Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2014-BEN

 

Adél

Az édesanya egyedül neveli három kiskorú gyermekét. Emellett a háztartásban él az anya öccse, illetve nagykorú lánya, akik azonban a háztartás költségeihez nem járulnak hozzá, viszont meglehetősen konfliktusos velük a kapcsolat.

Havi állandó bevételük a 26.000 Ft családi pótlék, 30.000 Ft államtól kapott gyerektartás és Andrea takarítónői fizetése, ami 30.000 Ft.

A lakás saját tulajdonú, de a rezsi még így is 50-60.000 Ft körüli havonta.

Látogatásunkkor elég nagy rendetlenséget találtunk és úgy láttuk, hogy egy nagytakarítás ráférne a lakásra…

A családnak folyamatos támogatásra lenne szüksége, ami meghaladja alapítványunk lehetőségeit.

Ezért egyszeri támogatásként vittünk tartós élelmiszert, tisztítószereket, és egy használt rövid kabátot az egyik gyereknek.

Adományozók: Anonim adományozó, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Szentpáli-Gavallér család

 

Emília

Emília egyedül neveli a három tüneményes kisfiát (8, 5, és másfél évesek). Élettársával az elmúlt 1 évben konfliktusossá vált a kapcsolata, mert a férfi egyre nehezebben viselte az anyagi gondokat, és a családfői felelősséget. Nemrég végleg otthagyta őket. Emília fiaival albérletben él, a GYES és a családi pótlék összegéből (76.500.-) próbálja ellátni gyermekeit. A kicsik gyakran betegesek, illetve megviseli őket, hogy az édesapjuk nem igazán keresi őket. Emília a családalapítás előtt is dolgozott, és szándékában áll ezután is. Aktív, szorgalmas, lelkiismeretes fiatal asszony. A sok gond ellenére szinte mindig mosolyogva, türelmesen fordul fiaihoz, csak akkor könnyes a szeme, amikor arról beszél, mennyire megviseli, hogy az édesapa nélkül (remélhetően csak átmenetileg) nem tudja csemetéit megfelelően ellátni.
Minden segítség (élelmiszer, tisztítószerek, ruhák) jól jönne az édesanyának, hogya család  átlendüljhessen ezen a lelkileg, valamint anyagilag is nehéz időszakon.

Adományozóink segítségével élelmiszerhez, tisztítószerhez tudtuk juttatni a családot, és szeretnénk a jövőben még segíteni a gyerekek ruháztatásában is a magára maradt édesanyát.

Adományozók: Anonim adományozók, Oláh Anna, Mélykuti Ilona és Elek László, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Tímea és 6 gyermeke

Tímea hat kiskorú gyermekével és élettársával él közös háztartásban egy 28 nm-es galériás bérleményben, melyet albérlőként laknak. Összes jövedelmük 127.650.- Ft, ami családi pótlékból és a GYES-ből adódik. Az albérleti díj összege 60.000.- Ft rezsivel együtt.  Így az egy főre jutó jövedelem 15.956.- Ft.

A gyermekek 15,14,10, 6, 3, és 1,5 évesek. A galérián alszik a két nagyfiú és a 10 éves nagylány. Sajnos sem szivacs, sem ágy nincs a galérián. Elhasznált paplanok vannak leterítve, azon alszanak a nagyobb gyerekek. Az alsó szinten van egy franciaágy, ahol a két felnőtt és a három kisebb gyermek alszik. Ez a fekvőhely el van törve és ezért nem lehet becsukni, így a lakásban szabad terület szinte nincs is.

Miután bonyolult a 8 személyes család közös étkezése, így általában melegíteni kell az ételt, ehhez szívesen fogadnának egy mikrohullámú sütőtőt, ami szintén hiány a háztartásban.

Napi létfenntartásukhoz szükség lenne tartós élelmiszerre is. A család bármit szívesen fogad, bárminek örül, de helyzetük most nagyon nehéz. Nincsenek plédjeik, paplanokra, párnákra is nagy szükségük lenne.

Adományozóink segítségével egy kinyitható kanapéval, matracokkal, szőnyeggel, függönnyel, ágyneművel és ágyhuzattal, valamint élelmiszerrel és tisztítószerrel tudtuk támogatni a családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Giovannini Krisztina, Horányi Klára, Dr. Kissné Huszár Anikó és családja, Locherer Zoltán, Dr. Orosz Ágnes és családja, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Simonovits András

 

Bodó család

A Bodó családban az édesanya egyedül neveli négy gyermekét: Georgina 18 éves a vakok iskolájába kár, Márk (16), Salvatore (11) és Saron (8) szintén gyengén látók. Sajnos a betegségük örökletes, és szemüveggel sem korrigálható.

A gyermekek édesapja kicsi koruk óta már nem él a családdal, egyáltalán nem támogatja a őket. Családi pótlék és a GYES a bevételi forrásuk, ami havi 117.000 Ft. Téli hónapokban a lakás rezsije összesen 80.000 Ft.

Egy önkormányzati lakásban élnek, ami gyakorlatilag üres, bútorzatuk nagyon minimális. Felfújható matracokon alusznak, a ruháikat nincs hova tenni. Nincsenek konyhabútoraik sem, a konyhában a csap alatt még mosogató sincsen. Olyan pici a konyha, hogy ott nem fér el asztal, de a szobában sincs hova leülni.

A lakáson érthető, hogy sok hátralék gyűlt össze, amit adósság részletfizetési kérelemmel próbál megoldani az édesanya. Ebben nagy segítség lenne, ha 29.500 Ft-tal az alapítványunk ehhez „önrészként” hozzá tudna járulni.

Adományozóink segítségével a család be tudta fizetni az adósságtörlesztés önrészét, így esélyük van arra, hogy kikeverdhetnek az adósságspirálból. Szinte teljesen berendeztük az adományba kapott bútorokból (ágyak, asztalok, székek, szekrények, hűtőszekrény) a lakást, ruhákkal, élelmiszerrel és tisztítószerrel egy időre elláttuk a sokgyermekes családot. 

Adományozók: Anonim adományozó, Bende Hedvig és barátai, Consult ASK Kft., Czárán Jutka, Czoboly Ernő és Éva, Ivánkay család, Kaptiány Gábor és családja, Dr. Kissné Huszár Anikó és családja, Locherer Zoltán, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói. Mélykuti Ilona és Elek László, Oláh Anna, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Anna

Anna öt éve, amióta férjét egy bűnügyben meggyilkolták egyedül neveli 3 nagykorú (26, 20 és 19 éves), és 3 kiskorú (17, 13 és 8 éves) gyermekét. A legidősebb gyerek jelenleg munkanélküli, a többiek tanulnak. Anna a férje halála óta le van százalékolva súlyos depressziója miatt.

A család egy galériázott egyszobás lakásban él. A bútorok nagyon elhanyagoltak, szegényesek. A falak penészesek. A konyhában egy szinte teljesen használhatatlan mosogató van, de a bútorok is megértek a cserére.

A család bevétele összesen 185.300 Ft (rokkantsági, családi pótlékok, a három kiskorúnak járó árvasági pótlék és a nagyfiú munkanélküli segélye.)

A havi rezsi 64.000 Ft. Havonta egy családtagra 17.000 Ft jut. Így nem csoda, ha alapvető élelmiszerekre, ruházkodásra is alig telik.

Első látogatásunkkor vittünk egy kis finomságot abból, amit a Waldorf iskola diákjai gyűjtöttek alapítványunk családjai részére karácsonyi ajándékként:

 

toth-rozalia-kaja1.jpg

Adományozóink jóvoltából egy villanytűzhelyet, konyhaszekrényt és mosogatót, fotelágyat, szekrényt, ruhákat, cipőket, ágyneműt és ágyhuzatot, élelmiszert és tisztítószert tudtunk adni. Mindezzel óriási örömöt tudtunk szerezni a családnak, és meg tudták kezdeni egy boldogabb, békés karácsonyi ünnep előkészületeit.

Adományozók: Anonim adományozó, Balogh-Somogyi család, Beck Andrea, Bende Hedvig és barátai, Csabai Hajnalka, Hoffmann Andrea és Simonovits András, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Sadecky Ila és Michels Gábor, Szentpáli-Gavallér család

 

 

Edit

 

A 29 éves édesanya egyedül neveli fél éves kisfiát. Miután szakított barátjával, tudta meg, hogy állapotos. Gyermekét megtartotta és imádja. Közben Edit nagymamájáról kiderült, hogy daganatos beteg, őt is ápolja. Az apa egyre ritkábban látogatja meg őket, nem támogatja a családot. Edit 200.000 Ft rezsitartozást halmozott fel. Adósságkezelést szeretne kérni, de mivel nincs kikapcsolva semmilyen közüzemi szolgáltatás, így 3 hónap előgondozás után kerülhet csak rá sor. Penészedik a lakás fala, válik le a vakolat, mely az egészségre is ártalmas. A lakás tökéletesen rendben tartott, tiszta. Edit nyitott, őszinte teremtés, enyhe depresszióban volt, mikor a családsegítő szolgálat munkatársával felvette a kapcsolatot. Barátnői eltávolodtak tőle, csak az édesanyjával tudott beszélni. Ajánlották neki a Gyermekház Alapítványt és a Fidó szabadidő klubot, ahol hasonló érdeklődésű barátokra, szakemberekre lelt és azóta ismét jól van.

A családnak tönkrement a szekrénye és elromlott a vízmelegítője, valamint a mikrója. 25-30 ezer forintra lenne szükség a fal javíttatásához, melyet barátok elvágeznének.

Adományozók jóvoltából egy mikrohullámú sütővel, és gyermekruhákkal tudtuk támogatni Editet és kisfiát.

Adományozók: Anonim a dományozó, Szentpáli-Gavallér család

 

Éva

Éva daganatos beteg. Kezelése folyamatos. A kemoterápiás kezelésektől kihullott a haja. Jelenleg is egy nagy műtétre vár. Kilencéves kislányát lelkileg nagyon megviseli édesanyja betegsége és a szegénység. Havi bevételük összesen 35.000 Ft. Ebből lehetetlen megélni. Önkormányzati lakásban laknak, ami hideg és penészes.

Elsősorban élelemre és egy gázkonvektorra van szüksége a szinte reménytelen helyzetben élő családnak. A konvektor megvétele és beszerelése 25.000 ezer forintba kerül.

Adományozók támogatásával megvettünk és beszereltettünk egy konvektort a lakásba, így már legalább melegben tudják a telet átvészelni. Ezen kívül még élelmiszeradománnyal tudtuk az év végét és az ünnepeket élhetőbbé tenni számukra.

Adományozók: Anonim adományozó, Gyulavári Tamás, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Mélykuti Ilona és Elek László, Oláh Anna

 

Boglárka

Boglárka egyedül neveli 8 és 11 éves kisfiát. Jelenleg munkanélküli. 22.800.- Ft ellátást kap a kerültei önkorményzattól, melyet csak a családi pótlék, és havi 10.000.- Ft gyerektartási díj egészít ki.

Elhelyezkedése érdekében aktívan együttműködik a családsegtő szolgálattal. Motivált, aktív álláskereső. Lakásában nincs bevezetve  a gáz, így villannyal fűtenek és főznek. Elromlott a villanyrezsója, amely nagy problémát jelentett az édesanyának.

Adományozók segítségével egy villanyrezsóval és tisztítószerekkel tudtuk a családot segíteni.

Adományozók: Anonim adományozók

 

Zsivóczky úr

Zsivóczky úr egyedül él egy 16 nm-es lakásban. A lakást 2010-ben látszólag felújított állapotban vásárolta. Csak később derült ki, hogy a kb. 1,5 m magasságig vizes, salátromos falak lefedését gipszkartonnal „oldotta” meg az előző tulajdonos, amely mára felszívta a vizet. A falak, a bútorok penészesek. A mosókonyhából átalakított lakásban erős a dohszag. Gázt nem engedélyeztek bevezetni a lakásba, az áramszolgáltatást pedig 2012 óta megszüntették díjhátralék miatt.

Zsivóczky úr egészségi állapota rossz, főként pszichés problémái miatt nem tud hosszú évek óta munkát vállalni. Az aktív korúak ellátását 2014 februárjában megvonták tőle, mert a kötelező 30 napos önkéntes munka elvégzését nem tudta igazolni. Így egy évig semmilyen pénzbeli ellátásra nem jogosult, teljesen jövedelem nélkül maradt.

A beteg férfi helyzetén egyszeri pénzadománnyal tudtunk segíteni.

Adományozók: Anonim adományozók

 

Misi bácsi

Misi bácsi egy egyszobás önkormányzati lakásban éldegél egyedül. 69.000.- Ft-os rokkantnyugdíjából egy régi áramtartozás miatt a végrehajtó 23.000.- Ft-ot vonnak le minden hónapban. Nyáron storke-ot kapott. Bár szerencsésen hazakerült a kórházból, de önellátásra szinte teljesen képtelenné vált. Júniustól jogosult lett a szociális étkeztetés költségének 50 %-os mérséklésére, azonban szeptembertől már teljes árat kellett fizetnie az ebédért, viszont még nem tudott lejárni a Népkonyhára ebédelni.

Adományozók segítségével tudtunk Misi bácsinak segíteni abban, hogy képes legyen áthidalni ezt a nehéz időszakot. Kifizettünk helyette három havi étkezési díjat, mára pedig már annyira javult az állapota, hogy le tud menni a Népkonyhára.

Adományozók: Anonim adományozók, Gyulavári Tamás, Dr. Pálfi Péter

 

Péter és családja

Egy négytagú, nehéz helyzetben lévő család várja a segítséget! Péter felesége súlyos beteg, baj van a tüdejével, cukrával, vérnyomásával, emellett pszichés problémái is vannak. Felnőtt lányuk értelmi sérült, agyvérzéssel született – beszélni sem tud, önellátásban mások segítségére szorul, állandó felügyeletet igényel. Kiskorú gyermekük még iskolás. Ennyi baj mellett még Péter sem egészséges, rokkantsági nyugdíjat kap. A család összjövedelme 140.000.-Ft/hó, ebből elég nehéz mindent kigazdálkodni, kifizetni. Elmaradás miatt az áramot kikapcsolták. Sérült nagylányuk minden este fél a sötétben…

Az ELMÜ védett fogyasztói körébe felvenné a családot, kártyás órát szerelne fel, ha 70.000.-Ft-ot egy összegben befizetnének, de ezt nem tudják teljesíteni. Részletfizetésről a szolgáltató hallani sem akar. Így marad a patthelyzet, a kikapcsolt világítás és este a félelem, kilátástalanság… Nagyon kedves, jóravaló emberek, akik próbálnak mindent megtenni a megoldás érdekében!

Adományozónk segítségével sikerült a lakásban a kártyás villanyórát felszereltetni, így a családnak már nem kell a sötétben rettegni. Nagyon hálásak a számukra csodával határos módon érkezett segítségért.

Adományozó: Friss Ágnes

 

Anikó és unokái

Mikor becsöngettem a folyosóvégi lakásba, egy pöttöm kis asszony nyitott ajtót. Egy nagyon szegényes, kopott, de tisztán tartott lakásba léptem be, ahol a szoba falát a gyerekek okleveli díszítették. Az apró asszony neveli egyedül igen szerény körülmények között három unokáját. Ma már a gyönyörűen rajzoló (most került ki egyik rajza Japánba egy versenyre), de diszlexia, diszkalkulia és diszgráfia miatt sepciális iskolába járó Melinda is 12 éves. Bátyja, a 14 éves Milán segítőkész, udvarias fiatalember, aki kiemelkedő tehetségű sportoló. A 15 éves Bianka kicsit lustácska, de nagyon szereti a hasát, így lehet, hogy szakácsnak, vagy cukrásznak fog továbbtanulni.

A nagymama volt férjével osztott használatra kapta meg a 42 nm-es, két pici szobából álló lakást az önkormányzattól sok évvel ezelőtt. Így a kettejük között meglévő feszültség ellenére kénytelenek együtt lakni, azonban a három gyermek nevelésében a nagypapa is részt vállal, ami nagy segítséget jelent.

A nagymama fantasztikus ösztönnel, kitartással, bölcs szigorral és nagy szeretettel neveli a három gyereket. Dolgozik folyamatosan, minden létező munkalehetőséget elvállal a hólapátolástól a hajnali újságkihordásig.

A rezsi és a törlesztőrészlet befizetése után a négy fős családban fejenként 15.000.- Ft marad a mindennapok költségeire egy-egy hónapban.

Sajnos egyszerre romlott el a fürdéshez és a mosogatáshoz használt mindkét bojler, így jelenleg nincs melegvíz a lakásban. Mosógépük eleje spárgával van rögzítve, az ajtaja pedig kinyílik, mikor mos a gép. Anikó nagyon szeretne a szobába egy szőnyeget, hogy alulról is melegebb legyen, és minél kevésbé látszon az elég rossz állapotú hajópadló. Nagy ajándék lenne még négy szék is, hogy együtt tudjon a család leülni az asztal köré.

Adományozóink segítségével tudtunk egy kisebb szőnyeget, élelmiszert - tartósat és karácsonyit -, csokikat a gyerekeknek, tisztítószert, bojlert a mosogatáshoz, és egy használt mosógépet adni a családnak. A nagymama meghatódottan sírdogált a sok, és számára nagy könnyebbséget, örömet jelentő adományok láttán.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András, Gyulavári Tamás, Oláh Anna, Pálfi Péter, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Balassa család

 

Balassáék kettesben egy VIII. kerületei szoba-konyhás lakásban élnek. Nehéz életük volt, ideköltözésük előtt évekig egy autóban éltek hajléktalanként a város szélén. A lakás kiutalásával az életük valamelyest rendeződött, adományokból berendezték a lakásukat, amit példás rendben és tisztaságban tartanak. Sajnos a költségek közül csak a villanyszámlát fizetik rendszeresen, víz-csatora díj, közösköltség és gáz tartozásuk magas összegre rúg. Emiatt a gázt kikapcsolták náluk. A családsegítő segítségével gázóra lett felszerelve a lakásba, de azt egyelőre nem használják. Nincs miből. Sajnos Balassa úr öregségi nyugdíja nagyon kevés, felesége meg évek óta nem jut munkához, így kettejük havi bevétele összesen 58.000 Ft.

Jelenleg a család fennálló lakbér tartozásának részletekbe történő fizetésére adtak be kérelmet a Józsefvárosi Vagyonkezelőhöz. A támogatáshoz 10%-át – 15.000 Ft-ot – kellene egy összegben befizetniük, amit alacsony jövedelmükből nem tudnak kigazdálkodni.

Egy adományozói csapat összefogásával sikerült a családnak a lakbértatozás első önrészének összegét összegyűjteni, így a Balassa család lakhatása nem került veszélybe, és adósságaik rendezését is meg tudták kezdeni.

Adományozók: Anonim adományozók, Móricz Rita és Fülöp Miklós
 

Klára és családja

4 generáció él együtt egy VIII. kerületi 1 szobás önkormányzati lakásban. A lehetőségeikhez mérten rendezett körülmények között, szeretetteljes légkörben él a dédnagymama a többi családtaggal együtt. Együttműködve a családgondozóval a bajok nagy részén már úrrá tudtak lenni, egy azonban a legnagyobb takarítás mellett is gondot okoz számukra - a házban elszaporodott kártevők.

Nemrég rovarirtásra került sor a vagyongazdálkodó közreműködésével a közös helyiségekben, az udvaron, és a pincékben, azonban a lakáson belüli irtás költsége a lakókat terheli. Ezt Klára és családja a havi minimális bevételéből már nem tudja kigazdálkodni.Pedig most van esély a hatékony rovarirtásra, mikor az egész házban egyszerre van erre lehetőség.

Adományozóink segítségével sikerült a rovarirtást elvégeztetni, így a népes család újból nyugodtan tud aludni és élni a lakásban.

Adományozóink: Anonim adományozók és Dr. Petrich Judit

 

A Nagy család

Nagyék a valóságban is sokan vannak, 10 fő lakik egy 2 szobás lakásban - 3 generáció él együtt. Sajnos munkája egyik felnőtt családtagnak sincs, így nem csoda, hogy rövid idő alatt nagy tartozást halmoztak fel a szolgáltatók felé. A Hálózat Alapítvány adósságrendező programjába bekapcsolódtak, ennek önrészét erejükön felül fizetik is, mert valahogy ki akarnak lábalni ebből a lehetetlen helyzetből, valamint kártyás mérőórát szereltettek fel mind a gáz, mind a villany díjának kézben tartására.

Áramtartozásuk fizetése kapcsán kereste meg alapítványunkat a családgondozójuk, aminek magas összege a nagy-nagy családi erőfeszítés révén immár 80.000 Ft-ra csökkent. Nagyék részletfizetési megállapodást kötöttek az ELMÜ-vel, a fent maradó összeget havi 10.000 Ft befizetésével törleszthetik.

Adományozóink segítségével 20.000.- Ft támogatást tudtunk adni a családnak, mely összeget az ELMÜ tartozás törlesztésére és a kártyás óra egyszeri feltöltésére (4.990.- Ft értékben) fordítottak. Emellett még tisztítószerrel tudtuk segíteni  a családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Dr. Petrich Judit

 

József

 

József jelenleg egy 10 nm-es ablaktalan mosókonyhában él mostoha apjával. A lakásnak nem mondható helyiség még mindig József édesanyja nevén van, aki már több mint egy éve meghalt, és a felgyülemlett tartozást majd Attilának kell kifizetnie.

Eredetileg József és az anyja lakott itt. A mostoha apa a padláson aludt, mert hárman nem fértek volna el.

Nemrégiben a mostoha apát elütötte egy bicikli, eltört a csípőcsontja, és mivel a kórházban nem tudták ott tartani, letették József ajtaja elé, mint egy csomagot… Azóta József maga pelenkázza, és a maga módján ápolja.

Havi bevételük József 22.800 Ft segélye és az idős ember nyugdíja.

Adományozóink támogatásával 2 ágyat, egy TV készüléket, egy villanyrezsót, ágynemű huzatot, törülközőt, a pelenkázáshoz tisztálkodószereket tudtunk adni a két nehéz sorsú férfinek, így kicsit emberibb körülmények között tölthetik mindennapjaikat.

Adományozók: Anonim adományozók, Czoboly Ernő és Éva, Ivánkay család, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Petrich Judit, Friss Ágnes

 

Lajos bácsi

 

Amikor Lajos bácsit meglátogattuk, az ajtaján egy kiírást találtunk: „tessék az ablakon kopogni, és bejönni”. Ez az idős ember egy éve nem tudott lemenni az utcára, gyakorlatilag egész nap ágyban van. Az egész életét az ágya köré szervezte, minden fontos dolog ott van karnyújtásnyira.

Érkezésünkkor éppen több napra főzött magának levest az ágyon ülve egy egyplatnis villanyrezsón. Minket is meg akart vendégelni.

Lajos bácsi valaha jól élt, feleségével 47 évig szép házasságban. Három lánya és négy unokája van, de amióta meghalt a felesége, a családtagok nem látogatják. Nyugdíjának felét az egyik lánya tartozása miatt levonják, így havi 30.000 Ft-ból kell megélnie. Rengeteg gyógyszert szed, és a sok lelki megrázkódtatás miatt az idegei is nagyon rosszak. Szerencsére a ház lakóival nagyon jó viszonyban van. De nemcsak neki segítenek, ebben a hónapban éppen ő adott kölcsön valakinek 3.000 Ft-ot, persze most nincs semmi pénze…

Adományozók segítségével Lajos bácsinak már nem kell hideg lakásban feküdnie egy elektromos hősugárzóval tud fűteni, LED-es villanykörtéket kért, hogy minél alacsonyabb legyen a villanyszámlája. Ezen kívül még élelmiszerrel és tisztítószerrel tudtuk megkönnyíteni mindennapjait.

Adományozók: Anonim aományozók, a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Thuy Tran

 

Bea és gyermekei

 

Bea nevelőintézetben nőtt fel. Bölcsődei gondozónőként dolgozik már több mint 20 éve. Férje halála óta egyedül neveli vele élő két gyermekét. Első gyermeke, aki már nem lakik velük, első házasságából született. Az elmúlt évek alatt a gázt kikapcsolták, a falak nedvesedni kezdtek. Jelenlegi anyagi körülményei miatt (egy fizetés, családi pótlék) nem tudja a vályogházban a szükséges felújítást megtenni. A család villannyal főz és fával fűt, amióta a gázt kikapcsolták. A fűtés és a mindennapi megélhetés nagyon nehéz az egy bölcsődei fizetésből.

Kisebbik gyermeke asztmás és emésztési problémái vannak. A penészes falak az asztmáját rontják.

A vályogház az esővíztől folyamatosan ázik, mivel a vízelvezetés nem megoldott. Ezáltal a falak penészesek. A villanyvezetékek a penészes és vizes falaktól rendszeresen működő képtelenek.

Adományozók segítségével meg tudtunk minden szükséges eszközt venni Beáéknak ahhoz, hogy a lakásukat kifessék, az mindennapi életük megkönnyítéséhez pedig élelmiszeradománnyal tudtunk hozzájárulni.

Adományozók: Anonim a dományozók, Pálfi Péter, Dr. Petrich Judit, valamint a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Erzsébet

Erzsébet 22 éves értelmi sérült fiával lakik egy önkormányzati lakásban. A lakás nagyon tiszta, rendezett. A fiatalember közlekedni egyedül nem tud, állandó felügyeletre szorul. Emiatt Erzsébet ápolási díjon van vele. A család összjövedelme az ápolási díjból (29.500 Ft), a fiú rokkantsági járadékából (33.000 Ft) és az emelt családi pótlékból (20.300 Ft) áll össze. Sajnos az alacsony jövedelem miatt hátralékuk keletkezett. A családsegítő szolgálat kezdeményezte, hogy a család bekerülhessen az adósságkezelési programba. A programba való bekerülés feltétele egy egyszeri, 30%-os önrész befizetése. Ennek összege Erzsébeték esetében 30-35.000 Ft.

Adományozóink segítségével az önrész befizetéséhez nyújtottunk segítséget, így az édesanya és fia meg tudta kezdeni hátralékuk visszafizetését.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András

 

Kolozsi nagymama és a 4. osztályos unokája

Kolozsi nagymama 71 éves, jelenleg daganatos betegséggel küszködik. 2 éve egyedül neveli 10 éves unokáját, miután a gyermek édesanyja elhunyt. Az édesapával nincs kapcsolatuk. A kis család egy szoba-konyhás, önkormányzati bérlakásban él rendezett körülmények között. A nagymama erején felül próbál megadni mindent 4. osztályos, kitűnő tanuló unokájának.

A nagymama nyugdíjas, jövedelmét a családi pótlék és az árvaellátás egészíti ki. A lakáson korábban felhalmozott díjhátralék rendezése folyamatban van.

Adományozóink segítségével tudtunk egy használt mosógépet, két ágyat, és tartósélelmiszert, tisztítószert tudtunk a nehéz helyzetben lévő nagymamának és unokájának adni.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs,  valamint a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Csókásiék legkisebb fia

A Csókási családban az apuka pár hónapja infarktust kapott, jelenleg utógondozása zajlik a Kardiológiai Intézetben. Sajnos a nehéz fizikai munkát, amit eddig végzett már nem tudja ellátni, így veszélybe került a család megélhetése. Az anyuka és a nagyobbik gyerek hosszas munkanélküliség után közmunka programban vesz részt szeptember végétől, még az első fizetésük nem jött meg, addig nagy nélkülözésben éltek.

Laci, a kisebbik fiú utolsó éves az iskolában, villanyszerelő lesz. A család nehéz anyagi helyzetét látva elment dolgozni, de a munkavégzés mellett nem tudott tanulni. Azt pedig nem szerette volna a család, hogy Laci szakma nélkül maradjon. Mivel a tanulói jogviszonya még nem szűnt meg visszavették a régi osztályába! A családnak így alig marad pénze ruházkodásra, a háztartási gépek megjavíttatására.

További nehézséget okozott, hogy a kártyás gázórájukat ki kell cseréltetni, ami egy váratlan kiadás, és persze fel is kellene töltetni, hiszen lassan el kell kezdeni fűteni!

Adományozóink segítségével tudtunk a család részére ruhát, élelmiszert és tisztítószert adni, és ami a legfontosabb, 30.000.- Ft-tal feltöltöttük gázórájuk kártyáját, így nem maradnak az első fizetések megérkezéséig sem fűtés nélkül

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, valamint a Mc Daniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Magdolna

 

Magdolna egyedül neveli két gyermekét, pszichiátriai beteg, rehabilitációs ellátásban részesül. Mindkét gyermeke - a 16 éves fia és a 11 éves kislánya – speciális iskolába jár, ahol a szükséges fejlesztést megkapják. Magdolna mindent megtesz értük, a háztartást ellátja és igyekszik munkát keresni ellátása mellett, de eddig nem járt sikerrel. A családnak ingyen étkezést biztosít szociális helyzetük miatt a családsegítő központ.

A családnál pár hete kint járt a Józsefvárosi Vagyonkezelő Zrt. bérlemény ellenőrzésen, ahol azt kifogásolta, hogy a lakás már évek óta nincs kifestve. Minimális jövedelmük mellett Magdolna enni is alig tud adni a gyerekeinek, kifestésre már egyáltalán nem marad pénzük. Most attól fél, hogy amennyiben nem tesz eleget a Vagyonkezelő kérésének, úgy a bérleti szerződése felmondásra kerül.

Adományozóink segítségével meg tudtuk vásárolni a lakás kifestéséhez szükséges anyagot, eszközöket, így már nem mondhatja fel szerződésüket a Vagyonkezelő. Ezenkívül még tisztítószert tudtunk adni a családnak.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Pálfi Péter

 

Balog család

A szülők és 2 év 3 hónapos kisfiuk egy szoba-konyhás, önkormányzati lakásban élnek a 13. kerületben. A lakást a család ügyesen kialakította, és mindent rendben tart, ami rajtuk múlik.

A falak azonban rém elhanyagoltak, a szobát az apa, aki szobafestő, már kifestette, de a konyha rendbehozatalához festékre (15 liter 6000 Ft), glettre (néhány ezer Ft) lenne szüksége (szerszámai vannak).

 

angyal-istvanne.png

Másik sürgős szükségletük a kisfiúnak felírt szemüveg, 15 ezer Ft értékben, az orvosi vélemény szerint ez fontos ahhoz, hogy a szeme ne romoljon tovább. A kisfiuval nem találkoztunk, délben édesapja épp indult érte a bölcsődébe (jelenleg ő van GYES-en).

Az édesanya látássérült, rokkantellátást kap (28 ezer Ft), és ő kapja a családi pótlékot. Más jövedelmük egyelőre nincs, az anya épp próbaidős egy calling centeres álláshoz.

Az anya kérése volt még a kisfiának szükséges pelenka, ezt 6500 Ft értékben Tóth-Lenk Zsuzsa vásárolt nekik a látogatás napján. Tartós élelmiszerre is nagy szükségük lenne.

Adományozóink segítségével a konyha kifestéséhez közösen megvettük az édesapával a szükséges anyagokat, az édesanyával pedig a kisfiúnak a szemüveget.

Adományozók: Fehér Márta és Kárpáti András, Mózes Eszter, Pálfi Péter és Dr. Petrich Judit

 

Emese és családja

Emese és férje valamint 3 éves autista kislányuk családok átmeneti otthonából sikerrel költözhetett egy budapesti önkormányzati lakásba, ahol szerény körülmények között tudtak csak berendezkedni. Az édesanyának nehéz a munkahelykeresés, mert kislányát az óvoda után fejlesztésre kell vinnie, s azt követően ő tud csak vigyázni rá az édesapa három műszakos munkavégzése miatt. Az édesanya lelkész, felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az édesapa minimálbért keres, családjuk, sem barátaik nincsenek, akik segíthetnék őket akár anyagilag, akár annyira, hogy a kislányra alkalmanként tudnának vigyázni. Emese egyébként meglepően pozitív volt mind a három látogatásunk alkalmával, csodával határos módon még így is tud mosolyogni és minden segítségért hálás.

Nagylelkű adományozóinknak köszönhetően végre mosógépben moshatják ruháikat, valamint egy íróasztal és szekrény élhetőbbé tette kis lakásukat és a kislány több játékkal is gazdagabb lett. A családnak további bútor adományra (ágy) és az édesanyának - a kislány óvodai tartózkodása alatti – munkavégzési lehetőségre volna elsősorban szüksége.

Adományozók: anonim adományozó, Czárán Jutka, Czoboly Nóra és Morvay Géza

Hódi Karola - a beteg anyuka

Hódi Karola egyedülállóként nevelte két kiskorú gyermekét, akik 9 és 7 évesek. Mivel nem volt saját lakásuk, így Karola öccse fogadta be őt a két gyermekkel. Az anyukánál 2013. áprilisában vastagbél daganatot diagnosztizáltak, ami áttétes, és a csontrendszert támadta meg. Szinte minden héten 3 napot kórházban töltött kemoterápiás kezelés miatt. Sokszor nagyon gyenge, előfordult, hogy otthoni feladatait sem tudta ellátni. Karola bízott abban, hogy meggyógyul és gyermekeit fel tudja nevelni.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapott, azonban a megkeresésünket megelőző hónaptól már nem volt semmilyen jövedelme, csak a családi pótlékot kapta. A leszázalékolását a családgondozó segítségével elindították.

Karolát utolsó hónapjaiban élelmiszerrel, tisztítószerrel és gyógyszerrel tudtuk segíteni. Múlt hónapban az édesanya elhunyt, gyermekei elhelyezését a gyermekjóléti szolgálat intézi.

Adományozók: Anonim adományozók, Bartolo La Cava, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Dr. Petrich Judit

 

Krisztina és családja

Krisztina és férje három iskoláskorú gyereket nevel. Ők egy olyan család, akik azért nem kaptak beiskolázási hozzájárulást, mert az apának végre sikerült bejelentett munkát találnia... Ráadásul túl becsületesek voltak, mert a 100 ezren felül zsebbe kapott pénzt is beírták (ami egyébként azóta már a felére csökkent) és így az egy főre jutó jövedelem pár ezer Ft-tal több lett a megengedettnél. És a baj mindig vonzza a további bajokat: ki kellett költözniük a két szobás lakásból, mert nem tudták fizetni a lakbért, és mi már a földszinti egyszobás galériás lakásban találtuk meg őket.

A gyerekek 7, 8, és 10 évesek. A kislány most kezdte az iskolát, sajnos asztmás és ezért sokat betegeskedik. Krisztina  emiatt nem tud munkát vállalni. De mivel ebben az évben a kislány nem volt kórházban ezért megszűnt a közgyógyos ellátásuk. (Minden jóban van valami rossz???)

 

A gyerekeknek csak egy-egy füzetük volt, és mindent abba írtak. Az első osztályos kislánynak nem volt iskolatáskája. Szerencsére legalább a tankönyveket ingyen kapták tekintettel arra, hogy három gyerek van a családban. Az iskolai étkezést féláron kapják a három gyerekre való tekintettel, de az uzsonnát még így sem tudja a család befizetni!

Ebben a lenti lakásban nincs mosógép és a kinyitható szárító is eltörött. A gyerekek egy ócska/törött kihúzható ágyon alszanak, a szülők a földön. Van szekrény a lakásban, de azt a tulaj el fogja vinni hamarosan.

Adományozóink segítségével tudtunk a gyerekeknek írószereket, iskolai felszerelést, ruhaneműt, ruhaszáírtót, valamint egy mosógépet venni.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Oláh Panni

 

Magdika

Magdika 69 éves. Mindkét lábát amputálták, egyedül él. Családja nincsen. Sajnos nyugdíjából nem tudta megélhetését és magas gyógyszerköltségét fedezni, így eladósodott.

2014. október 15-én jogerős bírói végzés szerint el kell hagyja lakását. A családsegítő nagyon nezene tudott az idős, beteg hölgy számára egy olyan idősek otthonát találni, mely akadálymentes. Az utolsó pillanatban sikerült, azonban a befogadás feltétele, hogy belépéskor be tudja fizetni az első havi díjat, melynek összege 51.850.- Ft. Sajnos a néninek csak 10.000.- Ft-ja volt, így segítség nélkül az utcára került volna.

Az Alapítvány rugalmas működése, és az adományozók segítsége révén azonnal ki tudtuk egészíteni a hiányzó összeget, így másnap nem az utcára, hanem a békés öregkort biztosító idősek otthonába tudták költöztetni Magdikát.

Adoányozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Dr. Pálfi Péter

Hajnalka és családja

Egy három gyermeket nevelő család ügyében kaptunk segítséget. Az apa egészségkárosodása miatt rehabilitációs járadékban részesül, Hajnalka alkalmi munkát vállal, takarít. Sokszor csak késő este ér haza. A szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekeik számára a megfelelő ellátását biztosítsák. A nagyobbik fiú szakácsnak tanul, a középső kislány 5. osztályos, az icipici kislány 4 éves, oviba jár. A család önkormányzati lakásában él. A lakásban nincs megfelelően kialakított fürdőszoba, sem WC. A folyosói mellékhelységet használják a ház többi lakójával közösen.

A legnagyobb gondot azonban a tél közeledtével a fűtés megodatlan helyzete jelenti a család számára. A család aktív együttműködésével sikerült beszerezni egy olyan fűtőalkalmatosságot, mely megoldja ezt a helyzetet. Így támogatóink segítségével nem marad a három gyermekes család fűtés nélkül.

Adományozók: Anonim adományozó, Czárán Jutka, Czoboly Éva és Ernő, Dr. Petrich Judit, Sipos Éva, Tuza Bereniké

 

Zánkay család

A biztos anyagi körülmények között élő (ma már 4 gyermekes) család devizahitelt vett fel családi házuk megvételéhez. Édesapa felsőfokú végzettségű, édesanya ápolónő, jelenleg negyedik gyermekével van otthon GYÁS-on.

Az adósság visszafizetése érdekében házukat eladták, és egy 57 nm-es lakótelepi lakásba költöztek. Azonban az édesapa elvesztette állását, az édesanya pedig a legkisebb baba születése miatt otthon kellett maradjon. Az apuka minden létező munkát elvállalt. Jelenleg egy üzemben dolgozik, ahol már kiemelték középvezetőnek, azonban fizetése így is messze alulmarad a régihez képest.

A család megcsappant jövedelme és az egyre növekedő törlesztőrészletek befizetését a lakáseladás sem tudta megoldni teljes mértékben, így tovább növekedett az adósságok összege.

Mindkét szülő heroikus küzdelem árán (a családsegítő és a Hálózat Alapítvány hatékony támogatása mellett) a tavaly decemberi mélypont után úgy tűnik, hogy képesek kilábalni az eladósodásból.

Segítségünkkel be tudták fizetni az adósságkezelő program belépési feltételeként meghatározott első, nagyobb összegű önrész összegét.

Adományozóink: anonim támogató, Czoboly Éva és Ernő, Fehér Márta és Kárpáti András

 

Horváth család
Az édesanya két nagyobb fiával (23, 13 évesek) él együtt. A fiúkat egyedül taníttatja, volt férje néha segíti őket. Jövedelmük az édesanya keresetéből (kb 60e Ft) és a családi pótlékból származik. Albérletben élnek, ami eléggé megterheli a családi költségvetést, néhány szolgáltatónál elmaradtak a számlákkal.

Az utóbbi időszakban helyzetük tovább romlott, mivel a nagyobbik fiú szívbeteg és életmentő műtétsorozaton esett át. Emiatt az édesanya fia ápolása miatt jelenleg nem tud dolgozni, így jövedelmük jelentősen tovább csökkent.

Adományozóink segítségével egy-egy elmaradt villany- és gázszámla befizetéséhez tudtunk segítséget adni, valamint élelmiszerrel, tisztítószerrel segítettük a nehéz helyzetbe került családot.

Adományozóink: Anonim adományozó, Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András, Lechnerné Vadász Judit

 

Beáta

Az édesanya öt kiskorú gyermekével (12-10-7-5-1,5 évesek), jelenleg egyedül él egy szoba-konyhás bérleményben. A gyermekek apja három hónapja kezdte meg szabadságvesztésének letöltését, decemberben szabadul.

Az édesanyának segítsége nincs, így egyedül igyekszik megkűzdeni minden feladattal, nehézséggel.

A család összbevétele a családi pótlékból és a GYES-ből áll. A lakbér és a rezsi befizetése után 55.000.- Ft marad az öt gyermek és az állapotos édesanya megélhetésére.

A galériázott szoba-konyhában a beépített szekrényen, és egy konyhaasztalon kívül semmilyen berendezése nem volt a családnak.

Adományozóink segítségével a lakást be tudtuk rendezni, így ma már normális fekvőhelyeken alszik mindenki, két fotel és egy hatalmas szőnyeg teszi kényelmessé a lakóteret. Most már íróasztalon tudnak tanulni az iskolások, mosógéppel tud mosni a 9. hónapban lévő anyuka a gyerekekre, sok-sok játék, könyv, gyerekruha tette boldoggá a kicsiket, az élelmiszeradomány pedig a következő hetekre megoldotta a család étkezését. Az immár hűtőben tárolt ételeket asztal mellett ülve, akár mikrón megmelegítve tudják elfogyasztani.

Adományozók: Anonim adományozók, ConsultASK Kft., Czoboly Nóra és Morvay Géza, Giovannini Krisztina, Ivánkay család, Klein Judit és Bartolo la Cava, Lechnerné Vadász Judit, Dr. Orosz Ágnes

 

Károly

Károly egyedül élő nyugdíjas úr. Néhány éve mindkét lábát amputálták, azóta nem tudja elhagyni 3. emeleti lakását. Nyugdíjából épp képes fedezni magas gyógyszerköltségét, havi kiadásait. Szolgáltató váltást követően, Schneider úr számára érthetetlen okból kapott egy 20.887.- Ft-os plusz számlát. Reklamációját a szolgáltató nem fogadta el. A tartozást már behajtóhoz adták, ezért félő, hogy letiltják nyugdíjából, ami miatt esetleg más szolgáltatónál fog elmaradni befizetésével Károly. A családsegítő szolgálat is mindent megtesz a probléma megoldására, de az a kérésük, hogy a kérdéses összeg befizetésével támogassuk Károlyt abban, hogy nehéz élethelyzetében is továbbra is megőrizhesse adósságmentességét.

Adományozónk segítségével befizettük a vitatott TIGÁZ-os számlát, így ha továbbra is nehéz anyagi helyzetben, de hitét, emberi  tartását megőrizve telhetnek Károly napjai, a családgondozó pedig igyekszik a kérdést megnyugtatóan rendezni.

Adományozó: anonim adományozó

 

Géza és családja

Géza és felesége saját gyermekük mellett 5 éves kisunokájukat is nevelik, aki sok boldogságot visz a napjaikba. Sajnos Géza felesége tüdőbetegsége miatt sehol nem tud elhelyezkedni, és Géza sem könnyen talál állást. Folyamatosan együttműködnek a munkaügyi kirendeltséggel, és minden lehetőséget megragadnának, ha valaki alkalmazná őket. Már hosszabb ideje kiegészítésként éjjelente az utcákat járva papírt gyűjtenek, hogy legalább enni tudjanak adni a gyerekeknek. A család nagyon szerény összegekből tudja csak fenntartani magát, de ennek ellenére igyekeznek a gyerekeknek mindent megadni. Nagy szeretettel, féltő gonddal nevelik őket. Sajnos a családnak elromlott a mosógépe, és hűtőgépe, és esély sincs ennek pótlására a jövedelmükből.

Adományozóink támogatásával egy mosógéppel tudtuk a család helyzetét támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Nóra és Morvay Géza

 

Tóth család

A Tóth családban az édesanya egyedül neveli két fiúgyermekét, akik 18 és 15 évesek és még iskolába járnak. Az édesanya siketnéma, nagyon nehezen kommunikál, ebben csak a fiúk segítségére számíthat. Anyuka rokkantnyugdíjas, emellett takarítóként próbál a család anyagi helyzetén segíteni. Jövedelme felét azonban hitel viszi el. Az édesapa évek óta ígérgeti csak anyagi támogatását, de erre még nem került sor. A kis család a zsúfoltan és szegényen él, nehéz szociális körülmények között, a napi élelem megvétele is jelentős problémát jelent számukra.

A családnak élelmiszercsomaggal - benne azonnal fogyasztható és tartós élelmiszerekkel, valamint tisztítószerekkel tudtunk segíteni.

Adományozók: Anonim adományozók, Bartolo la Cava, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Lechnerné Vadász Judit, Sadecky Ila és Michels Gábor

 

Margit és családja

Margit unokájával és dédunokájával él egy 26 négyzetméteres saját tulajdonú lakásban. Betegsége miatt évek óta leszázalékolták, rehabilitációs ellátása 49.020 Ft. Fiúunokája egyedül neveli a 10 éves dédunokát, aki a gyakori légúti fertőzések, allergia és asztmatikus tünetek miatt állandó orvosi kezelésekre szorul. A fiatalember a közelmúltban elveszítette munkáját, így jelenleg aktív korúak ellátását kapja (22.800 Ft-ot). A család ezen felüli egyetlen bevétele még a kisfiú után járó családi pótlék. Margit és unokája mindent megtesz, hogy munkát találjon, de eddig sajnos nem jártak sikerrel.

A családgondozás mentén derült ki, hogy mosógépük erősen elrozsdásodott, ajtaja leszakadt, alig használható. Kétszemélyes ágyuk, melyen mind a hárman alszanak kilyukadt, fekvőfelülete takarókkal van kibélelve, hogy alkalmas legyen a használatra.

Adományozóink segítségével egy kiváló állapotú ágyneműtartós dupla ágyat tudtunk a családnak adományozni, valamint a mindennapok megkönnyítését tisztítószerek adományozásával támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Ernő és Téglás Tímea

 

Erika és családja

Erika és párja (Imre) három közös gyermeküket nevelik, augusztusra várják a negyediket. Imrénél körülbelül két éve váratlanul cukorbetegséget diagnosztizáltak, ezért két hétre kórházba került, s ez idő alatt elveszítette állását. Így a család addig biztosnak tűnő albérletének költségeit nem tudta fedezni és a lakásból távozásra kényszerültek. Ezt követően az édesapának sikerült újra elhelyezkednie, de a lakbért már nem tudták fizetni. A három gyerekkel nem sikerült újabb albérletet találniuk.

Február óta a kerületi családsegítő közbenjárásával egy krízislakásba költözhettek, ahol egy évig maradhatnak. Ebben a lakásban nem kell rezsit fizetniük, de havonta 35.000 Ft-ot elő takarékosságként be kell fizetniük. Ha sikerül ezt egész évben teljesíteniük, akkor a család talán újra talpra tud állni!

Február óta fizetik a 35.000 Ft-ot, de Imre munkája közben újra megszűnt. Most próbaidőn van egy takarító cégnél, és ha sikerül ezt a munkát megkapnia, akkor ez havi 60.000Ft állandó bevételt jelentene a mostani GYES + családi pótlékon felül, ami jelenleg összesen 75.000 Ft.

A májusi elő takarékosságot még sikerült a családnak befizetni, de a megélhetésükre a családi pótlék és a GYES fennmaradó összege igen szűkösen elegendő. Imre állandó gyógyszerei nagyon sokba kerülnek. Nem beszélve egyéb váratlanul felmerülő kiadásokról. Mos például az édesanya szemüvegét az egyik gyerek összetörte, és egy újat 30.000 Ft körül készítenek. Sajnos Erika nagyon rosszul lát, így ez most sürgős lenne.

Adományozóink segítségével az előtakarékosságra, az édesanyának szemüvegre 50.000.- Ft adományt adtunk, valamint egy mikrohullámú sütőt, vasalót, tartós élelmiszert, gyerekruhákat és egy rácsoságyat.

Adományozók: Anonim adományozók, Klein Judit, Nagy Orsi, Jéghoki csapat tagjai és bírói, Simonovits Zsófi és Treiber Gabriella, McDaniel College PreMed programjának diákjai is a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Zsanett és kislánya

Zsanett és kislánya, - akit egyedül nevel-  egy éve költözött jelenlegi lakásába, amit teljesen fel kellett újítaniuk, mert eredetileg szörnyű állapotban volt! Mára a helyiségek szépen berendezettek, pedánsan tiszták. Az édesanya előzőleg két évig nem talált munkát, de most néhány nappal ezelőtt végre sikerült elhelyezkednie!

Testvére élettársának segítségével kifizette a munkanélküli időszak alatt felhalmozódott ELMŰ tartozást, mert ki akarták nála kapcsolni az áramot. Beköltözéskor a felújításhoz is kölcsön kellett kérnie, amiket természetesen vissza kell fizetnie. A lakbérekből közel 70.000 Ft-, és a gázszámlákból további 20.000 Ft körüli adósság halmozódott fel.

A család havi állandó bevétele: 70.000 (minimálbér) + 13.700 Ft (csp) + 14.250 Ft (államtól megelőlegezett gyerektartás)

Állandó havi kiadások: 50.000 Ft rezsi + a tartozások törlesztése (amennyit éppen tud)

Adományozóink segítségével sikerült tartós megoldáshoz segíteni a családot tartozásuk kifizetésének megoldásával. Az első fizetésig gyorssegélyként élelmiszerrel és tisztítószerekkel  tudtuk támogatni a családot abban, hogy talpra tudjon állni.

 

Adományozók: Anonim adományozók, Bódy Éva, Grósz Judit, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Lechnerné Vadász Judit, Pálfi Péter, Sadecky Ila és Michels Gábor, Tuza Bereniké

 

Benkőék

Benkőné lányával és unokájával nehéz körülmények között él egy VIII. kerületi önkormányzati lakásban. Legnagyobb bánatuk, hogy az októberben születendő újabb kisbabát nem tudják a mostani körülményeik közé hazahozni. A lakás bútorzata sem megfelelő, és a mindennapi életfenntartás is gondot jelent. Szegény család már többször végeztetett irtást, az önkormányzat is folyamatosan próbálkozik a kártevő-mentesítéssel, de egy idő után ez hatástalan. Hiába tartja tisztán a család a lakást, a rések, csövek mentén újra megjelennek a rovarok, akik össze-vissza csipkedik a kisgyereket.

A család helyzete jelenleg kilátástalan, minden segítségre szükségük van arra, hogy fel tudjanak készülni a kisbaba érkezésére, fogadására (összjövedelmük szociális segélyből 25.650 Ft, ápolási díjból 25.650 Ft, és a Gyes+CSP összegéből áll 39.350 Ft).

Adományozóink segítségével sikerült egy jó állapotú kétszemélyes ággyal, asztallal, székekekkel, valamint élelmiszerrel, ágyneművel, ágyhuzatokkal, törülközőkkel, valamint tartós élelmiszerrel és tisztítószerrel segíteni a családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Balogh Eszter, Balogh Vera, Jéghoki csapat tagjai és bírói, Lerner Tamás.

Irma és családja

Az édesanya három gyermekével (14, 17, 18) és 8 hónapos unokájával egy nagyon rossz állapotban lévő egyszobás önkormányzati lakásban él.

Irma 14 éves fia krónikus szívbetegségben szenved, ami miatt többször esett át életmentő műtéten és még további műtét is szükséges ahhoz, hogy a mindennapokban megfelelően tudjon élni. 17 éves lánya pedig évek óta króm betegségben szenved, ezért rendszeresen gyógyszert kell szednie, és állandó kezelésre szorul. 18 éves lánya még a terhessége alatt (akkor még kiskorú) visszaköltözött édesanyjához és kisfia már itt született. Így Irma négy gyerekről gondoskodik.

Miután a családban az édesanya tölti be a családfenntartó szerepét és rá hárul minden feladat, ezért a kialakult nehéz helyzet miatt az ő egészségi állapota is megrendült.

Évekkel ezelőtt abba kellett hagynia a munkáját, mert fiát nem merte egyedül hagyni. Ezért havi 26.000 Ft ápolási díjat kapott. Ezzel és a családi pótlékkal havonta 80.000 Ft körüli a jövedelmük. A lakbér (9.663 Ft), a rezsi és a sok gyógyszer kifizetése után alig marad pénzük élelmiszerre, ruházatra.

Az édesanya családjában nincs olyan támogató személy, akire számíthatna. Irma néhány hete elintézte, hogy a jövő hónaptól alkalmazzák közmunkára és így havi 30.000 Ft-tal több lesz a bevételük. 

A sokévi nélkülözés során rengeteg adósságuk halmozódott fel. A kerületi családsegítő központ egy részletfizetési programban való részvételt ajánlott fel Irmának.

Ehhez kezdő részletként be kell fizetni az összes tartozás 10%-át + az aktuális lakbért, ami összesen 53.000Ft.

 

Alapítványunk segítségével sikerült befizetniük a kezdőrészletet, így az adósságkezelő programba bekerülhettek, amely segítségével lakhatásuk biztonsága remélhetőleg hosszú távon megoldódik. Ezen kívül tisztítószerrel, tartós élelmiszerrel és ruhaneművel tudtuk a családot segíteni.

Adományozók: Czárán Jutka; Czoboly Ernő és Éva; Grósz Judit, Kárpáti András; Lechnerné Vadász Judit

 

Zsolt és családja

Zsolt és felesége egy kis VIII. kerületi lakásban neveli közel egy éves kisfiúkat, és nyár végén fog megszületni második gyermekük.

A család nagyon nehéz szociális körülmények között él, az apa munkanélküli. Sándor szobafestő, bármilyen munkát szívesen elvállalna!

A mindennapi étkezés is problémát jelent számukra, jelentős rezsi elmaradásuk van.

Alapítványunk az adományozók segítségével pelenkával, bébiétellel, tartós élelmiszerrel és tisztítószerekkel támogatta a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Lechnerné  Vadász Judit

 

Marika néni és Sándor bácsi

Egy apró, hitelre vásárolt VIII. kerületi lakásban él Marika néni és Sándor bácsi. Tavaly elvesztették egyetlen támaszukat 48 éves fiukat, mely rendkívül megrázta őket. Azóta anyagi helyzetük még kilátástalanabbá vált, senki nincs aki támogassa, segítse őket. Marika néni egészségügyi problémákkal küzd, leszázalékolták, de ellátást a szigorú szabályok miatt nem kap. Jövedelmüket Sándor bácsi 59.815 Ft-os öregségi nyugdíja jelenti. A banki levonás és a havi közös költség után összesen 13.998 Ft marad rezsire és megélhetésre. Ott spórolnak ahol tudnak, és nehéz körülményük ellenére is lelkiismeretesen fizetik az összegeket. Az utóbbi hónapokban csupán 1-2 m3 gázzal tudták feltölteni gázórájukat, így náluk szinte mindig hideg van. A közös költség összege 2013 óta csaknem megduplázódott, mivel a vízóra beszereltetésére nem volt már anyagi keretük.

Alapítványunk segítségével megterveztettük, beszereltettük és hitelesítettük Marika néniék új vízóráját, így közös költségük jelentősen lecsökkent, mely nagy segítséget jelent nehéz anyagi helyzetükben, élelmiszeradománnyal és tisztítószerekkel is segítettük megélhetésüket..

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Czoboly Ernő és Éva, Fehér Márta és Kárpáti András, Lechnerné Vadász Judit, Pálfi Péter, Tuza Bereniké

 

Nagymama és hat unokája

Az édesanya életvitele miatt hat kiskorú gyermeke néhány hete a nagyszülő gyámsága alá került. Ezért a nagymama felköltözött vidékről Budapestre a család egyszobás, galériás félkomfortos lakásába. A gyermekek (17, 14, 13, 11, 7,5 és 6 éves) szorgalmasak, mind jól tanulnak.

A napokban a gyámságról hivatalos határozat is született. Miután a gyámhivatal értesítette a Magyar Államkincstárat, hogy az anya szülői felügyeleti joga szünetel, a családi pótlék folyósítása felfüggesztésre került.

A nagymama jövedelme 22 000 Ft álláskeresési támogatás, de mindent elkövet, hogy munkát találjon.

Mivel a családi pótlék eddig az édesanya nevére érkezett, ezért külön eljárást kellett kezdeményezni, hogy a továbbiakban a nagyszülőnek folyósítsák. Sajnos az átirányítás elintézésének átfutási ideje kb. 2 hónap! Ez idő alatt a gyerekek étkeztetése, ellátása ellehetetlenül. Annak ellenére, hogy a nagymama mindent elkövet, hogy a gyerekek ezt a lelkileg is nagyon nehéz időszakot valahogy kibírják, az anyagi probléma megoldhatatlannak tűnt.

Alapítványunk adoműányozóink segítségével pénzadománnyal tudta a családot támogatni abban, hogy a családi pótlék megérkezéséig a nagymama tudjon a gyerkekről gondoskodni.

Adományozók: Anonim a dományozók, Czárán Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Tuza Bereniké

 

Éva és kisfia

Éva kisfia négy hónapos. A családot a gyermek édesapja tavaly decemberben elhagyta, épp hogy megszületett a csöppség. Éva magára maradt. Sajnos a családi pótlék az édesapa nevére érkezett, aki a pénzt más célokra költötte, nem adta oda Évának. A családsegítő segítségével MÁK-nál kérték ennek felfüggesztését és az édesanya részére történő utalást, de sajnos a hosszú ügyintézési idő miatt a legjobb esetben is csak március végére kaphatja meg az összeget. Anyagilag a kis család rettenetesen nehéz helyzetben van, most ott tartanak, hogy nem tudnak pelenkát venni a kisfiúnak. Több helyen próbáltak adományként pelenkát szerezni, de mindenhol sikertelenül jártak.

Adományozóink jóvoltából óriási adag pelenkával tudtuk a kisbabás családot támogatni.

Adományozók: Czoboly Ernő és Éva 

 

Ida és gyermekei

Ida első házasságában három gyerek született, és évekig Budapesten éltek. Amikor megromlott a kapcsolata férjével, a gyerekekkel és új élettársával vidékre költöztek. Időközben legidősebb lánya kábítószerfüggő lett, jelenleg Hollandiában él és nem tartja a kapcsolatot az anyjával, aki gyermekének gyámja lett. Sajnos a második élettársi kapcsolat sem bizonyult tartósnak, párja bántalmazta Idát. Ezért a két gyerekével (15, 12) és 6 éves unokájával Budapestre menekült.

Mivel előzőleg sokáig éltek a VIII. kerületben, így a CSSK-ban volt ismerőse, és kapott segítséget.

Több anyaotthonban is megfordultak, és végül, mint hajléktalanok bekerült a Józsefvárosi LÉLEK programba, és néhány héttel ezelőtt beköltözhettek egy pici lakásba, ahol másfél évig lakhatnak. Ez idő alatt kell összespórolniuk annyi pénzt, hogy továbbléphessenek.

A havi állandó bevételük a családi pótlék (51.000 Ft), a GYET (25.000 Ft) és jelenleg takarításért 25.000 Ft. A rezsiköltségeket még nem tudják, mert nemrégen laknak itt.

A családsegítőtől kaptak kölcsön néhány bútordarabot és ők maguk is vásároltak fontosabb dolgokat, de hűtőszekrényre már nem maradt pénzük.

Alapítványunktól tartós élelmiszert, egy hűtőszekrényt és két szekrényt kaptak.

Adományozók: anonim adományozó, Czárán Judit, Grósz Judit, Hoffmann Andrea és Simonovits András, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

Szilvia

A család három kiskorú (16, 14, 5 és fél hónapos) gyermeket nevel. Szilvia nagykorú fia, annak élettársa és hároméves kislányuk külön háztartásban élnek. Szilvia első három gyermeke előző kapcsolatában született, pici lánya mostani élettársával közös gyermek. Mivel volt férje jelenleg hajléktalan, így tartásdíjra nem számíthat.

A család egy szobakonyhás önkormányzati bérleményben lakik, jelenleg jogcím nélkül, mert anyagi helyzetük miatt hosszú ideig nem tudták fizetni a bérleti díjat. Állandó bevételük a GYES + családi pótlék: összesen 76.000 Ft. Szilvia élettársa alkalmi munkákkal próbál hozzájárulni a költségekhez.

2013- ban a Józsefvárosi Lakásgazdálkodási Iroda részletfizetést kötött az édesanyával, melynek egy éve eleget tesz, és miden hónapban pontosan fizeti a részletet és a tárgyhavi bérleti díjat is (összesen 35.000 Ft-ot), hogy megőrizze lakhatásukat. Ezen kívül kell fizetniük a villanyt és a gázt. Most intézik a kártyás gázórát. Az iskolás gyerekek részére kapnak egyszeri ingyen meleg ételt, amit hazavisznek és így a szülőknek is jut belőle.

A lakásban szinte minden javításra, pótlásra szorul. így ruházkodásra, ételre alig marad pénzük.

Alapítványunkon keresztül egy kinyitható ágyat, két fotelt, egy heverőt, székeket, ágyneműt, konyhai eszközöket, tisztítószert, tartós élelmiszert, használt ruhaneműt és játékokat kaptak.

Adományozók: anonim adományozó, Balogh Júlia, Beck Andrea, Déry Zsuzsanna, Hoffmann Andrea, Méhész Sándorné és Michels Gábor

 

dsc01246.jpg

 

Andrea és két kisfia

A 1,5 és 2,5 éves kisfiú anyukájuk szeme fénye. Túljutottak egy nehéz életszakaszon, a gyerekelhelyezési per után Andrea kaphatta meg a két kis lurkót. A kisfiúk nagy-nagy szeretetben, de sajnos szegényes körülmények között nevelkednek, Andrea a földön, egy szivacson alszik, és legnagyobb sajnálatukra múlt héten még a gyerekágyuk is szétesett. Összesen 55.000 Ft-ból élnek hárman, segítségük csak az a jószívű családgondozó, aki felhívta a figyelmet a nehézségekre.

Adományozóink segítségével tudtunk egy ágyat, élelmiszert, pelenkát, mosószert és tisztítószert adni a családnak, mely nagy segítséget jelentett nehéz helyzetükben.

Adományozók: anonim adományozó, Déry Zsuzsanna, Grósz Judit és Lechnerné Vadász Judit

Borbála és unokája

Borbála kétéves unokájával él egy kis egyszobás bérlakásban. A kisfiút néhány hónapos kora óta ő neveli, mert Sanyika mamája nem tartja velük a kapcsolatot, még telefonon sem. A kisfiút az édesanyja jelenlegi élettársa a nevére vette, de ezzel be is fejeződött a szülők gyerekről való gondoskodása. Amikor Sanyika egészen kicsi volt, akkor Borbála GYED-en volt, szerencsére ezt megtehette, mert 15 éve ugyanazon a munkahelyen takarít. Viszont a GYED-ből nem tudtak megélni, hónap végén már mindig kölcsön kellett kérnie. Ezért visszament dolgozni és Sanyikát beadta bölcsödébe. A fizetése (75.000 Ft) és a családi pótlék (13.700 Ft) összesen havi 89.000 Ft. A havi kiadások (bölcsőde, lakbér, fűtés, világítás) összesen 55.000 Ft. Így étkezésre, ruhaneműre, gyógyszerre, pelenkára összesen havi 34.000 Ft maradt. Sajnos egy régi BKV büntetést havi 25.000 Ft-os részletekben négy hónapig levonják még Borbála a fizetéséből. Eddig is állandó lemaradásban volt a havi befizetésekkel, de ez a büntetés további tartozásokat generált.

A FŐGÁZ és az ELMŰ felé felhalmozódott hátralékai befizetésére adósságcsökkentő támogatást kapott, melynek önrésze havi 5000 Ft, és ezt 2015 márciusáig kell fizetnie. De a lakbérhátralék rendezésére már semmilyen lehetősége nem maradt. 

Adományozóink segítségével a család teljes lakbértartozását rendezni tudta, így reális lehetőség nyílt arra, hogy adósságproblémájuk megoldódhassok. Emellett élelmiszerrel és tisztítószerekkel tudtunk mindennapi megélhetésükhöz segítséget adni.

Adományozók: anonim adományozó, Czárán Jutka, Czoboly Ernő és Éva, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Hoffmann Andrea és Simonovits András, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Lechnerné  Vadász Judit,  Sadecky Ila és Michels Gábor, Tuza Bereniké

 

 Jolika

Jolika férje elvesztése óta nehéz körülmények között, egyedül él szoba-konyhás lakásában. Kora miatt (60 éves) munkát már nem talál. Havi 25.650 Ft-ot kap a kerületi Önkormányzattól, ebből próbál megélni hónapról hónapra. 

 Azzal a kéréssel keresett meg minket, hogy mosógépe elromlott, és sajnos még használtat sem tud venni alacsony jövedelméből. Nagy vágya volt egy mosógép.

Anonim adományozónk segítségével tudtunk egy használt Orion mosógépet vinni Jolikának, amivel óriási örömet szereztünk.

 

Tamás és családja

Tamás néhány héttel ezelőtt segítséget kért alapítványunktól, mert az első közös gyermekük születését napokon belül várták.
Eredetileg azért fordultak hozzánk, mert háromhavi lemaradásuk volt a gáz-, és lakbér befizetésével. Annak ellenére, hogy az utolsó időszakban már csak Tamás tudott alkalmi munkákat szerezni, a tartozásukat kifizették. Úgy érezték, hogy most egy új korszak kezdődik az életükben és ezt nem akarták adósággal kezdeni.

Persze így nem volt lehetőségük arra, hogy az újszülöttnek bevásároljanak, sőt néha ennivalóra is alig maradt pénzük.

Támogatóink segítségével élelmiszert, tisztítószert, pelenkát és gyermekápolási szerekkel tudtuk segíteni a családot.

Adományozók: anonim adományozók, Sadecky Ila és Michels Gábor

 

Viola és két unokája

Viola egy félkomfortos egyszobás földszinti lakásban él a két unokájával, akik 18-, illetve 15 évesek. A gyerekek édesanyja meghalt, így lett a gyámjuk. A szoba alapterülete nem túl nagy, éppen csak elfér benne két ágy, ahol a nagymama és a kislány alszik és egy keskeny szekrény, valamint az egyetlen ablak előtt egy romos négyfiókos komód. A szoba szerencsére elég magas, így be lehetett építeni egy galériát, ahol a fiú unoka alszik. A galérián az ágyon kívül nincs semmi.

A lány 18 éves lesz, kereskedelmi eladónak tanul. A fiú speciális iskolába kellene, hogy járjon, a szociális gondozó most intézte el. A lakás önkormányzati tulajdonban van. Viola összes havi jövedelme a két gyerek után járó családi pótlék, és az árvaellátás, meg az ő kicsi nyugdíja, összesen 107 ezer forint. Az összes kiadása (lakbér, víz, gáz) havonta 110 ezer forint. Egy fillér tartozása sincs, pedig sokszor a gyógyszereit sem tudja kiváltani, mert arra már nem telik! A gyerekeknek mindenük megvan, a ruha élére vasaltan látszik a komódban.

Viola inkább nem eszik, csak az unokáknak meg legyen mindenük. 

Támogatók adományából egy mosógéppel, székekkel, kinyitható asztallal, mikrohullámú sütővel, ruhákkal, és tisztítószerrel tudtuk a család megélhetését segíteni.

Adományozók: Friss Ágnes, Vígh Andrásné, anonim adományozók, Tuza Bereniké, Barnáné Tóth Erzsébet

 

nagymama.jpg

 

Karolina

Karolina egyedül neveli 16 éves lányát, aki a "híd program" segítségével bolti eladónak tanul. Jelenleg közcélú munka keretében képzésen vesz részt, bevételük 56.000 Ft-ból és a családi pótlékból tevődik össze. A lakás rezsije havonta kb. 20.000 Ft.

Karolina mindent megtesz, hogy boldogulni tudjanak és úgy, mint mások, mindent meg tudjon adni gyerekének. Hosszú évek óta kézzel mos, mert a mosógépe elromlott. Nagy álma egy centrifuga. Mosógépet nem szeretne, mert a vízzel spórolnia kell. Karolina egy végrehajtó által kapott levél miatt kereste meg a családsegítőt, ennek a követelésnek az ügye már jogásznál van, de a hosszú jogorvoslat alatt mégis levonták jövedelmének a felét. Így az elmúlt hónaptól csak 28.000 Ft-ot kapott kézhez.

Adományozóink segítségével tiszítószereket, egy centrifugát, ruhaadományt és tartós élelmiszert tudtunk juttatni a családnak.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Lechnerné Vadász Judit

 

Janika és családja

A 11 éves Janika két testvérével (13, 14) és szüleivel egy VIII. kerületi albérletben él. Sajnos a szülőknek csak alkalmi munkáik vannak, ezekből igazán nehéz egy családnak elboldogulnia. Nemrég költöztek ebbe a lakásba, mert a régi egy drágább kerületben volt és nem tudták fizetni a bérét. Még ennek az olcsóbb lakásnak a bére is meghaladja anyagi lehetőségeiket.

A család havi állandó bevétele a három gyerek után kapott családi pótlék, ami 51.000 Ft, és ehhez havonta kb. 30.000 Ft-ot tudnak alkalmi munkákkal hozzátenni. A lakbér 45.000 Ft, és ehhez jön még a rezsi, ami 30.000 Ft körüli. 

Elképzelhető, hogy mekkora volt az aggodalom, amikor Janika elhagyta az iskolatáskáját füzetekkel, könyvekkel, tolltartóval együtt. Pótlását a szülők nem tudták megoldani. Kétségbeesve keresték a családsegítőt és persze alapítványunkat. 

Amikor meglátogattuk a családot, láttuk, hogy nemcsak az iskolaszerek elvesztése okoz gondot ebben a családban. Alapvető bútorok hiányoznak: nincs ágyuk, jelenleg szivacsokon alszanak. A ruháikat egy nyitott polcon tartják. Nincs mosógépük sem.

Igaz, hogy próbálják elintézni az ingyen ebédet a szülők részére (a gyerekek szerencsére kapnak enni az iskolában), de reggelire és vacsorára, illetve hétvégi ebédekre gyakorlatilag nem marad pénzük.

Adományozóink segítségével az alábbiakkal tudtuk a családot segíteni:

  • mosógép
  • ruhásszekrény
  • tartós élelmiszer
  • iskolatáska, írószerek, füzetek
  • tisztítószerek

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Cserti-Szauer Csilla és Cserti József, Czoboly Ernő és Éva, Lechnerné Vadász Judit, Marosvölgyi Anita

 

Márta

A család jelenleg egy 72 nm-es albérleti lakásban lakik, nagyon nehéz anyagi körülmények között. Ezt megelőzően az édesanya három gyermekével (Lajos 11, Kristóf 10, Máté 6 éves) anyaotthonban élt. Márta főállású anyaként lelkiismeretesen próbálja eltartani a családot. Hálásan emlegeti, hogy néha van lehetősége alkalmi munkát végezni takarítóként, ezzel pedig kiegészíteni szerény havi bevételüket. Türelemmel és szeretettel neveli három fiát. A kisfiúk élénkek, jól neveltek és összetartóak. A család havi bevétele 70.000 Ft, mely a 22.000 Ft főállású anyasági támogatásból, valamint 48.000 Ft családi pótlékból tevődik össze. Ebből fizetik rendszeresen, megbízhatóan a 20.000 Ft-os lakbért, valamint a 23.000 Ft-os rezsiköltséget. A három gyermek és az édesanya további szükségleteire mindössze 27.000 Ft marad havonta.

Egy Whirlpool automata használt mosógépet, valamint tisztító- és tisztálkodó szereket tudtunk adni a családnak, mely nagy segítséget jelent az édesanyának a három kisfiú mellett.

Adományozók: Anonim adományozó, Sinkoviczné Nagy Adrienn

 

Ibolya

Ibolya egyedül neveli gyermekét. Jelenleg utcasöprőként dolgozik. Fizetése változó, hetente 10-15 ezer forint körül kap kézhez. Gyors- és gépíró végzettsége van, mellyel kórházakban dolgozott sok éven át. Fia, Márk 15 éves, a Németh László Általános Iskolába járt. Jelenleg magántanuló. Az apa börtönbüntetését tölti. Egy 26 nm-es önkormányzati, egyszobás galériázott lakásban élnek ketten.

A gázt a felhalmozódott tartozás miatt kikapcsolta a szolgáltató. A fűtésüket hősugárzóval oldották meg, ami tönkrement. Így a lakásban semmilyen fűtési lehetőség nem állt rendelkezésre. Látogatásunkkor egy egylapos rezsóval próbáltak meg meleget varázsolni, reménytelenül.

Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András adományozóink segítségével egy olajradiátort tudtunk vinni a családnak.

 

Dóra és családja

Dóra és családja egy 24 nm-es lakásban lakik. Az édesapa kialakított egy galériát, ahol a hat kiskorú (3, 5, 8, 9, 12, 15 éves) fiú gyerek alszik matracokon. A szülők ágya nagyon rossz állapotban van, ha kapnának helyette egy jót, akkor a jelenlegi ágy matracát fel tudnák vinni a galériára a gyerekek részére.

Az apa alkalmi munkákból próbál pénzt szerezni a család számára. A család havi fix bevétele a családi pótlék, a gyes és a jövedelempótló támogatás összesen 140.000 Ft

A lakás rezsije havonta kb. 40.000 Ft, így a 8 tagú családnak havonta 100.000 Ft körüli költhet élelmiszerre és egyéb szükségletekre.

A gyerekek ruházatára gyakorlatilag alig marad pénzük. Az élelmiszerek bevásárolása is rendszeresen gondot okoz.

Csak egy tárcsás mosógépük van, nagy szükségük lenne egy centrifugára!

Alapítványunktól fontossági sorrendben a következőket kérték:

  • kinyitható ágyat,
  • tartós élelmiszereket,
  • gyerekruhákat és
  • centrifugát.

Alapítványunk segítségével a család minden kívánsága teljesült!!!!

Adományozók: Beke Zsuzsa, Bende Hédi, Hoffmann Andrea, Sadeczky Ilona, Szauer Csilla, Lechnerné Vadász Judit, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói.