Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2013-BAN

 

 Mariann

Mariann három kiskorú gyermeket nevel egyedül. Az édesanya jövedelme csak a családi pótlék és a GYET, mert főállású anya. Megpróbál alkalmi munkákat is vállalni, de hátralékaiknak kifizetését követően még így sem marad váratlan kiadásokra pénzük.

A villanyt kikapcsolták a lakásban, gázzal tudnának fűteni, azonban a gázkonvektor elromlott, és nem tudják önerőből megszereltetni. Ezen kívül a fekvőhelyeik is tönkrementek, ezért szükségük lenne használt ágyakra.

Alapítványunktól Mariann a következőket kérte: anyagi támogatás a konvektor megjavításához, kihúzható kanapé, és két heverő.

Mariann minden kérését teljesíteni tudtuk!!!

Adományozók voltak:

 

Pál

Pál középsúlyos értelmi sérült. Fiatalon maradt magára, már 15 éve egyedül él szüleitől örökölt lakásában. Édesanyja nagyon figyelt arra, hogy megteremtsen minden olyan feltételt, megtanítson és begyakoroltasson minden olyan fontos dolgot, ami Pali egyedüli boldogulását is lehetővé teszi. Így tud középsúlyos értelmi sérültként önállóan élni, vásárolni és közlekedni a megszokott útvonalakon. Megtanulta, hogy kitől kérjen segítséget, ha baj van, és kihez forduljon akkor, ha valaki ír levelet vagy üzenetet hagy a számára. Ügyeit, pénzét hivatalos gondnok felügyeli. Összesen 37.000 Ft rokkantsági járadékból és fogyatékossági támogatásból él, de ő így is boldog. Gondnoka és családgondozója mindenben segíti. Havonta 10-15.000 Ft-nyi pénzt kap gondnokától, amiből megveszi a legfontosabbakat. Feleslegesen pénzt szórni, kiadni nem szeret.

Most azonban nagy a bánata, amit mindenkinek elmond, aki szóba áll vele. Elromlott a keverőtárcsás mosógépe, pedig azzal nagyon szeretett mosni. Nem tud másikat vásárolni és sajnos az őt támogató emberek sem tudnak segíteni ebben.

Alapítványunktól a következőket kérték: tartós élelmiszerek, keverőtárcsás mosógép, falfesték a konyha kifestéséhez.

A család minden kívánsága teljesült!!!

Adományozók voltak:

 

Júlia

Júlia már 10 éve kapcsolatban áll a kerületi családsegítő központtal. Hányattatott élete miatt csak 3 osztályt végzett, nagyon régen már csak magára számíthat. A nehéz sorsa miatt számos betegséggel küzd, pszichiátriai problémái jelentősek, emiatt elhelyezkedni nem tud. Évek óta a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás (22.800.Ft), valamint a családi pótlék az összes jövedelme. Ebből gazdálkodnak havi szinten a 14 éves fiával és 23 éves lányával, aki most babát vár és decemberben fog szülni.

Júlia kevés jövedelméből próbálja fizetni a havi rezsiszámlákat, de ebből a pénzből szinte lehetetlen. Folyamatosan vannak elmaradásai a szolgáltatók felé. Adósságrendező programban már részt vett, emiatt jelenleg ebben a formában nem támogatható.

Fűtés nincs a lakásban, mert a gázfűtést kiiktatta az önkormányzat a kémények életveszélyes állapota miatt. A lakásban hideg van, ami a tél beköszöntével és a kisbaba érkezésével nagy gondot jelent a családnak.

A család kérése volt: mosógép, olajradiátor, ágy (ha lehet, fotelágy), paplan, meleg takaró, párna, ágyneműhuzat, és a születendő kisbabának pelenkák és ruhák.

Júliáék minden kívánsága teljesült!!!

Adományozók voltak:

 

Károly

Károly rokkant nyugdíjas, több komoly szívműtétje volt, emellett cukorbeteg is. Egyedül neveli 6 éves kisfiát (Marcit), és 5 éves kislányát (Borit). A gyerekek édesanyja, amíg Károly kórházban volt eladta a lakásukat, és elhagyta őket. Mindez akkor történt, amikor a gyerekek még egészen kicsik voltak, és azóta nem látogatja a családot. Teljesen eltűnt az életükből, gyerektartást sem fizet.

Így a gyerekek egy időre a Gyermekek Átmeneti Otthonába kerültek, majd a Családsegítő központ segítségével a család 2012 februárjában beköltözhetett egy szoba konyha, komfort nélküli “krízislakásba”. Ott csak egy évig maradhattak, és most végre beköltözhettek egy kis bérlakásba, ami igaz, hogy teljesen üres volt, mégis egy új élet kezdődhetett számukra!

A család havi jövedelme összesen 147.000 Ft, ami a rokkantsági nyugdíj, a családi pótlék, és az állam által fizetett gyerektartásból tevődik össze. A lakás rezsije havonta 70.000 Ft körül van.

Amíg a krízislakásban éltek, Károly összespórolt egy kevés pénzt, és a mostani lakásukba ebből tudott venni néhány bútort, mosógépet, hűtőt, ami az életük minimális beindításához kellett. A lakás egyszobás, és szépen rendben van tartva.

Amikor meglátogattuk Károlyt, a kisfiú is otthon volt. Marcika nagyon élénk, nyitott, kedves kisfiú, és Károly láthatóan büszke rá. Persze megmutatta Bori fényképét is, és nagy szeretettel mesélt róla.

Kérések voltak:

  • egy heverő, mert beköltözéskor csak egy kétszemélyest vettek
  • egy mikrohullámú melegítő,
  • edények
  • konyhaszekrény
  • porszívó
  • kávéfőző

Károly minden kérése teljesült! Adományozók voltak: Flank Márta, Frisch Györgyné, Hoffmann Andrea, és Sadeczky Ilona

 

Emese és négy gyermeke

A család két évvel ezelőtt hosszan tartó albérletben élés után az „Álomépítők” című TV műsor segítségével egy felújított bérlakásba költözött. Az édesanya egyedül neveli 4 kiskorú (17, 16, 10, 8) gyermekét. A két kisebb hetes iskolába jár. Emese sokáig munkanélküli volt, a lakásukon tetemes adósság halmozódott fel. Pár hónappal ezelőtt sikerült munkát találnia, és így a megemelkedett havi bevételéből elsődlegesen a lakhatásuk megőrzése érdekében az adósság rendezéséről illetve a gyermekek életkoruknak megfelelő ellátásáról gondoskodik. Emese hidegkonyhai kisegítőként dolgozik, de elmondása szerint bármikor megszűnhet a munkája.

A család bevételei: 68.000Ft családi pótlék, 72.000Ft árvasági segély, és jelenleg havi 62.000Ft munkabér. Összesen 202.000Ft, de ebből Emese jövedelme nagyon bizonytalan.

Mivel a lakás elég nagy, így a rezsije is elég tetemes összeg: 110.000Ft körüli havonta a törlesztésekkel együtt, pedig a téli hónapokban alig fűtenek. Ha bármi elromlik a lakásban, nincs tartalék pénzük a megjavíttatásra.

Pár hónappal ezelőtt a mosógépük tönkrement, pótlására azonban nincs lehetőségük. 

Adományozóink segítségével sikerült a családnak egy mosógépet vásárolnunk.

Adományozók: Anonim adományozó és Grósz Judit


Etelka

 

Etelka és fia, Károly egy rossz állapotú gangos ház cselédlépcsőházából nyíló helyiségben laknak, ami szobának sem igazán nevezhető. Az ajtón alig lehet belépni - az egyik ágyra nyílik - ablaka nincs, csak egy pici nyílás, amin se levegő, se világosság nem jön be. A legszükségesebb bútorok, tárgyak között az alig 10 nm-es helyen alig lehet lépni. Látható a törekvés arra, hogy a körülményekhez képest rendet tartsanak.
Etelka igen rossz testi-lelki állapotban van, asztmás, gyomorbetegsége van, nehezen tud enni, folyamatosan fullad és csuklik, alig tudunk vele beszélni. Károly jó erőben lévő 47 éves férfi, de nem talál munkát. Korábban piacoztak, de ez se megy mostanában. Jövedelmük összesen havi  27 000 Ft, időskorúak járadéka.
 
A volt "szolgálati lakás"-ra (a hajdani mosókonyha 2004. óta már nem lehet szolgálati lakás, és nem minősítették át, így a bérlők jogcímnélküliek lettek) felhalmozódott tartozásból 20 000 Ft támogatás segítségével, és a Hálózat Alapítvány segítségével esélye lehet a családnak arra, hogy tartozásuk törlesztését követően az önkormányzattól egy szoba-konyhás lakást kapjanak.
A családsegítő szolgálattal szoros együttműködésben egy egyszeri, 20 000 Ft-os segély valós megoldást jelenthetne.  

 Alapítványunk közvetítésével Varga Andrea adományozótól 20.000 Ft adományt tudtunk átadni a család részére, melynek befizetésével meg tudták kezdeni a támogatott adósságtörlesztést, ezzel nagy lépést téve lakhatásuk tartós megoldása érdekében.István és családja

Az ötgyermekes család egy egyszobás albérletben él. A gyerkek közül kettő ksikorú, ketten tanulnak, a legidősebb gyerek pedig alkalmi munkákat végez. István, az édesapa rendszeresen dolgozik. Felesége az aktív korúak támogatását kapja. A rendben és tisztán tartott lakásban látogatásunkkor nem voltak fekvőhelyek, a konyhában pedig hiányoztak az alapvető bútorok. A fűtés is megoldatlan, valamint egy elszámolási affér következtében  a lakás bejárati ajtaját a főbérlő leszerelte.

Adományozóink segítségével megcsináltattuk a bejárati ajtót, valamint használt bútorokat, élelmiszert és tisztítószert tudtunk adományozni.

Adományozók: Hoffmann Andrea és Simonovits András, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói.

 

Zsófia

Zsófia egyedül neveli 6. osztályos unokáját nyugdíjából és a családi pótlékból. Saját tulajdonú, 59 nm-es, szépen berendezett, tisztán tartott lakásban élnek. 2012-ben már kapott a család támogatást. Most a mosógép romlott el. Nagy gondot jelent, mert a nagymama rossz egészségi állapota miatt nehezen tud kézzel mosni magára és unokájára.

 

Adományozóink segítségével tudtunk a családnak egy mosógépet, valamint élelmiszert és tiszítószereket adományozni.

 

Adoányozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit és a McDaniel College PreMed programjának diákjia és a Semmelweis Egyetem hallgatói.

Endre és családja

Endre és párja- immár négy éve tartó - harmonikus élettársi kapcsolatban nevelik közös gyermeküket Anikót, és az édesapa korábbi kapcsolatából született kisfiát, Krisztofert. Sokáig albérletben laktak, ahonnan fizetésképtelenség miatt ki kellett költözniük. Az édesapa azelőtt veszítette el munkahelyét, és a gyermekek után járó családi pótlékból nem tudták a lakást fenntartani. Ekkor került a család az átmeneti otthonba.

A szülők megfelelően gondoskodnak gyermekeikről. Endre és párja kiegyensúlyozottnak és erősnek érzik kapcsolatukat, egy közös cél motiválja őket: nyugodt, békés légkört és stabil, állandó hátteret biztosítani gyermekeik számára. 2013 májusában erre lehetőséget is kaptak, ugyanis az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Lakásgazdálkodási Bizottsága pozitívan bírálta el család önkormányzati tulajdonú lakás iránti kérelmét, és felkérte az Óbudai Vagyonkezelő Zrt-t, hogy gondoskodjon a család elhelyezéséről. A család júniusban megnézett egy felajánlott lakást, melyet azonnal el is fogadott. A lakás felújításra vár, mely egy részét (nyílászáró csere, fürdőszoba csempézés, festés) az önkormányzat biztosítja. Az édesapa jelenleg másfél éve folyamatosan dolgozik, kisebb összegű előtakarékosságot is sikerült összegyűjteniük, melyet a lakás felújítására költenek. Endre valóságos ezermester, nagyon sok mindent maga tud megcsinálni a lakásban.

A lakás másfél szobás, teljesen bútorozatlan. Így a családnak az alapvető életfeltételek megteremtéséhez elsősorban bútorzatra, fűtési megoldásra, és egyéb felszereéólésekre volt szüksége.

Adományozóink segítségével kapott a család konyhabútort, fűtőtestet, ebédlőasztalt székekkel, ágyneműtartós heverőt, hűtőszekrényt, tartós élelmiszert és tisztítószert.

Adományozók: Anonim adományozók, Czoboly Ernő és Éva, Déri Zsuzsanna és családja, Kmetty Orsolya, Kürty Jutka, Lechnerné Vadász Judit, Martinák Ildikó, Mácsai Katalin, Thuy Tran, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói.

 

Benedek és családja

Benedek négytagú családjával egy 55 m2-es félkomfortos lakásban él. Egyik gyerek 17, másikuk 19 éves, mindketten tanulnak. A család adósságrendező programban vesz részt, több tartozásuk van, nehéz anyagi körülmények között élnek. Az édesanya alkalomszerű munkát végez, az édesapától a napokban vonták el a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, így még nehezebb helyzetbe kerültek. Álláskereséssel folyamatosan próbálkoznak mindketten. Benedek míg nem talál munkát több szervezetnél önkéntesként tevékenykedik, emellett Bibliát is oktat.

Több mint 2 éve nincs a lakásban melegvíz, mert a bojlerük elromlott. Adományozóink jóvoltából tudtunk egy villanybojlert vásárolnunk, és anyagi segítséget nyújtani a felszereléshez is.

Adományozók: Anonim adományozó, Czárán Jutka, Fehár Márta és Kárpáti András, Lechnerné Vadász Judit

  

Viola és két unokája

Viola egy félkomfortos egyszobás földszinti lakásban él a két unokájával, akik 18-, illetve 15 évesek. A gyerekek édesanyja meghalt, így lett a gyámjuk. A szoba alapterülete nem túl nagy, éppen csak elfér benne két ágy, ahol a nagymama és a kislány alszik és egy keskeny szekrény, valamint az egyetlen ablak előtt egy romos négyfiókos komód. A szoba szerencsére elég magas, így be lehetett építeni egy galériát, ahol a fiú unoka alszik. A galérián az ágyon kívül nincs semmi.

A lány 18 éves lesz, kereskedelmi eladónak tanul. A fiú speciális iskolába kellene, hogy járjon, a szociális gondozó most intézte el. A lakás önkormányzati tulajdonban van. Viola összes havi jövedelme a két gyerek után járó családi pótlék, és az árvaellátás, meg az ő kicsi nyugdíja, összesen 107 ezer forint. Az összes kiadása (lakbér, víz, gáz) havonta 110 ezer forint. Egy fillér tartozása sincs, pedig sokszor a gyógyszereit sem tudja kiváltani, mert arra már nem telik! A gyerekeknek mindenük megvan, a ruha élére vasaltan látszik a komódban.

Viola inkább nem eszik, csak az unokáknak meg legyen mindenük. 

Támogatók adományából egy mosógéppel, székekkel, kinyitható asztallal, mikrohullámú sütővel, ruhákkal, és tisztítószerrel tudtuk a család megélhetését segíteni.

Adományozók: Friss Ágnes, Vígh Andrásné, anonim adományozók, Tuza Bereniké, Barnáné Tóth Erzsébet

 

nagymama.jpg

 

 

Erika

Erika egyedül neveli 8 éves és 16 hónapos kisgyermekét egyszobás lakásukban. Az anyuka enyhe fokban értelmi sérült, intézetben nevelkedett. Az államtól kapott pénzen saját tulajdonú lakást vásárolt, mely sajnos hitellel terhelt. Segítsége, támogató környezete nincs, pedig nagy szükségük lenne rá. Az anyuka GYES-en van, de szeretne visszamenni dolgozni. A család bevétele minimális, amlig marad pénzük a mindennapokra, élelmezésre, a számlák befizetésére és a hotel törlesztésére. Jelenleg a családsegítő központ segítségével a kiadások átcsoportosítása történik, valamint a gyermekek orvosi kezelését és a hivatalos ügyek intézését is támogatják. Sajnos a 16 hónapos kislány ételallergiás, ami miatt fokozott figyelmet és gondozást igényel.

Adományozóink segítségével sikerült egy rácsos kiságyat, egy heverőt, egy ágyneműtartós szekrényt, valamint tisztítószereket, felnőtt és gyermekruhákat valamint játékokat adni a családnak.

Adományozók: Tiza Bereniké és családja, Vígh Andrásné, Magyar Jégkorong Szövetség tagjai, Fülöp Miklós és családja, Barnáné Tóth Erzsébet

 

Veronika

 

Egy 27 nm-es, 1 szobás, komfortos, gázfűtéses, önkormányzati lakásban élnek hárman: anya (Veronika), apa, és a kilenc éves gyermekük. Havi jövedelem: családi pótlék 13.700 Ft, közmunka 47.000 Ft, és az apa rehabilitációs ellátása, ami 19.530 Ft. Havi rezsikiadásuk 36.000 Ft.

A család anyagi problémája miatt népkonyhai szolgáltatást vesz igénybe. Mivel az apa beteg, így Veronika a családfenntartó, és amikor nincs éppen közmunka, akkor csak 22.800 Ft-ot kap. A kevés jövedelem miatt díjhátralékuk van, amit jelenleg még nem tudnak adósságcsökkentési támogatással kezelni.

Lakásuk nagyon szépen rendben tartott, és tiszta. Látszik, hogy sok energiát fordítanak arra, hogy otthonos körülmények között tudjanak élni. Jelenleg egy ágyban alszanak mind a hárman, és ez az egy fekvőhely is rossz állapotban van. A mosógépük is nagyon rossz állapotban van.

Adományozóink segítségével sikerült egy kihúzható fotelágyat és egy botmixert ajándékozni a családnak, így megoldódott az alvóhely-prbléma, és teljesült a kisfiú nagy vágya a mixerrel:)

Adományozók: Merényi Ágnes, Dávid Ágnes és Horváth Zsolt, Lechnerné Vadász Judit.

 

Ilonka


Ilonka egyedül, nagy szegénységben él férje halála óta. Négy gyermeke, unokái szintén nehéz életkörülömények között élnek, így csak ritkán tudnak segítségére lenni.

Ilonka havi összjövedelme 30.575.- Ft. Húsz éve súlyos cukorbeteg, de emellett szívbetegséggel és refluxal is küszködik. Gyógyszerköltsége meghaladja a havi 23.000.- Ft-ot, melynek csak egy részét lehet a közgyógyigazolványra kiváltani.

Idén nyáron övsömör alakult ki a fején, mely elfertőződött. A nagy fájdalmak mellett 9 hétig kellett kétnaponta kezelésre járnia. Az újabb gyógyszerek, a fájdalomcsillapítók, a sebkötözők vásárlása mellett az utazási költség is reménytelen teherrel súlyosbította Ilonka anyagi helyzetét.

Az elmúlt hetekben egymást követően romlott el a mosógépe, a fűtése (jelenleg az előszobában a gáztűzhely rózsáival próbál fűteni, azonban az a kis meleg a szobába szinte alig megy be - mi is télikabátban ültünk nála végig) és a hűtőgépe (amiben inzulinját kellene tárolnia). Ezek pótlása, megjavíttatása oly mértékű megterhelést jelentene számára, melyet az amúgy is irreálisan alacsony nyugdíjából képtelen előteremteni.

Támogatóink segítségével sikerült Ilonkának egy mosógépet, élelmiszert, tisztítószereket, mosóport, az unokáknak ajándékokat, karácsonyi süteményt, édességet ajándékoznunk. Emellett megszereltettük a gázkészülékét is, így Ilonkának nem csak a karácsonya lett igazi ünnep, de meleg, fűtött lakásban töltheti a telet is.


Adományozók: Tuza Bereniké és családja, Lechnerné Vadász Judit, Czárán Jutka, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, az FSZK NKft. munkatársai, Beck Andrea és anonim adományozók.

 

Márta

Márta egzisztenciálisan rendkívül nehéz, szinte már reménytelen helyzetben áll példamutatóan helyt. 8 embert tart el, az édesanyját és 7 gyermekét. Két egybenyíló szobás önkormányzati lakásban laknak, ahol a festéstől a burkolásig mindent ő csinált, ám sajnos a folyamatosan penészesedő falak ellen hiába harcol. Fantasztikus életerővel, akarattal és szorgalommal napi 12-15 óra munkával (takarítással és varrással) teremti elő Márta a család számára a legszükségesebbeket. A rezsi havi összege kb. 150 ezer forint, aminek egy része korábbi adósságtörlesztés az ELMÜ felé.

Bár Márta a sok munka mellett viszonylag kevés időt tud a gyerekeivel tölteni, azok egytől egyig vidámak, kiegyensúlyozottak, jólneveltek és jól tanulnak. Mártától és a nagymamájuktól nehéz anyagi helyzetük ellenére mindent megkapnak, amire az egészséges fejlődésükhöz szükségük van.

Anonim adományozónk támogatásával Mártának 2013-ban 240.940.- Ft-ot sikerült ELMÜ tartozásából törleszteni. Emellett segítséget kapott a gyerekek nyári táboroztatásához, az őszi iskolakezdés kötlségeihez, valamint a karácsonyi ünnepi vacsorához.

 

5 gyerekes anyuka

Panni férjével és 5 gyerekével él egy szoba-konyhás lakásban. A gyerekek 5, 8, 9, 17 és 22 évesek. Az elmúlt évben a család mindent megtett, hogy kikerüljön az adósságcsapdából, a férfi több helyen is munkát vállalt, emellett alkalmi megbízásokból és gyermekműsorok szervezéséből tartja el a családját. Panni a gyerekeket neveli, de már gondolkodik és ügyintéz a jövőt illetően – egy kisebb boltot szeretnének bérelni és ott zöldségest nyitni. Mindketten nagyon ügyesek, aktívan próbálják megoldani helyzetüket, a lakásuk tiszta és rendezett. Az ablak és ajtócsere után (Magdolna projekt) tervezik kifestését, a szoba fölé teljes galéria építését, felújítást. Az adósságrendező programmal együttműködnek már 6 hónapja, nagyobb összegekkel már tartozásuk nagy részét kiegyenlítették, villanyórájukat kártyásra cserélték, és a lakbérből is csak 50.000 Ft tartozásuk maradt. A családgondozójuk mindenben segíti, támogatja őket.

Adományozóink segítségével támogatásttudtunk adni a család részére kb. 20.000 Ft-nyi tartós élelmiszer vásárlásával, illetve az 50.000 Ft-os elmaradásuk rendezésével, így rendeződhetett a család helyzete.

Adományozók: Lechnerné Vadász Judit, Keményfy István

 

 Anna

Anna lányával és unokájával élt az 1 szobás 48 nm-es önkormányzati lakásban. 2010-ig minimális anyagi problémákkal küzdöttek, mindketten dolgoztak, így a havi számlákat rendezni tudták. 2010 márciusában azonban lánya váratlanul meghalt. Az unokáról édesapja lemondott, így Anna nevelte egy éven keresztül. 2011 márciusában azonban az édesapa mégis igényt tartott a lányra és magával vitte vidékre.

Anna 2010 szeptemberéig étteremben konyhai kisegítőként dolgozott, ekkor azonban baleset érte, mely következtében hosszú kórházi kezelésre szorult, mindkét kezét operálni kellett, így munkahelyéről elbocsátották. Ezt követően sokasodtak meg anyagi gondjai. Amíg lánya élt több banknál is szabad felhasználású deviza alapú személyi hitelt vettek fel, melyek törlesztő részleteit egyre nehézkesebben tudta Anna rendezni. 2012-ben 33%-ot, mostanra már 50%-ot vonnak amúgy sem magas összegű rokkantsági ellátásából. A levonások után maradt összeg havi megélhetése mellett a számlák rendezésére már nem volt elegendő.

Ezen időszak alatt asztmás betegsége következtében is gyakran tartózkodott tüdőgondozóban. Egy ilyen alkalommal, egy vizsgálat révén találtak valamit a tüdejében. Elküldték kivizsgálásra és megállapították a szövettan alapján, hogy rosszindulatú daganata van. Az elkövetkezendő négy hónapban kemoterápiára járt. Ezt követően az új CT kimutatta, hogy a daganat megszűnt, de a kezelés szétroncsolta a tüdőlebenyeket. Májusban megoperálták, melyet követően komplikáció lépett fel – levegőt kapott a tüdeje – így a műtétet meg kellett ismételni.

2010 januárja óta áll kapcsolatban a családsegítő központtal. Azóta két adósságcsökkentő támogatásban vett részt, melyek időtartalma alatt az aktuális havi számlákat rendezte, az együttműködést sikeresen teljesítette. Az utóbbi támogatást 2013. szeptember 12.-én ítélték meg számára.

A támogatás önrésze a következőképpen oszlik meg:

Vagyonkezelő felé: 41.925,- Ft, Díjbeszedő felé: 7.149,- Ft, Tigáz felé: 579,- Ft

Összesen: 49.653,- Ft, mely befizetésével jogosulttá válna a 148.960,- Ft-os támogatására és így rendezné tartozását.

Rokkantsági ellátása: 85.345,- Ft, melyből a levonások után 42.675,- Ft marad. A támogatás önrészének első részletét októberben kellett befizetnie. Azonban az önrész és az aktuális havi számlák befizetését követően csak 3000 Ft-ja marad, mely lehetetlenné teszi havi megélhetését. Barátok, rokonok támogatására nem számíthat. Unokáját hónapok óta nem látta, mivel volt veje nem látja szívesen, Anna pedig saját otthonában nem tud gondoskodni róla.

Amióta véget értek Anna kórházi kezelései, folyamatosan munkát keres, eddig azonban sikertelenül.

Azzal a kéréssel fordult alapítványunkhoz, hogy tekintettel helyzetére, lánya tragikus elvesztésére, elhúzódó betegségeire, hosszú kórházi tartózkodására, alacsony bevételére lehetőség szerint támogassuk az önrész összegével, 50.000 Ft-tal, kilátástalan helyzetének rendezésében.

Alapítványunk kuratóriuma megszavazta Anna részére az önrész befizetéséhez szükséges 50.000Ft -ot.

Adományozó: Grósz Judit

 

 

 

Angéla és családja

A 26 nm-es, 1 szobás, galériázott lakásban jelenleg négy generáció él együtt: Angéla, az édesanyja, a lánya és egy éves unokája.

Angéla tavaly júliusban azért vásárolta meg a lakást, hogy vidékről ide tudja menekíteni bántalmazott lányát és unokáját. A lakás Angéla saját tulajdona, de természetesen hitelből tudta csak megvásárolni, melynek visszafizetése komoly gondot jelent számára.

Angélát márciusban elküldték munkahelyéről, ahol takarítónőként dolgozott, így most csak 22.800 Ft-ot kap havonta. Ehhez jön még a 39.500 Ft GYES, amit lánya kap. Angéla velük élő édesanyjának nyugdíjából egy korábban felvett személyi kölcsön részleteit vonják le! A lakásra felvett hitel részlete plusz a rezsi összesen több mint 70.000 Ft havi kiadást jelent.

A Családsegítőben naponta egyszer kapnak meleg élelmet, de pelenkára, gyógyszerekre, váratlan kiadásokra, a tönkrement bútorok cseréjére már nem marad pénzük. A mosógépük szinte használhatatlan.

Adományozóink segítségével kaptak egy automata mosógépet, kinyitható kanapét, szekrénysort, asztalt székekkel, dohányzó asztalt, két fotelt, apróbb lakásfelszerelési tárgyakat, tisztítószert és tartós élelmiszert. Így a négy generáció együttélése valamivel kényelmesebbé válhatott.

Adományozók: Anonim adományozó, Berkovitz Éva, Czoboly Nóra és Morvay Géza, dr. Vajda Vera, McDaniel College PreMed programjának diákjai, és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

 

János


A magas, nagyon vékony János hosszú ideje pszichiátriai problémával kűzd. Munkáját néhány évvel ezelőtt elveszítette, és betegsége miatt sem egészsége, sem mentális állapota miatt nem tud munkát vállalni. A Munkaügyi Központban álláskeresőként regisztrált ügyfél, azonban félreértésből, együttműködési probléma miatt 2012. májusától kezdődően minden lehetséges támogatástól elesett 12 hónapon keresztül.  

Adományozóink jóvoltából 10 hónapon keresztül tudtunk minden hónapban jelentős élelmiszer-adományt, tisztítószereket és ruhaadományt biztosítani János számára, élete egyik legnehezebb évének leküzdéséhez.

Adományozók: anonim támogatók, Balogh Adrienn, Balog-Urbanovszky Zsuzsa, Bela Szilvia, Békefi Éva, Bognár Mária, Dávid Andrea, Fehér Ildikó, Gombkötő Andrea, Gulyás Szabolcs, Horváth András, Dr. Kiss Csaba, Dr. Kissné Huszár Anikó, Kárpáti Árpád, Kolonics Krisztián, Kovács Anita, Lakatos Gabi, Locherer Zoltán, Lombos Judit, Molnárné Bánfalvy Ágnes, Nagy Dóri, Oláh Erika, Péter Emese, Popper Ágnes, Répássy Zsuzsa, Somogyi Kriszta, Szabó Gabi, Székelyné Kováts Eszter, Vajda Edina, Zölde Móni

 

Éva

 

Éva (27) és kisfia kettesben élnek egy nagyon pici szükséglakásban. Egyedül neveli az egyéves gyereket, nincs segítsége, édesanyja vidéken él. A gyerek apja anyagilag sem támogatja őket.

Kisfia születése előtt Éva az önkormányzatnál dolgozott gyermekvédelmi területen. Jelenleg 39.000 Ft (a családi pótlék + GYES) az összes jövedelmük. A lakás rezsije 20.000 Ft (lakbér + villany).

Éva a lakást nagyon szép rendben és tisztán tartja. Az egész összesen 16nm, a WC a folyosón van. Éva zuhanyozni a szomszédba jár, a picit a lakásban egy kiskádban tudja fürdetni. Jelenleg részben kölcsönkapott bútorokat használ, amiket majd vissza kell adnia. Nagyon vágyik egy akasztós saját szekrényre. Nincs mosógépe (csak egy keskeny felültöltős férne el), és a kis hűtőszekrénye is elromlott.

Éva még a kisfia születése előtt beadott egy kérvényt lakáscserére, aminek az elbírálását tavaly szeptemberre ígérték, de szóban már ígéretet kapott a pozitív döntésre. Az a lakás is csak félkomfortos lesz, de a mostanihoz képest minőségi változást fog jelenteni.

Évát visszavárja az önkormányzat a régi munkahelyére, és így hamarosan megkezdi a bölcsödébe való beszoktatást. Nagyon örülne, ha kisfia részére kapna használt ruhákat!

Alapítványunk segítségével kapott egy felültöltős mosógépet, akasztós szekrényt, egy komódot és két éjjeli szekrényt.

 

gabriella-mosogeppel.jpg

 

                            

gabriella-szekrennyel.jpg        

 

 

Adományozók: Anonim adományozók, Harsányi Zsuzsa, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Nagy Orsolya, Dr. Pálfi Péter és Tuza Bereniké.

 

Lívia

Lívia férjével, és öt gyermekével (18, 17, 12, 9, és 8 évesek) évekig egy családi házban élt, amely apósa tulajdona volt. Azonban a ház hitelből épült, és apósa betegsége, majd korai halála miatt a család teljesen eladósodott. A ház állapota fokozatosan romlott és hamarosan tarthatatlanná vált ott az életük. Az édesapa nem tudta feldolgozni az új élethelyzetet, és gyakran bántalmazta a családot. Lívia beadott egy lakáskérvényt az önkormányzathoz, de tudta, hogy éveket kell várniuk.  Amikor már a fűtést is kikapcsolták a házban, Lívia úgy döntött, hogy gyermekeivel, - de a férje nélkül - a Családok Átmeneti Otthonában kér menedéket.

Beköltözéskor Lívia nem rendelkezett munkahellyel, alkalmi munkákból tartotta el magát és gyermekeit. Viszonylag rövid időn belül talált bejelentett munkát, ahol sajnos csak egy rövid ideig alkalmazták. A gyerekek közül az idősebbek szakközépiskolába járnak, a kisebbek még általános iskolások.

Idén januárban az önkormányzat felajánlott a családnak egy 1+2 félszobás lakást, ami azonban teljesen bútorozatlan volt. Lívia nagyon sok segítséget kapott a kerületi anyaotthontól, de még így is nagyon sok minden hiányzik a lakás berendezéséből, a ruhák nagy része dobozokban áll. Rokonaikra nem számíthatnak, a gyermekek édesapja nem segít.

A család havi bevétele a 110.000 Ft családi pótlék és Lívia alkalmi takarításokból még átlag 30.000Ft-ot tud hozzá keresni. A lakás rezsije átlagosan havi 80.000 Ft.

Lívia eltervezte, hogy továbbra is megpróbál havonta félretenni bizonyos összeget, és szép lassan újra megvenni minden szükséges bútort, felszerelést. Két ágyat már szereztek, de a hat személyes családnak ez kevés. Nincs porszívójuk, a mennyezetről csupasz villanykörték lógnak, a mosógépük elromlott, a villanytűzhelynek csak az egyik lapja melegít.

Adományozóink segítségével sikerült két akasztós szekrénnyel, íróasztallal, konyhai asztallal és ülőkékkel, porszívóval, ebédlőasztallal és székekkel, valamint függönyökkel, takarókkal, ágyneművel és törülközőkkel segíteni a családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Kemtty Orsolya

Noémi

Noémi férjével és öt gyermekével (13, 10, 5, 3 és 1,5 évesek) albérletben él. Noémi GYES-en van, férje targoncavezetőként dolgozik egy raktárban. Az édesapa fizetése 90.000.- Ft, a családi pótlék és a GYES havi 110.000.- Ft jövedelmet jelent.

Az édesanyánál 2012 decemberében tüdőrákot diagnosztizáltak. Sajnos a kemoterápiás kezelés mellett is növekedett a tumor mérete, ezért a műtét mellett kellett dönteni. Noémi rosszullétei és a kórházi kezelések miatt az édesapa a kemoterápiás kezelés megkezdése óta táppénzen otthon maradt a kicsikkel. Így sajnos jövedelmük is csökkent, ami tovább nehezíti a család anyagi helyzetét. Noémi két napot van a kórházban kezelésen, és két-három napot tölt utána otthon. Mikor otthon van, neki kell a gyerekek ellátását megoldani, mert az édesapa nem tud többet táppénzen lenni. Heroikus és szívszorító a család kűzdelme. 

Adományozóink segítségével élelmiszerrel, tiszítószerekkel, a picinek pelenkával, popsitörlővel, bébiétellel, valamint a gáz és áram díjak befizetéséhez pénzadománnyal tudtunk segíteni. A támogatás segítségével a család maradhatott az albérletben.

Köszönjük a támogatóknak.

Adományozók: Anonim adományozók, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Éva és Pallos Péter, Sanomedic Kkt., Veres Anna

 

Zsófia

Zsófia és László egy kis, nyolcadik kerületi albérletben nevelik négy gyermeküket. Előző albérletükből egyetlen havi díjjal való néhány napos elmaradásuk miatt a főbérlő váratlanul kirakta őket, mire hazaértek az óvodából a négyéves kisfiukkal, a holmijuk néhány zacskóban kirakva várta őket az ajtó előtt. Értékeiket nem nagyon tudták hova menteni, sok mindenük elkallódott, egy ideig átmeneti szállásokon húzták meg magukat.

Nemrégiben találtak egy albérletet, ahova négy gyerekkel és foglaló letétele nélkül is beköltözhettek. Az albérletet bútorozatlanul vették ki, jelenleg kölcsön bútorok között élnek. Zsófi gyesen van az egyéves kislánnyal, László munkanélküli, de erőfeszítései ellenére sem a szakmájában (kőműves), sem szakképzettséget nem igénylő állásokban nem tud elhelyezkedni.

A hattagú család a GYES-ből és a családi pótlékból él, rendkívül szűkösen. Bevételeik jelentős részét rezsire költik, tartozásuk nincs. Zsófi nagyon szépen rendben és tisztán tartja az egyszobás kis lakást, de mosni csak kézzel tud, mivel mosógépük nincs. A ruhákat csak a körfolyosó korlátjára tudja kiteríteni száradni, ilyenkor az alattuk lakó szomszédok nehezményezik, hogy hozzájuk csöpög a víz.

A család szeretne a kölcsön bútorok helyett két gyermekheverőt, két felnőtt méretű heverőt vagy kihúzható kanapét, szobabútort és egy asztalt székekkel.

Nagyon nagy segítség lenne számukra és a szomszédokkal való jó viszony ápolását is megkönnyítené egy mosógép.

Szintén szükségük van gyermekruhákra, cipőkre (9, 7, 4 éves fiúk és 1 éves kislány) és pelenkára. 

 

Erbits Éva adományozott Zsófiéknak egy Zanussi mosógépet; Tóth_Horváth Kornéliától egy kihúzható kétszemélyes kanapét és egy mikrohullámú sütőt kaptak. Anoním adományozónktól siekült élelemhez, pelenkához és gyerekruhákhoz is hozzásegítenünk a családot.

 

Jolika

Jolika 60 éves. Özvegyen, egyedül él 20 nm-es lakásában. Egyedüli jövedelme a rokkantsági ellátás. Ebből kell lakáskiadásait, gyógyszereit, megélhetéssel kapcsolatos kiadásait finanszíroznia.

Jolika egészsége leromlott, 52%-os rokkant. Vérnyomása magas, és súlyos gerincproblémától szenved, ami miatt többször is kórházba került. Korábban büfésként dolgozott, de egészségi állapota miatt kénytelen volt abbahagyni munkáját.

Utolsó kórházi kezelése alatt kirabolták, lakása bejárati ajtaját teljesen tönkretették, egy ablakát pedig betörték. Az ajtóra Jolika egy nagy nejlont eszkábált, amely azonban sem a téli hidegtől sem a betörőktől nem védi.

Jolikának újabb gerincműtétre kell mennie, és nagyon szeretné, ha kulccsal zárható bejárati ajtaja lenne, mert nem szívesen hagyná a lakást őrizetlenül. Saját erőből azonban képtelen kicserélni az ajtót.

Sikerült asztalosunkkal egy vadonat új bejárati ajtót készíttetni, tokkal (vonóval), így Jolika már nyugodtan készülődik gerincműtétjére.

Adományozó: Cserti-Szauer Csilla és Cserti József

dscf2990.jpg

dscf2987.jpg

     

 

           

         

 

Ilyen volt és ilyen lett:)))

 

 

 

       

 

Andrea

Andrea leánya születése előtt egy anyaotthonba került lakhatási nehézségei miatt. Később a Jó Pásztor nővérei segítették lakáshoz. Andrea az anyaotthonban máig takarítóként dolgozik. Tavaly decemberben daganatot találtak az édesanya méhében. Megműtötték, saját felelősségére hazament, jelenleg otthon lábadozik. Élettársa eddig folyamatosan dolgozott, de az utóbbi 1-2 hónapban nem kap munkát. Tartalékaikat felélték, közben mosógépük elromlott, amit gyorsan pótoltak, de ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Számlákkal is megcsúsztak (gáz-, és vízdíjhátralékuk nagyjából 40.000 Ft) ami miatt nagyon aggódnak, hiszen még ilyen nem fordult velük elő. Sajnos jelenleg az élelmiszer vásárlása is nehézséget jelent, a tisztítószerek, a mosópor is elfogyott, ezeket nem tudják pótolni. Andreának erős fájdalmai vannak. Gyógyszerköltsége nem nagy összeg, kb. 2-3 ezer forintnyi, de most ezeket sem tudja megvásárolni. Lábadozása még sokáig tart, dolgozni még jó ideig nem tud visszamenni.

Adományozók segítségével meg tudtuk venni Andreának az aktuálisan szükséges gyógyszereit, valamint élelmiszert, és hozzájárultunk a gyógykezelés költségei miatt elmaradt számlák rendezéséhez.

Adományozók: Anonim adományozó, Czárán Jutka, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Benedeczky Klári

 
Katalin 

A kedves arcú, ápolt Katalin három gyermekével él egy meglehetősen leromlott állapotban lévő 32 nm-es, egyszobás lakásban. A konyhából egy kis fürdőszobát leválasztottak, de a közös WC a folyosón van. A ház is düledezik, a környék veszélyes. Katalin nem szeret itt lakni, mert fél és félti a gyermekeit is. A gyerekek közül a 20 éves nagylány fogászati asszisztensnek tanul, idén végez, de továbbtanulási tervei vannak. A középső gyermek 16 éves, szakiskolás, a 14 éves legkisebb pedig általános iskolás.

Katalinnak jelenleg nincs állása, néha alkalmi munkát kap. Intenzíven keres állást, takarítást vállalna. A család összes bevétele az álláskeresési járadék és a családi pótlék. A 16.400 Ft-ból, amit havonta fejenként elkölthetnek nagyon nehéz megélni. Csak a havi lakbér és villanyszámla meghaladja a bevételüket. A gyermekek édesapjától nem kapnak támogatást. Nem csoda, hogy jelentős tartozást halmoztak fel, 780 000 Ft-ot. A lakásba nincs bevezetve a gáz, villannyal fűtenek, ami a téli hónapokban nagyon komoly kiadás. 

Katalinnak és családjának Adományozónk jóvoltából egy hűtőszekrényt tudtunk ajándékozni.

Adományozó: Somos Endre

 

Brigitta

A fiatal anya a VIII. kerületben lakik egy hónapos kisbabájával. Vidékről jött fel, az egészségügyi ellátások miatt, itt szülte meg kisfiát. Most a bátyjánál lakik, egy önkormányzati lakásban. A lakás egyszoba, félkomfortos. Ugyanitt lakik bátyja, annak két gyermeke és feleség is. Egyiküknek sincs állandó jövedelme, segélyekből és a családi pótlékból élnek. A kisbaba vidám, mosolygós, az édesanya kiválóan gondoskodik róla.

Brigittának nincs semmije. Jövedelme a családi pótlék és a Gyes, de a költözés miatt mindkettőt csak egy hónap múlva kapja meg. A kisbabát édesapja nem vette a nevére, és nem is törődik családjával. Brigitta családgondozója segítségével több anyaotthonnál is jelentkezett, de nagy a sorban állás.

Az édesanya rendelkezésére álló pénz nagyon kevés. A baba részére szinte mindenre szükség van: pelenkára, textilpelenkára, fürdető szerekre, törülközőre, vagyis egy teljes babakelengyére. Az édesanyának a szoptatás miatt fontos lenne a rendszeres étkezés lehetősége. A Családsegítő Szolgálat napi szinten tartja velük a kapcsolatot, de a segítségük (lehetőségeik) az ügyintézésre, abban való segítségnyújtásra terjed ki.

Adományozóink segítségével babtörülközőkkel, pelenkával, ruhákkal, valamint élelmiszerrel, tisztítószerekkel tudtuk az édesanyát és kisbabáját segíteni.

Adományozók: Anonim adományozók, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Lechnerné Vadász Judit, Móricz Rita és családja, Nagy Éva és Pallos Péter.

 

 

Margit

Nehéz életkezdés jutott a 22 éves kétgyermekes, fiatal anyukának. Kisgyerekként a legtöbb időt nem szerető családban, hanem intézeti falak között töltötte. Egyetlen támaszt leendő férje Endre jelentette, aki révén kijött az intézetből, és akivel immár 7 éve boldog házasságban él. Az elutasító családi háttér és támogató környezet hiányában évekig hajléktalan státuszban átmeneti helyeken, hajléktalanszálló fapados részein és külterületeken húzták meg magukat. De bajban is kitartottak egymás mellett és 1,5 éve megszületett első kisfiuk, Jancsika. Sajnos ellátni, megfelelően gondozni nem tudták, így kérték a kicsi csecsemőotthoni felvételét. Semmiképpen nem akartak elszakadni tőle, így a hét minden napján látogatták, szeretgették. Ekkor már nagyon reménykedtek sorsuk jobbra fordulásában, az albérlők házának várólistáján is szerepeltek. 2013. januárjában érkezett a hír, szabad szobát kaptak. Az első havi díjat kifizették és azonnal hazavitték Jancsikát! Mivel a hajléktalan státuszból bejelentett VIII. kerületi lakosok lettek, így jelenleg az összes ellátásuk újraigénylése, illetve átírása zajlik. Ez sajnos azzal jár, hogy semmiféle ellátást nem kapnak hetekig. Fantasztikus családgondozójuk minden segélyt kijárt számukra, de az átmeneti helyzettel ő sem tud mit kezdeni. A család azonban jelenleg éhezik, Jancsika pelenka és babaétel nélkül maradt. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a nehezen megszerzett lakhatásuk is veszélyben van, mert a pénzek elmaradása miatt nem tudják fizetni a havi albérleti díjat és a gázfűtés költségét.

A családot adományozóink segítségével át tudtuk segíteni a krízis időszakon, amíg a hivatalos papírok átírása miatt több mint egy hónapig ellátás nélkül maradtak. Segítségünkkel be tudták fizetni az aktuális lakbér és gázszámlát, így elkerülték a kilakoltatást. Emellett élelmiszerrel, bébiétellel, jelentős mennyiségű pelenkával is hozzájárultunk ahhoz, hogy se Jancsikának, se szüleinek ne kelljen éheznie.

Adományozóink: Anonim adományozók, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Lechnerné Vadász Judit, Nagy Éva és Pallos Péter, Valiskó Piroska

 

Viktória

A 22 éves Viktória 5 hónapos gyermekével és a szüleivel él egy egyszobás, 33 nm-es, saját tulajdonú lakásban. A lakás tiszta és rendezett. A családból csak Viktória édesanyjának van munkája, édesapja állást keres. A család meglehetősen szoros költségvetéssel él, hiszen ez az egy, nem túl magas jövedelem csak a legszükségesebbekre elég, a gáz- és áramszolgáltatónak, a ház lakóközösségének jelentős összeggel, 820.000 Ft-tal tartoznak.

Viktória a szakiskola elvégzése után nem dolgozott, mert megszületett a kislánya, jelenleg GYES-en van. A kislány szépen gondozott, Nóra nagy szeretettel veszi körül. A gyermek édesapja külföldön dolgozik, de nem támogatja a családot.

Viktória egy mosógépet szeretne, mivel a régi elromlott és egy új beszerzését nem tudja a család kigazdálkodni. A baba ellátásához nagy segítséget jelentene.

Egy elöltöltős Zanussi mosógépet tudtunk adományozónk jóvoltából a családnak ajándékozni.

Adományozó: Veres László

 

Endre

Endre tavaly októberben kereste fel először a kerületi Családsegítő Központot a 130 ezer Ft-os lakbérhátralékuk miatt. Felesége akkor már hónapok óta munkanélküli volt, semmilyen ellátást nem kapott. Csak Endre keresetéből éltek, mely kb. netto 60 ezer Ft volt. Ez az összeg kiegészül a 15 éves gyerekük után kapott 12 ezer Ft családi pótlékkal. Így az összjövedelmük havi 72 ezer Ft. Ebből nem tudják a teljes rezsit fizetni, mely a 15 ezer Ft-os villany és a 16 ezer Ft-os lakbérből tevődött össze, összesen kb. 31 ezer Ft egy hónapban. A probléma az, hogy olyan lakásbérleti szerződésük van, mely 5 évre szól, és 2013 májusában lejár. Az önkormányzat csak abban az esetben hosszabbítja meg a bérleti szerződést, ha a lakáson nincsen lakbérhátralék.

A család nagyon nehéz helyzetben van, ezért az adósság csökkentő támogatásra a kérelmet benyújtották, és várják a pozitív elbírálásról a határozatot. Ebben az esetben azonban kb. 50 ezer Ft-os önrészt kell majd fizetniük.

Mivel május nagyon közel van, rövid idő alatt kell majd ezen összeget kifizetni. Endre feleségének sikerült két hónapra elhelyezkednie egy közcélú program keretében, ezért havi 47 ezer Ft fizetést kapott. Sajnos ez a munkalehetőség csak február végéig tart. Pedig pénzügyi-számviteli végzettsége van, évekig dolgozott irodavezetőként, pályázatokat írt, kimutatásokat és nyilvántartásokat készített.

A család célja az, hogy májusra rendezni tudják a tartozást, és a bérleti szerződést újra megköthessék. A családsegítő központ ingyen ebédet biztosít számukra, mely révén tudnak pénzt megtakarítani és az önrészbe befizetni majd.

A családnak elromlott a villanytűzhelye, s mivel gáz nincsen bekötve, a főzést nehezen tudják megoldani. Látogatásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a család a nagyon kicsi lakásban tiszta, rendezett, de szegényes körülmények között él. Fatüzelésű kályhával fűtenek.

Adományozóink jóvoltából villanytűzhelyet, és bútorokat tudtunk a család részére boiztosítani, így életkörülményeik jelentősen javultak.

Adományozók: Somos Endre - bútorok, villanytűzhely; Flank Márta -heverő-; Hoffmann Andrea és Simonovits András, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Czárán Jutka - szállítás költsége

 

Dóra

A két gyermekes, szimpatikus, határozott fellépésű fiatal édesanya céltudatosan, határozottan és szeretettel kormányozza családját. Elvált, élettársi kapcsolatban él. Társa jelenleg nem dolgozik, vidékről költözött fel, most éppen állást keres.

Az édesanya 4 órás munkaviszonyban mosogat. E mellett kevés gyerektartást és a két gyerek után családi pótlékot kap. 9 és 14 éves fiai iskolába járnak.

A lakás saját tulajdonú. Amikor még Dórának volt rendes állása, sikerült megvennie lakását az önkormányzattól, így havi 4 ezer forintot fizet törlesztésre. A kétszobás lakás tiszta, a lehetőségekhez képest rendezett. A gyerekek szobája galériázott. Bútor alig van. Az anya bevételeiből éppen csak ki tudja fizetni a rezsit, a tartozást és a megélhetést, bútorvásárlásra már nem telik. A fiúk ágya romokban hever, az ágyakon kívül semmilyen bútora nincs a fiúknak, a ruháikat nem tudják hova tenni.

Adományozóinktól mindkét fiú kapott ágyat és ruhásszekrényt! Ráadásként az egyik anoním adományozónktól kaptak a fiúk egy-egy nagy tollpárnát, amire már régóta nagyon vágytak. 

Adományozók: Sívó Imre, Merényi Ágnes, Hoffmann Andrea

 

Júlia

Júlia – az anyuka – nagyon beteg. 1985-ben született, autóimmun betegségben szenved. Többször kezelték kórházban (évente minimum 2-3 alkalommal) – van, amikor a szteroidoktól olyan vizes lesz, hogy egészen eltorzul szegény arca.

Egy gyorsétteremben dolgozott, onnan vitte el a mentő. Nem tudják tovább alkalmazni a munkaadók, mert sajnos az alkalmassági vizsgálaton mindig elakad az ügye. Kiszámíthatatlan az állapota.

Feketén is dolgozott – boldog volt. Aztán ismét rosszul lett….

Jelenleg heti két alkalommal konyhai kisegítő.

Jelenleg a férje is munkanélküli. Alkalmi munkái adják a családi bevétel nagy részét – de nincs állandóság az anyagiakban.

Két gyerekük van: a 11 éves kislány, és a 9 éves fiú. Mindketten jó tanulók. Sajnos a kisfiú születése óta asztmás. A ház, ahol laknak évek óta bontásra vár, a lakásuk vizes!!!

Hátralékuk mindig van, de „tömködik a lyukakat”, és így nagy eladósodásuk nincs. Kártyás a gáz, és a villany is náluk.

Júlia és a fia nagyon sok gyógyszert szed, de van köz-gyógy kedvezményük.

Havi összes jövedelmük a családi pótlékkal együtt 80.000 Ft, amiből a rezsi kifizetése után szinte semmi nem marad!

Néhány hónapja kilyukadt a villanybojler, de nincs pénzük újat venni. A konyhában lévő csaptelep letört.

Alapítványunk vásárolt számukra egy új 80 literes villanybojlert, amit az egyik családtag fel tudott szerelni, és tudtunk egy galériázott, valamint egy kinyitható kétszemélyes, ágyneműtartós ágyat adományozni.

Adományozók: Anonim adományozók, Czoboly Ernő és Éva, Czoboly Nóra és Morvay Géza, Grósz Judit, Hoffmann Andrea és Simonovits András.