Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2012-BEN

 

Anita

Anita két kiskorú gyereket (9 és 10 évesek) és egy 22 éves nagykorú középsúlyos fogyatékos gyereket nevel. Egy 62 nm-es, kétszobás lakásban élnek öten. A fogyatékos gyerek miatt nem tud munkát vállalni, mert nem lehet egyedül hagyni a lakásban, támogató személy pedig nincs a családban. Az édesapa is velük lakik, de sajnos az anya nem számíthatna rá, mert epilepsziás. A Közüzemi szolgáltatók díjtartozás miatt kikötötték az áramot és a gázt is. A kártyás mérőórák rendezése most van folyamatban. A vagyonkezelő Zrt felé is rengeteg az elmaradás a bérleti díjjal és a részletfizetést sem tudják vállalni, mert a 10% kezdőrészletet nem tudják kifizetni. A lakbértartozás miatt már bírósági tárgyalás is volt, de a nagyon kevés bevételükből ennivalóra is alig jut. Az édesanya jövedelme 26.600 Ft családi pótlékból és 26.650 Ft ápolási díjból áll.

 Anonim adományozóink támogatásából egy Szieszta típusú gázpalackos kályhát tudtunk a család számára adni, illetve 22.000.- Ft értékben tartós élelmiszert és tisztítószereket.

Adományozók: Anonim adományozók, Benkő Judit, Beck Andrea, Bay-Blayer Bettina

 

Veronika

A 9 éves Veronika szüleivel egy 22 nm-es ablaktalan lakásban él rendkívül szűkös körülmények között. Édesapja 2012 június végéig iskolai portásként dolgozott, de a tanév végén létszám leépítés miatt több munkatársával együtt elbocsátották. Júliusban és augusztusban regisztrált munkanélküliként munkanélküli segélyben részesült, szeptember óta azonban nincs jövedelme. Aktívan keres állást, nagyon sok helyre beadta a jelentkezését, de eddig nem sikerült elhelyezkednie. A kislány édesanyja 3 éve szintén munkanélküli, szakmájában (eladó ) nem talált munkát. A család az édesanyának folyósított aktív korúak támogatásából (22800 Ft) és a családi pótlékból (12200 Ft) tartja fenn magát. Utolsó tartalékaikat élik fel, hiszen kiadásaik jelentősen meghaladják a bevételeiket. Segítségként csak a nagyszülők élelmiszer csomagjaira számíthatnak. Anyagi helyzetük egyre romlik, emiatt a közös költséget már nem tudják fizetni, felgyűlt tartozásuk 60000 Ft.

Veronika rendkívül kedves, mosolygós, nagyon okos, szorgalmas, remekül tanul és a Thália Stúdió Színi Tanodájának tehetségkutatásán színészi képességeit, jó előadó és mozgáskészségét is felfedezték. Veronika októberben felvételt nyert a tanoda féléves kurzusára, de a havi 10.000 Ft-os tandíjat a szülők csak az első hónapban tudták előteremteni. A további 5 havi tandíj kifizetéséhez kérték alapítványunk segítségét. Az iskola elvégzése komoly kitörési lehetőséget jelenthet Veronikának. A tanodában tanító tanárok nagyon tehetségesnek találják, színházi előadásokban, reklámfilmekben szerepelhetne.

Friss Ágnes 50.000Ft-ot küldött alapítványunknak Veronika részére, így be tudtuk fizetni a hiányzó 5 havi tandíjat a Thália Stúdió Színi Tanodájának kurzusára. Ezzel talán megnyílik a legetőség a kislány számára ahhoz, hogy tehetsége, szorgalma révén sikerüljön kiemelkednie a hátrányos helyzetből.

  

Tamás

Tamás hosszú évekig autószerelőként dolgozott. Amikor édesanyja betegsége már olyan súlyossá vált, hogy állandó ápolásra szorult, Tamás feladta munkáját és állandóan mellette volt. Amikor édesanyja meghalt, Tamás már nem tudott újra munkát találni.

Évek óta egyetlen jövedelme a 22.800Ft összegű Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás, így még az egyszobás lakás rezsijének befizetése is gondot okoz. Az elmúlt évek során nagy összegű tartozása halmozódott fel.

A fűtéssel, mivel konvektort használ, tud spórolni, és a villannyal is, hiszen alig használ elektromos eszközöket. De a vízdíj nagyon magas. Tamás kiszámította, hogy ha lenne egy saját vízórája, akkor havi 10.000Ft-tal lenne kevesebb a számlája, és a tartozását tudná törleszteni!

Alapítványunk kifizette a vízóra felszereléséhez szükséges tervrajzot és a szerelés költségeit, összesen 40.000Ft értékben. Az engedélyeztetést és a vízórát Tamás fizette.

Adományozók: Anonim adományozók, Grósz Judit

 

Éva

Éva az elmúlt négy évben súlyos betegen (egy mell-, és három agyműtét, kemoterápia valamint sugárkezelés) igyekezett 17 éves gimnazista (emelt szintű angol, francia tagozat) fiát, és saját magát eltartani. Sajnos segítséget nem kapott. 13 éve neveli a tehetséges, intézetből örökbefogadott gyereket, aki Éva ápolásáért is mindent megtesz az iskola mellet. Jelenleg 37.000 Ft-ból élnek, amiből szeptembertől 25.000 Ft lakbért fizetnek, hogy ne lakoltassák ki őket. Abban reménykednek, hogy így betegen nem kerülnek az utcára. Éva decemberben újabb konzíliumra kell menjen, ahol majd kiderül, hogy szükség lesz-e negyedik agyműtétre. Helyzetük mostanra annyira megromlott, hogy minden reményét elvesztette. Számára az a legfontosabb, hogy ha vele valami nagy baj történne, a fia akkor se kerüljön intézetbe. Szeretné, ha fia be tudná fejezni a gimnáziumot, amiből már csak egy év van hátra.

Alapítványunk adományozójának segítségévek Évát és fiát 22.000Ft értékű tartós élelmiszerrel tudtuk támogatni.

Adományozó: Sipos Éva 

 

 Margit

Margit az elmúlt évben foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapott, de mivel ugyanebben az évben öt hónapig bejelentett takarítónőként is dolgozott, ezért az önkormányzat a támogatást megszüntette. Jelenleg semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.

Fiával, annak élettársával és azok három kiskorú (7 és 6 éves, illetve 9 hónapos) gyermekeivel lakik a fenti címen egy önkormányzati egyszobás, galériázott bérlakásban. Néhány hete fia is munkanélküli lett, mert elbocsátották a takarítói állásából.

A család jövedelmét jelenleg csak a Gyes és a családi pótlék biztosítja, amely összesen 38.000Ft. A lakás rezsije 30.000Ft körül van.

A bejárati ajtó és a szoba ablaka nagyon rossz állapotban van, és ez a közelgő tél miatt súlyos anyagi terhet jelent majd a családnak.

Alapítványunk kicseréltette a bejárati ajtót, melynek nagy részét Margittai Ágnes fizette.

 

kesz-az-ajto.jpg

 

 

 

Éva

Éva családja egy 29 nm-es, általuk komfortosított lakásban él. A férj festő, így a lakás nagyon szépen kifestett, igyekeznek a legfrissebb beázást is azonnal eltűntetni. A három fiú (16,14, 12 évesek) a konyhában kialakított galérián alszik.

Annak ellenére, hogy felnőttek dolgoznak, egy évekkel ezelőtti óriás hátralékból nem tudnak kikeveredni. Amin persze nem kell csodálkozni, hiszen Éva és férjének az összes jövedelme 160.000Ft, és a rezsijük 70.000Ft körül van havonta…

A lakásban található bútorokat a férj kapta azoktól az ügyfelektől, akiknél festést vállalt. Sajnos a fekhelyük már nagyon rozzant, nincs elég székük, az ebédlő asztal is rozoga, és nincs konyhaszekrényük (csak a falra szerelhető felső szekrények férnének el) sem. A bejárati ajtó rosszul csukódik, így a meleg inkább a kifelé megy…

Végül, de nem utolsó sorban elromlott a palackos gáztűzhelyük (a gáz nincs bevezetve a lakásba), így jelenleg egy kölcsön kapott villanyrezsón főznek.

Alapítvnyunk vásárolt egy palackos gáztűzhelyet Gyálon, és a szállítás Merétei Gábor (a tulajdonos) adománya volt a család részére!! Hoffmann Andrea és Simonovits András vett egy kinyitható sarok kanapét, és a szállítást Mendelovics Zsuzsa fizette. Egy anonim adományozótól kaptak ágyneműt is. Csodálsatos érzés volt látni a család örömét!

 

 

Balog család

A családban négy kiskorú gyermek (18, 17, 14, és 8 évesek) nevelkedik. A nagyfiú idén fog érettségizni egy szakközép iskolában és egyben élsportoló, húga 11.-es egy másik kereskedelmi szakközép iskolában, nagyon jó tanuló. A két kisebb testvérük is szorgalmasan tanul.

A lakás, amiben a család él 2 szoba, előtér, konyha, WC, fürdőszoba helyiségekből álló, központi fűtéses önkormányzati bérlakás. Tiszta, rendben tartott.

Az anya rokkantnyugdíjas, a rehabilitációs ellátás összege 42. 000Ft havonta. Az édesapát szintén leszázalékolták, jövedelme 27. 800Ft, és néha alkalmi munkát vállal. A gyermekek után járó családi pótlék összege 64 ezer forint.

Az anya megmutatta számláit, hogy folyamatosan fizeti a lakbért (havi 33 ezer ft.), elmondta, hogy van hátralékuk 352 ezer forint, amit folyamatosan törlesztenek. Részletfizetési kérelmet adtak be. Sikerült 150. 000Ft-ot befizetniük családi segítséggel, a fennmaradó 245 ezer Ft-ra kérték a részletfizetési kedvezményt.

A család állandó havi bevétele 133. 800Ft, a lakással kapcsolatos kiadások havi összege az elmaradások részletfizetéseivel együtt közel 100. 000 forint.

A család igyekszik fizetni a lakbér és közüzemi számláit, hogy megtarthassák lakhatásukat.

A család folyamatos anyagi problémái miatt a lakásban lévő bútorok hiányosak, jelenleg nincs szekrényük, ahova a ruháikat tehetnék, és ágyneműik is hiányosak, a porszívójuk elromlott.

Sokszor az élelmiszerek és tisztítószerek megvétele is gondot okoz.

A család kölcsön kapott egy palackos gáztűzhelyt, amit visszakért a tulajdonos, ezzel a főzési lehetőségük megszűnhet.

Alapítványunk két szekrényt szállított egy anonim adományozótól a családnak, és így végre el tudták rakni a ruháikat. Egy másik anonim adományozótól ágyneműt és paplant kaptak. Hoffmann Andrea és Sadeczky Ilona vásárolt egy palackos gáztűzhelyet, és így újra tud főzni a család!

 

 

Erika és hét gyermekes családja

Erika és férje 7 közös gyermekükkel (3-14 évesek) egy 28 nm-es lakásban él Budapesten. Az apa segédmunkásként dolgozik, ebből a jövedelemből és a családi pótlékból élnek. Tartozásuk nincs, 3 éve laknak ebben a lakásban.

Korábban is csak árammal tudtak fűteni (nincs más lehetőség), de jelenleg mindenféle fűtési lehetőség nélkül várják a telet. Esetleg elektromos fűtőpanel megvásárlásával lehetne őket segíteni, ez nem lenne olyan költséges, mint az egyéb megoldások.

Életterük egy galéria beépítése nagyban javítaná, ehhez a faanyagot kellene beszerezni, a megépítésben az apa közreműködne, vagy akár meg is oldaná önerőből.

Erika talpraesett, energikus asszony, aki ügyesen szervezi a család életét. A bájos nagy kislány büszkén mesélte, apja mi mindent megjavított már. A gyerekekkel az óvodában, iskolában elégedettek a pedagógusok.

Adományozóink segítségével sikerült egy olajradiátorral a fűtés kérdését átmenetileg megoldani, egy mosógéppel pedig óriási segítséget kapott az édesanya ahhoz, hogy ne kelljen 9 emberre kézzel mosnia.

Adományozók: olajradiátor - Szabó Erika és Vida Péter; mosógép - Illyés Sándor és Andrea; tisztítószer - Anonim adományozó

 

Virág

A hölgy férjénél 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak leukémiát. Ekkor lányukat külföldre küldték tanulni (mert tudták, hogy el fognak szegényedni), aki jelenleg utolsó éves orvostan hallgató. Virág férje két évvel ezelőtt elhunyt. Fél évvel ezután meghalt az asszony édesanyja is. 15 hónappal ezelőtt pedig teljesen váratlanul leállt Virág mindkét veséje. Azóta hetente háromszor kell dialízises kezelésre járnia. Jelenleg vesedonorra vár.

Virág félig saját (félig még önkormányzati tulajdonú – havi lakbér jelenti a törlesztő részleteket) 37 nm-es lakásban él. A lakás tiszta, de állapota lelakott, tisztasági festést igényelne. Bútorzata hiányos és rossz állapotú. Nincs a lakásban szekrény, így a ruhákat szépen összehajtva, de a földön kénytelen tárolni. Az ágy teljesen beszakadt, rugói kiállnak.

A kezelések miatt Virág dolgozni nem tud. Bevétele rokkantnyugdíja (42.330.- Ft), valamint élettársa havi hozzájárulása iadásaikhoz. Rendszeres havi rezsiköltsége kb. 45.000.- Ft. Így néhány számlával elmaradása van, de ezt amint tudja pótolja. Folyamatosan kapcsolatban áll a családsegítő szolgálattal.

Adományozóink segítségével be tudtuk bútorozni Virág lakását, így higiéniai szempontból jogosulttá vát a vesetranszplantációra.

Adományozók: franciaágy, szekrénysor, komód - Biner Bálint; két kisszekrény - Tuza Bereniké és családja Százhalombattáról; TV állvány, tisztítószerek, fagyasztós hűtőszekrény - Anonim adományozók

 

Amelie

A családban 7 kiskorú és egy nagykorú gyermek (5 fiú 3 lány) él. A gyerekek okosak, édesek, jó tanulók, tehetségesek. Az édesanya GYES-en van legkisebb gyermekével. Az édesapa szobrászművész. Az elmúlt két évben alig, vagy egyáltalán nem tud szerezni megbízást. Jelentkezik különféle álláshirdetésre, de „túlképzettsége” miatt nem veszik fel. Vannak hónapok, hogy az édesapának egyáltalán semmiféle jövedelme nincs.

Egy 110 nm-es, saját tulajdonú lakásban élnek. A lakás lakhatóvá tétele miatt (nyílászárók cseréje, központi fűtés kialakítása, stb.) 10 évvel ezelőtt jelzálogkölcsönre 2x3 millió forint hitelt vettek fel. A svájci frank alapú hitel havi törlesztőrészlete jelenleg 87-92.000.- Ft között ingadozik, és még mindig 10 millió forint a hátralévő adósság összege.

A Vöröskereszttől, és a Karitasztól is kapnak, fogadnak el adományt megélhetésük, a gyerekek nevelése érdekében.

Adományozóink segítségével a család minden kérését sikerült teljesítenünk.

Adományozók: székek - Hoffmann Andrea, Simonovits András, olvasólámpák - Fehér Ildikó, Móricz Rita és Fülöp Miklós, hajszárító - Barnáné Tóth Erzsébet, porszívó - Anonim adományozó

 

Erzsébet 

A család kálváriája kb. 8 évvel ezelőtt kezdődött. Az édesanyát (Erzsébetet) 2004. augusztusában, a lakásában megtámadták, és több késszúrással megsebesítették, majd a támadója elvágta a torkát is. Mindezt  a 13 éves lánya végignézte. Ő valahogy kijutott a lakásból és a szomszédtól kért segítséget. Az anyuka hetekig kómában volt, végül az életét meg tudták menteni, de pszichésen nagyon beteg lett. Súlyos szorongás, pánikbetegség a kísérője életének. Egyedül közlekedni általában nem tud, így kíséretre szorul általában. A tavalyi évben Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatást kapott (22.800Ft), annak azonban az a feltétele, hogy 30 napot dolgoznia kell az adott tárgyévben. Erzsébet azonban nem tud dolgozni, mert szinte egyáltalán nem tud kimozdulni a lakásból. Így ezt a rendszeres jövedelmet megvonták tőle, jelenleg semmiféle jövedelmük nincsen. A lánya már 21 éves, időközben leérettségizett és jelenleg egy OKJ-s képzésre jár, idegenvezetőnek tanul.

Jelen pillanatban nincsen segítségük, nem tudnak annyi pénzhez sem hozzájutni, hogy legalább a hűtőjüket feltöltsék. Erzsébet azt mondja, hogy ezen a héten alig evett valamit, hogy lányának jusson étel. Zsömlét és párizsit tudtak venni, de Erzsébet inkább azt mondta, hogy nem éhes. Egyéb adósságaik is vannak, de jelenleg az lenne a legfontosabb, hogy élelemhez jussanak, legalább annyihoz, hogy a napi kalóriaszükségletük meglegyen. Erzsébet édesanyja néha krumplival és hagymával kisegíti őket, de nem tudják mi lesz később, mert ő sincsen jó anyagi helyzetben.

Alapítványunk  45.000Ft-ot adományozott a családnak, amelyből Erzsébet tartós élelmiszereket vett.

Adományozók:  Anonim adományozó

  

Irén

Irén egyedül neveli 2 kiskorú gyermekét. Havi jövedelme a gyermekek után járó családi pótlék (27.400.- Ft), és a 22.800.- Ft foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT). Jelenleg az a veszély fenyegeti a családot, hogy az FHT-t megvonják Ildikótól, mert nem vett részt legalább 30 napig közfoglalkoztatásban, illetve munkaerő piaci programban. A lakásuk 2 szobás, 54 nm-es, önkormányzati bérlemény, gázkonvektoros fűtéssel. A lakásban van saját vízóra. A havi rezsi: gáz: 20.000Ft, villany: 22.000Ft, lakbér: 13.000Ft. Átmenetileg családi segítséggel tudnak csak gazdálkodni.

A villanybojler olyan rossz állapotban volt, hogy már nem volt javítható. Hónapokig nem volt meleg vizük.

Alapítványunk vásárolt a családnak egy új villanybojlert, amit Irén nagybácsija fel tudott szerelni!

Adományozók: Dávid Ágnes és Horváth Zsolt, Anonim adományozó

  

Katalin

Katalin és két lánya nagyon nehéz körülmények között él. Az édesanya, aki 30 évig egészségügyi dolgozó volt, 2007-ben megbetegedett, és azóta rokkantsági ellátást kap. Ez a pénz a család egyetlen bevétele, mert a két nagykorú lány szintén munkanélküli.

A lakásuk rezsije, és a sok gyógyszer szinte minden pénzüket felemészti. Katalin fiatalabb lánya tavaly beiratkozott egy OKJ-s képzésre, amelynek elvégzésétől azt remélik, hogy végre munkát fog találni. Az utolsó részlet befizetésére már nem maradt pénzük.

A család számára a nagyobbik lány OKJ képzésének költségéhez 45.000.- Ft támogatással tudtunk hozzájárulni, így lehetővé vált számára a képzés befejezése, a bizonyítvány megszerzése.

Adományozók: Fehér Márta és Kárpáti András; Cserti-Szauer család és egyik Anonim adományozónk.

 

Zsolt

Zsolt 56 éves egyedülálló férfi. Vállalkozó volt, számítástechnikával foglalkozó cége 4 évvel ezelőtt csődbe ment. Zsolt az utcára került, évekig hajléktalanszállón lakott. Alkohol problémái miatt felnőtt fia megszakította vele a kapcsolatot, de néhány évvel ezelőtt Zsolt egy keresztény közösségbe kerülve leszokott az alkoholról és azóta fiával újra jó viszonyban van. A fiú, hogy megoldja édesapja lakásproblémáját, 3 hónappal ezelőtt önkormányzati liciten vásárolt egy kis egyszobás lakást, amelybe édesapja költözött be. A lakást az előző lakó felújította, de miután nem fizette a lakbért, bérleti viszonya megszűnt és el kellett hagynia a lakást. Mérgében leverte a frissen felrakott csempéket, burkolatokat, összetörte a WC kagylót, leszerelte az ablakokat. Zsolt fia ebben az állapotban vette meg a lakást. A felújításba, helyreállításba Zsolt bevonta barátait, a hajléktalanszállón megismert társai szívesen segítettek neki.

Zsoltot egy idén nyáron elszenvedett súlyos betegsége (agyi infarktust említ) után 52%-os rokkanttá nyilvánították, az önkormányzattól kapott, havi 25 656 Ft-ból él, munkát nem vállalhat.

Zsolt az előző lakó által leszerelt ablakok, és a levert csempék pótlásához kérte segítségünket. Adományozónk segítségével megtudtuk venni számára mindkét hiányzó ablakot, és a csempét is.

Adományozó: Benkő Judit

  

Béla

Az édesapa 2011.10.11. óta egyedül neveli 17 éves fiát, mióta felesége elköltözött, és magával vitt szinte minden létező a berendezési tárgyat lakásukból. Jelenleg is az egyszobás, 25 nm-es önkormányzati lakásukban élnek, azonban a lakásban szinte nincs bútorzat. Az édesapa (2012. decemberéig) közmunkásként a katasztrófavédelemnél dolgozik, fia vendéglátó szakközépiskolában tanul.

A gázszolgáltatást a lakásban a felhalmozódott tartozás miatt kikapcsolták, az áramot előrefizetős mérővel /”kártyás” óra/ vételezik a nagy összegű díjhátralék miatt, amelyet havi részletekben törleszt az édesapa.

Jelentős lakbérhátralék (120.000.- Ft) halmozódott fel a lakáson, melyet a 15.000.- Ft-os bérleti díj mellett, 13.000.- Ft-os havi törlesztőrészletekben fizet vissza az édesapa.

Az édesapának és fiának életük rendezéséhez alapvető berendezési tárgyakra van szükségük. Adományozóink segítségével egy mosógépet, matracot és TV készüléket tudtunk a család számára eljuttatni.

Adományozók: Czárán Jutka – matrac; Huszár Anikó – TV készülék; Kárpáti András és Szauer-Cserti házaspár – mosógép.


Zoltán

Zoltán felesége 2011. februárjában elhunyt. Az édesanya előző házasságból származó fia erőszakkal kitette Zoltánt és kislányát önkormányzati bérlakásukból. Az édesapa igyekezett önerőből megoldani nehéz helyzetüket, de végül kénytelen volt igénybe venni a családsegítő központ, az önkormányzat és a TEGYESZ Befogadó Otthonának segítségét. Így mára lakáshelyzetük rendeződött. Az apa egészségi állapota is stabilizálódott - II. típusú diabetes -, így újra képessé vált a munkavállalásra. Jelenleg az egyik Taxi Vállalat alkalmazottja. Kislánya a Táncművészeti Főiskolára jár, 7. osztályos. Rendszeres fellépése van az Operaház előadásaiban, igen tehetséges gyermek.

Az önkormányzati bérlakás, amibe júliusban költözhetett az édesapa és kislánya természetesen bútorozatlan, azonban a család minden bútorát elvesztette az utóbbi év viszontagságai közepette.

Alapítványunk ágyakkal, szekrényekkel, polcokkal, íróasztallal, székkel, hűtőgéppel és egyéb használati eszközzel tudott hozzájárulni ahhoz, hogy a család helyzete rendeződjön, és Adrienn nyugodt körülmények között tudjon élni édesapjával, mely alapvető fontosságú iskolája, a Táncművészeti Főiskola elvégzéséhez.

Adományozók: Anonim - ágyak, szekrények, hűtőgép, ágynemű; Sóváry Emil - polcok, íróasztal, szék, szőnyeg; Blayer István és Ádám - szállítás.

 

Cecília

Cecília egyedül neveli 9 éves kisfiát és 8 éves kislányát. Évek óta kapcsolatban állnak a Gyermekjóléti Központtal. Eddig Családok Átmeneti Otthonában laktak. Most költözhettek önkormányzati segítséggel egy 29 nm-es komfortos lakásba.

A lakás berendezését adományokból oldották meg.

Konyhájukban csak villanyrezsóval tudtak főzni, így az adományba kapott gáztűzhely nagy segítséget, és spórolási lehetőséget jelentett a családnak.

Adományozó: Bartal Attila és családja – kombinált gáztűzhely szállítással

 

Margó

 

Margó két különböző kapcsolatából, négy fiával évekig vidéken élt. Egyedül tartotta el a négy gyereket. Családi okok miatt két évvel ezelőtt a két kisebb gyerekkel (akik most 11, és 15 évesek) a fővárosba költöztek, maguk mögött hagyva egy konszolidált életet. Eladta a házát, de a pénzéhez nem tudott hozzájutni, még jelenleg is folyik a pereskedés. Budapesten 8 hónapig anyaotthonban kellett lakniuk.

 

2010 áprilisában elhelyezkedett egy nagy bevásárló központban állandó éjszakai takarítóként, és így hamarosan meg tudták engedni maguknak, hogy albérletbe menjenek. Jó munkája jutalmaként hamarosan kinevezték csoportvezetőnek egy másik kerületbe. Ekkor már velük élt új élettársa, aki ugyanannak a bevásárlóközpontnak a pékségében dolgozott.

Margó augusztus 15-ével került táppénzre, mint veszélyeztetett terhes, augusztus 19-én megtudta, hogy a cége visszadátumozva kiléptette. Januárban, idő előtt, a 26. héten megszületett kislányuk 1080grammal. Mivel Margónak a szülés előtt nem volt munkaviszonya a visszadátumozott kiléptetés miatt, így nem volt jogosult sem GYED-re, sem táppénzre. Feljelentette a Munkaügyi Bíróságon a munkáltatóját, és 3 tárgyaláson van túl jelenleg. Augusztus óta párja fizetése fedezte a lakás bérének és a rezsinek egy részét, a családi pótlék a többit. Személyi hitelt is felvettek, és a hitelkártyájukból

vásároltak, mert abban bíztak, hogy hamar megoldódik a probléma és helyre áll az anyagi helyzetük. Sajnos nem így történt ezért teljes anyagi csődbe jutottak.

Margó megkereste a családsegítő szolgálat munkatársát, aki először készségesen meghallgatta, és egy szatyor élelemmel ellátta, majd egy egyházi alapítványtól kapott cukrot, egy csomag tésztát, és egy 3 fiókos fagyasztó szekrényt az anyatej tárolására. A családsegítőben később megígérték, hogy a kerület valamelyik krízis lakásában kapnak majd helyet, de egyelőre az sem sikerült. Ha nem tudnak fizetni, akkor kiteszik őket, és nincs hová menniük. Jelenlegi másfél szobás lakásuk tele van lomtalanításokból kimentett holmikból, melyeknek eladása fedezi a mindennapok élelmét. A lakás egy havi bérével és rezsijével tartoznak, plusz a hitelkártya havi részletével.

Adományozók segítségével vittünk ruhákat a család minden tagjának, köztük ünneplő ruhát Margó most ballagó fiának; ezen kívül tartós élelmiszert, apróbb lakás felszerelési tárgyakat, és 40.000 Ft hozzájárulást a lakbér elmaradás kifizetéséhez.

Adományozók: Beck Andrea - ruhanemű, és 20.000Ft -, Flank Márta - ruhanemű -, Hoffmann Andrea - 20.000Ft -, Szőnyi Dóra  - lakás felszerelés -, anonim adományozó - ruhanemű -, Eranus alapítvány - tartós élelmiszer -.

 

Magdaléna

Magdaléna egy egyszobás, komfortos önkormányzati lakásban él. Jövedelme jelenleg 25.600.- Ft rendszeres szociális segély és ezt egészíti ki kéthavonta 9500.- önkormányzati segély. Gázdíjhátralékának rendezése ügyében a családsegítő szolgálattal, munkavállalása érdekében a Foglalkoztatási Tanácsadó Szolgálattal rendszeres kapcsolatot tart.

Elhelyezkedése érdekében folyamatosan képzi magát, jelenleg a SOTE Egészségtudományi karán első éves hallgató nappali tagozatos képzésben.

Egészségi állapota erősen legyengült, a közelmúltban tüdőembóliával kezelték, a közeljövőben pedig hasi műtét és kemoterápiás kezelés várható.

Az adósságkezelő program eredményeként Magdaléna sikeresen visszafizette a villanyáram díjhátralékát, így áramát visszakapcsolták.

 

 

Most, hogy újra van világítás a lakásban, Magdaléna már tudna TV-t nézni, ellenben nincs készüléke. Adományozónk jóvoltából sikerült egy TV-t és tartós élelmiszert adni.

  Adományozó: Herczenik Zoltán – Tv készülék antennával, tartós élelmiszer.

 

Márta

Márta egzisztenciálisan rendkívül nehéz, szinte már reménytelen helyzetben áll példamutatóan helyt. 8 embert tart el, az édesanyját és 7 gyermekét. Két egybenyíló szobás önkormányzati lakásban laknak, ahol a festéstől a burkolásig mindent ő csinált, ám sajnos a folyamatosan penészesedő falak ellen hiába harcol. Fantasztikus életerővel, akarattal és szorgalommal napi 12-15 óra munkával (takarítással és varrással) teremti elő Márta a család számára a legszükségesebbeket. A rezsi havi összege kb. 150 ezer forint, aminek egy része korábbi adósságtörlesztés az ELMÜ felé.

Bár Márta a sok munka mellett viszonylag kevés időt tud a gyerekeivel tölteni, azok egytől egyig vidámak, kiegyensúlyozottak, jólneveltek és jól tanulnak. Mártától és a nagymamájuktól nehéz anyagi helyzetük ellenére mindent megkapnak, amire az egészséges fejlődésükhöz szükségük van.

Adományozók segítségével egy varrógépet, anyagokat, gyerek és felnőtt ruhákat, valamint a felhalmozódott nagyösszegű villanytartozás havi törlesztőrészleteinek egynegyedét tudtuk a család számára biztosítani.

Adományozók: Dr. Orosz Ágnes - gyermekruhák; Czárán jutka - felnőtt ruhák; Czárán Lászlóné, Váradi Judit, Molnár Edit, Pogány Judit, Czárán Jutka - varrógép; Anonim adományozó - díjtartozás törlesztése

 

Bálint

Bálint - a 25 éves édesapa - édesanyjával, és 7 éves, súlyos szívműtéten átesett Turner szindromás kislányával él egy kicsi házban. Kislányát négy éve neveli egyedül. Bálint csecsemő és gyermekápoló, valamint felsőfokú felnőtt szakápolói képesítéssel rendelkezik, de sajnos jelenleg munkanélküli, mert kislányát rendszeresen kell orvosi vizsgálatokra, és különféle fejlesztésekre hordania.

A család összjövedelme 39.900.- Ft. (Az álláskeresési támogatásra 2012. márciusától sem az édesapa, sem édesanyja nem jogosult.)

Havi állandó kiadásaik meghaladják a 70.000.- Ft-ot (víz, villany, gázdíj, szemétszállítás díja, iskolai ebédbefizetés, gyógyszerek). Közüzemi díjhátralékuk (gáz, víz, villany) 270.000.- Ft.

A fiatal apuka fantasztikus szeretettel, odafigyeléssel és önfeláldozással neveli, gondozza kislányát, mindent megad számára, ami csak lehetséges.

Adományozók segítségével játékokat és 30.000.- Ft értékben élelmiszert tudtunk juttatni a családnak.

Adományozók:Sadecky-Michels házaspár - fejlesztő játékok; Lechnerné Vadász Judit és Jambricska László Antal - élelmiszeradomány

Anna

Anna lányával él. Betti tüdőtranszplantált, alapbetegsége szövődményeként pedig cukorbeteg lett. Az édesanya szeptember óta munkanélküli. Jelenleg Betti rokkantsági járadékából, és az édesanya álláskeresési segélyéből élnek. Az anyagi nehézségek következtében tartozásaik felhalmozódtak. 

Adományozók segítségével egy mosógéppel sikerült a család helyzetén segíteni.

Adományozók: Szombati Ágnes - mosógép; Hoffmann Andrea és Simonovits András - szállítás

 

Amália

Amália az élettársával és annak nővérével egy szoba-konyhás lakást bérel. Mindhárman rokkantnyugdíjasok. Amáliának légzőszervi károsodása van, ezért napi 16 órát oxigénpalackot kell használnia. Élettársa mozgássérült és kerekesszékkel közlekedik, nővére bottal jár. Egy idősotthonból költöztek össze közösen ebbe a lakásba, ahol a bútorok, tárgyak (még az ágynemű is) a tulajdonosé. A szoba kb. 20 nm, ebben alszanak hárman, emellett egy kisebb konyha is van, ahol főzési lehetőség is adódik. Amália és élettársa két összetolt rozoga ágyon aludt. Az egyiknek a matracfelülete leszakadt, féloldalas, míg a másiké beszakadt, így egy nagy lyuk van a közepén. Havi összes bevételük 162.000Ft. Az albérlet díja – ami magában foglal minden költséget –75.000 Ft, ezt 3 felé osztják, a maradék összegből élnek, így egy főre 29.000 Ft marad havonta.

Adományozók segítségével sikerült szereznünk egy kinyitható kanapét, amin jól tud Amália és élettársa aludni, és a szoba is lakhatóbb lett napközben. Vittünk egy komódot, amihez kényelmesen hozzá tudnak férni. A konyhában végre lettek megfelelő méretű edények és eszközök, amik a mindennapjaikat élhetőbbé teszik! Öröm volt látni az elégedettségüket, amikor az adományokat elszállítottuk hozzájuk.

Adományozók: Szőnyi Dóra - edények és konyhai eszközök; Anonim adományozók: kinyitható kanapé és komód; szállítás - Dávid Andrea, Hoffmann Andrea és Simonovits András

 

 

 

hevero.jpgharom-gondozott.jpg

 

 

 

Ispán család

A nagymama évekkel ezelőtt magára vállalta két unokája nevelését (Zsófi 17 éves, Marci 11 éves). Sajnos azonban súlyos betegsége miatt (többszöri szívinfarktus, műtétek, stroke) munkáját elveszítette. Így nem tudta tovább az albérleti díjat fizetni, 2010. novemberében családok átmeneti otthonába került a két gyermekkel. Idén februárban az önkormányzat segítségével egy krízislakásba ( 27 nm-es, kicsi szoba, keskeny konyha, aminek a vége a fürdőhelyiség) költözhettek. Az otthonba (CSÁO) történő beköltözésnél semmilyen bútort nem vihetnek magukkal a lakók, ezért az Ispán család sem rendelkezik alapvető bútorokkal, használati eszközökkel.

A család jövedelmi helyzete nagyon rossz. A háromtagú család havi bevétele összesen 77.600.-Ft. A krízislakáshoz kapcsolódó kiadásaik várhatóan 48.000.- Ft körülmozog majd, ami azt jelenti, hogy a lakbér és a rezsi költségén felül fejenként havonta 10.000.- Ft sem marad élelmiszerre, ruházkodásra, mosóporra, iskolai költségekre, gyógyszerekre stb.

Széleskörű összefogással sikerült szinte berendeznünk a nagymama és két unokája krízislakását. Vittünk a családnak kihúzható sarokülőgarnitúrát, dohányzóasztalt, íróasztalt, széket, olvasólámpát, konyhaasztalt székekkel és hokedlikkel, mikrohullámú sütőt, kenyérpirítót és egyéb konyhai eszközöket.

Adományozók: Mogyorósi Tünde és Koncz Géza- kinyitható kanapé; Szőnyi Dóra - dohányzó asztal, Czárán Lászlóné - konyhaasztal székekkel; Czárán Jutka és barátai - konyhai eszközök; Anonim adományozók – íróasztal, szék, olvasólámpa, mikrohullámú sütő, kenyérpirító; Dávid Ágnes és Horváth Zsolt, Ivona Malbasic – bútorszállítási költség

 

Katalin

Az édesanya két kisebb gyermekével és élettársával egy 33 nm-es egyszobás komfortos albérletben lakik. A három nagyobb gyermek a Gyermekek Átmeneti Otthonában került elhelyezésre. Katalin, aki súlyos beteg a napokban szülte meg hatodik gyermekét.

Sikerült egy ágyat, egy kombinált hűtőszekrényt és egy automata mosógépet adni a családnak támogatóink segítségével, így a beteg édesanya sokkal könnyebben tud mosni, tudják majd a nyári melegben is tárolni az élelmiszert, és kényelmesebb lett lakásuk is.

 

Adományozók: Szombati Ágnes - kombinált hűtőgép; Máltai Szeretetszolgálat - ágy; Ivona Malbasic, Czárán Jutka, Czoboly Ernő és Éva, Grósz Judit - mosógép szállítással, szereléssel (39.430.- Ft ).

 

Emília

A kéttagú család (Emília és 20 éves lánya) havonta a 22.800Ft foglalkoztatást helyettesítő támogatásából, és ebben az évben még a lány után járó 13.700 Ft családi pótlékból élnek.

Sok-sok éve küzdenek anyagi gondokkal, általában igénybe szokták venni az adósságcsökkentési támogatást és a Hálózat Alapítvány támogatását is, de aztán nem tudják teljesíteni a feltételeket alacsony jövedelmük miatt.

A lány nappali tagozaton tanul szakácsnak. Az ő tandíját idén már nem tudták befizetni, így attól félnek, hogy majd nem vizsgázhat le. 

Alapítványunk befizette a leány részére az elmaradt 5.000Ft regisztrációs díjat, és így lehetővé vált, hogy levizsgázhasson.

 

Bárándi család

Az édesanya 34 éves, három kiskorú gyermeket nevel egyedül. Robi 11 éves, Rómeó 5 éves, Bernadett pedig 1,5 éves. Egyre nehezebb helyzetben van a család, mert 2011. novemberben a rendszeres rokkantsági járadékot (az anyuka epilepsziás) megszüntették, így kb. 30 ezer Ft-tal lett kevesebb a család bevétele, ami egyébként is nagyon alacsony volt. Önkormányzati tulajdonú lakásban élnek négyen 28 nm-en! Jelenleg a három gyermek után a családi pótlék az összes jövedelmük.  Az édesapa jelenleg előzetes letartóztatásban van, előre láthatólag hosszabb időt fog ott tölteni, így gyermektartásra sem számíthatnak. Alkalomszerűen kevés anyagi segítséget az édesanya szülei tudnak nyújtani, de jelenleg a létfenntartásuk nincsen biztosítva.

Folyamatosan romlanak el a használati eszközeik, amit nem tudnak pótolni, mert egyszerűen nem tudják megvenni. A szekrénysoruk ajtói le vannak szakadva, a ruhákat az ágyon tartják, mert nem férnek el ebben a szekrényben, mert vitrines.

Úgy tűnik, a Bárándi család nemcsak most van nehéz helyzetben, hanem az eljövendő időszakuk is válságos lehet, hiszen az édesanya a folyamatos idegi megterhelés és az alapbetegsége miatt rendszeres pszichiátriai kezelésre is szorul.

A család részére sikerült egy összecsukható babakocsit, egy kétmedencés mosogatót, a gyerekeknek rajzlapot, kifestőket, társasjátékot, ceruzákat, filctollakat juttatnunk, valamint az időközben meghibásodott mosógépet megjavíttatuk. 

Adományozók: Hoffmann Andrea, Simonovits András - babakocsi; Böszörményi Ferenc - kétkádas mosogató; Mózes Eszter - gyerekeknek játékok, rajzeszközök

 

Gabriella

A házaspár 5 gyermeket nevelt fel. Jelenleg 7 unokájuk van. Két unokájukkal együtt élnek pici, komfort nélküli lakásukban, akiknek gyámjuk is.

Egy lomtalanítás alkalmával szerzett ággyal együtt csótányinvázió is érkezett a házba. Így minden bútorukat, két galériájukat ki kellett dobni, még a konyha csempéjét is le kellett cserélniük.

A rokkantnyugdíjas házaspárnak egy kétszemélyes futon ágyat, egy kisszekrényt és a gyerekek részére egy matracot vittünk.

Adományozók: Boros Katalin és családja, aki az ágy és ágytakaró odaajándékozása mellett a szállítás és az ágy összeszerelésének költségét is átvállalta; Horváth-Dávid házaspár - matrac; Szőnyi Dóra - szekrény; Ivona Malbasic és Detre Józsefné - bútorszállítás költsége.

  
 Endre

Endre 43 évesen, betegen szabadult tavaly év végén a büntetésvégrehajtó intézetből. Munkája nincs, alkalmi munkákat próbál vállalni. Három gyermeke visszaköltözött hozzá édesanyjától, akiket így egyedül próbál ellátni. Januárban már sikerült egy hűtőgépet adnunk, azonban a családgondozó megkeresett minket, mert Endre ágya összedőlt.

Szerencsére sikerült egy egyszemélyes ágyat adnunk Endrének.

Adományozók: Máltai Szeretetszolgálat - ágy; Hajléktalanokért Közalapítvány – szállítás.

 

Péter

Péter látássérült, élettársa hallássérült. Havi összjövedelmük 52.025.- Ft. Ágyuk összetört, használhatatlanná vált.

Sikerült egy kétszemélyes, ágyneműtartós ágyat adnunk.

Adományozók: Noszkay Erzsébet – ágy, Sadecky-Michels házaspár - szállítás költsége.

 

Kovács család

Az öt gyermekes (gyermekek életkora: 20, 15, 8, 6, 3 év) család egy 33 nm-es, galériázott, nagyon dohos önkormányzati lakásban él. Az édesapa másfél éve nem talál bejelentett munkát. Az édesanya főállású anya, de sajnos 2011. augusztusa óta súlyos rosszullétekkel küzd. Folyamatos orvosi kivizsgálás alatt áll jelenleg is. Jelentős látásromlása miatt közel-, és távollátó szemüvegre is szüksége lenne (3,5 és 5-ös), melyet anyagi problémáik miatt nem tud elkészíttetni.

Az elmúlt másfél év során jelentős tartozásokat halmozott fel a család, mely adóssághelyzetből minden erejüket megfeszítve igyekeznek kikerülni. Gáztartozásukat havi 15.000.- Ft-os részletekben törlesztik, az újabb adósság keletkezését kártyás gázóra használatával (havi 11.600.- Ft)  védik ki. A közel 300.000.- Ft-os lakbértartozás törlesztésének megkezdését bírói döntés írja elő 2012 februárjától, havi 50.000.- Ft-os részletfizetéssel, a 16.000.- Ft rendes havi lakbér befizetése mellett. Az ELMÜ felé fennálló tartozásukat csak a gáz és a lakbértartozás törlesztését követően tudják megkezdeni.

A család jelenlegi biztos havi bevételét a 28.500.- Ft/hó gyermeknevelési támogatás (GYET) és 64.000.- Ft családi pótlék jelenti.

A januárban adott élelmiszer-adományon kívül befizettünk 50.000.- Ft-ot, a család egy havi lakbértartozásának törlesztését (a család is befizetett már 40.000.- Ft-ot!), így a márciusi bírósági tárgyaláson szinte biztos, hogy a bíró hozzájárul, hogy a család a lakásban maradhasson. Ezenkívül az édesanyának beszereztünk az orvosi vénynek megfelelően egy közel- és egy távollátó szemüveget.

Adományozók: Mózes Eszter, Czoboly-Dávid házaspár, Czárán Jutka, Grósz Judit, Szombati Ágnes, Fehér Márta és Kárpáti András, Móricz Rita és Fülöp Miklós, Czoboly Ernő és Éva, valamint anonim adományozók. A támogatás teljes összege: 74.064 Ft.

 

Károly

Károly egyedülálló rokkantnyugdíjas, akit többször műtöttek szívproblémával, emellett cukorbeteg.

Károly gyámsága alatt egyedül neveli az 5 éves Krisztiánt és a 4 éves kislányát, Nikolettet. Átmeneti elhelyezési problémák miatt, a gyerekek egy időre egy Gyermekek Átmeneti Otthonába kerültek, majd a Családsegítő központ segítségével a család 2012 februárjában beköltözhetett egy szoba konyha, komfort nélküli “krízislakásba”.

Mivel a család nem rendelkezik a lakás lakhatóságához szükséges eszközökkel, ezért támogatásként kértek egy ágyat, ágyneműket, törülközőket, gyermekruhát, játékokat és szőnyeget, valamint evőeszközöket.

Adományzók segítségével az összes kérést teljesíteni tudtuk, a mai napon (2012 március 9) az utolsó adományok is eljutottak a kérelmezőhöz.

Adományozók: Grósz Judit, Zséger Olívia, Beck Andrea, Czoboly/Dávid, Pálfi Andrea, Inotai Mária, Simonovits Zsófi – játékok, ruhák, használati tárgyak; Máltai Szeretetszolgálat – ágy, Hajléktalanokért Közalapítvány - szállítás.

  

Johanna

A hét tagú család (anya, apa, anyai nagyszülő, és négy gyerek) egy 36 nm-es lakásban él.

Az anyai nagyszülő (Johanna édesanyja) eladta a saját lakását, mert miután le kellett vágni az egyik lábát, már nem tudta ellátni magát egyedül, és a lányáékhoz költözött. Az eladott lakás árából igényesen felújították a lakást.

Mivel az apa már elég hosszú ideje munkanélküli, azt a megoldást választották, hogy e hónaptól ő van GYES-en, és az anya ápolási díjat fog kapni. Így a család anyagi helyzete valamelyest stabilizálódni fog, de továbbra is keresnek a szülők legalább részmunkaidős állást.

Anyagi körülmények:

Jelenleg a havi állandó kiadások után a családban egy főre kevesebb, mint 10.000Ft jut! Kénytelenek nagyon beosztóan élni, viszont a költségvetésük még a kisebb váratlan kiadásokat sem bírja el.

Sajnos januárban miután Johanna felvette a gyest és a családi pótlékot összesen 90.000 Ft értékben, elment a Teleki téri piacra bevásárolni, és ott kirabolták. Így nem maradt pénzük élelemre. Szerencsére a barátok, családtagok átmenetileg kisegítették őket kölcsönnel. 

A család számára ebben a krízishelyzetben a legnagyobb segítséget az élelmiszer-adomány jelentette.

Adományozó: Ivona Malbasic - 8000Ft értékben vásároltunk a család részére élelmiszert.

 

Endre

Endre betegen szabadult a büntetés végrehajtó intézetből. Alkalmi munkákat próbál vállalni. Három gyermeke hozzá költözött, azonban a jelenlegi egyszobás lakásában háztartási eszközök szinte egyáltalán nincsenek.

Alapítványunknak sikerült egy hűtőgépet, és egy TV készüléket szerezni Endre számára.

Adományozók: Kárpáti család: hűtőgép, Cserje Zsuzsa: TV.  A szállítást a Michels és Czoboly házaspár oldotta meg.

 

Szabó Péter

Péter súlyos látássérültként él hallássérült élettársával egy 25 nm-es szoba-konyhás lakásban. Kettejük összjövedelme 52.025 Ft. Kérésük egy kétszemélyes ágy volt.

Alapítványunk segítségével sikerült a család régi vágyát teljesíteni.

Adományozó: Noszkay Erzsébet, aki a szállítás költségeit is vállalta!

 

 János és családja

 János 2011 végén kért tőlünk először segítséget. Egyedül neveli a 13 éves súlyosan fogyatékos fiát és az egészséges 10 éves kislányát, aki jól tanul. A VIII. kerületben laknak a 3. emeleten Innen cipeli le János minden reggel tolókocsiban a fiát, aki a mozgáshiány miatt túlsúlyos lett. Egészen az iskoláig kell a legnagyobb hidegben tolnia. Természetesen tanítás után érte kell mennie, és a harmadik emeletre újra fel kell vinnie kézben. János a nem megfelelő táplálkozás miatt nagyon gyenge, így ez a naponta ismétlődő feladat igen megerőltető számára. Az eddigi szabályok szerint János nem vállalhatott munkát, mert a beteg fia miatt ápolási ellátásban részesül. Most azonban már az újabb törvény lehetővé teszi a részmunkaidős foglalkoztatást az ő esetében is. Jánosék intenzív családgondozásban részesülnek, és most az egyik fő feladat, hogy Jánosnak munkát találjanak. Egy további cél, hogy cserével a földszintre költözhessenek.

A család jövedelmei jelenleg: apa ápolási díja 33.000Ft, a családi pótlék 40.700Ft. A lakás rezsije (lakbér, víz- és szemétdíj, villany) havonta 27.000Ft körül van.

Sajnos olyan sok tartozásuk gyűlt össze, hogy a gázt kikapcsolták, így csak egy nagyon kis teljesítményű (nem is lakás fűtésére alkalmas), villannyal működő hő ventilátorral fűttöttek. A villanyszámlát átalányban fizetik, és amikor az év végi elszámolást megkapták, kisült, hogy a havi díj túl alacsonynak volt megállapítva, hiszen nem volt belekalkulálva, hogy majd villanymelegítővel kénytelenek fűteni, és így 85.000Ft éves tartozásuk gyűlt össze!!

Azért fordult János újra hozzánk, mert a gáz után, most már a villanyt is kikapcsolták. Bár tavaly alapítványunk adományokból megcsináltatta az ablakokat, de villany nélkül a lakás mégis fűthetetlenné vált. Így János kénytelen volt a gyerekekkel az egyik rokonhoz költözni, aki átmenetileg  hajlandó volt befogadni a családot. A gyermekjóléti központ munkatársai azonban ezt a helyzetet nem tartják kielégítőnek a gyerekek szempontjából, és csak abban az esetben engedik, hogy a gyerekek az apával maradjanak, ha a lakásuk fűtése újra megoldott lesz.

Alapítványunk két részletben összesen 60.000Ft-ot adományozott a családnak, amelyhez János még hozzáteszi a hiányzó részt, és így még ebben a hónapban a gyerekeivel együtt vissza tudnak költözni a saját otthonukba!

 

Dóra és családja

A négytagú család (anya, apa, 15 éves 8. osztályos nagyfiú az anya előző házasságából, és 3 éves kislány) 2011 végén kért tőlünk segítséget. Nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek. Látogatásunkkor úgy éreztük, hogy Dóra képviseli az erőt a családban annak ellenére, hogy látássérült. A kis lakásban nagyon zsúfoltan férnek el, hiszen nagy örömükre a gyerekeket a korábbi állami gondozásból haza engedték!

Alapítványunk segítségével tavaly kaptak egy kinyitható ágyat, és így a két gyerek végre külön ágyban tud aludni. Azonban a konyha továbbra is nagyon rendezetlen maradt, mert az edényeket, tartós élelmiszereket nyitott polcokon tárolták. Nagyon szerettek volna egy konyhaszekrényt kapni.

A tavalyi három hónapos intenzív családgondozás eredményei közé tartozik, hogy a három éves kislányt (aki sajnos örökölte anyja szembetegségét) felvették az óvodába, és így Dóra már tudott munkát vállalni. Nagy szerencséjére a régi munkahelye részmunkaidőben újra alkalmazta takarítói állásban. Az apa egyelőre még nem tudott bejelentett munkához jutni, csak alkalmi keresetekkel egészíti ki a család jövedelmét. A fűtést nem tudták konvektorral megoldani, mert a lakásban a beszereléshez nincsenek meg a műszaki feltételek. Így jelenleg a gáztűzhely sütője van állandóan bekapcsolva és azzal melegítik a lakást, ami igen drága megoldás!!!

Egy anonim adományozó jóvoltából a család januárban kapott egy konyhaszekrényt, és így egy fokkal rendezettebb körülményeket tudnak maguk körül teremteni.

 

 

A szállítást a Hoffmann/Simonovits család intézte és fizette. 

 

 

 

 

 

 

doraek.jpg

 

 

Vajda család

Az ötgyerekes család vidékről jött fel Budapestre, mert uzsorások áldozatává vált.

A behajtók az eszközök megválogatása nélkül akarták megszerezni a családtól a kölcsön uzsorakamattal megnövelt összegét. A gyerekek közül a három általános iskolást a rendőrség javaslatára tanulmányaik folytatása alól felmentették, mert nem voltak biztonságban tanulótársaik között. A család talált Budapesten egy olyan albérletet, ahol csak egyhavi kauciót kellett fizetni, így 2011 decemberében fel tudtak költözni. A 45 nm-es bérelt lakás rendezett, tiszta.

Az édesanya gyorsan elhelyezkedett, hivatalosan bejelentett irodatakarítói állással rendelkezik 2012. január közepétől. Az apának egyelőre csak alkalmi munkái vannak, de mindent elkövet, hogy állandó jövedelemhez jusson. A gyermekek iskoláztatása mára már megoldódott. A család együttműködik a Gyermekjóléti Központtal.

Anyagi körülmények

Szociális segély: 45.000 Ft/hó; Családi pótlék: 80.000/Ft/hó; Édesanya keresete: nettó 75.800 Ft/hó Egy főre eső havi jövedelem: 28.685 Ft Lakbér: 45.000Ft/hó; Rezsi kb. 45.000.- Ft/hó. A lakbér és a rezsi kifizetése után egy főre kb. 16.540 Ft/hó marad.

A család mindennapi életvitelének megkönnyítéséhez alapítványunk egy mosógépet, egy hűtőgépet és összesen 22.000.- Ft értékben tartós élelmiszert, mosószert tudott a család részére biztosítani.

Adományozók: Hoffmann/Simonovits család barátai – mosógép; Czoboly család – hűtőgép; Michles/Sadecky család – szállítás;  Ivona Malbasic  és Czoboly család 20.000.-, illetve 2.000.- Ft    élelmiszerre.

 

Varga család

A család pár évvel ezelőtt költözött vidékről Budapestre. A házaspár három gyermekét neveli, akik 5, 10 és 15 évesek. Másfél éve a VII. kerületi Családok Átmeneti otthonában éltek, emiatt kapcsolatban voltak a Gyermekjóléti Központtal. Tavaly nyáron részt vettek a családos táborban, melyet a Családsegítő és a Gyermekjóléti központ rászoruló családok számára szervezett. A tábor szervezői szerint Vargáék egy nagyon harmonikus, összetartó család!

A szülők dolgoznak, a gyerekeket nagy szeretetben és odafigyeléssel nevelik. A két iskolás lány nagyon jó tanuló. Céljuk, hogy a gyerekek továbbtanuljanak, ennek érdekében megpróbálnak biztosítani minden ehhez szükséges feltételt. Mindemellett sikerült takarékoskodniuk is.

A közelmúltban el kellett költözniük a Családok Átmeneti Otthonából, mivel lejárt az ott tölthető idő. A zuglói Családok Átmeneti otthonába kerültek elhelyezésre és ezzel egy időben lakáspályázatot adtak be Zuglóban, amit meg is nyertek. Ennek feltétele volt, hogy 500.000 Ft.-ot előre be kellett fizetni. Így a lakás berendezésére már nem maradt pénzük, ugyanakkor január 16-án be kellett költözniük.

Alapítványunk segítségével a család ágyakhoz, egyéb bútorokhoz, paplanhoz, plédekhez, ágyneműhöz, berendezési tárgyakhoz  jutott, és így be tudtak költözni a lakásukba!

Adományozók:

Domokos Katalin: emeletes ágy, Flank Márta: heverő, különféle bútorok és berendezési tárgyak, Inotai Mária: paplan, pléd, ágynemű, Szauer család: szőnyeg.

Michles/Sadecky és Benedeczky Klári intézte a sokféle helyszín miatt a több, mint fél napot igénybe vevő szállítást. A 45.720Ft-os költséget a következők segítségével fizettük ki: Czárán Judit, Kárpáti András, Mózes Eszter, Szauer/Cserti család, és egy anonim adományozó.