezés keretében fogja visszafizetni az anyuka. Az ELMŰ irányába több mint 1 millió forintos fizetési elmaradása van, amire részletfizetési lehetőséget kapott, amit 51 havi részletben kell teljesítenie. Az első évben 10 ezer, a második évben 20 ezer, a harmadik évtől kezdődően 30 ezer forintot kell fizetnie havonta.

A család visszaköltözhet otthonába, ha a kártyás villanyóra beszerelésre kerül, aminek a költsége 17 ezer forint, illetve első alkalommal az órát 10 ezer forintos kártyával kell feltölteni.

Alapítványunk adományozók segíségével a kártyás villanyóra felszereléséhez szükséges 27.000Ft-ot adott át a család részére.

A pénzt a Fehér/Gulyás családnak, és Kárpáti Andrásnak köszönjük!

 

 

Gábor

 

Gábor 59 éves, rokkantnyugdíjas. Kb. tíz éve nyirokcsomó rákkal küzd, ezen kívül cukorbeteg és glaukómája is van. Jövedelme 42.800 Ft rokkantnyugdíj. A lakásban vele él özvegy húga, Katalin, valamint az ő unokája, Juli. Katalin értelmi fogyatékos, és krónikus bronchitisze is van, összes jövedelme a bérpótló juttatás: 28.500 Ft. Az unoka után járó családi pótlékot az anya veszi föl, aki egyáltalán nem tartja a kapcsolatot gyermekével, és semmilyen módon nem is támogatja. Az unokát kicsi kora óta ők nevelik, ami igazából azt jelenti, hogy Gábor gondoskodik róla, mivel Katalin állapota ezt nem teszi lehetővé.

A család a lehetőségekhez képest rendezetten él egy másfél szobás lakásban. A kislányé a fél szoba, és egy 11nm-es részt is hozzácsatoltak a lakáshoz önkormányzati engedéllyel, ezt konyhának és kamrának alakították ki. Az átalakítást még nem sikerült befejezni forrás híján.

Bár Gábor állandó erőfeszítéseket tesz, hogy a család költségvetése egyensúlyba kerüljön, a 61.300 Ft sehogy sem elegendő a költségek fedezésére. Gyakran elcsúsznak a rezsivel, többször igénybe vették a Családsegítő Központ adósságcsökkentő szolgáltatását. Jelenleg is van adósságuk. Ez tovább nehezíti a helyzetüket, lehetőségük sincs bútorra költeni.


Alapítványunk szekrényeket szállított Gáborékhoz.

Adományozó: Valovics Iván

  

Hetedhét Éjszakai Sport Klub

 

A Hetedhét Gyermekjóléti Központ az 1997. évi XXXI. törvényben előírt feladatok ellátásán túl fontosnak tartja a prevenciós/szabadidős programok szervezését. Ennek szellemében, idén június 10-én nyílt meg hosszas előkészületet követően a Hetedhét Éjszakai Sport Klub. A klub elsődleges célja, hogy a szabadidejüket utcán töltő, csellengő kamaszgyerekek számára értelmes elfoglaltságot kínáljon. A klubot 13-18 éves korú gyermekek vehetik igénybe, egy regisztrációt követően. Az életkori behatárolásra azért volt szükség, hogy az idősebb jelentkezők ne szoríthassák ki a leginkább veszélyeztetett kamasz korosztályt. A péntekenként 18-24 óráig működő klubban a gyerekek csocsózhatnak, pingpongozhatnak, társasjátékozhatnak, zenét hallgathatnak, filmet nézhetnek, vagy egyszerűen csak beszélgethetnek egy jót az ott dolgozó segítőkkel. Az éjszakai klub munkáját két fő szociális munkás és egy önkéntes látja el.

 

Az eltelt két hónap alatt kialakult egy kör, akik rendszeresen látogatják az éjszakai sport klubot, de minden alkalommal érkeznek új tagok is. A szolgáltatásra nagy az igény, így be kellett vezetni a csütörtök napközbeni nyitva tartást is, ahol a kisebbek számára is nyitott a klub. A klub további fejlesztését, profil bővítését (terápiás csoportok, tanulás segítés, stb.) tervezi az intézmény.

A fentiek mellett fontos, hogy a gyerekek kaphassanak enni is, mert általános tapasztalat, hogy éhesen jelennek meg, nincsenek megfelelően ellátva.

Az élelmiszer és az üdítő tárolása miatt vált szükségessé egy hűtőszekrény, ám ezt jelenleg a szűkös költségvetésből nem tudta a szervezet kigazdálkodni.

 

Adományozó: Móricz Rita

 

 

ping1.jpg

ping4.jpg

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első "csapatprojektünk": a Lövölde Bölcsőde


Lövölde téri Bölcsőde 1974-ben nyitotta meg kapuit a VII. kerületben. A Bölcsőde lakóházban található, lakásokból lett kialakítva. A bölcsődei ellátás jelenleg 40 férőhelyen, négy csoportban történik, ahol 2-2 szakképzett gondozónő látja el a feladatokat. A csoportok létszáma 11-13 fő között változik. Egy különálló csoportban szolgáltatásként, időszakos gyermekfelügyelet és játszócsoport is működik.

A gyermekek egészséges fejlődéséhez fontos a levegőn való tartózkodás. A Bölcsődének 35 évig nem volt kertje. 2009-ben széleskörű összefogással sikerült a szomszédos házak közötti, védett helyen található kertben megoldást találni, amely 10-15 perces sétával könnyen és biztonságosan megközelíthető a gyermekek számára. A játszókert kialakítása 2010-ben a szülők áldozatos munkájával és önkormányzati támogatással megkezdődött, azonban több területen is fontos és sürgető a kert továbbépítése.

Eranusunk az Erzsébetvárosi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központon keresztül került kapcsolatba a Bölcsődével. Felvettük a kapcsolatot a Bölcsőde vezetőjével, Rutz Kálmánnéval, és közösen elmenetünk megnézni a játszókertet. Sikerült egy új önkéntes kertészmérnök szakembert is megnyernünk ügyünk támogatására, aki hatalmas segítséget jelentett a reális támogatási lehetőségek megtervezésénél és a kivitelezés során is.

Az egyeztetések és a látogatások során pontosítottuk, mik jelentenék a legnagyobb segítséget a bölcsisek és a gondozónők számára, elkészítettük a kertépítés teljes költségvetés tervezetét, majd Zsuzsával, a bölcsőde vezetőjével közösen kialakítottuk a munkálatok fontossági sorrendjét. Így megállapodtunk abban, hogy a legsürgetőbb igényt a játékok tárolását biztosító tárolóhelység jelenti. Mindeközben egyik önkéntesünk révén kapcsolatba kerültünk az OTP Bank munkatársaival, akik a cég által rendezett Családi Nap alkalmával készített fakerítéseket adományként felajánlották a Bölcsőde részére.

Eransunk tagjai közös munkával feltérképezték és kiválasztották a legmegfelelőbb faházat. A Bölcsőde vezető hatékony, rugalmas és tettre kész segítségével megtudtuk szervezni a faház leszállítását és felépítését. Az Eranus családtagokkal, barátokkal kibővített csapata pedig egy napsütéses vasárnap délelőtt nagy lendülettel és vidámság közepette lenolajjal, majd később fapáccal lekezelte a felállított faházat, a férfiak pedig felszerelték a kerítéseket, amiket színesre festettünk. Így egy vidám színfolttal lett gazdagabb a játszókert, a játékokat biztonságot jelentő, zárható faházban tudják tárolni, a gyerekek pedig újabb csínytevésekre lehetőséget adó házikóval gazdagodtak.

Adományozók: Czoboly Ernő és felesége 65.070.-; Fehér Ildikó/Gulyás Szabolcs 50.000.-; Dávid Ágnes/Horváth Zsolt 20.000.-; Hoffmann/Simonovits család 15.000.-; Kárpáti András 15.000.-; Szauer Csilla/Cserti József 15.000.- és Dr. Petrich Judit 10.000.-.

Íme néhány hangulatos kép a közös munkánkról:

 andris1.jpgfestes.jpg

 

hazrea2.jpghazrea3.jpg