Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDMÉNYEINK 2017-BEN

Géza

Géza rokkantnyugdíjas, saját tulajdonú, szoba-konyhás lakásában évekig egyedül élt, nemrégiben azonban befogadta krízishelyzetbe került nevelt lányát, és annak speciális nevelési igényű kisfiát. A családtagok a jobb anyagi helyzet elérésének érdekében igyekeznek takarékoskodni. Géza nevelt lánya sokat dolgozik, hogy könnyítsen helyzetükön. A lakás állapota anyagi problémáik miatt nagyon elhanyagolt, a falak vizesek, dohosak. Életüket váratlan kiadásuk nehezítik, nemrégiben derült ki, hogy elromlott az egyik gázvezeték, mely a fűtéshez használatos.

Sikerült Gézáéknál Ennek az EU szabványoknak megfelelően megoldani a gázvezeték cseréjét, így végre biztonsággal tudják fűteni lakásukat.

Adományozók:Anonim adományozó, Bay Gábor, Benedek Gabriella, Forgács Eszter, Lastofka Ágnes és James Griffin, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Gáspár

Gáspár házassága megromlott, lakhatási körülményeik kritikusak voltak, így 4 gyermekük 2013 óta egy gyermekotthonban nevelkednek. A szülők azóta elváltak, mindketten rendezetten, új párkapcsolatban élnek. Kapcsolatukat egymással is rendezték, gyermekeiket rendszeresen, közösen látogatják a gyermekotthonban, a velük kapcsolatos dolgokat meg tudják egymással beszélni, egyetértésben hozzák a szükséges döntéseket.

A 26 nm-es önkormányzati lakásban Gáspár maradt,  akinek kimondott életcélja, hogy a gyermekeket ismét nevelhesse. Ezért mindent meg is tesz, pl. a felhalmozott 1,6 millió Ft hátralékra 2016 júliusában részletfizetési megállapodást kötött, melyet rendben teljesít; a lakást kifestette, vízórát szereltetett fel, a főzéshez gázpalackot szerzett. A  helyzet pozitív változása, a lakáskörülmények nagyfokú javulása miatt a Gyermekvédelmi központ javaslatára  a gyermekek havonta egy hétvégét az apa lakásában tölthetnek, aminek a gyerekek is nagyon örülnek. A hazagondozásnak azonban még egy objektív feltétele, hogy a fürdőszobában a meleg víz biztosításához egy villanybojlert is szereltessen fel az édesapa.

Gáspár dolgozik, több mellékállást is vállal pluszban. A Gyermekvédelmi központ szakembereivel egyetértésben egy villanybojler beszerzésében támogattuk Gáspárt, így további erőt, lendületet adtunk elhatározásához, és így minden akadály elhárult a négy gyerek hazagondozása előtt.

Adományozók: Anonim adományozó, Kocsis Gábor, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%, Dr. Wladika Zsuzsa és Vadászy Domokos

 

Győző

Győzőéknél lezárták a fűtést. Kilencen élnek a 77 nm-es önkormányzati tulajdonú lakásban, a legkisebb gyermek másfél éves. A kéményellenőrzés során derült ki, hogy sokkal magasabb a szén-dioxid kibocsátás a megengedettnél. Kihívtak egy szakembert, és a lakásukban lévő cserépkályhát beüzemelték. A gond az, hogy bár a fűtésük így megoldott, de ettől függött a tisztálkodásuk is. Nagyon tiszta, rendezett, igyekvő család, igyekeznek mindig mindent megtenni erejükhöz mérten, azonban ez most meghaladja azt, ezért volt szükségük mielőbbi segítségre.

Alapítványunk a család részére egy villanybojlert adományozott, így most már mindenki boldogan tud fürdeni a meleg vízben.

Adományozók: Anonim adományozó, Balajti Ágnes, Bay Gábor, Grósz Judit, Forgács Eszter, Lotti és Michel Henss, Szőrnyi Krisztina

 

Eszter

Eszter egyedül neveli három gyermekét. Mentorként dolgozik,mely révén jelenleg szolgálati lakásban lakhatnak. Néhány hónappal ezelőtti költözésük nagy anyagi terhet rótt az édesanyára. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a költözés révén felgyűlt hátralékait, hitelét, és lakhatási kiadásait törlessze. Lakásuk fűtése gázkonvektorral megoldott, de ez nem biztosít elég meleget a családnak, ezért - főleg a fürdőszobában - szükségük lenne egy villanyradiátorra vagy hősugárzóra.

Alapítványunk egy hősugárzót vásárolt Eszteréknek, így most már melegben tudnak a gyerekek is fürdeni.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedek Klára, Forgács Eszter, Pálos Kati és Forgács András, Wladika Zsuzsa és Vadászy Domokos

 

Piroska

A szülők két kiskorú gyermeket nevelnek. Az édesapa dolgozik, Piroska a kisebbik gyermekkel GYES-en van. A család olyan „hotelben” lakik, aminek a napi díja ötezer forint. Ezt az összeget nehezen tudják kifizetni, így végképp nem marad pénzük arra, hogy összegyűjtsék egy albérlet kauciójának összegét. Több Családok Átmeneti Otthonába is beadták jelentkezésük, de csak várólistán vannak. A szállás kifizetése után nehézséget okoz a mindennapi megélhetés is.

Élelmiszerrel segítettük a családot ebben a kritikus időszakban.

Adományozók: Anonim adományozó, Forgács Eszter, Kocsis Gábor, Szigeti Márton, Dr. Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Tamás

Tamás élettárásával él egy kis önkormányzati lakásban. Mindketten pszichiátriai betegek, így nincs állandó munkahelyük, pedig nagyon szeretnének. Jelenleg alkalmi munkákból élnek meg, de nagyon szerényen.

A nehéz helyzetben lévő pár nagyon szeretné közös életüket ahol csak tudják szebbé, jobbá tenni. A lakásuk fala nagyon rossz állapotú, sok helyen penészes. Ebben kérték segítségünket.

Az adományozók jóvoltából megvettük a lakás kifestéséhez szükséges eszközöket és anyagokat, Tamás pedig gyönyörűen kifestette a lakást. Rendkívül boldogok, öröm megélni az ő örömüket.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Oláh Anna, Psziché-Tréning Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Klári néni

Klári néni egyedül él egy 35 nm-es önkormányzati bérlakásban. Jövedelme 73.000 Ft rokkantsági ellátás. Fia megsegítésére személyi kölcsönt vett fel, amelyet még négy évig kell törlesztenie.  Lakása gondozott, de rendkívül rosszul felszerelt. Támogató háttér hiányában csak az önkormányzati támogatásokra számíthat, egyik hónapról a másikra él.

Kérésének megfelelően egy konyhaasztalt, és élelmiszert kapott alapítványunktól.

Adományozók: Anonim adományozó, Benkő Ildikó, Benkő Judit és Vartus Péter, Oláh Anna, Sipos Éva és József, SZJA 1%

 

Gábor

Gábor egyedül neveli két gyermekét. A gyerekek édesanyjukkal ritkán tartják a kapcsolatot. 17 éves lánya, Bernadett  terhessége utolsó napjaiban van.  Gábor alkalmi munkákat vállal, hogy el tudja tartani gyermekeit, és fel tudjanak készülni az unoka fogadására. A baba születésére készül a család.

Ebben kértek segítséget.

Kiságyat, babakocsit már szereztek, így alapítványunk pelenkával, tisztálkodási szerekkel támogatta az új családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Czárán Jutka, Grósz Judit

 

Edit

Edit a brutális, bántalmazó apa elől három gyermekével az anyai nagyszülő lakásába menekült, és kb. két éve egyedül neveli a három iskolás gyermekét – a hatodikos Andikát, a negyedikes Gáspárt, és a másodikos Tamáskát. Editet édesapja 75 éves múlt, nyugdíjas, minden téren igyekszik lányát és unokáit támogatni. Az anyukát munkájából fél évvel ezelőtt súlyos rosszullétei miatt elbocsátották, melyet mint kiderült rendkívül magas cukra okozott. Sajnos a gyógyszer helyett sokszor élelmiszert vásárol az édesanya, így jelenleg sem állt be a normális vércukorszintje. Csak alkalmi munkákat talál, jelenleg nem dolgozik, jövedelme nincs (ruházati eladó képesítése van, de bármit elvállal, munkát keres). Középső fiával (ADHD) rendszeres az iskolai probléma, mely nagy nehézséget okoz. A lakás - melyben minden árammal működik - nagyon lelakott, a háztartási készülékek tönkrementek, a gázt kikapcsolták évekkel ezelőtt.

A nagyon nehéz sorsú családot egy olajradiátorral, a villanyóra feltöltő kártyához anyagi támogatással és élelmiszeradománnyal segítettük.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Kocsis Gábor, Psziché-Tréning Bt, Dr. Simó Jutka és Dr. Bokor László, Dr. Wladika Zsuzsa és Vadászy Domokos

 

Teréz

Az édesanya jelenleg egy Családos Közösségi Szálláson él két gyermekével. Férje egy hónappal ezelőtt elhagyta családját, így egyedülálló szülőként kell helyt állnia, ami anyagilag és érzelmileg is megterheli őt, de nagyon igyekszik. Lakhatási költségeit minden hónapban határidőn belül, maradéktalanul rendezi, és a gyerekeket teljes mértékben ellátja. Kisfia óvodás, lányát pedig bölcsődébe íratta. Október 1-től várják vissza közalkalmazotti állásába, fizetést legközelebb így novemberében fog kapni. Jelenleg a családi pótlék és a GYES alkotja jövedelmét, az édesapa nem segíti őket. A bölcsődében a szülőknek kell biztosítania a gyermek számára pelenkát, ami jelenlegi helyzetében nehézséget jelent az édesanyának.

Alapítványunk pelenkával, babápolási szerekkel támogatta az édesanyát.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit

 

Béla bácsi

Béla bácsi 72 éves rokkantnyugdíjas, aki feleségével együtt neveli halmozottan sérült unokáját. A nagypapa súlyos vesebeteg két naponta dialízisre jár, súlyos vérnyomásproblémái vannak. Hónapokkal ezelőtt elveszített a közgyógy támogatását, azóta állapota rohamosan romlik, nem tudja kiváltani a gyógyszereit. Hónapokkal ezelőtt súlyos gerincbetegsége miatt mopedet és gyógycipőt is kapott, amit most nem tud használni. Ahhoz, hogy eljusson a dialízisre és a gyermek gyógyszereiért, szüksége lenne a mopedre, melynek akkumulátora elromlott.

Alapítványunk Béla bácsinak megvette a szükséges akkumulátort, így végre megint biztonsággal el tudja hagyni a lakást.

Adományozók: Anonim adományozó, Czárán Jutka, Forgács Eszter, Grósz Judit, SZJA 1%

 

Melinda

Melinda férjével lakik közös háztartásban. Kálmán súlyos agysorvadásban szenved. További egészségügyi problémái mellett (érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség) állapota folyamatosan romlik. Melinda is több betegséggel küzd. Felhalmozott lakásbérleti- és egyéb közüzemi díjtartozásuk miatt 2016-ban hátralékkezelési támogatás iránti kérelmet adtak be. Az önrész megfizetése a jövedelmükhöz viszonyított magas lakásfenntartási- és gyógyszerköltségeik miatt anyagilag nagyon megterheli a családot. Közgyógyellátásra nem jogosultak. Néhány héttel ezelőtt elromlott a fürdőszobai bojlerük. A meleg víz hiánya nagyon megnehezíti Melinda dolgát férje mosdatásában, fürdetésében. Új bojler vásárlására nincs pénzük, illetve jelenlegi anyagi körülményeik miatt a meghibásodott készülék javítását sem engedhetik meg maguknak.

Melindáék bojlere nem volt javítható, így egy új bojlert vásároltunk, melyet fel is szereltettünk szakemberrel. A család nehéz helyzetét, legalább már ez a probléma nem terheli.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Dr. Simó Judit és Dr. Bokor László, SZJA 1%

 

Klári néni

Klári néni egyedül él nagyon egy nagyon rossz állapotú szoba-konyhás lakásban. Rokkantellátást kap (58.170 Ft-ot), ami a lakhatását fedez épp, mert ebből vonják régebbi tartozásának törlesztésének részleteit is. Egyszerűen képtelen az önellátását, gyógyszerei megvásárlása mellett jövedelméből kigazdálkodni, így néhány csekket nem tudott befizetni az elmúlt időben. Ahhoz, hogy ne kerüljön megint reménytelen helyzetbe, fontos lenne, hogy még ezen a ponton meg lehessen állítani az újabb eladósodást.

Alapítványunk Klári néninek megvásárolta a legfontosabb gyógyszereit, és az elmaradt számlákat rendeztük, így Klári néni nyugodtabban nézhet az új év elé.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedek Gabriella, Forgács Eszter, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Szigeti Márton, Szőrnyi Krisztina

 

Elvira néni

Elvira néni egyedül él, egy egy szobás önkormányzati lakásban szerény, de rendezett körülmények között. Rokkant nyugdíjasként a jövedelme mindössze 30.575 Ft, ami fedezi ugyan a szociális lakbért és a rezsiköltséget, de ezen felül alig marad valami a megélhetésre. Lánya lehetőségeihez mérten maximálisan támogatja  mindennapi megélhetését.

Elvira néni gázkonvektora elromlott, a lakás nyílászárói pedig nagyon rosszak. Csekély jövedelméből képtelen megoldani ezt a helyzetet, és nagyon fél a téli hidegtől.

Alapítványunk Elvira néni gázkonvektorát megjavíttatta, így már nem fél a téltől.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedek Klára, Forgács Eszter, Oláh Anna, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Miklós

A háromgyerekes család egy kicsi albérleti lakásban él. Az édesanya évek óta krónikus betegséggel küzd, néhány hónapja pedig rákos daganatot találtak nála. A 9, 13 és 15 éves gyerekek iskolába járnak. A 13 éves Miklós tanulási nehézséggel küzd, amit az utóbbi időben tovább nehezített, hogy látása is rövid idő alatt sokat romlott. A drága szemüveg kiváltásához kér segítséget az édesanya.

Miklóssal elmentünk, közösen megcsináltattuk a szükséges szemüveget, nagy örömöt okozva ezzel a fiúnak, és édesanyjának is.

Adományozók: Róbert Anna és Arany László

 

Karcsi

A kisfiú számára lúdtalpbetétet írtak elő, azonban a család anyagi problémáiból adódóan nem tudja ezt önerőből megoldani. Az édesanya egyedül neveli két kiskorú gyermekét. A szülők elváltak. Márta jelenleg munka nélkül van, így a család jövedelme a családi pótlékból, és az édesapa által fizetett gyermektartásból (6000 Ft/hó) adódik csupán össze. A család egy igen rossz állapotú szociális alapú önkormányzati lakásban él.

Karcsinak kiváltottuk a szükséges talpbetétet, a családot pedig még élelmiszerrel támogattuk.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Ábel

Ábel  fél éve költözött be egy középiskolai Kollégiumba, mert édesanyja nem akarta eltartani. Ábel és az édesanya a kollégiumba költözés óta nem találkoztak. Az elhagyott fiúról jelenleg a kollégium gondoskodik, a gyámhivatal nevelőszülőket keres. A fiú szemüvege néhány éve eltört, de nem kapott újat. A tanuláshoz viszont nagyon fontos, hogy jól lásson.

Kiváltottuk Ábel szemüvegét, így most már jól lát, semmi nem akadályozza a tanulásban.

Adományozók: Anonim adományozó, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Dr. Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Pál

Pál édesanyja bántalmazó családból menekült el öt gyermekével. Legnagyobb fia egyetemi alapképzésen írja diplomamunkáját. Második fia Pál, munka mellett végzi esti tagozaton a gimnáziumot, érettségi előtt áll. Nagyobbik lánya ápolási díjon van a súlyosan beteg nagymamával. A kisebbik lány autista, akivel az édesanya kell hogy otthon maradjon. A legkisebb fiú 10 éves, általános iskolába jár.

A család egy rossz állapotú, penészes, másfél szobásra alakított önkormányzati lakásban él, súlyos anyagi gondokkal küszködve. A család összefogva, együtt próbál talpon maradni. Az édesanya nagyon fontosnak tartja, hogy gyermekei tanuljanak, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy Pál is le tudjon érettségizni. Azonban ehhez ki kell fizetniük a fennmaradó tandíj, illetve az értettségi vizsga díját, ami meghaladja a család erejét.

Alapítványunk segítségével Pál be tudta fizetni a tandíjat és a vizsga díját, így minden akadály elhárult az érettségi megszerzése elől.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Kocsis Gábor, Mélykuti Ilona és Elek László

 

Sándor

Sándor már harmadik éve dolgozik az egyik családsegítő szolgálatnál közfoglalkoztatott biztonsági őrként dolgozott. Mindenki nagyon szerette, azonban sajnos súlyosan lebetegedett. A betegállományba 23.179 Ft táppénzt kap. Ebből a jövedelemből nagyon nehéz megélni, a gyógyszereit és mindennapi megélhetését sem tudja igazából fedezni.

Sándort tavaly már támogattuk, de sajnos újból meg kellett műteni, és 6 hónapra a gyógyszerköltsége 30.000 Ft, melyet táppénzéből egyszerűen nem tud kiváltani.

Sándort támogattuk gyógyszerei beszerzésében, így meggyógyult, és újra munkába tudott állni, anyagi helyzete viszonylag rendeződött.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Forgács Eszter, Mélykuti Ilona és Elek László, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Szőrnyi Krisztina

 

Irén

Irén egyedül neveli nehéz körülmények között kislányát, aki nagyon jól tanul, és kiváló eredményekkel, versenyszerűen tornázik a Ferencvárosi SC-ben. A kislány legnagyobb vágya egy sportcipő.

Egy télikabáttal és egy sportcipővel leptük meg Irén kislányát.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Ágnes

Ágnes egyedül neveli 18 és 14 gyermekét és a 8 éves speciális nevelési igényű unokáját. Ágnes erején felül dolgozik, hogy a gyerekeket rendesen tudja taníttatni, semmiben ne szenvedjenek hiányt. Főállása mellett több mellékállása is van. Lányának a szalagavatójára kellett előleget fizetnie, a fia ballagására kellett kötelezően öltönyt varratni, a tanárok ajándékához hozzájárulni. Így ez több, mint 45.000 Ft extra kiadást jelentett, ami nagyon megviselte a család anyagi egyensúlyát.

Egy jelentősebb élelmiszer adománnyal tudtuk a család mindennapi megélhetését segíteni. Adományozók: Anonim adományozó, Psziché-Tréning Bt., Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Éva

Éva egyedül neveli négy kiskorú gyermekét, férje ez év elején akut, gyors lefolyású betegség miatt elhunyt. Mivel az édesapa volt a fő családfenntartó, így a család anyagi helyzete sokat romlott. Éva négy órás munkát vállalt, de amíg az árvaellátás intéződik, addig az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 20.000 Ft sem. Nyári ingyenes étkezés nem jár a gyerekeknek.

Élelmezésük megsegítésére, élelmiszer csomagot, vagy anyagi támogatást kérnénk a családnak.

Anonim adományozó, Benkő Ildikó, Kocsis Gábor, Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Szonja

Szonja férjével és három gyermekükkel egy 40 nm-es albérletben élnek. Az édesapa biztonsági őrként dolgozik, az édesanya otthon van a gyerekekkel. A testvérek közül a 8 éves Liliennek és az 5 éves Dzsamalnak nagyon erős szemüveg kell, de a család anyagi helyzetében egy ilyen komoly kiadás nem fér a költségvetésbe.

Alapítványunk mindkét gyermek számára kiváltotta az orvos által felírt, a látáshoz, olvasáshoz szükséges szemüveget.

Adományozók: Anonim adományozó, Forgács Eszter, Grósz Judit, Mélykuti Ilona és Elek László, Szigeti Márton, SZJA 1%

 

Margit néni

Az idős házaspár több éve van látóterünkben. Margit néni férjével összefogva elvállalta autista unokájuk nevelését. Mindent megtettek és jelenleg is megtesznek Gáborka fejlesztéséért, iskoláztatásáért. Jövedelmük nagyon kevés. Margit néni ápolási díjat kap a családi pótlék mellett, Józsi bácsi nyugdíjas. Sajnos Józsi bácsi is nagy beteg lett, hetente háromszor kell dialízisre járnia. Állapota romlik.

A család nehéz helyzetén élelmiszer és tisztítószer vásárlásával igyekeztünk valamennyit könnyíteni.

Adományozók: Anonim adományozó, Forgács Eszter, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Szőrnyi Krisztina, Sipos Éva és József, Benkő Judit és Vartus Péter, Benkő Ildikó

 

Szűcs anyuka

Szűcs Mária két lányát egyedül neveli, a nagyobbik lánya vak, de sajnos a kisebb gyermeknek is súlyos egészségi problémái vannak. Nehéz anyagi körülmények között élnek, jövedelmük családi pótlékból és ápolási díjból áll. Népkonyhai étkeztetéssel segíti őket a gyerekjóléti központ, illetve lehetőség szerint adománycsomagokkal.

Alapítványunk tartós élelmiszerrel segítette a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Forgács Eszter, Grósz Judit, Dr. Renneczéder Éva

 

Ernő

Ernő egyedül neveli 2 gyermekét, Felesége egy évvel ezelőtt elhunyt. Az édesapa állandó munkaviszonnyal rendelkezik. Nagykorú fia tanulói jogviszonyt folytat. Kislánya második osztályos, akit Ernő nagy szertettel és odaadással nevel. A család összjövedelme 134.000Ft. Önkormányzati lakásban élnek. Ernő mindig igyekszik befizetni a lakbért, de nehéz anyagi helyzetük következtében elmaradásuk van. Ahhoz hogy részletfizetést kössön velük az Önkormányzat, az aktuális 80.000Ft lakbér tartozást egy összegbe be kellene fizetni, amit a család egyszerűen képtelen önerőből megoldani.

Alapítványunk anyagi segítséget adott a részletfizetés első nagy összegéhez, így a díjhátralék kezelés elindulhatott, lakhatásukat megőrizhette a család.

Adományozók: Anonim adományozó, Oláh Anna, Pálos Katalin és Forgács András, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Elemér bácsi

Elemér bácsi felesége halála óta, 21 éve él egyedül. Gyermekeivel megromlott a kapcsolata, nem támogatják. A bácsi egyik szemére teljesen vak, másik szemével is gyengén lát. Ügyeit nehezen intézi egyedül, ezért is halmozott fel több szolgáltatónál tartozást. Nyugdíja 70.000 Ft, de ebből 25.000 Ft-ot vonnak le - végrehajtó által - közös költség tartozására. Március hónapban kikapcsolták nála az áramot, mert elmaradása 41.112 Ft.

Alapítványunk támogatása segítségével Elemér bácsinál visszakapcsolták az áramot, így újból emberibb életet tud élni.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Edina

Edina testvérével (Anikóval) és Anikó 2 nagykorú gyermekével él együtt. Edina öregségi nyugdíjat kap, testvére Anikó munkanélküli járadékban részesül. Anikó Tamás nevű nagykorú fia autista, állandó felügyeletet igényel. Anikó másik nagykorú fia munkanélküli. A család nehéz anyagi körülmények között él, sajnos a kilakoltatási eljárás is elindult ellenük. A végrehajtóval a családsegítő felvette a kapcsolatot, amely kapcsán végül lehetőséget kaptak a díjhátralék részletfizetéssel történő megtérítésére.

A nehéz helyzetben küszködő családnak a díjhátralék törlesztésében nyújtott Alapítványunk segítséget. Így a kilakoltatás egyenlőre nem fenyegeti őket, és kicsikét fel tudtak lélegezni a hatalmas pszichés nyomás alól is.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Forgács Eszter, Kocsis Gábor, Weiszburg Anna és Zeibig Márton

 

Éva

A család rendkívül szerény körülmények között él. A szülők együtt nevelik két fiukat. A nagyobbik fiú hallássérült, így mind a tanulás, mind a munkavállalás nehezen megy. Kisebbik fiuk 5. osztályos tanuló. Az édesapa súlyos cukorbeteg, valamint asztmás. Így csak alkalmi munkákat tud vállalni. Éva egy kertészetben dolgozik, minimálbért kap. 

A nagyobbik fiú nagykorúvá válása, valamint a téli időszakban megnövekedett számlák befizetése miatt kiadásaik megnőttek. A közüzemi számlák kifizetése után kevés jut a család élelmezésére. E miatt pár hónapja nagyon nehezen tudják kigazdálkodni az iskolai ebéd kifizetését.

Alapítványunk átvállalta a kisebbik fiú kéthavi ebéd befizetési díját, az iskolai erdei tábor költségét, valamint tartós élelmiszerrel támogattuk a család megélhetését.

Adományozók: Anonim adományozó, Balajti Ágnes, Forgács Eszter, Grósz Judit, Oláh Anna

 

Lívia

Lívia, (aki mindössze 40 éves) és férje nehéz anyagi körülmények között albérletben neveli 4 kiskorú gyermekét. A kiskorúakon kívül van még két felnőtt gyerekük is, akik külön élnek, és egy 16 éves fia, akinek alkalmi munkái vannak. Ez a nagyfiú többnyire a barátnőjénél alszik, de gyakran hazajár enni. A kisebbek közül a 7. osztályos lányuk középsúlyos értelmi sérült, jelenleg speciális iskolába jár, csak hétvégén lakik a szüleinél. A másik három kislány közül az egyik 3. osztályos (Lívia elmondása szerint okos, jó tanuló), a két fiatalabb lány még óvodás.

A család tíz éve lakik jelenlegi albérletükben, melyet elég rossz állapotban és bútorozatlanul vettek ki. Az elmúlt években szépen rendbe hozták, de a bútorzat még mindig nagyon hiányos. Amikor meglátogattuk őket, szép rendet találtunk.

Lívia egy keverőtárcsás géppel mos, és nincsen centrifugája. A ruháikat polcokon tartják. A konyhában a mosogató alatt nincs szekrény.

Az apa alkalmi munkákkal egészíti ki a jelenleg csak családi pótlékból és GYES-ből származó jövedelmüket. Lívia örömmel mesélte nekünk, hogy talán most lesz végre a férjének bejelentett állandó munkája, másnap kellett bemennie a gyárba jelentkezni.

Alapítványunktól akasztós szekrényt, konyhabútort, és három heverőt kaptak.

Adományozók: Demeter Júlia, Friss Ágnes, Hoffmann Andrea és Szegő Judit

 

Laura

A család Sátoraljaújhelyről költözött fel a fővárosba, annak reményében, hogy itt könnyebben találnak munkát, de nem jártak szerencsével. Ezért a szülők egy évig Németországban dolgoztak, ezalatt Emília a nagykorú bátyjával lakott együtt. Amikor az iskola jelezte, hogy a kislánnyal nem igazán törődik a bátyja, és Laura nem tanul, rossz társaságba keveredett, a szülők hazajöttek. Jelenleg 75 ezer forintért albérletet bérelnek, ennek rezsije 25 ezer Ft. Az édesanya nem talált munkát, bevételüket az édesanya második férjének keresete jelenti, ami 130 ezer Ft, ehhez jön a 13.700 Ft-os családi pótlék. A bevételekből hárman próbálnak megélni, de a lakbér és a rezsi kifizetése után nem sok pénzük marad. Laurának szemüvegre van szüksége, mert a szakközépiskolában, ahol pincérnek tanul, nem látja a táblát.

Az alapítvány megvásárolta Laurával a szakorvos által felírt szemüveget, így végre nincs akadálya, hogy elvégezze a szakiskolát.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Beck Andrea, Grósz Judit, Forgács Eszter, Lastofka Ágnes és James Griffin, Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Angéla

Angéla, mióta férje elhagyta, egyedül neveli két gyermekét. Kisebbik gyermeke súlyos beteg, mellékvesekéreg elégtelensége miatt eszméletvesztés mellett került kórházba. Immunrendszere nagyon legyengült, ezért mindenképpen szükséges lenne, hogy megkaphassa az agyhártyagyulladás elleni védőoltást, melyet mindkét gyerek számára be kell adatni. Az oltóanyag költsége tetemes, ebben kéri Angéla az alapítvány segítségét.

Alapítványunk anyagi támogatást adott az oltóanyagok megvételéhez, melyet mindkét gyermek már meg is kapott.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedek Gabriella, Forgács Eszter, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, Wladika Zsuzsa és Vadászy Domonkos

 

Lóránd

Az 56 éves férfi egyedül él, pszichiátriai megbetegedése miatt leszázalékolták. Jövedelmét rokkantsági ellátása alkotja, amiből nagyon nehezen tud megélni. Betegsége nagyon megnehezíti az életét, ügyei intézését önállóan nehezen látja el.

Lakása nagyon leromlott állapotú. Hogy Lóránd javarészt otthonában töltött élete kicsit emberibb, komfortosabb lehessen, fontos lenne a lakás tisztasági festése. Lóránd a festést ismerőseivel megcsinálja, de minimális jövedelméből nem tudja megvásárolni a falfestéket, az ajtók mázolásához szükséges zománcfestéket.

Alapítványunk megvette Lóránddal az általa kiválasztott nyugtató pasztell színű falfestéket, és a zománcfestéket. Hatalmas öröm számára, és egy ideig új célt ad napjainak.

Adományozók: Anonim adományozó, Benedek Klára, Forgács Eszter, Lotti és Michael Hess, Psziché-Tréning Bt., Szigeti Márton, Szőrnyi Krisztina

 

Margit

Margit nagykorú gyermekével lakik együtt egy 28 m2-es, 1 szobás, önkormányzati tulajdonban álló ingatlanban. Öregségi nyugellátásban részesül, amelynek összege 60.860.- Ft / hó. Margit számos egészségügy problémával küzd (mozgásszervi betegség, szív és érrendszeri betegség, pánikbetegség, depresszió). Gyermeke, László a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegápolás Mentőtiszt szakán folytat felsőfokú tanulmányokat, azonban tanulmányait egy korábbi, külföldi pályázat miatt jelenleg szünetelteti. A lakás, amelyben a család lakik sajnos súlyosa fertőzött ágyi poloskával. Anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, hogy egy hatékony poloskairtás magas költségeit megfizessék.

Margitnak támogatást adtunk a rovarirtás költségeihez, valamint a a díjbeszedő felé fennálló tartozásának befizetéséhez.

Adományozók: Anonim adományozó, Forgács Eszter, Grósz Judit, Pálos Kati és Forgács András, Dr. Reneczéder Éva, Weiszburg Anna és Zeibig Márton

 

Gergely újra dolgozik

A fiatal férfi rendkívül udvarias, szerény, szorgalmas ember. Nehéz életút áll mögötte, de mindent megtesz, hogy új életet tudjon kezdeni. Az utcai létforma után már leküzdött egy szenvedélybetegséget, és most 2 hete újra dolgozik. A vállalkozót, aki felvette többek között az győzte meg, hogy elmondott magáról minden rizikófaktort. Budapesten minden állásinterjúra gyalog ment. Annyira becsületes, hogy inkább órákat gyalogolt, de nem akart bliccelni. A munkahelye kb. 1 óra gyaloglásra van a lakóhelyétől, és miután pénze nincs bérletre, ezért dolgozni is gyalog jár, rendületlenül. Munka után továbbra is megy üvegeket gyűjteni, és visszaváltani, hogy legyen mit ennie az első fizetéséig is. A legjobbkor érkezett egy férfi kerékpár adomány, amit oda tudtunk neki adni, így talán nem fog annyira kimerülni. Viszont lakat és lámpák nincsenek hozzá. A vállalkozó a próbaidő alatt csak 4 órára vette fel, és az első jövedelméből még az elmaradt lakbérét is rendeznie kell. Ami viszont nagyobb baj, hogy minden nap azon kell izgulni, hogy ne lopják el az adomány kerékpárt, és ne büntessék meg, amiért világítás nélkül közlekedik.

Gergelynek az Alapítványtól egy - a tolvajok által használt csípőfogóval nem elvágható - vastagabb lakatot és első-hátsó lámpát, és egy bicikli pumpát vettünk.

Adományozók: Anonim adományozó, Balajti Ágnes, Benedek Gabriella, Forgács Eszter, Grósz Judit, Lastofka Ágnes és James Griffin, Wladika Zsuzsa és Vadászi Domonkos

 

Gizella

A hölgy rákos beteg, sugárkezelésre jár. Jövedelme táppénz, illetve férje rokkantnyugdíja, havonta kb. 110 000 Ft-ból gazdálkodnak. Ők nevelik általános iskolás fiú unokájukat, illetve 18 éves lány unokájukat, és annak másfél éves kisfiát. Gizella megbetegedése óta tartozást halmoztak fel, a diagnózis és a kezelések mind anyagilag, mind lelkileg megterhelték a családot. Adósságkezelésük folyamatban van, a Díjbeszedőnél az önrész megfizetését 10 havi részletre engedélyezték, havonta 20.000 Ft-os részletet kellene kifizetniük.

Az első részlet befizetésében segítettük a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit

 

Zsuzsika új szíve

A Nagy családban 2013-ban második gyermekként született Zsuzsika a 2008-ban született kisfiú után. Sajnos a kislány szívfejlődési rendellenességgel jött a világra, s hosszú hónapokig gondozták a Csecsemő és Gyermekkardiológiai Intézetben. Több műtéten is átesett. Hosszas várakozás után végül el kellett végezni Zsuzsika szív transzplantációját is. Sokáig szoros kórházi kezelésre és megfigyelésre szorult, ami a családot nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is nagyon megviselte. Hosszas utánjárás után és a családsegítő segítségével végül olyan önkormányzati lakást kaptak, ahova hazavihették a kislányt. Jelenleg is folyamatosan járnak vissza kontrollvizsgálatokra, rendszeresen ellenőrzik, hogy az új szív megfelelően működik-e. A gyermeknek rengeteg gyógyszert kell szednie, hogy a szíve ne lökődjön ki. A szükséges gyógyszerek közül nem mindegyiket lehet közgyógyigazolvány keretein belül kiváltani. Emellett a steril környezet fenntartásához számos olyan eszközre (fertőtlenítő szer, kesztyű, maszk stb.) van szükség, amelyekre szintén nem jár semmiféle támogatás. Zsuzsi számára előírt táplálék-kiegészítők (pl. protexin, magnézium, folsav) havonta 8.700 Ft-ba kerülnek, a további 20.000 Ft-ot a gyógyszerek, 15.000 Ft-ot pedig a gyógyászati segédeszközök teszik ki. Hiába dolgozik az édesapa, egy keresetből és az alacsony ápolási díjból nehéz mindezeket minden hónapban kigazdálkodni.

zsuzsika.jpg

A család számára élelmiszert, tisztító- és fertőtlenítő szereket, pelenkát, babaápolási szereket adományoztunk.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Dr. Székely Eszter és Pálos György

 

Joli néni

A Joli néni egyedül él egy önkormányzati bérlakásban, nyugdíjas már. Jövedelme 28.500 Ft minimál nyugdíj, mert betegsége miatt hosszan nem tudott dolgozni. Alacsony jövedelme miatt jelentős hátralékai keletkeztek, így a családsegítő központ segítségével adósságrendező programba kapcsolták, melyhez a támogatást meg is kapta. Ennek az a feltétele, hogy befizesse az önrészt, ami 80.000 Ft, és a havi részleteket is rendszeresen fizesse. Az önrészt Joli néni elkezdte törleszteni, de a teljes összegét nem tudja kifizetni alacsony nyugdíjából, azonban az adósság kisebb összegű törlesztőrészleteit csak az önrész befizetését követően kezdheti meg.

Alapítványunk anyagi támogatást és élelmiszeradományt adott Joli néninek. Így az adósságkezelés önrészét be tudta fizetni, és kicsit fellélegezhetett, mert két-három hétre van mit ennie is.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Fehér Márta és Kárpáti András, Grósz Judit, Oláh Anna

 

Klári néni

Klári néni egyedül él egy 35 nm-es önkormányzati bérlakásban. Jövedelme 73.000 Ft rokkantsági ellátás. Pszichiátriai betegségei mellett 2016 szeptemberében volt egy balesete is, amiben keze sérült meg, a mai napig gondja van vele. Támogató háttér hiányában csak az önkormányzati támogatásokra számíthat, egyik hónapról a másikra él.
Sajnos Klári néninek elromlott a porszívója, és eltört mindkét széke. Ezek beszerzésére nincs lehetősége, így ebben kérte a segítségünket. A takarítás és a rend nagyon fontos számára.

Adományozóink jóvoltából porszívót és két széket vettünk Klári néninek.
Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, SZJA 1%

 

Kati

Kati lányával és unokájával, a 6 éves Pankával él saját tulajdonú, másfél szobás lakásában. A nagymamának csípőprotézise van és nehezen mozog, emiatt leszázalékolták. Az édesanya jövedelme alacsony (minimálbér), de a szülő és nagyszülő láthatóan így is igyekszik mindent megadni a kislánynak, aki ottlétünkkor mosolygósan vacsorázott. Az édesanya úgy tudta, hogy nem lehet gyermeke, ezért Panka érkezése meglepetésként érte, de rendkívül örült neki, ellentétben az apával, aki szülői kötelességeinek távolról sem tudott megfelelni. A büntetőeljárás alatt álló apa rendszeresen visszajár a lakásba és szidalmazza, fenyegeti a két felnőtt nőt és a gyermeket is, emiatt az iskolába készülő Panka számára pszichológus segítségének bevonását tervezik. A földszinti lakás gyerekszobájának ablaka belső udvarra néz, és a család elmondása alapján az apa – mivel már nem engedik őt be -, az ablak előtt állva fenyegeti őket (szerencsére fizikai bántalmazásra nem került sor).

Alapítványunk a lakás ablakára rácsot csináltatott, így megnyugodott a nagymama és az édesanya, hogy az apa nem tud akaratuk ellenére behatolni a lakásba.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%

 

Piroska

Piroska 4 gyermekével és apjukkal él egy egyszobás albérleti lakásban. Az albérleti díj a rezsivel együtt gyakorlatilag teljes egészében elviszi az édesapa fizetését, aki biztonsági őrként dolgozik egy kórházban. Piroska a gyerekek után járó juttatásokat kapja, a gyerekek egyébként mind iskolába járnak. Piroska kézzel mosott az utóbbi időben, mert elromlott a mosógépük. Az egyik ágyuk pedig beszakadt, így már nem lehet rajta aludni.

Alapítványunk egy használt mosógépet vásárolt a családnak. Egyik adományozónk jóvoltából pedig egy ágyat is tudtunk a családnak szerezni, így most már kényelmesebb és élhetőbb lett életük.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, SZJA 1%

 

Klára

A négytagú család egy egyszobás, komfortos lakásban él, a nagyobbik fiú 4 éves óvodás, két hete született meg a terhesség 34. hetében a kisbabájuk. Az édesapa rokkantnyugdíjat kap, az édesanya veszélyeztetett terhessége miatt néhány hónapja nem dolgozik, a bevételük nagyon kevés.

Az újszülött babának egy kiságyat vettünk, hogy megfelelő helyet kapjon ő is a családban.

Adományozók: Bay Gábor, Beck Andrea, Fehér Márta és Kárpáti András, Lechnerné Vadász Judit, SZJA 1%

 

Kati néni

Kati néni 84 éves, akit nemrég kilakoltattak. Ezután bekerült az egyik kórház pszichiátriai osztályára és onnan került ismét a családsegítő központ látókörébe. Sajnos a "jóakarói" elvették a bankkártyáját (ennek intézése folyamatban van), azonban most került be egy Átmeneti Idősek Otthonába, de alapvető gyógyszerei hiányoznak. Ruhát tud az intézmény biztosítani neki, de gyógyszereket sajnos nem, kb. 4-5000 Ft-ra lenne szüksége, hogy kiválthassák azokat a gondozónők a részére. Valójában Kati néni nyugdíja elég magas összegű (130.990,-), tehát később ilyen jellegű problémái nem lesznek, de pont emiatt került bele abba a helyzetbe, hogy kiszúrták maguknak a "jóakarói" és elvették minden pénzét. Kati nénit sikerült kimenekíteni az Átmeneti Idősek Otthonába, ahonnan már intézik részére a végleges elhelyezést.

Kati néninek gyorssegélyként megvettük az e havi gyógyszereit, így sorsa rendeződött.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor

 

Dezső

Dezső 2016 júniusától tagja egy szociális programnak. A kislánya pár hónappal korábban került a Gyermekek Átmeneti Otthonába, mert apa és lánya lakhatása megoldatlanná vált. Albérletről albérletre, szívességi lakáshasználatokban éltek, majd ezek hiányában, végül Dezső már egy kocsiban töltötte az éjszakáit. Élettársával együtt mindketten szenvedélybetegek voltak, de az apa végül a kislánya és önmaga jövőjéért hatalmas akaraterővel letette az alkoholt. Egy éve absztinens, mindennap önként akár több alkalommal is megfújja a szondát. A motivációt a 7 éves, első osztályos kislánya jövője jelenti a számára. Azért vállalta, hogy beköltözik a közösségi szállásra, mert így pár éven belül van esélye neki és a kislányának újra együtt lenni, egy megfizethető (önkormányzati) lakásban. A programba lépésével elfogadta, hogy bejelentett munkaviszonyt kell létesíteni. El is helyezkedett a postán állandó éjszakai műszakban csomagolóként. Jelenleg táppénzen van, mert nem bírta a gerince a komoly megerőltetést, és nagy fájdalmak között tölti a mindennapjait. De a nagy fájdalmak ellenére is minden reggel elmegy a gyermekotthonba, elkíséri Anitát iskolába, majd mikor végzett, akkor ő megy érte, és viszi be. Ez így volt akkor is, amikor éjszakás volt. Hajnalban hazaért, majd felkelt, és csak az iskola végéig aludt. Minden hétvégén közös programot szervez, és igyekszik kislányának minden iskolaszert, ruhaneműt, egészségügyi felszerelést biztosítani. Anita szorgalmas, jó tanuló kislány, félévkor osztályfőnöki dicséretet kapott. Akaratos, állandó törődést igénylő, de nagyon empatikus gyermek, segítőkész, és mindig megvigasztalja a bánatos társait. Talpraesettségét nyilván annak is köszönheti, hogy sok gyötrelmet, szenvedést látott/lát maga körül egész kiskorától. Az édesanya most is függő. Amikor megjelenik, vagy telefonál, botrányos viselkedésével felzaklatja a kislányt, ezért folyamatban van a láthatás jogi szabályozásának ügye.

Dezső kérése elsősorban olyan ruhanemű, ami a 7 éves, 124-126 cm-es kislányra jó lehet.

Alapítványunk Anitának ruhákkal, játékkal, iskolatáskával és iskolaszerekkel tudott örömöt szerezni, a hétvégi együttlétekhez pedig élelmiszerrel tudtunk hozzájárulni.

Adományozók: Benkő Ildikó, Benkő Judit és Vartus Péter, Dr. Kissné Huszár Anikó, Sipos Éva és József

 

Anna

Az édesanya közfoglalkoztatottként dolgozik, elégedettek vele, szeretik, azonban kevés jövedelme miatt (kb. nettó 50.000 Ft) nagyon nehezen élnek meg. Egy 16 négyzetméteres helyiségben laknak négyen, két saját, és egy "nevelt fiával", akik alkalmi munkákat vállalnak, főleg építkezéseken. Lánya középiskolás. Most elköltözött rokonokhoz, ahol egy kicsit több hely van, anyagi helyzetük viszont nekik sem jobb. Édesanyjával gyakran találkozik otthonában és munkahelyén is. Anna fodrásznak tanul, amit nagyon szeret, viszont a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzésére nincs pénzük, így általában osztálytársaitól kap kölcsön ezt-azt. Nagyon szeretne saját kellékekkel dolgozni. Ezek beszerzése körülbelül 10.000 Ft-ba kerülne (dauer csavaró, spicc papír, vizező, stíl fésű, bontó fésű, hajzselé, szilikon hajgumi, körkefe és tűcsipesz), ebben kérték az Alapítvány segítségét.

Alapítványunk a szükséges fodrászeszközökkel, kellékekkel támogatta Anna tanulását.

Adományozó: Grósz Judit

 

Károly bácsiék

Károly bácsiék 2002-ben elvállalták három unokájuk gondozását-nevelését. A nagymama hosszas szenvedés után 2015 novemberében elhunyt. Halála lelkileg és anyagilag is nagyon megviselte a családot. A nagyobbik unoka nemrég szült és elköltözött otthonról, a két kisebbik iskolába jár. Károly bácsi közhasznú munkás volt, az állása 2017. február végén megszűnik. A család hűtője tönkrement, jelenleg erre van a legnagyobb szükségük. Nagyon szeretnének egy használt hűtőt vásárolni, ehhez kértek segítséget.

Alapítványunk támogatásával Károly bácsiék meg tudták venni a hűtőt, aminek nagyon-nagyon örült az egész család.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Lechnerné Vadász Judit, SZJA1%

 

Elvira

Elviráék egy nagyon szépen rendbe hozott önkormányzati lakásban élnek. Lányuk nappali tagozaton tanul. Tehetséges hegedűs, de ő inkább a fogtechnikusi pályát választotta.  Elvira férje zenész, de munkáját néhány éve elvesztette, ma már nyugdíjas. A kevés jövedelmükből mindig kifizetik a lakbért, közös költséget, gázt és villanyt. Soha nem volt elmaradásuk. De mivel az idei téli hónapok nagyon hidegek voltak, a gázszámla nagyon magas volt, és így a vízdíjra már nem telt.

Sajnos nagy hátralékot halmoztak fel, ennek megfizetéséhez kérnék az Alapítvány segítségét.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, SZJA 1%

 

Zsuzsanna

Zsuzsanna egyedül él, férje 2 éve halt meg. Támogató háttere nincs, alacsony összegű rokkantsági ellátásból él. Zsuzsanna daganatos beteg, emellett kardiológiai problémái is jelentősek. Karácsony előtt szívkatéter műtéte volt. A lakása rendezett, de férje halála óta nincsenek bútorai, nem is szeretne ágyat magának. A nagy hidegek miatt és amiatt, hogy ne fázzon meg, egy nagyobb összegű kiadása volt, vastag takarót vásárolt. A jövedelme nagyon alacsony, így ez a kiadás nagyon megterhelte. Települési támogatást azért nem kér, mert étkezési jegyet kapna, azt nem tudja elkölteni, mert annyit nem vásárol, nem főz. Lakbérét, rezsijét rendszeresen befizeti, elmaradása nincs. Napi háromszori étkezést ingyen kap a népkonyhán.

Kisebb összegű pénzadománnyal tudtuk Zsuzsannát kérésének megfelelően segíteni.

Adományozó: Anonim adományozó

 

Klári néni

Klári néni két felnőtt gyermekével él együtt. Lánya fogyatékkal élő, kerekes széket használ, fia jelenleg munkanélküli. Klári néni stroke-ja miatt nehezen beszél. A család összjövedelme 64.000 Ft, amelyből 35.000 Ft a rezsi kiadásuk. Emellett gyógyszerkiadásaik is jelentősek. A lakás leázott, emiatt többletkiadásaik keletkeztek, ami tovább nehezítette mindennapjaikat.

Alapítványunk élelmiszerrel és gyógyszerrel támogatta a családot.

Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, SZJA 1%

 

Paula

Paula kisfiával lakik együtt egy másfél szobás, összkomfortos, de rossz állapotú lakásban. Paula gyermekét egyedül neveli, jövedelmük alacsony. Az anyuka fizetése 51.000 Ft, a családi adókedvezmény igénybevétele mellett lesz 62.000 Ft, és ehhez még a 13.700 Ft családi pótlék adódik hozzá. Gyermektartásdíjat nem kap, annak megelőlegezését nem is kérte. Paula 2007-ben vett egy 1,5 szobás, összkomfortos lakást svájci frank alapú hitelre. A lakás törlesztő részletei folyamatosan emelkedtek, így 2012-től Paula nem tudta fizetni. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vette meg a lakást, határozatlan idejű bérleti szerződéssel. Paula ekkor munkanélküli volt, így az aktuális havi fizetési részletek is nehézségekbe ütközött, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 1 évre szóló határozott idejű szerződéseket kötött vele. Az anyuka 2014 szeptemberétől közfoglalkoztatottként dolgozik, így anyagi helyzetük részben javult. 2016. december 30.-án kapott levél szerint Paula tartozása 459.000 Ft. Mivel díjhátralék kezelésben már részesült, így újabb kérelmet csak 2018. márciustól adhat be. A Nemzeti Eszközkezelővel történt telefonos egyeztetés során derült ki, hogy amennyiben nem fizet be 62.000 Ft-ot, úgy szerződését felmondják, és el kell, hagyja a lakást, valamint a fennmaradó tartozását is mihamarabb törleszteni köteles.

Alapítványunk anyagi támogatásával hozzájárult ahhoz, hogy a család bent maradhatott a lakásban.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Irén

Az egyedülálló hölgy, Irén, egy bérlakásban él, melyet többévi hajléktalanság után kapott az önkormányzattól. Alacsony jövedelméből nem tudta rendszeresen fizetni a lakbért, így tavaly év végére már jelentős, 300.000 Ft-os tartozást halmozott fel. Ha tartozását nem egyenlíti ki, megszűnik a bérleti viszonya, és újra az utcára kerül. Sajnos novemberben az állását is elvesztette. A lakbértartozás havi 8000 Ft-os törlesztőrészletét minden hónapban feladja, a Hálózat Alapítvány pedig vállalta, hogy a tartozás egy részét kiegyenlíti. Irén a még így is jelentős összeg, 130 000 Ft kifizetéséhez kér segítséget.

Alapítványunk Irénnek anyagi támogatást nyújtott tartozása kiegyenlítéséhez, így a kilakoltatás veszélyétől megmenekült.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, Lechnerné Vadász Judit, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Emese

A három tagú család 10 hónapot töltött a Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonában, majd sikeresen megpályáztak egy önkormányzati bérlakást. Emese végzettségét tekintve református lelkész. Jelenleg munkahellyel nem rendelkezik, mert autista kislányát neveli, aki speciális óvodába jár. Férje közfoglalkoztatottként dolgozott a közterültefelügyeleten, ahonnan véglegesítve felvették munkatársnak.

A kislány fejlesztése miatt Emese továbbra sem tud munkát vállalni, a fejlesztések anyagilag megterhelik a család kiadásait.

Alapítványunk a családot anyagilag támogatta.

Adományozók: Anonim adományozó, SZJA 1%

 

Szilvia

Szilvia négy kiskorú gyermeket nevel egyedül. Bejelentett munkával rendelkezik. Anyaotthonból kerültek ki a tavasszal, a pályázaton nyert Fővárosi önkormányzati ingatlanba. A lakást adományokból sikerült berendeznie. Már csak egy kis tusoló fülkét szeretnének. A műszaki feltételek és a hely is meg van rá. Szerelő is lenne, aki meg csinálja. Szilviának nagyon sok a kiadása a négy gyermekre, így nem engedheti meg anyagilag, hogy meg vegyen egy zuhany tálcát.

Segítettük a családot a tusoló kialakításában.

Adományozók: Anonim adományozó, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%, Tuza Bereniké

 

Anita

Anita egyedül neveli három kiskorú gyermekét, nehéz anyagi körülmények között. Az egyik kislány epilepsziás 3 hónapos kora óta. Sokba kerülnek a gyógyszerei.

Az édesanyának anyagi támogatásra lenne szüksége, hogy tartozásának visszafizetéséhez az önrészt betudja fizetni, mert ebben az esetben a Hálózat Alapítvány adósságkezelési támogatásban részesülhet a család. Anita jelenleg jogcímnélküliként lakik gyermekeivel a lakásban, és a bérleti szerződést miharabb rendeznie kell, de a három kisgyerek mellett nehezen jön ki havi bevételükből. Azért lenne nagy segítség az anyagi támogatás, mert ha sikerül az új részletfizetési szerződést Anitának megkötni, akkor alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlete, és azt már könnyebben tudja előteremteni.

Alapítványunk segítséget adott a családnak az önrész befizetéséhez, így sikerült az adósságkezelési programba bekerülniük.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA 1%, Tuza Bereniké

 

Edit

A család nagyon szerény körülmények között él. Nagymama, lánya és a két unoka. Tavalyi évig öröklakásukban laktak, de akkor át kellett adni az eszközkezelőnek.

A gyerekek apja kiszabadult a börtönből, és azóta rendszeresen megjelenik, és bántalmazza az anyukát és a nagymamát. Eljárás már indult ellene, de a végzés még nem érkezett meg. Az ajtót többször betörte, ezért a család biztonsága nem biztosított.

Alapítványunk egy rácsot szereltetett fel a bejárati ajtóra, így a férfi már nem tud a családra rátörni.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Oláh Anna, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Ildikó

A család 3 kisgyerekkel két hete költözött be egy szolgálati lakásba, melyet a közterület-felügyelőként dolgozó férj munkahelyétől kaptak. A szoba-konyhás lakás nagyon rossz állapotban van, egy éven belül nekik kell majd felújítani. A bútoraikat megőrzésre néhány napra az előző albérletben hagyták, de mire érte mentek volna, a lakás tulajdonosa eladta a bútoraikat és a háztartási eszközeiket, így most öten alszanak egy meglehetősen rossz állapotú kanapén.

Alapítványunk egy emeletes ágyat, konyhaasztalt székekkel, kiságyat, kihúzhatós kanapét, mosógépet, hűtőszekrényt tudott a család számára adományozni.

Adományozók: Anonim adományozó, Arany László, Bay Gábor, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Róbert Anna, Dr. Székely Eszter és Pálos György, SZJA1%

 

Testvérek

Manyika lett a 86 éves testvérének a gyámja. Az idős úr már nem tudja egyedül ellátni magát, sajnos a mosdóba sem tud ki menni, ezért napi három-négy felnőtt pelenkát kell használniuk, ami nagyon drága. A testvérpár nyugdíja nagyon kevés. Miután kifizetik a közüzemi számlákat és megveszik a legalapvetőbb ennivalót, a már csak nagy nehézségek árán tudnak pelenkára költeni, pedig muszáj. Nagyon szeretik egymást a testvérek, Manyika mindent megpróbál kigazdálkodni, ami csak lehetséges, hogy bátyjának jobb lehessen.

Alapítványunk nagyobb mennyiségű pelenkával támogatta a testvérpárt.

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Grósz Judit, SZJA1%

 

Márti

Márti értelmileg sérült, és gyógyíthatatlan szembetegséggel él (teljes szivárványhártya hiány). kilenc éves kislánya örökölte szembetegséget, ezért speciális otthonban van, de a hétvégéket itthon tölti. Nagyon nehéz anyagi és szociális körülmények közt élnek, szoba-konyha-fürdőszobás lerobbant önkormányzati bérlakásban. A fűtést árammal tudnák megoldani, ezért nagy szükségük lenne egy elektromos fűtőkészülékre.

Alapítványunk egy olajradiátort tudott adni a nehéz helyzetben lévő családnak.

Adományozók: Anonim adományozó, Grósz Judit, SZJA1%

 

Alíz

Alíz egyedül neveli két gyermekét. 15 éves fia enyhe értelmi fogyatékos, speciális nevelési igényű, az iskolában problémái vannak. A Központ pszichológusa és fejlesztőpedagógusa is foglalkozik vele. Az anya évek óta együttműködik a családsegítő központtal. Tavaly beszakadt a plafonjuk. Ezt Alíz megcsináltatták önerőből, viszont az ajtók és az ablakok cseréjét már nem tudja megoldani. Nagyon fél, hogy a gyerekek megbetegszenek. A nagy hidegben nagyon húz a lakás, nem tudják eléggé befűteni.
Alapítványunk egy olajradiátorral tudta a családot támogatni, így most már sokkal melegebb a szobájuk.
Adományozók: Anonim adományozó, Fehér Márta és Kárpáti András, SZJA1%