Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KIKNEK ADOMÁNYOZHAT?

 Ebben a menüpontban mindig csak az aktuális segítségkérések szerepelnek. Itt pontosan nyomon tudják követni, hogy éppen mely családokkal dolgozunk, kiknek, mire van a legnagyobb szükségük ahhoz, hogy jelentősen javuljon nehéz élethelyzetük.

Alapítványunk önkéntesei minden esetben személyesen is felkeresik a segítséget kérő családokat, és a látogatás alapján pontos esetleírást készítenek. Ezeket az alábbiakban olvashatják.

A honlapunkon megjelenő esetleírásokban a személyek nem a saját nevükkel szerepelnek.

 

 

AKTUÁLIS KÉRÉSEK

 

Teréz

A szülők rendszeresen dolgoznak. Hogy a gyerekek ne legyenek felügyelet nélkül, Teréz és a férje váltott műszakban vannak távol. Két iskolás gyermeket nevelnek nehéz szociális körülmények között. A lakás szinte üres, a meglévő bútorok is nagyon rossz állapotban vannak.

Amit alapítványunktól kértek:
Étkező asztal+ 4 db szék,
centrifuga, 2 személyes kihúzható kanapé, esetleg falfesték. Emellett élelmiszercsomagot, tisztítószereket, ágyneműhuzatot is szívesen fogadna a család.

 

Hajnalka

Hajnalka megélhetési, illetve egészségügyi problémákkal küzd. Cukorbetegséget, illetve májbetegséget állapítottak meg nála, ami miatt diétát kellene tartania. Havi jövedelme 75.540 Ft, gyógyszerköltsége havonta 30.000 Ft. Rezsiköltsége 26.000 Ft havonta. A magas gyógyszer, illetve rezsiköltség miatt élelmezése nem megfelelően biztosított.

Diétás élelmiszercsomagot kért alapítványunktól.

 

Omaid

A 10 éves Omaid négy évvel ezelőtt gyalog érkezett Magyarországra az apukájával Afganisztánból. Azóta a családjuk menekült státusszal él - korábban Debrecenben - ma már Budapesten. Két éve Omaid anyukája és öccse is idekerült, így a család végre egyesülhetett, távol az afgán összecsapásoktól. Azóta megszületett legkisebb fiúk is, és a szülők nagy szeretetben és meleg családi környezetben nevelik gyerekeiket. 

A két idősebb gyerek tökéletesen beszél magyarul, kitűnő tanulók az iskolában, focizni tanulnak. Omaid szemüvege azonban eltört pár napja, és mivel a család nagyon nehéz anyagi helyzetben van, a szemüveg pótlása nem volt megoldható.

Ehhez kértek segítséget az Eranus Alapítványtól.

 

Egy apuka, aki szeretne a gyerekeivel lenni

László négy gyermeke négy éve gyermekotthonba került. Azóta a szülők elváltak, és mindkettejük élete rendeződött. Egymás közti kapcsolatukat is rendezték. A gyermekeket rendszeresen és közösen látogatják a gyermekotthonban, a velük kapcsolatos dolgokat megbeszélik, egyetértésben intézik. László életcélja, hogy gyermekeit otthonában nevelhesse, amiért mindent meg is tesz, pl.: - a felhalmozott 1,6 millió Ft hátralékra 2016 júliusában részletfizetési megállapodást kötött, melyet rendben teljesít; 26 nm-es önkormányzati lakást kifestette, vízórát szereltetett, a főzéshez gázpalackot szerzett. A gyerekek a hétvégét már az édesapjukkal tölthetik, mely a „hazagondozás” első feltétele. Azonban még egy villanybojlerre nagy szükségük lenne, hogy a fürdőszobában a fürdéshez rendelkezésre álljon a meleg folyóvíz. A Családsegítő Központ teljes mértékben László mellett áll, látva eltökéltségét, kitartó erőfeszítését.

László kérése egy  Ariston Fais 80 literes villanybojler, melynek ára 23.990 Ft. A felszereltetést tudja vállalni az édesapa.

 

Tibor

Tibor egyedül lakik 52 m2-es önkormányzati szoba konyhás lakásban. 22.800 Ft-ból él, rokkantnyugdíjas. Szívbeteg, három hete volt műtéte. A gázt kikapcsolták nála. Nehezen mozog, reumás és ízületi problémái vannak. Rezsi kiadásai: 11.100 Ft + 970 Ft. A népkonyhai étkezés lehetőségét nem tudja igénybe venni, mert szinte nem tud járni, nem tudja hazavinni az ebédet. Elromlott a rezsója, így hideg élelmet eszik napok óta, ami amúgy is gyenge egészségének rosszat tesz.

Kérése egy villanyrezsó.

 

Katalin

Katalin egyedül lakik önkormányzati lakásában. A hölgynek kb. 400.000 Ft közös költség tartozása van. Rezsije kb. 50.000 Ft. Nyugdíja 80.000 Ft a levonások miatt. A gázkonvektora elromlott, nem meri bekapcsolni, viszont a lakásban egyre hidegebb van. a Hősugárzó annyit fogyaszt, hogy nagyon magas lenne a villanyszámlája, amit viszont nem képes kifizetni.

Katalin nagy kérése, hogy egy gázszerelő nézze meg a konvektorát, hátha meg lehet javíttatni.

 

Kálmán

Kálmánék tavaly csinálták végig a nagyfiúkkal kapcsolatos svájci műtétet, melyen fiúk 15 órás műtéten esett át. Bár sok helyről kértek, végül nem kaptak semmilyen segítséget hozzá és emiatt a család eladósodott. Még mindig tartozásaik vannak, de a fiú életben maradásához a műtét feltétlenül szükséges volt. Fiuk nappali tagozatos tanuló. Kálmán rendszeres szociális járadékot kap megromlott egészségügyi állapota miatt. Rezsiköltségüket folyamatosan rendezik lehetőségeikhez mérten.

Azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy egy olajradiátorra lenne szükségük, mert nem tudják kellőképpen befűteni a a szobákat és újabb "váratlan" kiadást már kigazdálkodni nem tudnak kevés jövedelmükből.

 

Nóra

Nóra egyedül él, rokkantnyugdíjas. Jövedelme teljes összegét lakhatására költi, albérletben él, gyakran semmi pénze nem marad. A közelmúltban rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála, ez érzelmileg és anyagilag (a magas gyógyszerköltségek miatt) nagyon megterheli. Nemrégiben mindezen problémái mellett megbírságolták, 22.000 Ft-ot kellene fizetnie a végrehajtó felé, részletfizetési kérelmét pedig elutasították. Irén nagyon ügyel arra, hogy alacsony jövedelme ellenére ne keletkezzenek adósságai, ez az egyetlen meglévő tartozása.

A tartozás rendezésében szeretné kérni az Alapítvány segítségét, hogy az a jövőben ne kamatozhasson.

 

Julika

Julika élettársával, és fiával nagyon nehéz anyagi körülmények között él. Nincs állandó munkahelyük, alkalmi munkákkal, és ha adódik részmunkaidős állásokkal próbálják megteremteni a mindennapokhoz szükséges ételt, ruházatot gyermekük számára.

Gázkonvektoruk nagyon rossz állapotban van, legtöbbször be sem gyullad.

Nagyon szeretnék, ha a gázkészüléket egy szakember átvizsgálná, hogy tudják, biztonságosan lehet-e vele fűteni.

 

Hajnalka

Hajnalka nagyon beteg, és szegény. Cukorbetegséget, illetve májbetegséget állapítottak meg nála, ami miatt szigorú diétát kellene tartania. Havi jövedelme 75.540 Ft, gyógyszerköltsége havonta 30.000 Ft, rezsiköltsége 26.000 Ft. A magas gyógyszer, illetve rezsiköltség miatt nem tudja a megfelelő élelmiszereket megvásárolni magának.

Diétás élelmiszercsomagra lenne szüksége, ebben kérné segítségünket.

 

Eszter néni

Eszter néni egyedül él 28m2-es lakásában, rokkantsági ellátásban részesül, ez az egyedüli bevétele. Nagy problémát okoz neki, hogy a konyhájában nincs villany, ezért a szobájából kell egy állólámpát folyamatosan ide-oda cipelnie, ha főzni, mosogatni szeretne.

Nagyon szeretne segítséget kérni a villanyszereléshez, hogy konyhájában is láthasson. 

 

Erzsébet

Erzsébet egyedül él egyszobás önkormányzati lakásában. Sokféle betegsége van és a jövedelme nagyon alacsony. Közgyógy ellátásra nem jogosult. 

Lakása nagyon szerényen berendezett, a konyhai asztala eltörött és nem tud helyette újat venni.

Valójában az élelmiszereken tud csak valamennyit megspórolni.

Alapítványunktól egy kisméretű konyhaasztalt és tartós élelmiszert kért.

 

Magdolna

Magdolna egyedül élt idős, 88 éves édesanyjával mindaddig, amíg másfél éve lánya nála hagyta 5 gyermekét, akiket azóta sem látogat. Magdolna két helyen is munkát vállalva igyekszik mindent megadni a gyerekeknek. A gyerekek közül négyen középsúlyos értelmi fogyatékosok, mindannyian speciális iskolába járnak. A 20 éves Károly betanított munkákat vállal több-kevesebb sikerrel. Amikor van munkája, akkor kicsit fellélegzik a család, mert olyankor a teljes fizetését hazaadja.

Magdolna fizetéséből vonják egy régebben felvett kölcsön részletei, valamint egy BKV büntetés összegét a tetemes kamatokkal. Így a család még néhány hónapig nagyon nehéz helyzetbe került anyagilag.

A család bútorai rendkívül rossz állapotúak, és a mindennapi kiadások mellett végképp semmi másra nem futja. Így kérésük, hogy ha lehetőség van rá, akkor támogassuk őket egy fotelággyal, ágyhuzattal és élelmiszerrel.

 

Karolina

Karolina nehéz anyagi körülmények között neveli három kiskorú gyermekét. Az édesapa egy hónapja nem lakik velük, mivel bántalmazás miatt, a BV intézetben van, elítélték. A jövedelmük jelenleg a családi pótlék. Karolina munkát keres. Volt egy mobiltelefonja, amit férje mindig elvett tőle. Jelenlegi anyagi helyzetükből adódóan telefonkártyát tudott venni, készüléket még nem. Anyaotthonok keresésében segíti a családsegítő szolgálat.

Karolinának nagy segítség lenne egy mobiltelefon készülék, aminek segítségével a munkahely keresés, illetve az anyaotthonokkal való kapcsolat lehetővé válna.

 

Lóránd

Az 56 éves férfi egyedül él, pszichiátriai megbetegedése miatt leszázalékolták. Jövedelmét rokkantsági ellátása alkotja, amiből nagyon nehezen tud megélni. Betegsége nagyon megnehezíti az életét, ügyei intézését önállóan nehezen látja el.

Lakása nagyon leromlott állapotú. Hogy Lóránd javarészt otthonában töltött élete kicsit emberibb, komfortosabb lehessen, fontos lenne a lakás tisztasági festése.

Lóránd a festést ismerőseivel megcsinálja, de minimális jövedelméből nem tudja megvásárolni a falfestéket. Ebben kéri az Alapítvány segítségét.

 

Ambrus

A ma 47 éves fiatalember élsportoló volt, mikor elkezdett fájni a lába, ezért elküldték kivizsgálásra. A hosszas vizsgálat eredményeként Burger-kórt állapítottak meg, mely egy genetikai betegség. A betegség során a hajszálerek külső fala megvastagszik, összenyomja az eret, amelyben így nem tud a vér áramolni. Ennek következtében az oxigénhez, táplálékhoz nem jutó szövetek elhalnak. Ambrus bal lábát 2003-ban amputálni kellett. Tíz évvel később a jobb lábán is jelentkezett a betegség, azt is le kellett vágni. Felesége betegsége kezdetén elhagyta, így javarészt egyedül nevelte fel kislányát.

Ambrus több szakmával is rendelkezik – pl. autófényező, hentes –, de egyikben sem képes dolgozni láb nélkül. Jelenleg rokkantsági ellátást és fogyatékossági támogatást kap. Mindent elkövet, hogy munkát találjon. Agilis, intelligens, tettre kész férfi.

Alapítványunk élelmiszerrel, tisztítószerrel tudta Ambrust most támogatni, azonban ahhoz, hogy járni tudjon, új művégtagra lenne szüksége. Ambrus erre gyűjt, mert ez nélkülözhetetlen az önálló életéhez. 150.000 Ft-ra lenne szüksége.

 

Margit

Margit nagykorú gyermekével lakik együtt egy 28 m2-es, 1 szobás, önkormányzati tulajdonban álló ingatlanban. Öregségi nyugellátásban részesül, amelynek összege 60.860.- Ft / hó. Margit számos egészségügy problémával küzd (mozgásszervi betegség, szív és érrendszeri betegség, pánikbetegség, depresszió). Gyermeke, László a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegápolás Mentőtiszt szakán folytat felsőfokú tanulmányokat, azonban tanulmányait egy korábbi, külföldi pályázat miatt jelenleg szünetelteti. A lakás, amelyben a család lakik sajnos súlyosa fertőzött ágyi poloskával. Anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, hogy egy hatékony poloskairtás magas költségeit megfizessék.

Margit a rovarirtás költségeihez kéri az Alapítvány segítségét.

 

Etelka

Etelka 84.000,- Ft-os nyugdíjából 30.000,- Ft-ot letiltanak banki hitel miatt. Februártól testvére 1990-ben felvett hitelét is neki kell visszafizetni, mivel kezességet vállalt érte. 10 hónapon át 5000 Ft-ot kell törlesztenie testvére helyett. Egészségi állapota miatt gyógyszerköltsége is magas, a közüzemi díjakat és a lakbért sem tudja rendszeresen fizetni, mivel hitel tartozásait szeretné először letudni.

Azzal a kéréssel fordult a családsegítő központon keresztül Etelka az Alapítvány felé, hogy a testvére hitelének 10 hónapos törlesztéséhez egy kisebb összeggel járuljunk hozzá. Hatalmas segítség volna számára, mivel a havi számlák fizetése mellett élelmiszerre is alig futja.

 

Kállai Erzsébet és kisfia

Erzsébet és férje 3 gyermeket nevelnek, és korábbi lakhatási problémájuk miatt a családegyesítést elősegítő Lélek- Programban vesznek részt immár 2 éve. Az anya gyesen van, az apa jövedelme alacsony. A legkisebb gyermek január elején született. Az ő érkezésére a család minden szükséges dolgot be tudott szerezni, ez azonban jelentős anyagi megterhelést jelentett számukra, tartalékuk nem maradt. A középső gyermek Pisti 2,5 éves. Hosszas vizsgálatok után március elején megállapították, hogy autisztikus, anyuka heti 2 alkalommal fejlesztésre hordja a gyermeket. A gyakorlatokat otthon is kell végezniük, amelyhez szükség van speciális fejlesztő-eszközökre.

Amiben kérjük támogatását - Fejlesztő eszközök és tartós élelmiszerek megvételéhez anyagi támogatást.

 

Ibolya

Ibolya 3 gyerek édesanyja és egyedül tartja el a családot. Évek óta nehézségei vannak a lakbér befizetésével és mostanra ez komoly összeggé duzzadt. Ezért részletfizetési kedvezményt kért. Ezt a Hálózat – budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány kuratóriuma elfogadta és megítélt 132.328.- Ft hozzájárulást a tartozás kifizetéséhez. Ibolya önrésze 30.000.- Ft lenne, plusz az aktuális havi lakbér, aminek az összege 18.325. –Ft. 

Az édesanyának jelenleg nincs annyi tartaléka, hogy ki tudja az önrészt fizetni.  Sajnos Ibolya egészségi állapota a sok probléma nyomása miatt megrendült.

A család jelenlegi jövedelme 66.350.- Ft (csp, gyes,) + 10.000.-Ft gyermektartásdíj. Ibolya ebből az összegből kifizeti a rezsit és a gyógyszer költségeket már a mindennapi megélhetésre nem marad, ezért sokszor mérlegelnie kell, hogy mi az elsődleges. Gázszolgáltatás nincs a házban így kénytelen egy szieszta kályhát működtetni, amiben a gázpalackot ebben a hosszan elnyúló hidegben hetente többször volt kénytelen cserélni. Az édesanya családjában nincs olyan támogató személy, akire számíthat.

Elsősorban anyagi támogatásra lenne szüksége a családnak, hogy a lakbérhátraléka megszűnjön és evvel ez a gond megszűnne.

A család azonban bármilyen támogatást és segítséget nagy örömmel fogad. 

 

Dénes 

Dénes párjával és fogyatékos, súlyosan beteg gyermekükkel él krízislakásban. A család maximálisan együttműködő, igyekeznek minden nehézségüket önállóan megoldani. Dénes heti 6-7 napot dolgozik reggeltől-estig az építőiparban. Az utóbbi időben sok betegsége derült ki, tegnap azonban éjszaka vitték be a kórházba, ahol trombózis miatti életveszélyes állapotára tekintettel, azonnali műtétre szorult. A műtét jól sikerült, de újabb beavatkozások vannak kilátásban, továbbá 5-6 gyógyszert és injekciót kell kiváltaniuk. Az anya AKE-t kap, lányuk állapota miatt nem tud munkát vállalni.

Az apa előreláthatólag betegsége miatt ki fog esni pár hétre a munkából, ráadásul a gyógyszerek kiváltása nagyon meg fogja terhelni a család pénztárcáját.

Ebben szeretnének segítséget kérni az Alapítványtól.

 

Norbert 

A 17 éves fiút és két kisebb testvérét az elvált édesanyja egyedül neveli, a család egy egyszobás pici bérlakásban lakik. Norbert hét közben egy informatikai szakközépiskola kollégiumában lakik, így teljes erőbedobással végezheti iskolai feladatait, a szűkös kis lakásban nem lenne hely, ahol zavartalanul tudna koncentrálni.

A családnak abból a kevés pénzből kell megélnie, amit az édesanya alkalmi munkával keres, Norbi kollégiumi étkezésének befizetése nagy nehézséget jelent nekik, ehhez kérik az alapítvány segítségét. Szeretnénk ebben a tanévben a kollégiumi étkeztetések díját befizetni, mely havonta néhány ezer forintot jelent, hogy Norbi ne az éhséggel, hanem a tanulással tudjon foglalkozni.

A 2017-18-as tanévben minden hónapban befizetjük Norbi kollégiumi étkezésének díját. Adományozókat még várunk a második félévre!

Adományozók: Anonim adományozó, Bay Gábor, Czárán Jutka, Forgács Eszter, Grósz Judit, Oláh Panni