Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2016-BAN

Edina

 

Édesanyát három gyermekével 2016.05.31-én kilakoltatták. Átmenetileg az anya szülei fogadták be őket egy másfél szobás lakásba. A nagypapáról ez idő alatt kiderült, hogy végső stádiumú rákos beteg. 2016. novemberében elhunyt. Az anya eddig a hely szűkössége miatt szeretett volna elköltönzi a lakásból, viszont a halálesetet követően nem akarja egyedül hagyni az édesanyját, és úgy gondolják édesanyjával, hogy ebben a lakásban élnének tovább mindannyian együtt. A lakás állapota rossz. A bútorok régiek, kopottak. Az anya élhetőbb körülményeket szeretne a gyermekeinek. Az anya nem tud elmenni dolgozni, mivel a gyermekek körüli teendőkben nem kap segítséget, így csak a családi pótlékból és a gyesből tartja fent magát és gyermekeit. Édesanyja nem tudja segíteni, mivel ő is betegeskedik, nyugdíja pedig nagyon alacsony.

A család életét kisebb pénzadománnyal tudtuk segíteni.

Adományozók: Anonim adományozó

 

Dalma

Dalma és idős férje önkormányzati lakásban élnek. Dalma súlyos pszichés beteg. Minimális öregségi nyugdíjat kapnak, kettejüknek alig van több, mint 70.000 Ft-juk havonta. Ebből rezsire elmegy 20.000 Ft, gyógyszerekre pedig minimum 10.000 Ft-ot kell költeniük havonta. Sok tartozásuk van, élelemre alig marad pénzük. Mária állapota egyre rosszabb, inkontinenciája van, de pelenkára sem telik nekik.
Élelmiszerrel tudtuk a nehéz sorsú házaspár életét segíteni.
Adományozó: McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Adorján

Adorján feleségével 5 gyermeket nevel, életkoruk 3, 5, 10, 15 és 17 év. Korábban vagyonőrként dolgozott, de epilepszia miatt több mint 30 éve rokkant nyugdíjas, azóta alkalmi munkákból igyekszik kiegészíteni a család jövedelmét. A család lakhatása az elmúlt évben több alkalommal is veszélybe került, emiatt a gyerekek – akik közül az egyik szintén epilepsziás – ideiglenesen otthonba kényszerültek. A jelenlegi lakhelyükön vállalták, hogy felújítják a lakást, cserébe pedig lakbér fizetési kedvezményben részesülnek. A földszinti lakás meglehetősen sötét, a 2 kisebb szobában a család csak szűkösen fér el. A lakás a körülményekhez képest rendezett, de a bútorok állapota rossz. Mosógépük elromlott, a konyhaasztal és a ruhásszekrény is gyenge lábakon áll, cserére szorul. A problémák, betegségek ellenére a család mindkét alkalommal örömmel, barátságosan fogadta az alapítvány munkatársait.      

A családot egy mosógéppel és élelmiszerrel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bérczes Tibor, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Magdika

A család vidékről került Budapestre. Azért költöztek a fővárosba, mert kislányuk nagyon kis súllyal, betegen született, sok műtéten és kezelésen esett át. Budapesten albérletből albérletbe költöztek. Jelenleg krízislakásban élnek. Magdika folyamatosan hordja a Violát különböző vizsgálatokra, jelenleg munkát vállalni nem tud. Az apuka folyamatosan dolgozik, alkalmi munkákat vállal. Többször előfordult, hogy nem kapta meg a fizetését munkaadóitól. Havi nettó jövedelme kb. 60.000-70.000 Ft, az Viola után járó családi pótlék összege: 25.900Ft. A család nagyon nehéz körülmények között él.
Magdika fogait fiatal korában volt férje kiverte, ezért már akkor koronát kellett csináltatnia. Sajnos az utóbbi időben állandóan fáj a foga, ezért fogpótlását le kell vetetnie. Családgondozójával sok fogászatot megkerestek, de sajnos a fogászati kezelés és a fogpótlás díja nagyon magas. A család a fogpótlás költségéből már 35.000 Ft-ot kifizetett, hogy a fogászati kezelés elkezdődjön, mivel a fájdalmak miatt a kezelés megkezdése indokolt volt.

 

Alapítványunk pénzadománnyal járult hozzá Magdika fogászati kezeléséhez.
Adományozók: Anonim adományozó, SZJA1%

 

Aranka

Aranka férjével nehéz anyagi körülmények között nevelik négy gyermeküket. Aranka jelenleg GYES-en van, férje az építőiparban dolgozik. A család albérletben lakik. Legkisebb gyermekük, Marci 2 éves. Speciális supinált cipőre van szüksége, amit a család nem tud neki megvenni.

Marcinak megvettük a gyógycipőt, a család többi tagját pedig élelmiszerrel segítettük.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Beck Andrea, Hoffmann Andrea, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

 

Elemér

 

Elemér súlyos értelmi fogyatékos feleségével ápolási díjon van. Emellett igyekszik alkalmi munkákat vállalni, mert lehetetlen bevételeikből a mindennapi költségeket állni.

Így történt meg az is, hogy megcsúsztak az ELMÜ felé, és díjhátralékuk keletkezett. 18 hónapon keresztül kell havi 12.000 Ft törlesztőrészletet befizetniük. Ehhez kérték segítségünket.

Egy olyan megállapodást kötöttünk a családdal, hogy az Eranus Alapítvány havi 3.000 Ft-tal hozzájárul a törlesztőrészletek befizetéséhez abban az esetben, ha a befizetés az adott hónapban megtörténik. Ezzel a család adóssága másfél év alatt megszűnhet.

A decemberi, a januári és a februári törlesztőrészletek befizetése megtörtént. Örömmel fogadunk minden anyagi segítséget a havi törlesztőrészetek befizetésének támogatásához.

Adományozó: Anonim adományozó, Grósz Judit, Dr. Pálfi Péter

 

 

Német család


Németék kilencen élnek együtt egy két szobás lakásban. Németné 4 gyermekével költözött fel Budapestre miután férjével közös vállalkozásuk és ezzel párhuzamosan házasságuk is tönkrement. Legnagyobb fia közben családot alapított, napi 10-12 órában fizikai munkát végez, de még így sem tudták az albérletet fizetni, így a két kicsijükkel Németnéhez költöztek, ahol felnőtt lánya is él szintén 2 éves kislányával. A két iskolás fiú közül a nagyobb minden lehetőséget megragad, hogy segítse a család boldogulását, tanulás mellett rendszeresen munkát vállal. Németék nagyon együttműködők, és sokat tesznek azért, hogy a helyzetük javulhasson.
Sajnos az elmúlt évek nehézségei miatt Németné egészségi állapota megromlott, rendszeres orvosi kontrollra van szüksége. Egy vérnyomásmérő lehetővé tenné, hogy a gyógyszereit beállíthassák, nyomon követhessék állapotát, de ennek megvásárlását a család nem engedheti meg magának.
Németnének vettünk egy vérnyomásmérőt, népes családját pedig élelmiszerrel segítettük.
Adományozók: Beck Andrea, Hoffmann Andrea, Lechnerné Vadász Judit

 

Zoltán

Zoltánék három fiút ( 20, 19 és 15 éves) nevelnek. A két nagyfiú nappali tanulmányokat folytat. A 15 éves, enyhén értelmi sérült, tartós beteg gyermek állandó fejlesztésre és rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul. Az apa 3 munkahelyen dolgozik (éttermi felszolgáló, eladó és edző), napi kb. 3-4 órát alszik, hogy megteremtse a család alapvető szükségleteire valót. Az anya óvodai dajka. Az apa több területet érintő daganatos betegségben szenved. 2015-ben átesett már egy műtéten, anyagi kényszerből azonnal visszament dolgozni, amely megnehezíti gyógyulását. Kemoterápiás kezelése folyamatos, gyomor tumorjával 2016. októberben műtik. Az enyhén fogyatékos, speciális ellátást igénylő gyermek és az édesapa havi gyógyszer költsége 60-80 ezer forint. Közgyógyellátásban nem részesülnek. Az albérleti díj havonta 80e Ft+ rezsit (összesen kb. 120e Ft) fizetnek. Semmilyen szociális ellátást nem kap  a család.
Alapítványunk az albérleti díj és a rezsi költségekhez járult hozzá, hogy a nehéz helyzetben lévő édesapa lelkén kisebb legyen a szorítás, és egy kicsit tudjon a gyógyulására is odafigyelni.
Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Roland, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Barbara

 

Barbara fél éve vesztette el munkáját, évek óta fennálló depressziója miatt. Azóta a családi pótlékon kívül csak az utóbbi hónapokban kapott álláskeresési támogatást. Egyéb jövedelme nincs, lakásán azonban tartozás gyülemlett fel, és a közüzemi szolgáltatók felé is tetemes adósságot halmozott fel. Az anya nem fordult sehova segítségért, fia, Krisztián iskolája jelezte a problémát a Gyermekek Átmeneti Otthona és a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat felé. Június óta mindkét intézmény intenzíven segíti a családot. Krisztián a GYÁO-ban részesül ellátásban, de az anyának továbbra is nagyon komoly anyagi nehézségei vannak: tankönyvre, Krisztián ruházatára, gimnáziumi programjaira és a még nem rendezett adósságokra. Barbara munkakeresése folyamatban van.

Alapítványunk segítséget nyújtott Krisztián iskolai tanulmányainak folytatásához, valamint az elmaradt közüzemi díjak befizetéséhez.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Pálos György, Nagy Roland, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Nagymama

Négy generáció él együtt egy kis lakásban. Három gyermek, az édesanyjuk, a nagymamájuk és két dédszülőjük. A dédnagymama egy évvel ezelőtt stroke-ot kapott, azóta ágyban fekszik, állandó ápolásra szorul. A családban a központi szerepet a nagymama tölti be. Közfoglalkoztatottként dolgozik. Az összes jövedelmét a díjhátralékok visszafizetésére és a gyermekek gondozására fordítja. Lánya – a három kicsi édesanyja – súlyos szenvedélybeteg. Betegségtudata az utóbbi időben kezd kialakulni. Jelenleg tiszta, gyerekeit ellátja. Korábban a kicsiket a nagymama gondozta odaadóan, ennek köszönhető, hogy úgy tűnik, jól átvészelték a gyerekek ezt az időszakot.

A család által lakott lakást jelentős vízdíjtartozás terheli, ami nem a család hibája következtében keletkezett. Ennek ellenére nekik kell kifizetni. A tartozás részletfizetését csak akkor tudja a család megkezdeni, ha a díjhátralék 10 %-át és az aktuális hó díját egy összegben kell befizetni. Ezt nem tudja a család előteremteni, azonban nagyon fontos lenne, mert amennyiben a részletfizetési megállapodás létrejön, abban az esetben a lakásbérleti szerződést is meg tudják kötni, és akkor megszűnik a kilakoltatás veszélye a család feje fölül.

Alapítványunk segítségével sikerült az önrészt befizetni, és a lakásbérleti szerződést is megkötötték.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Nagy Roland, SZJA 1%

 

Nikolett

 

Nikolett és párja, Gábor 2 gyermekükkel 2016 szeptemberében költöztek be a családsegítő szolgálat egyik krízislakásába, mert korábbi átmeneti lakhelyüket, ahol több mint tízen laktak, el kellett hagyniuk. A fiatal pár nagy szeretettel, gondoskodással neveli az 1 és 2 éves gyermekeiket. Csak az apa családjának támogatására számíthatnak. Gábor dolgozik, az átlagosnál kétszer magasabb előtakarékosságot tesznek le minden hónapban, melyből későbbi lakhatásukat tudják majd finanszírozni. Emellett azonban új bútorokra nem tudnak költeni, a kisbabának pedig fontos lenne egy kiságy.

Alapítványunk tartós élelmiszerrel és egy rácsos kisággyal tudta segíteni az igyekvő fiatal családot boldogulásukban.

Adományozók: McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Recski Anna

 

 

Krisztina speciális fejlesztéséhez támogatás kérése

 

Anna és kislánya, Krisztina kér támogatást. Díjhátralékuk keletkezett egyrészt egy hosszú adósság törlesztése, másrészt Anna férjének kereset csökkenése miatt, melyet a családsegítő szolgálaton keresztül fizetnek.

Az édesanya és férje egy lakásban élnek Annának első házasságából 2 gyermekével - Katával és fiával, aki zenei tanulmányokat folytat nagy sikerrel -, második férjétől született autista kislányával és férje unokaöccsével – aki élsportoló.

Anna arra törekszik, hogy a törlesztő részleteket illetve az aktuális havi számlákat időben befizesse. A jelenlegi részletfizetés plusz költségként nehezedik a családra, ami megakadályozza Annát abban, hogy 9 éves autista kislányát heti egyszer fejlesztésre vigye. A fejlesztés összege 10.800,-Ft/alkalom. A kislány mozgásszervi problémákkal is küzd, mindkét térdét nyáron operálták.

A gyógypedagógiai fejlesztés költségeihez tudtunk segítséget nyújtani a szülők legnagyobb örömére, így a kislány nem esett el a fejlesztés lehetőségétől.

Adományozó: Friss Ágnes

 

 

Béla

 

 

Béla egyedül él, egy egyszobás lakásban. A lakás tulajdonosa a fia, aki már nem él vele. Egészségi állapotát tekintve több betegsége is ismert, amelyekre gyógyszereket szed pl. magas vérnyomás, szívritmuszavar. 1992 óta rokkant nyugdíjas, amelynek összege 30.090 Ft. Tavalyi évben egy magasabb összegű tartozásról küldött levelet a Főgáz, amelyet próbált rendezni, részletfizetést is kért. Januári hónapban már nem maradt tartaléka, amelyből ki tudta volna egyenlíteni az utolsó részlet költségét, illetve az aktuális havi számlát. Az utolsó részlet és az aktuális havi számla összege: 15.600+6.193 Ft. A társasház fele is van 18.000 Ft elmaradása. A lakás rendezett, tiszta környezetet biztosít Bélának. Tőle telhetően mindent megtesz, hogy megkönnyítse életét. A havi lakásrezsi költsége és az alacsony nyugdíja mellett már nem maradt tartaléka, hogy a tartozását kiegyenlítse.

Bélának gáztartozása visszafizetéséhez tudtunk segítséget nyújtani.

Adományozók: Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Roland, SZJA 1%

 

 

Rozália

Rozália 2015 novembere előzött 16 éves lányával élt együtt nehéz körülmények között (a gyermek édesapja elhagyta a családot). Leánya születése óta mintegy 40 alkalommal kellett lakóhelyet változtatniuk, mivel vagy nem találtak tartós albérleti lehetőséget, vagy szűkös anyagi helyzetük nem tette lehetővé a lakbér fizetését.

Rozália több gyermekét vesztette el néhány naposan, és csak később tudták diagnosztizálni, hogy lisztérzékenysége miatt lettek életképtelenek a magzatai. Emellett szívbetegséget is diagnosztizáltak nála. Jelenleg táppénzen van, várhatóan leszázalékolják. Leszázalékolását követően szeretne munkát találni. A gimnazista lánya jelenleg az egyik Gyermekek Átmeneti Otthonában került elhelyezésre.

Rozáliát gluténmentes élelmiszerekkel és szívgyógyszereinek kiváltásával támogatta az Alapítvány.

Adományozók: Anonim adományozó, Oláh Panni

 

József

 

Józsefet már többször támogattuk. Egy végtelen kedves, nagyon nehéz sorsú férfi. Édesanyja és mostohaapja halála óta egyedül él egy 10 nm-es ablaktalan mosókonyhában (a „lakásból” József ideiglenesen befogadott barátjának kutyáját az állatmentők az „embertelen körülményekre” való hivatkozással kimentették). József havi jövedelme 22.800 Ft, a lakbér 4.020 Ft.

Nincs min főzzön, és fűteni sem tud semmivel. Ebben kérte segítségünket.

Józsefet egy villanyrezsóval, és egy olajradiátorral tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Czoboly Ernő és Éva, Nagy Roland, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Géza és felesége

Az 57 éves Géza feleségével él egy önkormányzati bérlakásban, mindketten rokkantnyugdíjasok, gyermekük nincs, családi segítségre sem számíthatnak. A háztartás összjövedelme 110.000,- Ft. A férjnek gerincsérve van, mindkét szemén zöldhályog, a feleség pszichiátriai beteg. A pár villanytűzhelye decemberben felrobbant, nem tudnak újat venni, a szomszéd néninél főznek, ha engedi.

A családnak egy villanyrezsót és élelmiszert tudtunk támogatásként adni.

Adományozók: Beck Andrea, Seres Ferenc

Irén és unokája Sanyika

Irén 2012-2013 között az unokája születésétől kezdve a gyámja volt, mivel az anya ekkor még kiskorú volt. Miután az anya betöltötte 18. életévét a nagyszülő gyámi tisztsége megszűnt, azonban Sanyikát azóta is Irén neveli saját háztartásában. Az anya nagyon ritkán tartja a kapcsolatot kisfiával, jelenleg már egy másik kerületben él, és gyermeket vár új élettársától. A családi pótlékot és a GYES-t ugyan odaadja a nagyszülőnek, azonban a banki átutalás miatt az anya tartozásait folyamatosan levonják, így havi 33.000 Ft-ból kell Irénnek és Sanyikának megélnie. Irén jelenleg munkanélküli, semmilyen ellátásban nem részesül. Az apa semmilyen formában nem támogatja a családot.

Sanyika 2012 decemberében, születése után nem sokkal agyhártyagyulladást kapott, melynek szövődményeként hallása súlyosan károsodott. Azóta folyamatos intenzív fejlesztésre lenne szüksége. Gyakran betegeskedik, ami egyre több gyógyszer kiadással jár (a közgyógy támogatás értékhatára olyan alacsony, hogy a szükséges gyógyszereknek csak egy részére használható).

Sanyika idén januárban kezdte el az óvodát egy nagyothallókat befogadó speciális intézményben, mely sok plusz kiadást jelent Irén részére. Anyagi helyzetük nagyon rossz, több bútort el kellett adniuk, hogy fedezni tudják a kiadásokat.

A családot élelmiszerrel, buszjegyekkel tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Nagy Roland, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda

 

 

Teréz

Teréz egyedül neveli nehéz körülmények között a lányát, akit 1 évre ki kellett emelni a családból. Most sikeresen hazagondozták, de az édesanya megfelelő körülményeket szeretne teremteni számára és a lakásában kialakítani egy fürdőt (egy zuhanyfülkét, bojlerrel). Az önkormányzat felmérte a költségeket, és megállapított számára támogatást, amelynek 30% önrészét (118. 995 Ft) neki kellene kifizetnie a havi 60e Ft-os fizetéséből. Május 15-ig kellene ezt az összeget kifizetni, hogy megkaphassa a támogatást. Teréz nagyon igyekszik, de havonta csak 20-20 ezer Ft-ot tud félretenni. Eddig napi 12 órákat is dolgozott egy kórház mosodájában, de most, hogy a kislánya már vele él, nem tud és nem is akar ilyen sokat távol lenni otthonról. Persze így a jövedelme nagyon lecsökkent.

Alapítványunk a Nyugodt Szív Alapítvánnyal összefogva mind az önrész, mind a fürdőszoba felújításához tudott támogatást nyújtani. Emellett még tisztítószert kapott a család.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Roland, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Sándor

 

Sándor már harmadik éve dolgozik az egyik családsegítő szolgálatnál közfoglalkoztatott biztonsági őrként dolgozott. Mindenki nagyon szerette, azonban sajnos súlyosan lebetegedett. A betegállományba 23.179 Ft táppénzt kap. Ebből a jövedelemből nagyon nehéz megélni, a gyógyszereit és mindennapi megélhetését sem tudja igazából fedezni.

Kiváltottuk Sándor két havi gyógyszerét, és még élelmiszerrel tudtuk segíteni őt a nehéz helyzetében.

Adományozók: Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Vida Ágnes

Ágnes egyedül neveli 4 gyermekét, férje jelenleg büntetés-végrehajtási intézetben van. A család összes bevétele mindössze 80.000 Ft, ebből kell ötüknek megélni. Az egyik gyermeknek szemüvegre lenne szüksége, de pénz hiányában Ágnes nem tudja kiváltani a receptet, ehhez kéri az Alapítvány segítségét.

Adományozóink támogatásával Ágnes kisfiának megcsináltattuk a felírt szemüveget, és élelmiszeradománnyal igyekeztünk a család karácsonyát örömtelibbé tenni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

Emese

A három tagú család 10 hónapot töltött a Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonában, majd sikeresen megpályáztak egy önkormányzati bérlakást. Emese végzettségét tekintve református lelkész. Jelenleg munkahellyel nem rendelkezik, mert autista kislányát neveli, aki speciális óvodába jár. Férje közfoglalkoztatottként dolgozott a közterültefelügyeleten, ahonnan véglegesítve felvették munkatársnak.

A költözéssel nagyobb kiadások keletkeztek, amely megviselte a család anyagi helyzetét, ezért a rezsidíj befizetésével elmaradtak.

Alapítványunk a családot anyagilag támogatta.

Adományozók: Anonim adományozó, SZJA 1%

 

Ildikó

 

Ildikó két gyermekével és élettársával él együtt egy nyolcadik kerületi bérlakásban. A szülők mindketten dolgoznak, de az édesanya munkabéréből egy BKV büntetés miatt havi 40 ezer forintot vonnak le fél éven keresztül, ami anyagilag nagyon megterheli a családot. Szeretnének segítséget kapni a gyermekek étkezésének befizetéséhez, valamint szükségük lenne egy 150x160-as kihúzható kanapéra, és a tisztasági festéshez falfestékre is. Nagyon örülnének egy tartós élelmiszerekből álló élelmiszercsomagnak.

A családot élelmiszerrel, és az iskolai költségekhez pénzbeli hozzájárulással segítettük.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Nagy Rolnad, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Ilonka

Az idős házaspár nagyon szerény jövedelemből él, mindketten nagyon betegek. Ilonkánál rosszindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak, ápolási díjon van otthon mozgássérült férjével. Sándor alsóvégtagi érszűkülettel, magas vérnyomással és krónikus COPD betegséggel küzd. Ilonka közgyógyellátási kérelme még folyamatban van, tehát gyógyszerköltségeit is az általa kapott ápolási díjból, illetve férje ellátásából kell előteremtenie. Nagyon kedves házaspár, lehetőségeikhez mérten megpróbálnak mindent megtenni, hogy rendkívül szerény jövedelmükből fent tudják tartani magukat. Sikerült lakbértartozásukra részletfizetési megállapodást kötniük, az Alapítvány felé beadott kérelmük önrészét hónapról-hónapra kigazdálkodják. Amit tudnak tehát megpróbálnak saját maguk megoldani, viszont az elmúlt időszakban elromlott a mosógépük és esély sincs arra, hogy ilyen jövedelmi viszonyok mellett önerőből tudjanak venni egy másikat. A mosógép lenne számukra a legfontosabb, de szükségük lenne egy hűtőre is.
Alapítványunk egy mosógéppel, egy hűtőszekrénnyel és egy rezsóval tudta a beteg házaspár életét megkönnyíteni.
Adományozók: Anonim adományozó, Bérczes Tibor, Sadecky Ila és Michels Gábor

 

 

Márta

 

Márta egyedül neveli három gyermekét, 4 éves kisfiát, és a 3 és 2 éves kislányait. Egy 32 négyzetméter alapterületű kis bérlakásban élnek négyen. A gyermekek gyakran betegek, ezért magasak a gyógyszerköltségek. A kisfiúnak egy ún. "babyhaler"-t kell használnia, ami eltörött. Márta nem tudja pótolni, mert nem képes a havi bevételükből ennek költségét kigazdálkodni.

Alapítványunk egy babyhaler-rel, egy inhalátorral és egy orrporszívóval segítette az édesanyát gyermekei nevelésében.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Roland

 

 

Kállai Imre támogatása

 

Imre nehéz helyzetben van, leukémiás beteg, nemrégiben ismét kemoterápiás kezelésen esett át. Rokkantnyugdíjas, jövedelme alacsony. Sok betegségének hatását azonban soha nem lehet érzékelni rajta, rossz egészségügyi állapotát rendkívüli kitartással, és rengeteg humorral kezeli. Egyedül él, senki nem támogatja, sem anyagilag, sem érzelmileg. A lakást az önkormányzattól bérli, a számlákat mindig idejében rendezi, azonban ez, és a magas gyógyszerköltségek miatt nincs lehetősége pénzt félretenni.

Lakásában a fűtés sem teljesen megoldott, csak a galériát tudja melegen tartani. Nemrégiben felszólította őt a Fővárosi Vízművek, hogy mellékvízmérőjét le kell cserélnie. Erre azonban már nincs tartaléka.

Adományozónk segítségével befizettük Imre mellékvízmérő cseréjének díját, ami óriási megkönnyebbülést és örömöt jelentett e beteg embernek.

Adományozók: Anonim adományozó, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Dés Valéria

Valéria egyedül neveli két unokáját. A család jövedelme mindössze 70.000.- Ft - annak ellenére, hogy a nagymama dolgozik -, így nagyon nehéz helyzetben vannak. Nagyon szeretnék kifesteni a lakást, hogy emberibb körülmények között élhessenek. Ehhez a festéket már megvették, de a falak rendkívül rossz állapota miatt nagyobb mennyiségű glettre lenne szükségük.
Adományozóink segítségével Valériával közösen megvásároltuk a szükséges glettet, így ki tudják  már festeni a lakást. Emellett még élelmiszer támogattuk a családot.
Adományozók: Anonim adományozó, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Sándor

Sándor vagyonőrként dolgozott, de epilepsziája miatt 1983 óta rokkantnyugdíjas. Feleségével és öt gyermekükkel egy nagyon rossz állapotú, de tiszta, gondosan rendben tartott önkormányzati lakásban élnek.

Gyermekeik 17, 16, 15 és 3 évesek.

A szülőknek hatalmas segítséget jelentett egy mosógép adományozása, mert így a hét fős családra nem kell kézzel mosni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bérczes Tibor

 

Magdika

A nyugdíjas néni egyedül él, többféle betegségben szenved (csigolya-elcsúszások, kopások, cukorbetegség, magas-vérnyomás). Nyugdíja levonással terhelt, számláit becsülettel fizeti, mégis van elmaradása amit törlesztenie kell. Mosását a mai napig kézzel végzi, régi, tárcsás mosógépe már elromlott. Ezek a mosások fizikailag nagyon kifárasztják, hiszen hosszabb ideig képtelen állni, megerőltető számára a hajlongás.

Magdikának egy mosógéppel segítettük mindennapjait könnyebbé tenni.

Adományozók: Anonim adományozó, Lechnerné Vadász Judit, Nagy Roland, PCA Bt.

 

Pekár Emil harca

Emilnek lánya és unokája a mindene, együtt élnek egy önkormányzati lakásban. Évek óta tart bírósági pere az áramfogyasztást illetően, mivel a korábban ott lakók fogyasztását neki kell megfizetnie. Helyzetüket nehezíti, hogy az ELMÜ közel egy hónapja kikapcsolta az áramot, így a család ideiglenesen egy távoli kerületbe költözött rokonokhoz. Pekár úr minden nap beutazik, ellenőrzi a lakást és mindent megtesz annak érdekében, hogy helyzetük rendeződjön. Az áram visszakapcsolásához a regisztrációs díjat 45.000.-Ft már befizette, a beszerelési munkálatokra további 17.765.-Ft-ot próbál összespórolni, hogy megfelelő lakhatást biztosíthasson szeretteinek.

A család akkor tud visszaköltözni a lakásba, ha az elmaradt három havi lakbért be tudják fizetni. Alapítványunk ebben nyújtott segítséget a Pekár családnak.

Adományozók: Anonim adományozó, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

 

Damó Ilona

 

Ilona férjével és három gyermekükkel él egy 35 nm-es lakásban, de sajnos állandó lakhatásuk nem megoldott. Az édesapa havi jövedelme 70.600 Ft volt, de jelenleg elveszítette munkáját és új munkahelyet keres, így most besegít a gyerekek körüli teendőkbe. Sajnos nehezíti a család helyzetét, hogy a legkisebb gyermek koraszülöttsége miatt az édesanyának gyakran kell orvosi kezelésekre vinnie őt.

Ahhoz, hogy a krízislakásból kikerülve a család állandó lakhatása megoldódhasson, havi előtakarékosságot kell félretegyenek.

Alapítványunk az előtakarékosság egy havi összegével, és a lakbérelmaradás befizetésével támogatta az öt fős családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Bérczes Tibor, Fehér Márta és Kárpáti András, Lechnerné Vadász Judit, Nagy Roland, Németalföldi Fordító és Tolmács Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Barta Pali nehéz életkezdése

Pali 1 hónapja él a LÉLEK-Házban, mert apja elhagyta, és édesanyja alkoholfüggő, akinek erőszakos partnerei miatt számos agressziót kellett elszenvednie. Az anyuka válasza az volt erre a problémára, hogy gondolkodás nélkül elzavarta otthonról a kamasz fiát, először csak órákra, majd később végleg. A szomszédok hívták fel a veszélyeztetésre az illetékesek figyelmét és így került a LÉLEK-Ház program látóterébe. A felvétel egyetlen dilemmája az volt, hogy a fiatalember semmilyen jövedelemmel nem rendelkezett. Ez hamar megoldódni látszódott, mert a cukrász iskola ahol tanul esti tagozatú, így Pali el tudott helyezkedni közfoglalkoztatás keretében egy bölcsődében, ahol rugalmasan kezelték a munkaidejét. Sajnos az öröm rövid volt, mivel a bölcsődének a közfoglalkoztatottak számát csökkentenie kellett, így 2016.02.29. napjával véget ért is ért a munkaviszonya. Az utolsó munkanapján ráadásul a kabátját is ellopták a bölcsődéből, amiben az üres pénztárcáján kívül az iratai is benne voltak.

Ennek az alig 18 éves fiatalembernek komoly nehézségekkel kell már most szembenéznie, igaz, hogy sok szeretetet, támogatást kap a Ház segítőitől, de jövedelme nincs, édesanyja veszi fel helyette a családi pótlékot (ennek intézése folyamatban van), emellett egy sporttáskányi holmival költözött be, alig van ruhája, és miután ellopták, még pénztárcája és kabátja sem maradt. Jelenleg a mások által felajánlott élelmiszereket fogyasztja. A népkonyháról hétköznaponként kap egy tál meleg ételt, de hideg élelmiszert nincs miből vennie, így igen sovány szegény fiú. Pali nagyon eleven, barátságos, szeretethiányos, törődést, figyelmet igénylő személyiség, aki jó képességekkel bír, és a nehéz gyermekkor ellenére sem kallódott el, hanem segítséget kért, a gyermekvédelmi rendszerben is mindig együttműködött, célokat tűzött ki maga elé.

Pali 18 éves és hajléktalan ellátásban kezdi az életét, üres zsebekkel, gyermekkori traumákkal. Minden támogatást megérdemel. Az Eranus élelmiszerrel, ruházattal, és - amivel felvidítottuk a napjait - sütéshez nélkülözhetetlen eszközökkel (formák, hab és fésűkártyák, díszítők, habverő, cukrász mérleg), támogatta, hiszen Pali cukrásznak készül.

Adományozók: Czárán Judit, Nagy Ida, Kemény Ágnes, Seller Orsolya és Wollner Zsuzsa

 

Kinga kiságya

Kinga családja nevében szeretnénk segítséget kérni. A család az alig 1 hónapos Kinga mellett még két apróságot nevel nagyon nehéz körülmények között. Édesapa dolgozik, de havi jövedelme az 50.000 Ft-ot is alig éri el, így semmi tartalékuk nincs.

Kingának vettünk pelenkát, bébiételeket, porszívót és egy kiságyat, valamint tartós élelmiszert a mindennapok megkönnyítéséért.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedeczky Klári, Lechnerné Vadász Judit, Seller Orsolya, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói

 

 

Lívia

 

Lívia egyedül neveli két gyermekét, nagyon nehéz körülmények között. Családja támogatására nem számíthat. A család bevételének nagy részét elviszi a lakbér. Az anya a gyermekek élelmezését is nehezen tudja megoldani. Az anya mindenféle segítségnek örülne. Legnagyobb problémájuk az élelmezés megoldása, tehát tartós élelmiszerekre lenne szükségük, (az anya elmondta, hogy kisebbik gyermeke nagyon szereti a főzelékeket, ezért a konzerv zöldségek is nagy segítséget nyújtanának számára) illetve szívesen fogadnának egy ágyat is a 12 éves kislánynak.

Alapítványunk jelentősebb mennyiségű élelmiszerrel tudta a családot támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Lechnerné Vadász Judit, Nagy Roland, Németalföldi Fordító és Tolmács Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Faragó Alex tanulásának támogatása/iskolai biztonsága

 

Kovács nagymama 2015. szeptembertől neveli egyedül unokáját Faragó Alexet, a kisfiú édesanyja vidéken kezdett új életet, nem támogatja a családját. A nagymama és Alex a 80 éves dédszülő önkormányzati lakásában élnek, 2 nyugdíjból és a családi pótlékból gazdálkodnak - ebből fizetik a lakás rezsijét, élelmezésüket, a dédszülő és Alex gyógyszereit. A kisfiú számos nehézséggel küzd már, több diagnózis is alátámasztja a sajátos nevelési igényt. Több iskolaváltást követően két éve a Borostyánkő Alapítvány Heuréka Általános Iskolába nyert felvételt, jelenleg 4. osztályos tanuló. Az iskola tanulóinak többsége magatartási, beilleszkedési nehézségekkel, egészségügyi problémákkal, tanulási részképesség zavarokkal küszködik. Nagyon fontos számukra az egyénre szabott, differenciált oktatás, amelyre Alexnek is nagy szüksége van. A nagymama alkalmanként meg tudta oldani az iskola térítési díjának fizetését a havi kiadásokon felül, de ez rendszeresen nem megy.

Az iskola eddig mindenben segítette a családot, az elmúlt tanévek során el tudott tekinteni a havi 20 000 Ft térítési díjtól Alex családjának nehéz anyagi körülményei miatt, azonban ez jövő évtől már nem megy a csökkenő állami támogatások miatt.

A nagymama erején felül neveli sajátos nevelési igényű unokáját és látja el mellette 80 éves édesanyját, azonban az alacsony nyugdíjukból a rendszeres 20.000 Ft-os befizetéseket már nem tudja kigazdálkodni. Alexnek viszont mindenképpen szüksége van erre az iskolára.

Alapítványunk befizette Alex szeptember havi iskolai tandíját.

Adományozók: Anonim adományozó, Lechnerné Vadász Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

 

Szabó Emese

 

Szabó Emese szociális gondozóként dolgozik, nagykorú fia László tanulmányai mellett diákmunkákat vállal, kisebbik fia ősszel kezdi az 1. osztályt. Az édesanya két gyermekével eddig krízislakásban élt, de most kaptak méltányossági lakáskérelem keretében 3 év időtartamra egy bérlakást. A krízislakásban tartózkodásuk idején összegyűjtött megtakarításuk nagy részét e lakás felújítására, lakhatóvá tételére kell fordítsák, a maradék összegből az összes költséget és a bútorokat is ki kellene gazdálkodniuk, a család ugyanis egy ágyon és egy tévé-szekrényen kívül alig rendelkezik berendezési tárggyal.

Alapítványunkon keresztül adományozók segítségével bútorokkal, berendezési tárgyakkal tudtuk a családot támogatni, melyet kiszállítottunk a lakásba.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Nagy Roland, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György, Tallós Pál

 

Detti és Tamás

 

Detti februárban kérte lányai gyermekotthonba vételét, mert albérletükből váratlanul kitették őket. A lányokat Tamással együtt nevelik. Rendesen fizették a lakbért, rezsit, de a szerződésük 9 hónapra szólt, amit úgy gondoltak, automatikusan meg fognak hosszabbítani, mivel nem semmilyen probléma nem merült fel - a főbérlő azonban nem így gondolta. Egyik napról a másikra kitette őket, nem engedte be a családot összeszedni a holmijukat, ruháikat szemeteszsákba gyömöszölve kidobta az utcára. Értékeiket (pl. TV) eltulajdonította. Az anya és párja is dolgoznak, bejelentett munkájuk van mindkettejüknek. Az édesanyának pár éve agyvérzése volt, aminek hatásaként mai napig eléggé feledékeny, de a lányok gondozását maradéktalanul el tudja látni. A szülők pár hétig hajléktalanszállóra kényszerültek, azonban gyorsan, ügyesen, önállóan intézték biztos lakhatásuk megteremtését: Tamás egy lakótelepen vállalt gondnoki munkát, mellyel szolgálati lakást is kapott, ide fognak költözni a család. A szülők hetek óta dolgoznak a lakás felújításán, bútorok, háztartási gépek beszerzésén.

Alapítványunktól egy hűtőszekrényt kaptak az új lakás berendezéséhez, aminek nagyon örültek.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

 

Rita

 

Ritát párja elhagyta, amikor 4 hónapos terhes volt kisbabáival, amikor már nyilvánvaló volt, hogy ikreket vár. Miután vidéken élt ezelőtt, így egyedül maradt. A gyermekek megszületése után nem tudott olyan lakást biztosítani a gyerekeknek, ahol a csecsemők biztonságban lennének, így a két kisfiú gyermekotthonba került. Az anyuka rendszeresen látogatta a gyermekeket, etette, szeretgette őket és igen jó kapcsolatot ápolt az ott dolgozókkal is. Ezalatt mindent megtett azért, hogy gyermekeit hazavihesse. Egy ismerősük hosszú távra átengedte Ritának és unokatestvérének a lakását, így a lakhatás megoldásával sikerült két kisfiát magához vennie. Bár szűkösen élnek, de nagy boldogságban. Rita még nem kap GYES-t és családi pótlékot sem, de unokatestvérével összefogva előteremtik a legfontosabbakat. Ennek ellenére nagy szüksége lenne segítségre a babákhoz.

Adományozóink segítségével Ritát és a kis picit inhalátorral, pelenkákkal, mosószerrel és babaruhákkal tudtuk támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Buda Borbála, Dabasi Tamás, Fehér Márta és Kárpáti András, Nagy Hajnalka, Oláh Panni, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Tuza Bereniké, Wollner Zsuzsa

 

Kinga

 

A házaspár egy pici lakásban él, az ajtón belépve rögtön a rossz tűzhelybe botlunk, mellette egy kiszuperált mosógép. A férj és a feleség is súlyos beteg, Kinga alig tud mozogni, rokkantnyugdíjas ő is és a férje is. A lakás dohos, penészes, ami miatt mindketten asztmás betegek. Szükségük lenne egy mosógépre a rossz régi helyett, mert kézzel nehezen tudnak mosni, valamint egy villanytűzhelyre.

Egy tűzhellyel és egy mosógéppel tudtuk a beteg házaspár életét könnyebbé tenni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Beck Jánosné, Nagy Roland, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Tímea

Amikor beléptünk a lakásba, felfedeztük, hogy tavaly már voltunk náluk, akkor egy tolóajtós szekrényt és kis bútorokat kapott az Eranus segítségével. Már akkor is elámultunk azon, hogy egy ilyen kis helyen hogyan tud rendet tartani! Most is minden a helyén volt, sőt bizonyos használati dolgokat nem is tud elöl tartani a helyhiány miatt. A gyerek lavór az ágy alatt, a villanyrezsó a függöny mögött az ablakban. Az utolsó találkozásunk óta férjhez ment és a napokban született meg közös gyerekük.

Tímeáék visszamaradt jogcím nélküli lakáshasználó egy 16nm-es komfort nélküli lakásban. A tartozását kifizette, azonban bérleti szerződést nem kötöttek vele. Jelenleg méltányosságból maradhatnak ebben a pici lakásban, de nagyon reménykednek egy önkormányzati lakás kiutalásában, hiszen már régen pályáznak rá. Óvodás korú kisfia nagyon szeretne egy puzzle-t, amit édesanya az újszülött érkezése miatt nem tud neki megvenni. Tímea a babakelengye jelentős részét már beszerezte. Szüksége lenne még azonban a kiságyba egy matracra.

A négytagú család havi állandó bevétele: 136.500 Ft, és az állandó kiadása: kb 20.000 Ft.

Tímea azt kérte, hogy amennyiben lehetőség van, segítsük hozzá a matrac megvételéhez és a kisfiának vigyünk egy puzzle-t.

Adományozóinktól kapott egy matracot, a kisfiú egy puzzle-t és ezen kívül tartós élelmiszereket is.
Adományozók: Beck Andrea és Hámori Márta

 

Anna és Tamás

 

A család 2013 óta a Lélek Program lakhatást elősegítő szakmai egységének ügyfele, 2014. májusa óta szolgálati lakásban élnek. A Program lépcsőfokait akadály nélkül teljesítették, így 2016. szeptemberében végleges önkormányzati lakásba költözhettek 12 éves kisfiukkal és 9 éves kislányukkal. A felújított lakást berendezés nélkül vehették át. A programban való részvétel során összegyűjtött elő-takarékosság összege - melyet rendszeresen fizettek -, nem elegendő egy lakás teljes berendezésének beszerzésére. A szeptemberi beiskolázás is jelentősen megterhelte a család kasszáját.

Alapítványunk a családdal történő többszöri megbeszélésnek megfelelően fürdőszobabútorokkal támogatta az új lakás berendezését.

Adományozók: Biner Bálint és Vörös Bernadett

 

Kitti

 

Kitti 4 gyermeke közül 3 már nagykorú, csak a legkisebb kislány lakik együtt a szüleivel. A család csaknem 10 éve vásárolta a lakását banki hitel felvételével, de a törlesztőrészleteket egy idő után nem tudták fizetni, mindenüket elárverezték, a lakás önkormányzati tulajdonba került, így továbbra is benne lakhatnak bérlőként. A tartozásból még így is megmaradt 2,3 millió forint, amit havonta törlesztenek. Ha elmaradnak a törlesztőrészletekkel, megszűnik a bérlői viszonyuk. Kitti komoly egészségügyi problémákkal küzd, nem tud munkát vállalni, férje biztonsági őr. Kitti azért fordult az alapítványunkhoz, mert látása cukorbetegsége miatt erősen megromlott, de az orvos által felírt szemüveget nem tudja kiváltani, anyagi segítségre van szüksége ahhoz, hogy a szemüveget megcsináltathassa.

Adományozóink segítségével megcsináltattuk Kittinek a szükséges erős dioptriás szemüveget, így végre megint jól lát.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Dr. Czoboly Ernő és Éva, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, Dr. Pálfi Péter, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

 

András

 

András édesanyja halála óta egyedül lakik. Munkanélküli, egészségkárosodási támogatásban részesül, melynek összege havonta 26.220.- Ft. Súlyos depressziója miatt hosszú hónapokig kórházban kezelték. Mindeközben a lakásán nagy összegű díjtartozás halmozódott fel. 2014-ben adósságcsökkentési támogatást ítéltek meg számára. A támogatás folyósítása feltételeként meghatározott önerő részleteit rendszeresen és időre megfizeti, amiből már csak 14.400 Ft törlesztőrészlet van hátra. Csekély jövedelméből hatalmas megterhelést jelent a havi részletek befizetése.

A hátralévő törlesztőrészlet befizetése támogatásunkkal megtörtént, így András kicsit fellélegezhetett Karácsonykor.

Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Éva és Ernő, Tuza Bereniké

 

Irén

 

Az édesanya egyedül neveli kisfiát. A gyermek számára a Heim Pál Gyermekkórház Gyermekmentálhigiéniai Központja javasolta a fogszabályozást. A vélemény szerint a szabályozás esztétikai következménye jó hatással lehet a kisfiú amúgy rossz szociális-, és társas kapcsolataira. Az édesanya együttműködő, a két részletben befizetendő nagyjából 65.000.- összegből kölcsön útján 33.885.- befizetett, de a fennmaradó összegre Irén anyagi támogatást kér gyermeke fogszabályozásához.

Alapítványunk anyagi támogatásával megtörtént a fogszabályozás költségének befizetése.

Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Ernő, Lechnerné Vadász Judit, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmleweis Egyetem hallgatói, Nagy Roland, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

 

Magdika

 

Magdika mozgássérült, de aktívan dolgozó és tevékenykedő hölgy, aki egyedül neveli gyermekét. Anna, a kislánya rendszeresen jár a Budapest Baptista Szakközépiskolájába Sporttagozatosként. Nagyon szereti a sportolást, és bár nem kitűnő, de viszonylag jó tanulónak mondható. A következő tanévre megkapták a tankönyvvel kapcsolatos csekket, amit azonban Magdika jövedelméből befizetni egyelőre nem tud, vagy csak nagyon nagy áldozatok árán (20.005 Ft). A tavalyi évben kevesebb volt a tankönyv költsége, és ezért lepődtek meg a nagy összeg láttán. Magdika egyedül neveli Annát. Dolgozik, 41.000 Ft az átlagkeresete, kap még mellette 27.000 Ft rehabilitációs ellátást, és a családi pótlékot, 13.700 Ft értékben. Az édesapa tartja a kapcsolatot a kislánnyal, de nem ad rendszeres gyerektartást, ahogy van pénze, fizet valamennyit. Amikor nem volt munkája Magdikának, elmaradt a havi aktuális számlák fizetésével, ezt próbálja most rendezni. Részletfizetése van a vagyonkezelőnél, lakbérelmaradás miatt. Az Elmű és a Gáz tartozását rendezte. Havi aktuális számláit és a törlesztőrészleteket fizeti. Magdika mindent megtesz, hogy ne legyenek adósságaik, és Annát becsületben, örömben, szeretetben tudja felnevelni.

Kérésük, hogy segítsük őket Anna tankönyveinek befizetésében, melyet meg is tettünk, így Anna kezdheti az új tanévet.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, PCA Bt.

 

Bandi bácsi

 

Bandi bácsi egyedül élő rokkantnyugdíjas férfi, jövedelme 48.000 Ft. Két havi elmaradása van mindösszesen a villany- és gázszámlákban, ennek rendezésében kérné az Alapítvány segítségét, mert fél, hogy kikapcsolják a fűtését. Bandi bácsi pszichés betegségekkel küzd.

Támogatásunkkal az elmaradt számlák befizetése megtörtént, így Bandi bácsinak továbbra sincs elmaradása. Emellett élelmiszerrel tudtuk segíteni a mindennapok mellett az ünnepek örömtelibb megélhetését.

Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Éva és Ernő, Grósz Judit, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Magdi és két unokája

 

Magdi 2016 augusztusáig egyedül élt egy pici albérletben. Ekkor költözött hozzá vidékről a lánya a két gyermekével, miután megromlott a kapcsolata a gyermekek apjával. Rövid idő elteltével az anya ismeretlen helyre távozott, a két unokát a nagymamára hagyta. A talált óvodát és iskolát a gyerekeknek, és bár a jogi helyzetük egyelőre rendezetlen vállalja a gondozásukat-nevelésüket. Ágyakat, szekrényeket vásárolt a gyermekek számára, és felkészítette őket az iskolába, óvodába is. A kislány óvodába jár, az első osztályos kisfiú közép-súlyos mentális retardációban, vele született szívbetegségben szenved, ezen kívül autista, és nem szobatiszta, pelenkázni kell. A nagymamát ez a helyzet anyagilag nagyon megterhelte. Amíg nem nevezik ki a gyermekek gyámjának, nem jogosult juttatásokra, pl. ingyenes utazásra. A speciális iskolában a havi térítési díj 5.800 Ft, és a a 2009-ben született kisfiú részére pelenka is sokba kerül.

A család állandó havi bevétele attól függ, hogy Magdi hány napot tud dolgozni, mert napidíjat kap. Sajnos a kisfiút gyakran kell vinni orvoshoz, és ez a jövedelmüket is befolyásolja.

Magdinak vettünk két havi BKV bérletet, a kisfiúnak pedig pelenkát.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, Nagy Roland, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Betti

 

Betti nigériai férje úgy döntött, hogy új párkapcsolatot létesít, és kiszeretné költöztetni az anyukát gyermekeikkel. Betti anyaotthoni elhelyezése folyamatban. Azonban közös két hónapos gyermekük Angliában született. Nincs lefordítva az anyakönyvi kivonata, mely szükséges lenne ahhoz, hogy a MÁK-nál Betti el tudja intézni a GYES-t és a családi pótlékot. Mivel nem rendelkezik a kicsi után jövedelemmel, ezért mindössze a nagyobb gyermek után járó családi pótlékból élnek most, azaz 12.200 Ft-ból. Az apa már nem gondoskodik róluk. A fenti összegből azonban nem tudja az ügyintézéshez a szükséges hivatalos fordítást megcsináltatni, melynek összege: 6350,-.

Alapítványunk segítségével megtörtént a kisfiú anyakönyvi kivonatának hivatalos fordítása.

Adományozó: Anonim adományozó, Grósz Judit, Nagy Roland

 

Anikó

Anikó egyedül él egy másfél szobás lakásban. Leszázalékolták, keresete 82.000 Ft. Fia idén hunyt el, rákos beteg volt. Máriát a haláleset súlyosan nagyon megviselte, depressziós lett. Leszázalékolták. A fia kezeltetése a család összes vagyonát elvitte. A lakás rezsije 50.000 Ft, a lakáshitel pedig 11.600 Ft, így nagyon kevés pénze marad Anikó élelmiszerre, és egyéb cikkekre.
Anikóval megismerkedtünk, és egy nagyobb beszélgetés után  élelmiszert, egy vasalódeszkát és egy ruhaszárító állványt kért, melyet közösen meg is vásároltunk vele.
Adományozók: Anonim adományozó, Czoboly Éva és Ernő, Grósz Judit

 

Mátyás és családja

 

Mátyás lányával és két unokájával lakik együtt. Jövedelmük a gyermekek után járó családi pótlék, a GYES és Mátyás rokkant nyugdíja, ami kb 80.000 forint. A fűtést egy kisebb villanyradiátorral oldják meg, de csak kölcsönbe kapták. Nagy szükségük lenne egy olajradiátorra, hogy a pici bébi ne fázzon meg. Emellett még nagy segítség lenne a család számára egy élelmiszercsomag, valamint a legkisebb, három hónapos baba számára ruha és pelenka.

Egy olajradiátorral és élelmiszerrel tudtuk támogatni a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Nagy Roland

 

Misi bácsi

Az idős házaspár két havi lakbér hátralékot halmozott fel, valószínűleg egyszerűen feledékenység miatt. A hátralék végrehajtásra lett adva, így a tartozás mára elérte a 160 ezer forintot. Részletfizetési kérelmet adtak be a családsegítő munkatársának segítségével, de a 16.500 Ft-os önrész kifizetése gondot okoz nekik. A lakás rezsije igen magas, a lakbér és a vízdíj havonta 47.000 forint. Mióta elutasításra került a közgyógy ellátásuk, azóta szinte alig váltanak ki gyógyszereket, mert akkor az élelmezésük kerülne veszélybe. Misi bácsiékkal lakik még a fiúk, aki mentális állapota miatt nem tud munkát vállalni, így nincs jövedelme.
Segíteni tudtunk az önrész befizetésében, és élelmiszeradománnyal tudtuk egy időre kicsit könnyíteni a mindennapok terheit.
Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Nagy Roland

 

Bea

 

Az édesanya élettársával együtt neveli Norbertet (sz: 2014.03.18.), nehéz anyagi körülmények között. Bea GYES-en van, élettársa dolgozik. A család össz. havi jövedelme kb. 130.000 Ft. A család Bea szüleinek lakásában élnek, már csak hárman, mert a nagyszülő elköltözött. A lakás 17 négyzetméter alapterületű, galériázott, komfortos. Norbert bölcsődébe jár. Bea gyermeke részére szeretne ruhákat kérni, főleg meleg, téli holmikat. Továbbá a család szeretné kifesteni a lakást. Norbert egészséges felnevelése miatt elengedhetetlenül fontos lenne egy tisztasági festés a lakásban. Adományozóink segítségével megvettük a szükséges festéket, anyagokat és eszközöket a lakás festéséhez. Emellett élelmiszerrel és pelenkával tudtuk még a családot támogatni.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, McDaniel College PreMed programjának diákjai és a Semmelweis Egyetem hallgatói, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Tuza Bereniké

 

Gábor

 

Gábor egyedül élő 58 éves férfi. Jövedelme 90.000 Ft, ebből azonban levonás miatt csak 60.000 Ft-ot kaphat kézhez, így megélhetése jelentős nehézségekbe ütközik. Adósságai keletkeztek, ami miatt lakásában kikapcsolták a gázt és az áramot (gyertyával kell világítania). Tartozása körülbelül 223.000 Ft, adósságkezelésben vesz részt. Az áram visszakötése minimum 20-30.000 Ft-ba kerülne, amit nem tud bevételéből kigazdálkodni. Gábor sokat dolgozik, nagyon igyekszik javítani helyzetén.

Adományozóink segítségével Gábor lakásába visszakapcsolták az áramot, így újból tud világítani, és kicsit fűteni is a legnagyobb hidegekben.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, PCA Bt.

 

Mária

Mária 2016.06.16-án félhavi aktív korúak ellátást vett fel, melynek összege 10.000Ft volt. Erre nem volt jogosult, mert már közfoglalkoztatottként alkalmazták. Ez az összeg novemberre 25.840Ft-ra nőtt, melyet Mária anyagi helyzete képtelen visszafizetni. Közmunkából tarja el önmagát és beteg gyermekét. Fizetése 60.000Ft, melyből lakhatásuk költsége összességében 36.000Ft. Mindennapi megélhetésükre 24.000Ft marad egy hónapban. Ebből kifolyólag a bírságot nem tudja Mária kifizetni.
Alapítványunk segítségével megtörtént a jogosulatlanul felvett 10.000 Ft és kamata visszafizetése.
Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Németalföldi Tolmács és Fordító Iroda, PCA Bt., Tuza Bereniké, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Károly

 

Károly egyedül lakik a 27 nm-es, 1 szobás, magántulajdonban lévő ingatlanban. A lakás nem az ő tulajdonát képezi, csak haszonélvezeti joggal rendelkezik. Károly havi nyugdíja 85.500.- Ft. Ebből az összegből kell biztosítania havi megélhetését, illetve a lakás fenntartását (kb. 45.000.- Ft/hónap). 2001-ben nagyobb összegű Cetelem kölcsönt vett fel. A törlesztő részleteket (16.000.- Ft/hónap) rendszeresen fizeti. Szemét az elmúlt években kétszer is meg kellett operálni. Látása nagyon rossz. Régi szemüvege eltört, új szemüvegek vásárlására nincs anyagi lehetősége.

Alapítványunk segítségével sikerült a közel- és távollátást segítő szemüveget is megcsináltatni Károly számára, így már tud olvasni és biztonsággal tud közlekedni is.

Adományozók: Anonim adományozók, Beck Andrea, Czoboly Ernő és Éva, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Emese

 

Emese pszichiátriai beteg, gondnoka van. Díjhátralék kezelése folyamatban van. A napokban várhatóan ki fogják nála kapcsolni a villanyt, mert a szolgáltató felé 33.000 Ft tartozása van. Amennyiben ezt az összeget ki tudja fizetni, és a díjhátralék kezelése is sikeres, végre rendeződnének a szolgáltatók felé esedékes tartozásai. Emese nagyon kevés pénzből él, segítsége nincs. Gondnoka elmondása alapján 8.000 Ft van Emese kártyáján. Ez az összeg nem fedezi az étkezését, és nem elegendő a tartozások visszafizetésére sem, nem beszélve a gyógyszereiről. Emese egy nagyon kedves, jó indulatú, teljes mértékben együttműködő. Súlyos pszichés betegsége ellenére is mindent megtesz ügyeinek intézése érdekében.

Adományozóink segítségével Emese díjhátralékának befizetése megtörtént, így jelenleg nincs semmilyen tartozása.

Adományozók: Anonim adományozók, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Ilona

 

Ilona két fiával él együtt egy 9m2-es szobában melyet 40 000 Ft-ért bérelnek. Jövedelmük az anya munkabéréből és a családi pótlékból tevődik össze ami kb., 85 000 Ft. Ilonára és testvéreire szüleik halála után tetemes banki tartozás maradt. 2016 márciusában a bank arról értesítette Ilonát, hogy fizetéséből visszatartanak 40 000 Ft-ot a tartózás kifizetésére, de lehetőségként felajánlották a részletfizetést. Ilona megegyezett a bankkal, hogy havi 5.400 Ft-os törlesztéssel rendezi a tartozás rá eső részét. A bank az első két hónap kifizetését kéri, azaz 10.800 Ft-ot egy összegben kellene befizetniük. Mivel a lakás bérleti díj elviszi Ilona fizetésének nagy részét, nincs miből ezt kifizetnie, akkor viszont utcára kerülne.

Az alapítvány Ilonáéknak segítséget nyújtott a banki tartozás első részletének befizetéséhez.

Támogatók: Anonim adományozók, Grósz Judit

 

Jolán és Ervin bácsi

 

Jolán és férje nagyon dolgos emberek. Borsodból jöttek fel Budapestre, hogy dolgozni tudjanak. Ervin bácsi el is tudott helyezkedni a közfoglalkoztatás után. Kisebbik fiuk szakápolóként dolgozik az egyik kórházban, lányuk pékségben vállalt munkát. Nagyobbik fiukat elhagyta a felesége, gyermekeivel sem tartja a kapcsolatot. A nagyszülők nem csak unokáik nevelésében vállalnak oroszlán szerepet, de volt menyük kamasz kislányának nevelését is vállalták annak ellenére, hogy nincs közöttük vérségi kapcsolat.

Egy igazán megható, egyszerű, végtelenül becsületes, dolgos családot ismerhettünk meg. Öröm volt látni a jólnevelt unokákat, a szorgalmas fiatalokat és az áldozatkész nagyszülőket.

A család albérletben él, amelynek januártól megemelte a tulaj a bérleti díját. Ez további anyagi nehézség elé állította őket. Az átmeneti anyagi nehézség leküzdéséhez egyszeri élelmiszeradományt kértek a nagyszülők.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea. Grósz Judit, Michna Terka

 

János

 

János rokkantnyugdíjas, egészségi állapota miatt teljesen lehetetlen, hogy dolgozni tudjon. Felesége agytumoros 17 éves fiukkal van otthon ápolási díjon. Amikor megteheti, alkalmi munkákból igyekszik kiegészíteni a család jövedelmét. Fiuk, Kálmán műtét előtt áll, jelenleg magántanuló.

A család összjövedelme az ápolási díjból, a családi pótlékból és az egészségkárosodottak rendszeres szociális segélyéből áll, amely összesen havi 71.090 Ft, így az egy főre eső jövedelem összege 23.686 Ft. A lakhatás, rezsi költségét sajnos a gyógyszerköltségek is jelentősen megemelik. A család nagyon nehéz körülmények között próbál fennmaradni.

Nagy vágyuk volt egy mosógép, mert beteg fiuk miatt kiemelten fontos a tökéletes tisztaság biztosítása, az ágynemű szinte napi szintű mosása.

Jánossal elmentünk, és vettünk egy használt, de garanciás mosógépet és mosószert.

Adományozók: Anonim adományozó, Beck Andrea, Czoboly Ernő és Éva, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Veronika

 

Veronika apa nélkül neveli fél éves kislányát. Gyeden van vele otthon. Jelenleg édesanyjával laknak egy háztartásban, aki rokkantnyugdíjas.

Az elmúlt hónapok tanúsága szerint sajnos nem elég a megélhetéshez a jövedelmük, ugyanis albérletet kell fizetniük, és ami ezen felül megmarad, nem fedezi hármuk megfelelő ellátását, és persze így folyamatos az aggodalma, hogy a kislányát el tudj-e látni. A baba édesapja egyáltalán nincs jelen, és semmivel nem támogatja őket.

Édesanyjának idén esedékes egy régóta húzódó műtétje, hét éve dializálják, ki kell venni a megmaradt egy veséjét ahhoz, hogy el tudják indítani a transzplantáció igénylését, ez még nem a tényleges transzplantációt jelenti. Ha az édesanyja a műtétből fog lábadozni, végképp nem tudja kire bízni a babát. 

Emellett ebben a félévben újra beiratkozott a nappali egyetemre egyéni tanrenddel, a mesterszak utolsó félévét kezdte el. A jövőjük szempontjából nagyon fontos lenne, hogy be tudja fejezni még ebben az évben. Egyrészt azért, hogy ne veszítse el a tandíjmentességét, másrészt utána már beadhatná a kislányát bölcsődébe és el tudna menni dolgozni.

A napokban tönkrement a számítógépe, újat venni esélye sincs, de ez a legfontosabb eszköz a jelenlegi munkavégzéséhez: aktív cikkíróként tevékenykedik, ebből némi bevétele származik, és ettől semmiképpen nem szeretne elesni. Másrészt, öt tantárgyra kért egyéni elbírálást, ezekre tanulni is a gépről tudna, illetve három kurzusra nagy terjedelmű dolgozatot kell írna. Baba mellett nem tudna elmenni máshová írni, ezt csak otthonról tudja csinálni, ideális munka!

Alapítványunk pénzadománnyal tudta a családot támogatni.

Adományozó: Friss Ágnes