Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2015-BEN

Gergő

 

A 15 éves fiú eddig több súlyos, traumatikus életeseményen ment keresztül, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett, ami egy éve tünetmentes. Ennek kapcsán többször került életveszélyes állapotba. Ez a betegség teljesen megváltoztatta a család életét. A folyamatos szorongás, a magas stressz-szint, a gyakori halálfélelem része lett az életüknek. Ezzel egy időben az apa munkanélkülivé vált, és az anyát is leszázalékolták. Egy évvel ezelőtt cukorbetegséget diagnosztizáltak a fiúnál, ami tovább nehezítette a család helyzetét. A gyermek orvosai szerint a gyógyulás alappillére a rendszeres mozgás, a sport, mert az segíti a vércukorszint normál övezetben tartását.

Az eltelt egy évben Gergő napi szinten több órát biciklizett, ami pozitív hatással volt mind a túlsúlyára, mind a vércukorszintjére és pszichés állapotára is. 40 kilót fogyott, és normál értékre beállt a vércukorszintje. Az idei tanév kezdetétől már iskolába jár, korábban magántanuló volt. Sajnálatos módon kerékpárja egy baleset következtében használhatatlanná vált. Azóta nagyon felment a vércukorszintje, ami miatt sokat hiányzik újból az iskolából.

A család kérése egy olyan kerékpár volt, amellyel a fiú ismét sportolhatna, és folytathatná az egészségét támogató életvitelét.

Egy Neuser kerékpárral tudtuk Gergőt megajándékozni, aki óriási örömöt szereztünk ezzel.

Adományozók: Benkő Judit és Sipos Éva

 

Géza és felesége

Az 57 éves Géza feleségével él egy önkormányzati bérlakásban. Hat éve költöztek oda, akkor még Géza egészséges volt és sok mindent megcsinált a lakásban, ami most is igényesen néz ki. Ma már mindketten rokkantnyugdíjasok, gyermekük nincs, családi segítségre sem számíthatnak. A háztartás összjövedelme 110.000,- Ft. A férjnek gerincsérve van, mindkét szemén zöldhályog, a feleség pszichiátriai beteg.

Egy hűtőszekrénnyel, élelmiszerrel és tiszítószerrel tudtuk segíteni a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%,

 

Eleonóra

A mélyen vallásos család egy szobakonyhás lakásban él. 13 éves fiúk kiváló tanuló, sok iskolai kitüntetéssel, oklevéllel. Elektroműszerész szeretne lenni, ez áll az érdeklődése középpontjában. Nővére 21 éves. Sajnos betegsége miatt abba kellett hagynia gimnáziumi tanulmányait, melyet most próbál befejezni esti tagozaton. Idén fog érettségizni. Eleonóra krónikus betegsége miatt évek óta nem tud dolgozni. Semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesül. Az édesapa súlyos gerincsérvvel küszködik, ennek ellenére mint egyedüli családfenntartó több műszakban vállal munkát.

A család nehéz anyagi helyzetét tovább súlyosbította a lakásvásárlásra felvett devizahitel. Bár lakásukat átadták a Nemzeti Eszközkezelőnek, a magas rezsidíjak befizetése így is nagy gondot jelent.

Kérésük egy konyhai asztal, három szék, egy konyhaszekrény, mosogató szekrény, valamint élelmiszer, illetve bármilyen konyhai használati eszköz, ruhanemű, ágyhuzat.

Karácsonyra sikerült Eleonórával feltöltenünk a hűtőszekrényt egy közös vásárlás és a kapott élelmiszer adományok segítségével. Emellett konyhai eszközökkel, ruhákkal, ágyhuzattal tudtuk támogatni a családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért NKFT munkatársai, Ovád Tamás, SZJA 1%

 

Amália

 

Amália  sok évvel ezelőtt férje elől (aki késsel hátba szúrta) menekült fel a fővárosba három gyermekével. Egyik gyermeke súlyos beteg, aki kerekesszékben él, leukémiás, előrehaladott izomsorvadásban szenved. Látogatásunkkor épp életmentő műtétre vitték ki orvosai Angliába. Amália végtelenül finom, intelligens, becsületes, tiszteletre méltó asszony. Mindent megtett, hogy gyermekeit egyedül is minél kevesebb nélkülözéssel tudja felnevelni, taníttatni. Évekig albérletben éltek. Kezdetben építkezéseken kőművesek keze alá dolgozott, később takarított oktatási és egészségügyi intézményekben. Mindig több munkahelye volt egyszerre. Sajnos a megfeszített fizikai munkát gerince nem bírta, csigolyái összeroppantak. Így munkáját ma már nem tudja ellátni, pedig mindegyik munkahelyére visszavárják. Mindennek ellenére erejéhez mérten Amália most is eljár alkalmi munkát végezni, de csak kevés órában tud hetente dolgozni rossz egészségi állapota miatt. Néhány éve a négy fős család kapott önkormányzati bérlakást, amit pedáns rendben, csinosan tartanak. A komfort nélküli szobakonyhás lakásba fürdőszobát is beépítettek. A baj azonban az, hogy a lakás igen rossz környéken van. Így fordulhatott elő, hogy Amália egyik lánya súlyos bántalmazás áldozata lett három éve. Azóta munkaképtelen, leszázalékolása folyamatban van.
Az összetartó család igazi öröme az 5 éves kisunoka, aki kedvességével, szeretetével bearanyozza  életüket. Ami azonban mégis árnyékot vet boldogságukra, az a kislány vesebetegsége és asztmája, ami miatt sokat kell hiányozzon az óvodából is, amit pedig nagyon szeret.

A család mosógépe, hűtője elromlott, ami elég nagy gondot jelent számukra. Ezen kívül minden adománynak helye lenne náluk (pl. élelmiszernek, tisztítószernek, falfestéknek), mert kicsiny bevételeikből nehezen tudják az alapvető szükségleteiket is biztosítani. Tartozásuk nincs.

Adományozók segítségével egy mosógépet tudtunk venni, a kisunokának pedig rajzeszközöket, festéket, színezőket, fejlesztőfüzeteket, gyurmát és játékokat tudtunk adni.

Adományozók: Anonim adományozó, Dr. Kissné Huszár Anikó, SZJA 1%

 

Andrea

Andrea 10 éves fiával él, jelenleg közmunka programban dolgozik egy szociális mosodában, jövedelmük a családi pótlékkal együtt kb. 70.000 Ft. Havonta a következőket kell kifizetnie: eszközkezelőnek 25.000 Ft; közös költség 20.000 Ft; villany 10.000 Ft; és a gázszámla a fűtés szezonban néha 15.000 Ft. Andrea a fix jövedelmét alkalmi munkákkal egészíti ki.

A lakás saját tulajdonú volt viszont a megnövekedett lakáshitelt nem tudta fizetni így fennállt a veszély, hogy elveszítheti. Szerencsére sikerült elintézni, hogy a Nemzeti Eszközkezelő vegye át és így „lakbér” fizetése ellenében a lakásban maradhatnak. A havi költségek kifizetése után szinte nem is marad pénz semmire!

Kérésük egy jó állapotban lévő kihúzható – lehetőleg két személyes – ágy, mert a jelenlegi már annyira régi és elhasználódott, hogy kihúzott állapotából már vissza sem lehet tolni, így nagy helyet foglal el és takarítani sem tud alatta. Kérésük teljesült:)

Adományozó: Hoffmann Andrea és Simonovits András

Tamás és családja

 

Az édesapa 8 éve neveli egyedül a 8 éves Sanyikát és a 7 éves Nikit. A gyermekek édesanyja magára hagyta a kis családot, azóta nem is keresi velük a kapcsolatot. A kisfiú jól teljesít az iskolában, sportol.

A család bérelt lakásban él, a lakás tiszta, rendezett, meleg. Tartozásuk nincs, a számláikat rendben fizetik, annak az árán is, hogy hónap vége felé még az élelmiszert is be kell osztaniuk.

Mivel az apa súlyos szívbeteg, munkát sajnos nem tud vállalni. Folyamatosan attól retteg, hogy esetleges szívműtéte esetén kihez kerülnének a gyermekek.

A családot ruhákkal, élelmiszerrel és egy mosógéppel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Teri néni

Teri néni 71 éves gondnokság alatt álló asszony, aki nagyon nehéz körülmények között él. Gyerekkorában tanyán élt, és csak az első osztályt végezhette el, mert szükség volt otthon a munkájára. Így analfabéta maradt.

Nyugdíja 43.000 Ft, a lakás rezsije 27.000 Ft. A meleg ételt naponta kapja az önkormányzattól.

Élelmiszerrel, tisztítószerrel és bútorral tudtunk Teri néninek segíteni.

Adományozók: Beck Andrea, Sebestyén Jánosné, a Waldorf Iskola tanulói

 

Anikó

 

Anikó férjével és 18 éves, középiskolás fiával egy másfél szobás önkormányzati lakásban él. 20 évvel ezelőtt Anikó és férje is rendelkezett saját tulajdonú lakással, de gyermekük születése előtt ezeket eladták, és lakáshitel felvételével vettek egy nagyobb ingatlant. Mindkettőjüknek volt állása és rendben törlesztették a részleteket. Néhány évvel ezelőtt azonban a férj súlyos balesetet szenvedett és mozgássérülté vált, rokkantnyugdíjas lett, majd Anikónál rosszindulatú daganatot fedeztek fel. Így ő sem tudott dolgozni, végül nyugdíjba ment. Anyagi helyzetük annyira megromlott, hogy nem tudták fizetni a tartozást és a lakásukat elárverezték. A felhalmozódott közműtartozást és közös költség elmaradást a mai napig vonják a nyugdíjukból. A háromtagú család összjövedelme 110.000 Ft, és a mostani lakásban is már tetemes, mintegy 300.000 Ft közműtartozás gyűlt össze. Részt vesznek a Családsegítő Szolgálat adósságkezelési programjában, több mint 500.000 Ft-os hátralékuk rendezéséhez megkapták a Hálózat Alapítvány támogatását,  162.282 Ft önrész megfizetése után az Alapítvány a fennmaradó 400.000 Ft-ot kifizeti. Az önrész kifizetése és a havi rezsi számlák kiegyenlítése komoly gondot jelent a családnak, élelmiszerre nagyon kevés pénzük marad.

A családot a lakbérhátralék egy törlesztő részletével, valamint élelmiszerrel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Beck Andrea, Sadecky Ila és Michels Gábor

 

Rozi néni

Rozi néni egyedül él. A hetvenes évek óta rokkantnyugdíjas, melynek összege 61.375 Ft. Sajnos korábbi tartozás miatt kikapcsolták a villanyt nála. A családgondozó segítségével most próbálja Rozi néni visszakapcsoltatni. Ehhez szükség volt egy szabványosításra, melyet el is végeztetett. A tartozás viszonylag kicsi, hajlandóak vele részletfizetést kötni rá, amit tud vállalni. A visszakapcsolás díját viszont már végképp meghaladja anyagi lehetőségét. Ennek az összege 17.856.- Ft.
Rozi néni szemműtét előtt áll, és nagyon szeretne úgy elmenni a műtétre, hogy van áram a lakásában.

Rozi néninek segítettünk a villany visszakapcsolását elintézni. Adományból pedig egy TV készülékkel és UPC igényléssel tudtunk igazi, felhőtlen örömöt szerezni.
Adományozók: anonim adományozók, Grósz Judit, SZJA 1%

 

Zsuzsanna

Zsuzsanna és férje Péter, egy nyolcadik kerületi lakásban nevelik együtt öt gyermeküket. A lakásba belépve a rendezettség, tisztaság érzete fogad. A lakás mindössze húsz négyzetméter, a körülményekhez képest takaros, azonban pár perc után előbukkannak a hibák. A kanapé amin ülünk szakadt, törött, feküdni nem lehet rajta ezért a két nagyobb gyerek, Kati (18) és Bence (16) a földön kénytelen aludni. A szülők a franciaágyban alszanak a két kisebb lánnyal Virággal (14) és Viviennel (13), a legjobb dolga a két éves Eszternek van, akinek saját kiságy jutott. A szobának melyben mindannyian laknak csak egy ablaka van, egyik üvege kitört, egy odarögzített törölközővel próbálnak védekezni a hideg ellen. A fűtést egyetlen elektromos fűtőtest biztosítja, nem sok sikerrel, a még bölcsődés Eszter végig panaszkodott, hogy fázik. A bejárati ajtót kénytelenek nyitva tartani éjszaka is máskülönben a fal erősen penészesedik, az épület szerkezeti hibái miatt. A konyhában hiába látunk gáztűzhelyt, mert nem működik, de a gázt már egyébként is évekkel ezelőtt elzárták tartozás miatt. Ha éppen van mit főzni azt egy villanyrezsón készítik el. A konyhaszekrény olyan rozoga, hogy fiókjai be vannak szögelve, hogy ne essen szét az egész. A család kénytelen havi 18000 forintot kiadni csótányirtásra az igénytelen szomszédok miatt.

A körülmények ellenére a gyerekek mind nagyon barátságosak és egész idő alatt játékosan nevettek ránk. A kisebbeken semmilyen jele nem látszik a nélkülözésnek, lenyűgöző, hogy mennyire vidámak tudnak lenni ilyen állapotok között is. A nagyobbakon azonban már látszik, hogy tisztában vannak nehéz helyzetükkel. Mint Zsuzsannától megtudjuk, ők az iskolában már nem kapnak ebédet és nem ritka, hogy otthon sem jut semmi az asztalra.

A család jövedelme Zsuzsanna 32.000 forintos takarítónői fizetése, férje Péter festő. Neki csak a jó idő megérkeztével lesz munkája. Ezen felül jogosultak még családi pótlékra is, ezek a bevételek azonban még a szinten tartáshoz is kevesek. És ahogy a gyerekek egyre nagyobbak a kiadások is nőnek. Ha pedig valami elromlik, egyszerűen nincs pénz a javításra. A család mintegy 400.000 forint lakbér elmaradással rendelkezik, ezért félnek, hogy az utcára kerülnek. Mikor megkérdeztük, hogy mire lenne szükségük hirtelen nem is tudtak mit mondani, annyi mindenben szenvednek hiányt.

Adományozók segítségével élelmiszerrel tudtuk támogatni a nehéz sorsú családot, és a konyhájuk teljes bebútorozásával.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, SZJA 1%

 

Mariann

Mariann egyedül neveli a három kiskorú gyermekét. Az önkormányzattól nemrég kapták a jelenlegi lakást csere lakásként teljesen üresen.

A családot 2013 elején már támogattuk használt bútorokkal, de azok a közel három év alatt nagyon tönkrementek.  Egy pár dolgot hoztak csak el.

Henrietta takarítónőként dolgozik több helyen, hogy el tudja tartani a gyermekeit.

Konyhabútorral és heverőkkel tudtuk segíteni a családot.

Adományozó: Wollner Éva

 

Sarolta

Sarolta özvegyen, egyedül neveli három gyermekét, igazán nehéz körülmények között élnek. A legidősebb kislány látássérült. ​Az édesanya alkalmi munkából tartja el gyermekeit. Emellett családi pótlékot és árvasági segélyt kap.

A család összbevétele a családi pótlékból és az árvasági segélyből áll, ami havonta: 59.900.- Ezen felül, amikor édesanya alkalmi munkát vállal a keresete havi 40.000 - 50.000.-

Így a négytagú családnak havi maximum 100.000 Ft-ból kell kigazdálkodnia a lakbért , rezsit, élelmet és ruházkodást.

A család ágyat, szekrényt és TV-t kapott, aminek nagyon örültek!

Adományozó: Gáspár Csaba

 

Anita és családja

Anita és párja együtt nevelik 11 és 13 éves közös gyermeküket és Anita korábbi kapcsolatából származó nagykorú, fogyatékossággal élő, gondozásra szoruló gyermekét. Párja hosszú ideig szerhasználó volt, nem dolgozott, de szerencsére mára már teljesen megváltozott és állása is lett. A nehéz időszakban azonban az önkormányzati lakásra magas összegű tartozást halmoztak fel, aminek megoldásába a kerületi családsegítő központ is bekapcsolódott. Téli időszakban most az a nagy problémájuk, hogy kifogyott a gázpalackjuk, így mivel sem fűteni, sem főzni nem tudnak, így Anita nagynénjénél húzzák meg magukat, aki maguk is nagyon sokan vannak.

Adományozónk segítségével tudtunk venni Anitáéknak egy gázpalackot, élelmiszert, és a villanyóra kártyát fel tudtuk tölteni.

Adományozó: Varga Andrea

 

Tímea

Tímea párjával és négy kiskorú gyermekével él egy egyszobás albérletben. A család nehéz anyagi körülmények között él. Tímea párja munkanélküli, egészségi állapota miatt nehezen talál munkát. GYES-en van a négy éves ikerpárral. Jövedelmük nagy része a lakhatás költségeire megy el. Szükségük lenne egy hűtőszekrényre, mivel a meglévő hűtő fagyasztó része nem működik, így Tímea nem tud nagyobb mennyiségben húst és mélyhűtött élelmiszereket tárolni. Illetve ha van rá lehetőség a 7 éves lányuk részére lenne szükséges egy új szemüveget csináltatni. A régi szemüvegét már nem használhatja, mert sokat romlott a szeme, de a családnak jelenleg nincsen pénze, hogy új szemüveget csináltassanak.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy az ikerpárból a kisfiúnak is kellene szemüveg és ezért azt javasoltuk, hogy neki is csináltatunk szemüveget.

Alapítványunktól mindkét gyermek részére csináltattunk szemüveget, valamint élelmiszerrel segítettünk.

Adományozók: Anonim adományozók, Hoffmann Andrea és Simonovits András, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Sadecky Ila és Michels Gábor, SZJA 1%

 

 

Éva

 

Éva idős, daganatos beteg édesanyjával, lányával és unokájával él egy 24 m2-es földszinti lakásban. Két éve költöztek a fővárosba, ahol nem ismertek senkit, hozzátartozóik sincsenek. A dédnagymama a betegsége miatt már nem tud dolgozni, a nagymama és Éva munkavállalásához a szükséges iratok beszerzése folyamatban van. A fiatal édesanya a vendéglátóiparban tud időszakosan munkát vállalni. A család összjövedelme igen alacsony, a dédnagymama 80.000-es nyugdíjának felét levonják, mivel évekkel ezelőtt kezességet vállalt ismerősök számára, akik nem fizették a felvett kölcsönöket. A dédunoka 3 éves, a családsegítő központ munkatársával már beszerezték a beiratkozáshoz szükséges okmányokat. Az utcában lévő óvodába fel is vennék, de a családnak nincsen pénze a kezdőcsomag megvásárlására. Az átélt traumák feldolgozása és a felnőttek munkavállalása miatt is nagyon fontos lenne, hogy a kislány mielőbb óvodába járhasson, beilleszkedjen a közösségbe.

A mosás is problémás a lakásban. Kézzel mosnak mindent, ezért egy keskeny kivitelű mosógép beszerzéséhez is segítséget kérnének, ha van erre lehetőség (a méret a lakás nagysága miatt fontos). Közüzemi tartozások megelőzése miatt előre fizetős („kártyás”) mérőórájuk van.

Adományozóink segítségével megvettük a kislány óvodai kezdőcsomagját, így már óvodába jár. Vettünk cipőt, adtunk gyerekruhákat, és egy megfelelő méretű mosógéppel és élelmiszerrel is támogattuk a nehéz helyzetben lévő családot.

Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Herczenik Zoltán, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Árpád

 

Árpád egyedül neveli 3 unokáját. Felesége, aki eddig a család ügyeit intézte 2 hete elhunyt. A gyerekek anyja nem foglalkozik az unokákkal, inkább havi 18.000 Ft gyerektartást fizet. A családnak ezen felül a nagypapa havi 50.000 Ft-os fizetése van (közmunkából), valamint a családi pótlék összege 49.000 Ft.

Kiadásaik: 24.400 Ft lakbér, 4-5.000 Ft villanyszámla.

A kétszobás lakást a nagypapa igyekszik rendben tartani, de az új helyzet még nehéz feladatot jelent számára. A három gyerek - 13, 15 és 16 évesek - iskolába járnak.

A nagymama temetésének költségei megviselték a család költségvetését a nagycsaládi támogatás ellenére is.

Lakbértámogatással és élelmiszerrel tudtuk a családot segíteni ebben a fájdalmas és nehéz helyzetben.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Teréz

Teréz egyedül neveli három kiskorú gyermekét nehéz körülmények között. A család jövedelme (55.000 Ft) a főállású anyasági támogatásából, a két gyermek után járó családi pótlékból - a harmadik gyermek családi pótléka iskolai hiányzás miatt megvonásra került -, illetve a gyerektartásból tevődik össze.

Havonta 30.000 Ft lakbért és 12.000 Ft villanydíjat fizetnek, a gáz egy ideje a tartozások miatt ki van kapcsolva.

A család ellen lakás kiürítési eljárás van folyamatban, mely végrehajtási szakba lépett, a felhalmozott tartozás mértéke nagyjából 2.000.000 Ft.

A gyermekek a szobában a földön alszanak, mivel az ágyaikat poloskafertőzés miatt ki kellett dobniuk, de november 18-án már megtörtént az irtás.

Alapítványunktól fekhelyeket és tartós élelmiszert kaptak.

Adományozók: Anonim adományozók, Hoffmann Andrea és Simonovits András, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Jolán

 

Az édesanya egyedül neveli a komoly egészségügyi problémákkal küzdő gyermekét. Nemrég költöztek saját tulajdonú lakásba. Mivel a fiú gondozása egész embert kíván, az édesanya nem tud elhelyezkedni, bevételük csak a kiemelt családi pótlék és az ápolási díj.

Élelmiszerrel és ruhaadománnyal tudtuk a családot támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Magdika

A nagymama unokájával és két dédunokájával él egy önkormányzati bérlakásban. Unokájának nincs munkája, a nyugdíj és a családi pótlék az össz bevételük.

Adományozók segítségével egy mosógépet, élelmiszert és ruhákat tudtunk adni a családnak.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Dr. Orosz Ágnes, Dr. Sziklai István és családja

 

Róbert
 

A család 7 gyerekkel él egy egyszobás albérletben, de sajnos itt is csak 3 hónapig maradhatnak. Még nem tudják hova költöznek majd, mert 7 gyerekkel nagyon nehéz albérletet találni.  Az albérleti díj nagyon magas, a rezsivel együtt a család bevételeinek több mint a felét felemészti. Rórbertnek jelenleg nincs munkája, így  a családi pótlékból kell megélniük, hihetetlenül kis összeg jut élelmiszerre.

Élelmiszerrel és ruhaneművel tudtuk a család megélhetését segíteni.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Dr. Orosz Ágnes, Dr. Sziklai István és családja

 

Ilona

Ilona egyedül neveli 3 gyermekét. A családi pótlékból és az édesanya jövedelméből élnek. Az egy főre eső jövedelem 37.500 Ft, a lakás 36 nm-es. Ilona már dolgozik, de sokáig nem volt munkája, így a gázt és a villanyt kikapcsolták. Elmű tartozás már nincs, de gáz és lakbér igen. A téli fűtés megoldatlan, emiatt Ilona kölcsönkért, hogy kialakíttathassa a helyet a villanyórának, de a bekapcsoláshoz szüksége lenne még 17.000 Ft-ra. A gáz bekapcsolása a tartozás miatt, illetve a visszakapcsolási költség és a konvektor hiánya miatt jelenleg lehetetlen. Ilona igyekszik a jövedelméből rendezni a tartozásokat (az Elmű tartozást már kifizette). A fűtést megoldani a tél közelsége miatt viszont nagyon fontos lenne.
Az alapítvány támogatásával a villanyóra visszakapcsolása megtörtént, így a fűtés és a világítás megoldhatóvá vált.
Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, SZJA 1%

 

Aranka néni


Aranka néni egyedül élő, tiszta, pedáns asszony. Egész életében szorgalmasan dolgozott. Ma már nyugdíjas néni. Az özvegyi pótlékkal együtt magas, 92.520 Ft a nyugdíja. Emiatt viszont semmiféle támogatásra nem jogosult, holott a gyógyszerköltsége havonta 51.890 Ft.
Aranka néni nagy gondot fordít lakása karbantartására, és bár sikerült kifestenie, azonban az ablakokat hiába mázolta át, és nyaranta hiába próbált gittel javítani az állapotukon, az üvegek kidőltek, mert annyira elkorhadt a fakeret. Aranka asztalost hívott az ablakok megjavítására, de azok sajnos javíthatatlanok már, cserélni kell őket. Kért több helyről is árajánlatot, de a legolcsóbb is 120 ezer forint volt. Ezt Aranka néni lealkudta 90 ezer forintra, és be is fizetett 40 ezer forint előleget, de többet egyszerűen képtelen volt nyugdíja fennmaradó részéből kigazdálkodni. A fűtési szezon pedig már megkezdődött.
Aranka néninek ki tudtuk egészíteni a hiányzó ablakok pótlásához szükséges összeget, így a telet már békével várja, nem kell fagyoskodnia betegen, és annyi gázpalackot sem kell cserélnie idén.
Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Oláh Panni, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Karolina néni

Karolina néni egyedül lakik egy önkormányzati tulajdonú lakásban. Sajnos a lakáson nagyobb díjhátralék halmozódott fel, aminek törlesztőrészletei nyugdíjából levonásra kerülnek. Karolina nénit októberben engedték ki a kórházból. Gyomorvérzés miatt került be, és sajnos a veséjével is gondok vannak.

A néninek gázfűtése van, de mivel előre töltős mérőóra van felszerelve és anyagi okok miatt nem tudja feltölteni, így elektromos hősugárzóval fűt. Ez a téli hónapokban nagy kiadást fog jelenteni, így félő, hogy előbb-utóbb a számlák befizetésének elmaradása miatt az áramot is ki fogják nála kapcsolni. Tartozásának kiegyenlítéséhez 40.000 Ft-ra lenne szükség. Ezzel az összeggel a szolgáltatás visszakapcsolása mellett egyúttal egyenlege is fel lenne töltve, és egy jó darabig ismét megoldódna fűtése.

A befizetés megtörtént, Karolina néni lakása ismét meleg.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Éva és 6 gyermeke  zsuzsa-es-lilla.jpg

Éva 38 éves özvegyasszony. Összesen hat gyereke van: 19, 18, 17, 13, 8 és 4 évesek. A négy nagy gyerek apukája öngyilkos lett 2005-ben, a most 8 éves kisfiú apukája 2009-ben betegségben halt meg, a legkisebb gyerek apukája pedig mielőtt a kislány megszületett volna.

Mielőtt a sorozatos tragédiák történtek velük, egész jól éltek, azért is mertek ennyi gyereket vállalni. Megvolt az otthonuk, egy pici faluban laktak. Éva első férje nagy adósságot hagyott a családra, el kellett adni a házukat, és egy másik településre költöztek szerényebb körülmények közé.  Az ötödik gyerek már ott, egy új házasságból született. Onnan a nagyobb lehetőségek reményében felköltöztek Budapestre és különböző átmeneti szállókon éltek.

Egy idő után, amikor már a legidősebb fiú dolgozni kezdett és Éva is talált munkát, albérletbe tudtak költözni. Ez év szeptemberében ez az albérletük megszűnt, mert a tulajdonos eladta a lakást.

Most egy 29nm-es albérletben élnek, de itt csak Éva és a két legkisebb gyerek fér el, a többiek kollégiumban illetve ismerősöknél húzzák meg magukat. A családban mindenki dolgozik vagy tanul, nagyon szorgalmasak, és nagyon beosztóan élnek. Minden vágyuk egy olyan lakás, ahol az egész család végre együtt élhetne.

Alapítványunktól keverőtárcsás centrifugát, villanyrezsót, mikrohullámú melegítőt, szétnyitható ruhaszárítót, tisztítószereket, konyhai eszközöket, tartós élelmiszert, szobabútort kaptak.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Dr. Pálfi Péter, Seres Ferenc, Sívó Andrea, Szegő Judit, Wollner Éva

 

Tanoda

 

A Tanoda elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű, fejlődni vágyó fiatalok korrepetálását, tehetséggondozását vállalta fel. Kötelezettségek nélkül biztosítanak lehetőséget a 10 év feletti, motivált gyerekeknek a fejlődésre.

A tanuláshoz, az együttléthez kapcsolódóan hétköznaponként a nyitva tartási időben napi 1x biztosítanak uzsonnát a gyerekeknek, kéthetente egyszer pedig főzőklubot tartanak, ahol a gyerekekkel együtt főzve háztartási ismereteket tanítanak stb. Itt az uzsonnánál komolyabb, de egyszerű(bb) ételek elkészítését tanítják mint pl. lecsó, rakott krumpli stb.

A nyári szünet azonban külön kihívás elé állítja a Tanoda munkatársait, hiszen sok gyerek ebben az időszakban szinte egyáltalán nem jut meleg ételhez.

Élelmiszeralapanyagokkal segítettük a Tanoda munkáját.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Paula

 

Paula lányával, két unokájával él egy másfél szobás önkormányzati lakásban. Nehéz anyagi körülményüket tetézi az adósságtörlesztés, melynek havi törlesztőrészleteit becsülettel befizetik minden hónapban.

A család ágyakat kért, mert jelenleg az anyuka földön alszik, az egyik unoka pedig egy rendkívül rossz állapotú ágyon.

Élelmiszerrel és egy egyszemélyes ággyal tudtuk a családot támogatni.

Adományozók: Czoboly Miklós és a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Klári néni

Klári néni egy egyszobás lakásban él. Életkörülményei alacsony nyugdíja (46.000,-) miatt nem teszik lehetővé, hogy lakásában minden szükségszerű felújítást elvégezzen. Kevés jövedelméből havi megélhetése is szűkös és a tél közeledtével, vagyis a fűtőszezon kezdetekor minden háztartás kiadásai megemelkednek. Kéári néni gázkonvektora elromlott. Szerelőre nincs pénze, így sütőjével próbálja befűteni lakását, ami lehetetlen. Klári néni négy évvel ezelőtti balesete miatt lakását nem tudja elhagyni, ami külön fontossá teszi, hogy tudjon fűteni.
Támogatóink pénzadománya segítségével régi, kiváló gázszerelőnkkel megjavíttattuk Klári néni konvektorát, aki most már bizakodva néz a tél elébe.
Adományozók: Anonim adományozók; Dr. Székely Eszter és Pálos György; SZJA 1%

 

Misi bácsi

 

Misi bácsi 66 éves, mozgássérült férfi. Egyedül él. Rehabilitációs járművel tud közlekedni. Rezsitartozása van, amely abból az időből keletkezett, amikor életjáradéki szerződést kötött a lakásra, amit később felbontottak, mert a másik fél nem tudott fizetni. Előre fizetős órát szereltetett fel, és kötött részletfizetést is a gáztartozásra, azonban 5 havi elmaradása van a részletfizetésben. Amíg ezt nem rendezi, nem tudja feltölteni az órát.

Mivel Misi bácsi beteg, mozgássérült ember, így a fűtetlen lakás nagyobb problémát jelent nála, mint egy egészséges ember esetében.

Sikerült kiegészítenünk Misi bácsi összespórolt pénzét, így a teljes tartozás összegét rendezni tudta. Ezzel megnyílt annak is a lehetősége, hogy fel tudta tölteni a gázóra kártyájára az első összeget, és azonnal picit be is fűtött a lehűlt lakásban.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Stark Eszter és Zoltán, Dr Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Irén

Irén férjével hét kiskorú gyermeket nevel. Gyermekeikért minden tőlük telhetőt megtesznek. Egyik kisfiuk gyengén látó. 4,5-ös szemüveget írt fel számára legutóbb az orvos, ami nagyon fontos lenne számára, mert idén kezdte el az iskolát. A család épp hogy szűkösen képes megélni, számláikat befizetni, a gyerekeket iskolába-óvodába rendesen járatni. Képtelenek a szemüveghez szükséges pénzt előteremteni. A szülők kétségbe esve keresik a megoldást.

Szerencsére adományozóink segítségével az élelmiszer mellé egy nagyon helyes szemüveget is tudtunk a kisfiú számára csináltatni.

Adományozók: Anonim adományozók, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Kitti

Kitti és férje együtt nevelik 3 gyermeküket. Az anya főállású anyaságin van május 2-ig, aztán állást keres. Szívesen lenne szociális gondozó, melyre lehet, hogy a Munkaügyi Központon belül ingyenesen elvégezhet. Férje építkezésen segédmunkás. Gyermekeiket szépen nevelik. Lakásukat is felújították, rend és tisztaság van náluk. A családnál az utóbbi 1 évben rezsi elmaradásuk keletkezett. Adósságkezelésben részt vettek, ki is fizették az elmaradást, de csak úgy tudták ezt megtenni, hogy a lakbér befizetésénél keletkezett kisebb elmaradásuk.

A család lakbérhátralékának befizetéséhez tudtunk segítséget nyújtani.

Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Enikő

 

Az édesanya egyedül neveli két kiskorú gyermekét. Szorgalmas, helyes, kedves asszony, aki folyamatosan dolgozik. Jelenleg közfoglalkoztatottként, mint takarító. Sokáig menekülnie kellett gyermekeivel önkormányzati lakásukból férje életmódja miatt, mára ez a helyzet rendeződött. Most már nyugodt körülmények között élhetnek, bár rendkívül szerény körülmények között. A két szobás lakás gyéren berendezett. Nagy szüksége lenne a családnak szinte bármilyen bútorra, illetve egy automata mosógépre is. Enikő minden más segítségért is nagyon hálás lenne.

A nehéz sorsú család életét ággyal, szekrénysorral, ülőgarnitúrával, egy mosógéppel, mikrohullámú sütővel és egy TV készülékkel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, Stark Eszter és Zoltán, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Kriszta

Tegnap látogattuk meg Krisztát és három gyermekét, akik 7, 4 és 1,5 évesek. Egy önkormányzati lakásban élnek, ahol rendesen fizetik a meglehetősen magas, 35 ezer forintos lakbért és a rezsit, de arra, hogy bútorokat vásároljanak már nem futja. Kriszta gyesen van, ebből és a családi pótlékból élnek négyen, a gyermekek édesapja néhány hónapja elköltözött, nem fizet gyermektartást sem.

A gyerekeknek új ruhát nem tudnak venni, ruhaadománynak is nagyon örülnének, a lakás berendezéséhez szoba és konyhabútorra lenne szükségük.

Élelmiszer adománnyal tudtuk a családot támogatni.

Adományozók: a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Endre

Endre utcaseprőként dolgozik. Jelenlegi helyzete nem túl fényes, de nem szeret panaszkodni, nagyon nehezen kér segítséget.

Lakása önkormányzati. Maga a lakás bár kicsi, 26 m2-es, egy szobás, de jó állapotban van, és bár a ház jellegéből adódóan enyhén penészes, de ezt leszámítva, lakókörnyezetére nagyon odafigyel.

Viszont a környék, ahol él, borzasztó rossz. Egyik nagy problémája ebből adódik: folyamatosan és rendszeresen betörnek hozzá, minden biztonsági intézkedés (rácsok, biztonsági zárak) ellenére. Sajnos így többször került nagyon rossz helyzetbe, vittek el tőle készpénzt, televíziót, egyéb műszaki eszközöket, legutóbb pedig a vérnyomásmérőjét. 

Másik fő problémája, amiben a segítségünket kérte, az volt, hogy lehetőség szerint egy kisméretű hűtőt szeretne, ami elfér nála (jelenleg a Lélek-programból kölcsönkért hűtőgépet használja, melyre azonban hosszú távon nem számíthat), emellett nagyon szeretne egy sziesztát, mely a közelgő fűtésszezonban nagy mértékben megkönnyítené életét és kiadásait. A lakásba gáz nincs bevezetve, egy villanyradiátor pedig olyan mértékű költségekkel jár, melyet nem tud vállalni, így a tavalyi évben is alig fűtött.

Egy gázpalackkal működő „Szieszta” fűtővel tudtunk abban segíteni, hogy a téli hónapokban is meleg lehessen Endre lakása, és olcsóbban tudja a fűtést megoldani.

Adományozók: Gál Ilona, Sívó Andrea

 

Enikő

 

Enikő és családja július óta krízislakásban él. A szerződésük februárig szól, de nagyon bíznak benne, hogy a szerződés lejárta után az önkormányzattól bérelhetnek majd lakást. A családban négy gyermek él, három nagyon kedves kisfiú, 9, 6 és 3 évesek, a 2 hónapos koraszülött kislány még kórházban van. Nagyon harmonikus és boldog családot ismerhettünk meg. Kevés bevételüket - ami a családi pótlékból, gyesből és az édesapa alkalmi munkából szerzett fizetéséből tevődik össze - próbálják ügyesen beosztani.

A kislányt csak úgy tudták hazaengedni a kórházból, ha a család be tud szerezni egy légzésfigyelő készüléket. Adományozók segítségével élelmiszerrel, babaruhákkal, babakocsival, cumisüveggel és egy légzésfigyelővel tudtuk támogatni  a családot, így a legkisebb baba is hazamehetett, együtt lehet már a család.

Adományozók: Anonim adományozók, Benedeczky Klári, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Stark Eszter és Zoltán, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Szilvia

Szilvia és négy hónapos kislánya egy önkormányzati bérlakásban élnek ketten, mert a gyermek édesapja elköltözött. Szilvia enyhe értelmi fogyatékos fiatal anyuka, ezért segítségre szorul, de a kislányt nagyon szépen ellátja. Jelenleg csak a gyesből és a családi pótlékból élnek, az édesanya a gyermek hat hónapos kora után - ha sikerül őt bölcsődében elhelyezni - szeretne munkát vállalni. Szilvia eddig szoptatta a kislányt, de néhány hete már szükség van tápszeres, illetve bébiételes kiegészítésre is.

A család életét élelmiszerrel, pelenkával, bébiétellel, takaróval és babaruhával tudtuk támogatni.

Adományozók: Hoffmann Andrea és Simonovits András, a McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Mária

 

Mária már régóta sok betegséggel küzd: krónikus tüdőbetegséggel, inzulinos cukorbetegséggel, magas vérnyomással, pszichés betegséggel. Felnőtt lánya születése óta szellemi fogyatékos, agyvérzéssel született – beszélni sem tud, maximálisan kiszolgáltatott a világgal szemben. Állandó felügyeletet igényel születése óta. Kiskorú gyermeke még iskolás. Férje leszázalékolt nyugdíjas.

2014 decemberében Máriánál áttétes tüdőrákot diagnosztizáltak. Műteni nem lehet – szervezete/szíve nem is bírná azt. Most jár a második, „12-es” kemoterápiás kezelésre, egy 12-es kör már volt, és egy 20-as sugárkezelést is már maga mögött tud. Nagy segítség számára hite. Az orvos azt mondta, hogy folyamatos lesz a „kemo”…., amíg a szervezete bírja. Aztán meglátják….

És ezt a már amúgy is nagyon nehéz helyzetet tovább súlyosbította, hogy Mária négy hónappal ezelőtt elvesztette 16 éves unokáját, egy folyamatos, 8 éve tartó, vérrák betegség után. A nagymama vigyázott beteg unkájára, hogy leánya dolgozni tudjon. Lánya idősek otthonában dolgozik – éjszakai műszakot is vállal most is, hogy a kezeléseket, vitaminokat megvehessék. Mária saját betegségére nem is figyelt unokája haláláig.

Máriát – mint a család motorját - nagyon aggasztja, hogy betegsége óta  számlaelmaradásuk keletkezett. A HÁLÓZAT Alapítvány felé már csak 28.-000.-Ft-ot kell igazolniuk önrészként, és akkor az Alapítvány átutalja teljes támogatásukat a lakbérhez.

Az alapítvány anyagi támogatással tudott hozzájárulni a család tartozásainak törlesztéséhez. Így Mária nyugodtabban tud gyógyulására, önmagára figyelni, hiszen biztonságban tudhatja lakhatásukat.

Adományozók: Anonim adományozók, Bornemissza Eszter, Pálfi Péter, Stark Eszter és Zoltán, SZJA 1%

 

Mihály

Mihály egy szobakonyhás, földszinti lakásban lakik. Havi jövedelme 22.800.- Ft. Mivel korábbi elmaradása törlesztőrészleteit fizeti, ez már önmagában is meghaladja (havi 26.000) bevételének összegét. Eddig az édesanyjától örökölt ingatlan eladásából tudta fizetni a törlesztést és a rezsit, de az örökség fogyóban van. A lakásban nincs gáz, az ablakok szigetelése rossz, a fűtés semmilyen módon nem megoldott. Mivel jön a tél, ez egyre égetőbb probléma, melyet meg kell oldani. Mihály egészségi állapota infarktusa óta ingadozó. Nem bírna ki egy telet a magas belmagasságú, körbe fűtetlen lakásban.
Nagy körültekintéssel láttunk neki a fűtőtest beszerzésének. Mihály is utánajárt, segített a legmegfelelőbb megoldás megtalálásában. Legnagyobb örömére valóban az a konvektor típus és márka bizonyult a szakemberek szerint is a legjobbnak, amit Mihály gondolt. Így most már biztos, hogy a telet nem kell jeges lakásban átvészelnie. Az élelmiszer és ruhaadomány pedig külön nem várt örömteli meglepetésként érte Mihályt.
Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Oláh Anna, Stark Eszter és Zoltán

 

Dezső

Dezső zenész volt. Jelenleg 71 évesen egyedül él szoba-konyhás lakásában. Rokonai nincsenek. Vásárlásban, takarításban segítséget kap egy segítőszolgálattól. Bár Dezső nyugdíja elfogadható összegű, azonban lakhatásának költsége (40.000 Ft/hó) és igazolt havi gyógyszerköltsége (33.000 Ft) együtt már megnehezíti életét. Kényesen ügyel arra, hogy ne legyen befizetetlen számlája, nem is volt eddig elmaradása sose.

Most viszont egy későn felfedezett csőtörés következtében 300 m3 vízfogyasztást számláztak ki számára, mely 180.000 Ft-os irreálisan magas számlát jelentett. Az önkormányzathoz hátralékkezelési kérelmet adott be családgondozója segítségével. A megítélt havi 15.000 Ft-os törlesztést Dezső vállalja, de a kötelezően befizetendő nagyobb mértékű önrész összegét egyszerűen képtelen előteremteni. Így viszont elesne a részlettörlesztés lehetőségétől.

Hozzájárulásunkkal megoldódott a probléma, közösen befizettük az önrészt, így Dezső már meg is kezdte az első havi törlesztőrészlet befizetését.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Pálfi Péter, SZJA 1%

 

Kálmán

Kálmán egyedül él egyszobás önkormányzati bérlakásában. Mindent megtesz, hogy lehetőleg ne tartozzon senki felé, ennek érdekében beszereltette a kártyás villany- és gázórát, valamint a vízórát is. Az eddig felhalmozódott tartozása törlesztőrészleteit folyamatosan rendben befizeti.
És ez nem kis teljesítmény, hiszen  22.800 Ft foglalkoztatást helyettesítő támogatásból él, illetve ezt próbálja kiegészíteni eseti alkalmi munkákból.
Kálmán nagyon szeretne dolgozni, folyamatosan munkát keres, azonban a közmunka programba sem tudott bekerülni súlyos látáscsökkenése miatt. A szükséges szemüveg ára 167.860.- Ft, ehhez kért támogatást az OEP-től, melyet meg is kapott. Azonban így is marad 25.179.- Ft önrész, melyet nem tudott előteremteni.
Támogatóink jóvoltából Kálmánnal meg tudtuk vásárolni a szükséges szemüveget, így végre lehetővé válik számára is, hogy munkát tudjon vállalni.
Adományozók: Anonim adományozó, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Judit


Judit egyedül él rendezett, saját tulajdonú lakásában. Súlyos betegsége miatt leszázalékolták, és rokkantnyugdíjából él, ami nem éri el a 30.000 Ft-ot. Családi segítségre nem számíthat, így rendkívül nehezen tudja beosztani ezt a nagyon alacsony összeget. Az utóbbi időben egyre rosszabbul lát, már sem olvasni, sem tv-t nézni nem tud, pedig szinte az egész napot a lakásban tölti, mert pánikbeteg. Az orvos által felírt szemüveg kiváltására nem is gondolhat, hiszen az ehhez szükséges  20.000 Ft-ot nem tudja lecsippenteni a nyugdíjából.


Nagyon boldog lett Judit, mikor a szemüvegvásárlás teljes egészében elintéztük számára, így mindennapjaiban óriási javulás állt be. Boldogan nézi a TV-t és olvassa régi könyveit.
Adományozók: Anonim adományozó, SZJA 1%

 

Viola

 

Viola 59 éves, nagyon beteg hölgy. A teste vizesedik, a súlya néha a másfélszeresére nő, ilyenkor kórházban leszívják a vizet. Ödéma miatt nehézlégzése van, alig tud aludni.

Lakása rendezett, tiszta, igyekszik maga körül rendet tartani, bár a lakáson belül is csak gurulós kapaszkodóval tud közlekedni. Egyedül él otthonában, van egy lánya, annak férje és 2 unokája, akik anyagilag nem tudják támogatni (máshol segítenek anyagilag), annyiban segítenek, hogy néha kimozduljon, elkísérik a Bankba, orvoshoz, férjéhez. Viola pedig az unokákra vigyáz, pl. ebben az időszakban (nyári szünet), mert elég nagyok már hogy önállóak legyenek, de még nem eléggé, hogy egyedül maradhassanak. Viola férje egy fizetős Hospice otthonban fekszik, végső stádiumú végbélrákkal, otthon nem tudják gondozni, ebben segít a lánya, hogy tudják fizetni.

Ahhoz, hogy Viola tudjon lélegezni, vásárolnia kellett egy oxigén készüléket, ami megkönnyíti a légzést, illetve az alvását. A lélegeztető készülék nagyon drága volt, de szüksége van rá, hogy életben maradhasson! Bármekkora összeget szívesen elfogad, hiszen a gép feltétlenül szükséges az alvásához, teste oxigénhiányának megszüntetéséhez, vérkeringési problémájának enyhítéséhez.

Viola nyugdíja viszonylag magas (95.495 Ft), de a férje és a saját hosszan tartó súlyos betegsége miatt szinte folyamatosan vannak nagy kiadásaik, így egy drága gyógyászati eszköz megvétele szinte lehetetlen helyzetbe hozta a családot. 

Az összeg nagy részét már kifizette, de az utolsó részlet (64.400 Ft) még hátra van, ehhez kérte az Eranus alapítvány segítségét. 50.000 Ft-tal tudtunk a lélegeztetőgép megvásárlásához hozzájárulni.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%, Váradi Judit

Gizella

Gizella egyedül lakik egy nyolcadik kerületi önkormányzati bérlakásban. A nyugdíja viszonylag magas, de néhány évvel ezelőtt egy ismerősének a banki hitelfelvételéhez kezességet vállalt. Miután a hitelfelvevő nem fizette a törlesztő-részleteket, Gizella nyugdíjából vonják le a tartozást. A lakbér, a törlesztés és a rezsi kifizetése után alig marad valami a gyógyszerekre (Gizella cukor- és szívbeteg) és élelmiszerre. Cukorbetegsége miatt nagyon megromlott a látása, az orvos fel is írta neki az olvasó és a távollátó szemüveget, de ezek kiváltására már nem futja, ehhez kér segítséget.

A két szemüveg megvásárlása új világot nyitott meg Gizella előtt. Nagy élmény számára, hogy mind közlekedni, mind olvasni újból biztonsággal, örömmel tud.

Adományozók: Anonim adományozó, SZJA 1%

 

Géza bácsi

Géza bácsi 68 éves egyedül élő nyugdíjas. Egyszobás, nagyon rossz állapotban lévő önkormányzati bérlakásban él. A falak penészesek, de ennek ellenére nagy tisztaságot és rendet találtunk. A berendezés nagyon szegényes. A havi 56.100 Ft-os nyugdíjból a levonások után alig több mint 10.000 Ft-ja marad a mindennapi megélhetésre.

Van egy lánya Nyíregyházán, aki egyáltalán nem tart vele kapcsolatot. Családja nincsen, de szerencsére a házban az egyik szomszéd sokat segít neki. Napközben a ház melletti boltba jár segíteni, amiért nem kap pénzt, inkább csak azért megy, hogy ne legyen egyedül. Ott is kap néha meleg ételt, amit hazavihet. Tud és szeret is főzni, csak sajnos nem mindig van miből. Nemrégen tönkrement a hűtője, ilyen kevés jövedelemből esélye sincsen megcsináltatni vagy venni egy újat.

Adományozóink segítségéből tudtunk egy használt hűtőszekrényt adni Géza bácsinak, amibe élelmiszert is vásároltunk:)

Adományozók: Anonim adományozó, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs; SZJA 1%

 

Ottília

Az édesanya két fia már elköltözött otthonról, így már csak 9 éves kislányával élnek önkormányzati bérlakásukban. Ottília betegségei miatt le van százalékolva. Férje 2 évvel ezelőtt elhunyt. Azóta betegsége, fájdalmai mellett is igyekszik a speciális iskolába járó, enyhe fokban értelmi sérült, szívével műtött kislányát egyedül nevelni.
 

Ottíliával végiggondoltuk mikre lenne a legnagyobb szükség, majd együtt elmentünk, és bevásároltunk minden fontosabb élelmiszert, amire a közeljövőben kettejüknek szüksége lehet.
 

Adományozók: Anonim adományozó; SZJA 1%

 

Rakovszkyék

Az édesapa egyedül neveli 5 éves gyermekét, Amált, aki óvodába jár. A család lakhatási problémával küszködött, így az apa gyermekkori barátja fogadta be őket szoba-konyhás lakásába. A körülmények rendkívül szegényesek, a lakás rossz műszaki állapotú, felújítást igényel. Az édesapa 10 éve ugyanazon a helyen dolgozik, de minden nagyobb kiadás megviseli a családi költségvetést.

Nagy segítség lenne számukra egy forgódobos (tárcsás) mosógép + centrifuga, hogy a kislány ruháit ne kézzel kelljen mosni. Emellett élelmiszercsomagra, tisztítószerekre, tisztasági szerekre lenne szükségük, valamint egy lámpára, mert a korábbinak elégett a vezetéke és a szobában jelenleg csak a tv fényével tudnak világítani.

Sikerült mosógépet és centrifugát vennünk, adományainkból egy lámpát tudtunk vinni, valamint élelmiszerrel, tisztítószerrel segítettük még a családot.

Adományozók: Anonim Adományozók, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%, Váradi Judit

 

Magdika

Magdika 4 gyermeket nevelt fel. Jelenleg egy 37 nm-es önkormányzati lakásban (a gázt és a villanyt már kikötötték a szolgáltatók) él súlyos beteg skrizofrén fiával. Magdika is le van százalékolva már évek óta szív- és tüdőbetegséggel. Összjövedelmük a rokkantsági ellátás (32.000 Ft), illetve János foglakoztatás helyettesítő ellátása, ami 22.800 Ft. Ebből az 54.800 Ft-ból próbál megélni hónapról-hónapra ez a két beteg ember úgy, hogy a lakás lakbére 21.000 Ft havonta. Ráadásul Magdikának nem jár a közgyógyellátás, így gyógyszereit is csak ritkán tudja megvásárolni.

Élelmiszert és mosószert kértek Alapítványunktól.

A látogatásunkat követően együtt elmentünk az édesanyával, és bevásároltuk a kért élelmiszereket és tisztítószereket.

Adományozók: Anonim adományozó

 

Ilona

Ilona 51 éves, nagyon helyes hölgy, aki 22.800 Ft-os jövedelméből tartja fent magát, illetve vele élő unokáját agy 26 nm-es galériázott önkormányzati lakásban. Külön élő gyermekei szokták segíteni anyagilag, amikor tehetik. Ilona nagyon szeretne elhelyezkedni legalább négy órában, azonban az üzemorvos nem találja egészségileg alkalmasnak, így orvosi papírját nem írja alá. Mindig dolgozott, elsősorban takarítóként iskolákban.

Nagyon szeretne egy mosógépet, mert megromlott egészségi állapota miatt nehézséget jelent számára, hogy kézzel kell mosson.

Alapítványunk egy használt mosógéppel tudta támogatni Ilonát.

Adományozók: Anonim adományozó, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Tamás és gyermekei

 

Tamás hat éve neveli egyedül 8 éves kisfiát és 7 éves kislányát. A gyermekek édesanyja magára hagyta a családot, nem keresi velük a kapcsolatot. A kisfiú jól tanul, versenyszerűen sportol, a kislány néptáncon jeleskedik.

A család bérelt lakásban él. A lakás tiszta, rendezett, barátságos.

Tartozásuk nincs, számláikat rendben fizetik annak árán is, hogy élelmiszerre hónap végén gyakran nagyon kevés telik.

Tamás súlyos szívbeteg. Folyamatosan attól retteg, hogy a várhatóan szükségessé váló szívműtétje esetén kihez kerülnek gyermekei.

Mosógépük elromlott, ezért Tamásnak kézzel kell mosnia mindhármukra, ami betegsége miatt veszélyes és megterhelő, viszont nagyon fontos számára, hogy gyermekei tiszta ruhában járjanak.

Emellett még élelmiszerre is szükségük van, hogy a nehéz időszakokban is tudjon Tamás a gyerekeknek enni adni.

Nagyon szeretne továbbá a gyerekeknek cipőt, ruhát kérni az apuka.

Alapítványunk támogatói segítségével egy mosógépet, élelmiszert és a gyerekeknek cipőket, ruhákat tudtunk adományozni.

Adományozók: Anonim adományozók, Holly Anikó, Hoffmann Andrea és Simonovits András, Dr. Orosz Ágnes, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Bányász Csaba

Bányász úr csendes, szerény ember, aki felnőtt, nevelt fiával él együtt. Néhány éve egy fővárosi szociális lakáspályázaton megkapott lakásban laknak, ami nagy biztonságot jelent számukra, mivel előtte hajléktalanok voltak.
A férfi jövedelme 28.000 Ft rokkantsági ellátás, nevére vett nevelt fia jelenleg közmunkás, nem rendelkezik állandó munkahellyel. Korábban a hajléktalan ellátás keretében foglalkoztatták mindkettőjüket. Az apa jelenleg is elvállalna minden munkát, egészségi állapota azonban annyira megromlott, hogy szívproblémái miatt kórházi ellátásra szorult. Vérnyomása azóta is nagyon magas, amit napi rendszerességgel kontrollálnia kellene.
A műszerre kérelmet adott be az OEP-be, de azt az orvosi javaslat ellenére is elutasították. Ahhoz, hogy egészségi állapotának függvényében továbbra is tudjon alkalmi munkákat vállalni, gondoskodva ezzel önálló életre kevésbé alkalmas nevelt fiáról, valamint lakáslehetőségük fenntartásáról, adomány útján szeretne egy készüléket kapni.

A kért vérnyomásmérőt az Alapítvány beszerezte és Bányász úrnak adományozta.
Adományozók: Anonim Adományozó, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1 %

 

Pesti Lajosné Viola

Viola idén hozta világra negyedik gyermekét. Az első három gyermek a Gyámhivatal és a Gyermekjóléti Központ döntése alapján átmeneti nevelés alatt áll, mivel a szülők rossz anyagi körülményeik miatt nem tudják folyamatosan biztosítani a gyermekek megfelelő ellátását. Bár a szülők megpróbáltak minden tőlük telhetőt megtenni a baba fogadására, a most született gyermek, Krisztofer 30 napra, ideiglenes hatályú elhelyezéssel szintén gyermekotthonba került.

Az anya azonban esélyt kapott arra, hogy ha naponta megjelenik a gyermekotthonban, ahol gyermekét ellátja és megszoptatja, akkor van rá lehetőség, hogy hazaadják a gyermeket.

A gyermekotthon azonban messze van és Viola elmondása szerint többször előfordult, hogy leszállították a buszról, mert nem volt bérlete és emiatt lekéste a szoptatást.

A család egy havi bérlet megvételéhez kér támogatást, hogy az édesanya probléma nélkül be tudjon járni gyermekéhez az ideiglenes elhelyezés végéig.

Az Alapítvány a családot egy havi bérlet árával támogatta.

Adományozók: dr. Székely Eszter és Pálos György, Szja 1%

 

Klára

Klára özvegy, férje halála óta egyedül tartja el két lányát. Az édesanya munkakeresése folyamatos, de betegsége miatt elhelyezkedése sok nehézségbe ütközik. Jelenleg aktív korúak járadékában részesül (havi 28.200 Ft.), további bevételt csak a kisebbik, fiatalkorú lánya után járó családi pótlék (13.300 Ft.) jelent. Élelmezésüket adományokból, pékségek megmaradt és számukra felajánlott termékeiből egészíti ki.
A fiatalabb lány szakközépiskolába jár, szakács-pincér szakon tanul. Rendkívül jólnevelt, kedves, bár nehezen kommunikáló gyermek. Nővére beteges (magas vérnyomás, feltételezett depresszió), rendszeres klinikai kivizsgálásra és ellenőrzésekre szorul.

A család által lakott ingatlan egy 24 nm-es, önkormányzati tulajdonú lakás, tiszta, rendezett, megfelelően felszerelt. Az ingatlanban a közelmúltban poloskafertőzöttséget észlelt a család. A lakás súlyosan fertőzött, éjszaka nem tudnak pihenni, a villanyt nem merik lekapcsolni. A kisebbik gyermek fáradt, nem tud iskolába menni, tanulni képtelen. Az első irtást Klára kifizette, de az elengedhetetlen második irtásra nincs anyagi fedezete.

A család ennek elvégzéséhez kéri az Alapítvány segítségét.

Klára családja részére az Alapítvány 15 ezer Ft segítséget juttatott.

Adományozók: Anonim Adományozó, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Szja 1%

 

Bihari Lajosné

 

Bihari Lajosné családja számára kérte segítségünket. Férje 2013 októberében munkahelyi baleset következtében véglegesen járóképtelenné vált. Ágyban fekvő beteg, hosszas kórházi kezelés után most otthon tartózkodik. Banki hiteltartozás miatt elveszítették lakásukat, jelenleg önkormányzati lakásban élnek. A férj és a felesége egyaránt rehabilitációs ellátást kapnak, egészségi állapotuk miatt. Húsz éves lányuk nem tudott tovább tanulni jó képességei ellenére sem, mivel nagyon nehezen fizetik a fennmaradt banki hiteltartozásukat, szükség van a keresetére. Jelenleg ő az egyetlen, aki munkahelyen dolgozik.

A családnak több segítségre is szüksége van. A lakásfelújítást önerőből végzik, ajtócserére lenne szükség, mivel a fürdőszobai ajtón Lajos kerekesszéke nem fér be. Legfőbb gondjuk, hogy a speciális decubitus matrac, amit felírtak Lajos számára, nem jó minőségű, és emiatt már megjelentek rajta a felfekvés nyomai. Viszont két évig kell még várnia, hogy ismét jogosult legyen újabb matrac felírására.

Bihari Lajosnak az Alapítvány vett egy felfekvés elleni matracot, amit lakásukra elszállítottunk.

Adományozók: Anonim Adakozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Szja 1%

 

Margit

 

Margit lakásában, bár mindent megtett ellene, elszaporodtak a poloskák. Irtásuk megtörtént ugyan, de kénytelen volt kidobni az ágyat, amelyen mindennap aludt. Szükségmegoldásként egy matracot tett a földre, ami nagyon kényelmetlen, rosszul tud csak aludni rajta.

Margit a közmunkaprogramban dolgozik, munkabére kb. 50.000 Ft, ebből az összegből sajnos nem tudja megoldani új ágy vásárlását. Nagy szüksége lenne egy – akár használt – heverőre, hogy ne a padlón kelljen feküdnie, mert a kényelmetlenség, a kialvatlanság miatti fáradtság lassan már egészségi állapota rovására megy.

Margitnak az Alapítvány biztosított egy használt, ágyneműtartós heverőt, amelyet lakására elszállíttattunk.

Adományozók: Anonim Adományozó, Szja 1%

 

Zsigmond

Zsigmond kerekesszékes, önkormányzati lakásában egyedül él. Lakáskörülményei nagyon rosszak, folyóvíz nincs, a falakról hullik a vakolat. Zsigmond nyugdíja 62 ezer Ft, ebből azonban a lakáson lévő tartozás miatt csak 40 ezer Ft-ot kap kézhez. Lakását tisztántartani, magát ellátni nem tudja. Otthonát hónapok óta nem hagyta el.

Zsigmondnak a helyi Gondozó Szolgálat és a Családsegítő Központ segítségével sikerült helyet szerezni a gyulai Idősek Otthonában. Hogy helyét elfoglalhassa, díjköteles előzetes ÁNTSZ vizsgálatokon kell részt vennie.

A vizsgálatok árát adományként Zsigmond rendelkezésére bocsátottuk.

Adományozók: Anonim Adományozó, Tuza Bereniké

 

Pál

Pál egy 30 nm, egyszobás lakásban egyedül él. Súlyos gerincproblémája miatt alig tud járni, tavaly év végén emiatt már munkáját is elvesztette. Jelenleg semmilyen jövedelme nincs, családja támogatására szorul. Bár a leszázalékoltatási eljárás, az egészségügyi hozzájárulás finanszírozása illetve a közgyógyellátás igénylése is folyamatban van, ellátást a szakigazgatási szervek határozathozataláig nem kap.

Pál nehéz anyagi helyzete akkor vált tragikussá, amikor felesége meghalt. Felhalmozódott közüzemi díjtartozása miatt az áramszolgáltatást egy héten belül megszüntetik a lakásban, ha nem rendezi 28.000 Ft-os tartozását. Ehhez kéri az Alapítvány segítségét, mivel családja anyagi lehetőségeit ez az összeg már meghaladja.

Pálnak ELMŰ-tartozása kifizetéséhez 28.000 Ft adományt juttattunk.

Adományozók: Bakocs Marcell, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Szja 1%

 

Patrik

Patrik menekült státusszal rendelkezik, nagyjából két éve érkezett Magyarországra. Sajnos két kiskorú gyermekét hátra kellett hagynia, akiket most a szülei nevelnek Kamerunban.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület segítségével sikerült találnia egy albérletet, ahol most egy másik külföldivel él együtt. Azonban a lakást bútorozatlanul vették, ki. A Menedék Egyesülettől már kapott egy hűtőt, van gáztűzhelye illetve pár tányért és evőeszközt is adtak neki. A galériás szobájában fent a galérián található egy ágy illetve egy „mobil szekrény” ahol a ruháit tartja. Azonban lent csak egy öreg szekrény található, így ha bárki látogatóba megy hozzá, nem tudja hellyel kínálni. Anyagilag sajnos nem teheti meg, hogy bármit is vegyen a lakásba mivel az integrációs támogatása 60.750 Ft mely csak a lakhatását fedezi illetve némi ételre elegendő. Ezen kívül más jövedelemmel nem rendelkezik. Próbál közben állást keresni a könnyebb megélhetés reményében azonban megnehezíti a dolgot hogy nem beszél egyáltalán magyarul.

Bútorokkal, konyhai eszközökkel és ruhaadománnyal tudtuk támogatni a családot.

Adományozók: Anonim adományozók

 

Gábor

Gábor 41 éves, tisztességes, dolgos ember, aki 15 éves kora óta dolgozott, általában több munkahelyen párhuzamosan. Valószínűleg az erős fizikai megterhelés is hozzájárulhatott, hogy egészségi állapota az utóbbi időben sokat romlott, gerincprotézisre szorult. A műtét óta nem vállalhat fizikai munkát. Rokkantsági járadékra jogosult, de elfogadott kérelme ellenére ennek folyósítását több hónap elteltével sem kezdték el folyósítani neki. Jelenlegi jövedelme mindössze 6 ezer Ft közgyógyellátás, valamint 22.800 Ft aktív korúak ellátására, ez utóbbit azonban idén áprilisban kapja meg utoljára.

Állandó kiadásai jóval meghaladják összjövedelmét: gyógyszerre havi 25-30 ezret, lakbérre havi 16 ezret, rezsire nyáron 7 ezret, télen 22-27 ezret kellene fizetnie.

Helyzete oda vezetett, hogy mostanra 200 ezer Ft rezsitartozása, valamint két hónapnyi lakbérhátraléka halmozódott fel.

Mivel félő volt, hogy közüzemi tartozása miatt kikötik az áramot a lakásában, az Alapítvány segítségét kérte villanyszámlája rendezéséhez.

Minden egyéb segítséget köszönettel elhárított, de felajánlotta az Alapítványnak, hogy bármilyen lakásfelújítással kapcsolatos munkában segít, amiben tud.

Gábornak elmaradt villanyszámlái kifizetésére 24.122 Ft-ot utaltunk át.

Adományozók: SZJA 1%

 

Andrea

Andrea és férje 4 kisgyermeküket (10 éves fiú, 9 éves lány, 4 éves ikerpár kislányok) nevelik a 8. kerületben, egy egyszobás bérelt lakásban. A lakást rendben tartják, amennyire lehet, de az erősen felújításra szorul. Bár mindketten dolgoznak, az anya konyhai kisegítőként, az apa biztonsági őrként, jövedelmük (kb. 70-70 ezer Ft + családi pótlék) igen szűkös a megélhetésre (lakbér 45 ezer, rezsi kb. 53 ezer Ft). Hó végére mindig elfogy a pénzük, élelmiszerre is alig futja, egyéb szükségleti cikkeket gyakorlatilag nem tudnak venni.

Tartozásuk ennek ellenére nincs. Sajnos nem tudják, hogy ebben a lakásban meddig maradhatnak pontosan, mert a tulajdonos el kívánja adni. A gyerekek óvodába, iskolába járnak, ott minden rendben van velük.

Amire a legnagyobb szükségük lenne:

- ágy (két egyszemélyes ágyuk van, az anya a két kislánnyal egy felfújható matracon aludt eddig, de mióta az kipukkadt, a padlón fekszenek),

- cipők: 26-os és 36-37-es gyermekcipő (lányoknak), 35-ös fiú, 38-as női méretben

- élelmiszer, tisztítószer.

Ágyneműnek, esetleg iskolaszereknek is örülnének.

A családnak alapvető élelmiszerekre 20.000 Ft-ot, valamint egy kinyitható ágyat adományoztunk.

Adományozók: Anonim adományozók, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Edit

A 29 éves édesanya egyedül neveli fél éves kisfiát. Miután szakított barátjával, tudta meg, hogy állapotos. Gyermekét megtartotta és imádja. Közben Edit nagymamájáról kiderült, hogy daganatos beteg, őt is ápolja. Az apa egyre ritkábban látogatja meg őket, nem támogatja a családot.

Edit nyitott, őszinte teremtés, enyhe depresszióban volt, mikor a családsegítő szolgálat munkatársával felvette a kapcsolatot. Barátnői eltávolodtak tőle, csak az édesanyjával tudott beszélni. Ajánlották neki a Gyermekház Alapítványt és a Fidó szabadidő klubot, ahol hasonló érdeklődésű barátokra, szakemberekre lelt és azóta ismét jól van.

A családlátogatás során kiderült, hogy lakásuk gondozott, tisztán tartott, de rossz állapotú. A falak penészesednek, több helyen mállanak, a lakótér az egészségre ártalmas. A nedvesedést fűtéssel sem igen tudják ellensúlyozni, mivel Edit 200.000 Ft rezsitartozást halmozott fel.

Adósságkezeléséhez szeretne sürgős segítséget kérni, mert a jelenlegi kedvező feltételekkel (az ügyfél 25%-ot vállal, az állam pedig 75%-ot fizet, ami az ő esetükben a 200.000 Ft tartozásnál kb. 50.000 önrészt jelent) csak február elejéig tudnának bekerülni a segélyprogramba, ezután az állam kifutórendszerben kivonul az adósságkezelésből.

Adományozók jóvoltából 40.000 Ft-tal tudtuk támogatni Editet és kisfiát a közműtartozás rendezésében, így az adósság az általuk vállalni tudott önrésszel együtt gyakorlatilag lenullázódott.

Adományozók: Anonim adományozó, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%, Váradi Judit


 

Rozi

 

Rozi élettársával és két gyermekükkel él. A szülők vidékről kerültek a fővárosba, saját lakással soha nem rendelkeztek. Albérletről albérletre vándorolnak. Kisebbik gyermekük súlyos beteg. Több műtéten és kezelésen is átesett eddigi élete során. Rendszeres kardiológiai és pulmonológiai ellenőrzésre kell vele járni. Rozi folyamatosan hordja a gyermeket a különböző vizsgálatokra, így munkát vállalni nem tud. Jövedelme 53.700 Ft, ami GYES-ből és a gyermek után járó emelt családi pótlékból tevődik össze. Az apa alkalmi munkát vállal, amiből a havi nettó jövedelme kb. 50.000 Ft. Szeretne elhelyezkedni bejelentett munkahelyen, de ez eddig még nem sikerült.

A család egy egyszobás, komfortos albérleti lakásban él, melynek az albérleti díja 40.000 Ft+ 26.040 Ft, valamint kb. 23.000-24.000 Ft a lakásfenntartás költsége. Az egyszerű bútorokkal berendezett lakásban gyönyörű rend van. Rozi mindent megtesz annak érdekében, hogy gyermeke ellátását biztosítani tudja.

A család sajnos nem tudja ebben a hónapban kifizetni az albérleti díjat, ami azt jelenti hogy utcára kerülhetnek a beteg gyermekkel.

Adományozók segítségével befizettük az aktuális havi lakbért. A család megnyugodhatott, hogy fedél maradt a fejük fölött.

Adományozók: Anonim adományozók, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%, Váradi Judit

 

Károly

Károly egyedül él egy egyszobás, nagyon sötét 26 nm-es önkormányzati lakásban (gáz kikapcsolva, áram feltöltőkártyával, amit néha sikerül fel is tölteni). Felesége az elmúlt hetekben hunyt el. Amíg Károly egészsége engedte, szobafestőként dolgozott, azonban egészségi állapotának romlása és felesége hosszan tartó ápolása miatt nem tudott munkát vállalni.

Károly jelenleg semmilyen ellátásban nem részesül. 2015 májusától lesz jogosult az aktív korúak ellátására, melynek összege 22.800 Ft havonta. Emellett mint szobafestő, alkalmi munkákból igyekszik némi jövedelemhez jutni.

Károly nagy vágya, hogy kifesthesse lakását, hogy tisztább, barátságosabb, kicsit „világosabb” lehessen a rendkívül leromlott állapotú lakás. A festék megvásárlását nem engedheti meg magának, ezért fordult Alapítványunkhoz. Amennyiben Károly két garzonra elegendő mennyiségű festéket kapna, felajánlotta, hogy egy másik nagyon rossz szociális helyzetben lakó család szobáját is kifesti szívességből. Ezt a kérést a családgondozó is megerősítette.

Adományozóink segítségével megvettük Károlynak a kért falfestéket, gipszet, így nem csak a saját, de az ismerős szegény család szobáit is ki tudta festeni. Elmentünk együtt, és a Károly által kért, ismert és szeretett alapélelmiszereket is bevásároltuk. A támogatásokkal, az együtt töltött idővel némi enyhülést és reményt tudtunk a gyászoló férfi számára nyújtani.

Adományozók:  Anonim adományozók, Bakocs Marcell, SZJA 1%, Váradi Judit

 

 

Katika

 

Katika 79 éves idős, jelenleg járóképtelen asszony, gondozónő jár hozzá, magát ellátni nem tudja. Az Elmű szolgáltatótól megkapta az éves elszámoló számláját, amelyen 49.295.-ot tüntettek fel, amit még ki kell fizetnie. Katikához megérkeztek ezek a levelek, viszont sajnos idős korából adódóan elkeverte őket, így ez az összeg nem került rendezésre. A tartozás miatt ki akarják kapcsolni az áram ellátásból. Már egyszer voltak a néninél az Elmütől, csak nem tudtak bejutni. Mivel kifutott a határidőből, részletet már nem kötnek vele. A tárgyhavi Elmű csekkjeinek befizetését szomszédja segítségével tudja megoldani, abból elmaradása nincsen. Nagyon fontos, hogy Katika tudja ezt a számlát rendezni, mert ha kikapcsolják a szolgáltatásból két hétig áram nélkül marad, plusz a visszakapcsolási díj is őt terheli.

Adományozóink segítségével azonnal befizettük Katika elmaradását még a határidő lejárta előtt, így tartozása megszűnt, az áramot nem kapcsolja ki a szolgáltató Katika otthonában.

Adományozók: Anonim adományozó, Bakocs Marcell, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Váradi Judit

 

Róbert

 

Róbert egyedül él saját tulajdonú, de hitellel terhelt 52 nm-es lakásában. Leszázalékolása folyamatban van. Havi jövedelme 52.000.- Ft. Egészségi állapota nagyon megromlott. Egyik lábát amputálni kellett, daganatos betegsége miatt a nyolcadik kemoterápiás kezelés előtt áll.

Lakásában a tisztaság ellenére megjelentek a csótányok. Alacsony jövedelme, és a magas gyógyszerköltségei miatt nem tudja állni a rovarirtást, azonban rettenetesen zavarja a helyzet.

Adományozóink segítségével elvégeztettük Róbert lakásában a csótányirtást.

Adományozók: Bakocs Marcell, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Váradi Judit

 

Erzsébet

 

Erzsébet felnőtt beteg fiával él egy 37 nm-es önkormányzati bérlakásban. Mindketten pszichiátriai betegek. Kettejük összjövedelme csupán 22.800 Ft, az édesanya foglalkoztatást helyettesítő támogatása. A lakás tiszta, de kritikusan szegényes.

Mindketten telis-tele vannak rovarcsípéssel, éjszakánként egyáltalán nem tudnak aludni. A lakást elárasztották a különböző élősködők, azonban képtelenek a rovarirtás költségeit kifizetni.

Adományozóink segítségével a lakásban elvégeztettük a teljes rovarirtást, így ha nem is végérvényesen, de egy időre nyugodtabban élhet az amúgy is nehéz sorsú család.

Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Váradi Judit

 

 

Ilona

 

Ilona évekkel ezelőtt eladta lakását, és élettársával közösen vettek egy új ingatlant. Sajnos azonban kapcsolatuk megromlott, így Ilonának két gyermekével el kellett hagynia közös otthonukat. A jogos vagyonmegosztást 5 éve próbálja jogi úton az édesanya érvényesíteni, de még mindig nincs a kezében a határozat. A szétköltözés óta albérletben él gyermekeivel. Időközben le is betegedett, így munkáját is elvesztette. Jelenleg egy óvodában 4 órában dolgozik, de ez a keresete csak a legszükségesebbekre elég. Mindemellett a régi közös ingatlan adósságtörlesztését is az ő fizetéséből vonják, mivel jelenleg is közös tulajdonban van a lakás volt élettársával, aki bejelentett munkával nem rendelkezik.

Adományozóink segítségével tudtuk Ilonát támogatni az ügyvédi költségek megfizetésében, mely szükséges ahhoz, hogy végre rendeződjön méltánytalan helyzetük. Év végén pedig együtt elmentünk élelmiszert vásárolni, hogy legyen a gyerekeknek is ünnepi menü.

Adományozók: Anonim adományozók, Bay Gábor, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, SZJA 1%

 

 

József

 

Józsefet már többször támogattuk. Egy végtelen kedves, nagyon nehéz sorsú férfi. Édesanyja és mostohaapja halála óta egyedül él egy 10 nm-es ablaktalan mosókonyhában (a „lakásból” József ideiglenesen befogadott barátjának kutyáját az állatmentők az embertelen körülményekre való hivatkozással kimentették). A lakásnak nem mondható helyiség még mindig József édesanyja nevén van, a felgyülemlett lakbértartozást pedig amíg József ki nem tudja fizetni, addig a bizottság felé nem lehet kérelmet benyújtani a bérleti szerződés megkötésére.

József havi jövedelme 22.800 Ft, a lakbér 4.020 Ft.

Adományozóink segítségével a 30.000 Ft-os hátralékot be tudtuk fizetni, így megnyílt a lehetősége annak, hogy József hivatalosan is jogosult legyen a mosókonyhában élni, így nem kerül ki az utcára.

Adományozók: Anonim adományozók, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Dr. Székely Eszter és Pálos György,

 

Jolán

Jolánék hatan élnek egy 23 nm-es, egy szobás lakásban, egyetlen bevételük a 13 700 Ft-os családi pótlék, ebből próbál kijönni 2 felnőtt és 4 gyerek, az egyik közülük egy egyhónapos kisbaba. Ezt természetesen a legügyesebb zsonglőr se tudná beosztani, ezért több mint egymillió forintos tartozásuk van, de a lakbért fizetik, így szerencsére van hol lakniuk. Az édesanya gerincbeteg, ezért amikor talál munkát, az üzemorvos nem találja elég egészségesnek a munkavégzésre, de amikor erre hivatkozva rokkantsági nyugdíjat szeretne, akkor nem találják eléggé betegnek.

Adományozóink jóvoltából az édesanya kapott közel- és távollátó szemüveget, így végre tud olvasni és szédülés nélkül közlekedni. ezenkívül élelmiszerrel, babaruhával és egy kanapéval tudtuk támogatni a család mindennapjait.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Palágyi Andrea és Ghymes Balázs, Sadecky Ila és Michels Gábor, Sinkovicz család

 

Elemér

 

Elemér feleségével egy elhanyagolt állapotban lévő szoba-konyhás önkormányzati lakásban él, jogcím nélküli lakáshasználóként. Mindketten idősek, nagyon alacsony nyugdíjból élnek, az élelmiszeren kívül másra nem tudnak költeni. Így több százezer forintos villany- és gázszámla tartozásuk halmozódott fel. A szolgáltatók kikapcsolták az áramot, ezért egész nap sötétben ülnek, az udvari lakásba egyáltalán nem süt be a nap. Nemrég a tetemes tartozás miatt a Gázművek megszüntette a gázellátást, tehát már főzni, ételt melegíteni sem tudnak.

Vittünk a családnak egy villanyrezsót, ezt a szomszéd segítségével tudják majd használni a konzervek felmelegítésére, valamint tartós élelmiszereket.

Adományozók: Anonim adományozók, Bakocs Marcell, Sadecky Ila és Michels Gábor, Székely Eszter és Pálos György

 

Mónika

 

Mónika 4 éves és 2 hónapos lányaival a szüleinél lakik egy önkormányzati bérlakásban, nagyon rossz körülmények között. A lakás viszonylag nagy, de alig van benne bútor, ami van, az is szétesőfélben. Az öttagú család a gyedből, családi pótlékból és a pszichiátriai beteg nagymama nyugdíjából próbálja fenntartani magát, néha ezt kiegészíti a nagypapa alkalmi munkával szerzett jövedelme. A bevételeiket jóval meghaladják a kiadások, csak a lakbérre és a rezsire 72 ezer forintot kellene költeniük, ezért gyakran nem tudják a rezsit fizetni és jelentős tartozásuk halmozódott fel. A kisbabának bébiételre és pelenkára van szüksége, ez nagyon komoly tétel a szűkös családi költségvetésben.

Adományozók segítségével a családot élelmiszerrel, bébiétellel, pelenkával és mosószerrel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, Bornemissza Eszter, Fehér Márta és Kárpáti András

 

Aranka

 

Aranka egy kicsi, egyszobás, alacsony komfortfokozatú lakásban él 14 éves fiával. Régebben nagyobb volt a család. Arankának kamasz fia még két nagykorú gyermeke van, akikkel azonban már nem tartja a kapcsolatot, férje rég elhagyta a családot. Tavaly áprilisig egy nagyobb, szintén önkormányzati bérlakásban élt Aranka gyerekeivel, ahol közel két millió forint hátralékot halmoztak fel, öten. A két felnőtt gyerek elköltözött, így az édesanyára maradt az összes tartozás törlesztése, kamasz fia nevelése mellett. Aranka súlyos, hosszú évek óta fennálló pszichiátriai betegsége miatt nem képes dolgozni, rokkant ellátást kap. Így összjövedelmükből a kötelező havi kiadások után (a rezsin felül a jelenlegi kisebb lakásba történő költözés fejében elengedték a tartozás egy részét, de így is havi 26.000 Ft -ot kell fizetni 36 hónapig) nem marad csak 11.000.- Ft.
A csekkek befizetése és a mindennapok legalapvetőbb költségeinek előteremtése lehetetlen helyzet elé állítja az amúgy is szorongó, beteg édesanyát.

Adományozóink támogatásával segítséget tudtunk nyújtani a lakbér, az áram- és gázdíj befizetéséhez, valamint élelmiszervásárláshoz.

Adományozók: Anonim adományozók, Bakocs Marcell, Bornemissza Eszter, Fehér Márta és Kárpáti András, Herczenik Zoltán, Tuza Bereniké

 

Edit

Edit jelenleg élettársával él együtt, ebből a kapcsolatból két gyermeke született, 4 éves a kislányuk és 2 éves a kisfiuk. Előző kapcsolatából egy 17 éves lánya van, aki jelenleg ott él velük. A lány 8 hónapos terhes, ezért a nevelőapa utcára akarja tenni őt, azonban az édesanya jelenleg még ott tudja tartani a lányt. A két kisebb gyermek már oviba és bölcsödébe jár, így az anyukának van ideje álláskereső csoportokat is felkeresni. Aktív álláskereső, azonban még neki megfelelő munkát nem talált, mert éjszaka nem tud dolgozni a családja miatt. Igen nehéz körülmények között élnek, az édesanya mindent megtesz annak érdekében, hogy a szegénységük enyhüljön. Elmondása alapján gyermek és fiatalkorát Karcagon töltötte, cigánysoron nőtt fel és eltökélt célja volt, hogy onnan kiemelkedjen. Ez meg is történt, azonban állandó félelme, hogy újra vissza kell mennie oda. Nagyon sok dologra lenne szükségük, többek között egy automata mosógépre, ami kicsi, mert csak az férne be a fürdőszobába. Most kézzel kell mosnia sajnos. Ugyanakkor a gáztűzhelyük életveszélyes, így nagy szűkségük lenne egy tűzhelyre is. Úgy sütnek-főznek, hogy az ablak nyitva van és a szivárgó gáztól pedig fuldokolnak, azonban nem tudnak újat venni.

A családot adományozóink segítségével tartós élelmiszerrel, tisztítószerrel, ruhaneművel és pelenkával tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozók, Hoffmann Andrea és Simonovits András

 

Melissa

 

Melissa körülbelül 2 évvel ezelőtt érkezett Nigériából Magyarországra két kiskorú lánygyermekével családegyesítés keretében. A gyermekek és Melissa is megkapta a menekült státuszt, ezáltal integrációs szerződést kötöttek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, melynek keretein belül együttműködnek a JSzSzGyK Családsegítő Központtal. Melissa nagyon szorgalmas, intelligens nő, van egy részmunkaidős állása is illetve 3 iskolába jár, hogy minél gyorsabban elsajátíthassa a magyar nyelvet, mely során elsősorban az motiválja, hogy ha a gyermekeit orvoshoz kellene vinni, akkor megértse, hogy mit mond az orvos illetve milyen gyógyszert kellene szedniük.

Melissa nemrég jelezte, hogy probléma van, a nagyobbik lányának, aki most kezdi majd az általános iskolát az ágyával. A gyermek ágyában található ágyrács ugyanis el van törve, így ideiglenesen deszkát raktak be a matrac alá, hogy tudjon min aludni a gyermek. Azonban ez nagyon kényelmetlen számára. Ügyfelem és gyermekei is integrációs támogatásban részesülnek, melynek összege havi 25.000 Ft valamint emellett még kapnak Családi pótlékot is illetve ehhez jön még hozzá Melissa nettó 48.900 Ft-os fizetése. Azonban ebből a pénzből épphogy csak fedezni tudják a lakhatásukat és az élelmet, egy új ágyra már nem jut nekik. 

Adományozóink segítségével egy fotelággyal és gyermekruhákkal tudtuk a családot segíteni.

Adományozók: Dr. Orosz Ágnes, Sebestyén Jánosné

 

 

Júlia

 

Júlia volt a család motorja. 4 gyermeket és számos unokát neveltek fel férjével. Egyik fiuk fogyatékos. Őt bár már elmúlt 40 éves, féltő gonddal veszi körül a család. Áprilisban megérkezett a jogerős kilakoltatási végzés. A család kiköltözött legnagyobb lányukhoz, azonban Júlia a költözést csak pár nappal élte túl.

A család összjövedelme borzasztóan kevés, a családi pótlék és rokkantsági ellátás, valamint az egyik unoka után járó 13.700 forint jelenti csupán. Júlia temetési költsége így szinte lehetetlen helyzet elé állította a férjet és a gyerekeket, de mindennél fontosabb volt számukra, hogy méltó módon tudják végső nyughelyét biztosítani az édesanyának, nagymamának, feleségnek.

A temetés költségeihez nyújtott alapítványunk támogatást.

Adományozók: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Mélykuti Ilona és Elek László, PCA Bt.

 

Kati

 

Kati családja 4 felnőtt és 9 gyermek egy 24 nm-es, szoba-konyhás, komfort nélküli lakásban él. Hihetetlen zsúfoltan, nehéz szociális körülmények között. A felnőttek rendszeresen dolgoznak, a gyermekek rendesen járnak iskolába, óvodába.

Elromlott centrifugájuk, ami nagyon nehéz helyzet elé állította Katiékat, mert egyszerűen lehetetlen megszárítani a 9 gyerek ruháját abban az egy kis szobában, amiben már eleve tizenhárman élnek.

Adományozóink segítségével vettünk a népes családnak egy automata mosógépet, és élelmiszert. A mosógépnek a felnőttek örültek borzasztóan, az ennivalónak és a kicsi édességnek pedig a gyerekek.

Adományozók: Anonim adományozók, Czoboly Nóra és Morvay Géza, Fehér Márta és Kárpáti András, PCA Bt.

 

Sarolta

A szerény, kedves fiatal szülők 42 nm-es saját tulajdonú lakásukban élnek 11 éves kislányukkal, és 4 éves kisfiukkal. Az édesapa nagy örömére tavaly decemberben el tudott helyezkedni egy autóalkatrész kereskedelmi cégnél. Már az első hónapot követően kinevezték középvezetőnek. Az édesanya minden lehetséges munkát elvállal. Így jelenleg többek között Metropol újságot oszt két helyszínen. Mindketten borzasztóan soványak, mert tavaly novemberben Saroltát munkáltatója váratlanul nem fizette ki, és mint ezután kiderült, állításával ellentétben be sem jelentette. Ez után fel is mondott Saroltának. A család váratlanul jövedelem nélkül maradt. Az apuka fizetését decemberben hetente vette fel, amit azonnal fel is éltek, így azonban január hónapban újból pénz nélkül maradtak, mert Zoltán januári fizetését csak február közepén kapja meg. A családi pótlékot is csak február elején utalják részükre. Sarolta több, mint 10 kilót fogyott ebben a két hónapban, Zoltán is 195 cm magassága mellett 64 kg. Szó szerint éheznek a szülők, a gyerekek viszont jól vannak. Sarolta 6 éves korától állami gondozásban nőtt fel. Mindent megtesz gyermekeiért. Zoltánnal nagy szeretetben élnek.

Sajnos ebben az időszakban a poloskák is ellepték bútoraikat. A sikeres írtást önerőből megoldották, azonban a bútorokat nem tudták pótolni. Földön alszik az egész család.

A családgondozó sürgősséggel kérte segítségünket, az átmenetileg nagyon nehéz helyzetbe került család számára.

Adományozóink segítségével azonnal tudtunk segíteni a fiatal családnak. Sarolta összeírt mindent, amire szükségük lehet a krízis heteiben. Együtt elmentünk, és nagyon praktikusan, nagyon spórolósan mindent bevásároltunk. Így a kisfiúnak gyógyszert, lázcsillapítót, és élelmiszerben, tisztítószerekben sem lesz hiányuk Zoltán fizetéséig. Emellett még tudtunk adni ruhákat a kisfiúnak, az anyukának, és egy nagyon jó cipőt Zoltánnak is, valamint egy jó IKEA íróasztalt az iskolás kislánynak, egy ágyat, ágyruhákat, és egy CD lejátszót is, aminek nagyon örültek a fiatal szülők.

Adományozóink: Anonim adományozók, Fehér Márta és Kárpáti András, Holly Anikó, Kovács Rózsa és Sivó Imre, Dr. Orosz Ágnes, Váradi Judit

 

Gizella

Gizella támogató háttér nélkül, egyedül él. Egy kórházban dolgozik takarítónőként, nagyon keveset keres. A minimálbérből alig tudja fenntartani magát, lakását. Kilátástalan helyzete miatt pszichiátriai betegsége az utóbbi időben felerősödött, így bizonytalan, meddig tud még dolgozni. Lakása szegényesen berendezett, az alapvető bútorai is hiányoznak.

Adományozóink segítségével tartós élelmiszereket, mosószert és nagy örömöt jelentő azonnal főzhető élelmiszert is vásároltunk, valamint tudtunk adni egy TV készüléket, egy fotelágyat, konyhaszekrényt és egy varrógépet is. Mindezek szállítását is meg tudtuk oldani a kapott pénzadományból.

Adományozóink: Anonim adományozók, Bay Gábor, Czoboly Ernő és Éva