Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


B.Zsuzsanna

             
B. Zsuzsanna esetleírás

Zsuzsanna 32 éves intelligens, értelmes, hatalmas akaraterővel rendelkező fiatal nő. Édesanyja nehéz körülmények között nevelte fel három testvérével. Édesapja 7 évig volt börtönben, majd elhagyta a családot. Zsuzsanna édesanyjával és testvéreivel nagyon összetartanak, de mindenki nehéz helyzetben van. Édesanyja Esztergomban él, de jelenleg rákos betegséggel küzd. Testvérei is albérletben élnek gyerekeikkel, így elsősorban lelkileg tudják egymást támogatni.
Zsuzsannánál egy évvel ezelőtt súlyos vérnyomásprobléma jelentkezett. Bár egy év alatt 60 kg-ot fogyott, de sajnos eddig még nem tudták gyógyszereit megnyugtatóan beállítani. Helyzetét tovább nehezíti, hogy míg eddig előre megérezte rosszulléteit, az utóbbi időben váratlan eszméletvesztéssel jelentkezik a vérnyomáskiugrás. Emellett még epe- és szívproblémával küzd. Mindkét esetben szükséges lenne az orvosi beavatkozás, de nem meri, nem tudja vállalni a műtét utáni hat hét lábadozást, az operáció, felgyógyulás költségeit, és fél attól, hogy elmulasztana egy esetleges munkalehetőséget.
Zsuzsanna érettségivel, általános- és dísznövénykertész szakmával rendelkezik (továbbtanulni nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudott). Emellett elvégzett egy valutapénztárosi és ügyviteli OKJ-s, valamint egy számítógépkezelői képzést. Német nyelvből középfokú, angolból pedig alapfokú nyelvvizsgát tett. Öt évvel ezelőttig a vendéglátóiparban dolgozott. Ekkor született meg kisebbik fia, és maradt egyedül a két gyermek nevelésével. Bármilyen munkát elvállalna. 2010. októberéig egy évig szórólapokat hordott ki, azonban lebetegedése miatt felmondták állását. Azóta álláskereső.
Zsuzsanna öt éve neveli egyedül fiait. Laci 8 éves, Szabi 5. Zsuzsa betegsége miatt a gyerekek hetes bentlakásos intézményben vannak hét közben. Laci hiperaktív, ezért speciális iskolába jár. Szabi még ovis.
Négy és fél éve éve él Zsuzsanna fiaival egy egyszobás, komfort nélküli lakásban a VI. kerületben. A lakásban nincs fürdőszoba és WC. Mosogatni is csak lavórban lehet. A földszinten, a kapu mellett van a lakás. Ennek következtében külső, hosszanti fala rendkívül vizes, ami a szobában a tavalyi festés ellenére is jól látható. Az előszobában a fal csillogóan nedves és penészes. A levegő fojtogató. Az egyik ablakot ősszel a lomtalanításkor kívülről betörték. A biztosító megtérítené az üvegezés költségét, de előre ki kell fizetni, amit Zsuzsanna nem tud megtenni.
Jelenleg Zsuzsanna 28.500.- Ft rendelkezésre-állási támogatást kap. A családi pótlékot (29.600.-) a gyerekeket ellátó intézmény kapja. Gyerektartást az édesapa soha nem fizetett. 600.000.- Ft tartozása van Zsuzsanna felé.
A lakbér összege 5.000.- Ft, a gáz díja 15.000.- az áram pedig körülbelül 10.000.- Ft havonta.
A jelenlegi díjhátralék összege: TV 30.000.- (ezt már kikapcsolták), villany 40.000.-, a gázdíj elmaradása pedig 32.000.- Ft. A CSSK az adósságkezelésben nem tud segíteni, mert a rendelkezésre-állási támogatás összege nem elégséges. Az önkormányzat egyszeri, 8.000.- Ft-os segélyt folyósít március hónapban Zsuzsanna részére.

 

Jelen probléma
A legnagyobb problémát Zsuzsanna munkanélkülisége, valamint egészségi problémái jelentik. Mindent megtesz elhelyezkedése érdekében. Jár a családsegítőbe egy héten kétszer, a munkaügyi kirendeltségre, és mozgósította ismerőseit is. Bármilyen munkát elvállalna, csak legális legyen. Nagyon megörült a Ritával történő beszélgetés lehetőségének is. Várja hívását.
A család nehéz életkörülménye több területen is beavatkozást, támogatást tenne szükségessé. Eddig nem jelentett problémát, hogy elromlott a hűtő, mert az ablak között tudta tárolni a romlandó élelmiszereket, azonban ez a lehetőség az idő melegedésével megszűnik. A betört ablak egyrészt a hőszigetelés szempontjából rossz, másrészt balesetveszélyes. Péntektől hétfőig, amikor a gyerekeket Zsuzsanna hazahozza, hárman alszanak egy teljesen széttört, szétesett kétszemélyes ágyon, mely lassan tarthatatlan helyzet. A Fehér Kereszt Alapítványtól egy hónapja kaptak három szekrényt, így a ruhák egy részének gyönyörűen behajtogatva helyet találtak, azonban még rengeteg holmi van a földön, zsákokban felstószolva. A porszívó is elromlott, de Zsuzsanna ezt érzi a legkevésbé égető gondnak.

 

Konkrét kérés
 • Munkalehetőség
 • Ablak     beüvegezése
 • Emeletes, vagy kinyitható fotelágyak a gyerekeknek
 • Szekrény a ruháknak
 • Hűtőszekrény
 • Porszívó
 • Díjtartozások befizetéséhez segítség
 • Lakásba párátlanító
 • Tartós élelmiszer

 

Hatás
Ha Zsuzsannának lenne „biztos” állása, talpra tudna állni. Nagyon erős, hatalmas teherbírású édesanya, aki mindent megtesz boldogulásukért. Nagy szeretettel és odaadással törődik gyermekeivel, akik azonban sokkal jobb körülmények között élnek a hetes bentlakást biztosító intézményben, mint otthon. Ez aggodalommal tölti el az édesanyát. Életvitelükhöz minden segítség fontos, mert annyival is kisebb nyomás, teher nehezedik Zsuzsanna vállára.

 

További lépések
 • Ritának megadni Zsuzsa telefonszámát, majd véleménye után minden segítséget megadni elhelyezkedéséhez
 • Csilláéknak van egy fölösleges porszívója, azt ha lehetséges, odaadhatnánk
 • Az ablaküvegezés költsége 7-10.000.- Ft
 • Emeletes, vagy kinyitható ágyra, hűtőszekrényre lenne szükség, aki tud     ilyet a környezetében, jelezze
 • Jó lenne ha előre be tudnánk fizetni az önkormányzatnak Zsuzsannáék lakbérét 2011. augusztusáig (25.000.- Ft), mert akkor jár le a határozott idejű szerződés, és ha tartozásuk van, akkor van arra esély, hogy nem hosszabbítják meg velük a szerződést. Zsuzsanna egészségi állapota nagyon kiszámíthatatlan, jó lenne, ha legalább ennyi biztonságot tudhatna maga körül.
 • Párátlanítónak     utána kellene nézni, mennyibe kerül, illetve mennyit fogyaszt

 

Budapest, 2011. március 11.

 

ESEMÉNYNAPLÓ

 

2011. március 13.     
- Ritának megírtuk Zsuzsanna elérhetőségét (Dávid A)        
- VIII. kerületből el lehetne vinni ingyen egy kinyitható, kétszemélyes, ágyneműtartós kanapét.
Iláékat meg lehet kérni a szállításra? (Hoffmann A.)
- Hoffmann A. talált egy takarítói álláshirdetést, amit fel is hívott azonnal. A hirdetés még aktuális volt, úgyhogy felhívta Zsuzsannát, és megadta neki a paramétereket.

 

2011. március 16.
Hoffmann A. telefonon megkérdezte Zsuzsannát, hogy felhívta-e a takarítói álláshirdetést. A válasz az volt, hogy azért nem, mert a barátnőjén keresztül egy lapkihordói munkához jutott. Ezzel most átmenetileg pénzhez jut. Szóba került a kihúzható kanapé lehetősége is, aminek nagyon örült.    

 

2011. március 17.
Szauer Csilla tud szerezni egy használható állapotban lévő Lehel hűtőszekrényt. Andrea (D) holnap megkérdezi Zsuzsannát, igényt tart-e erre. Ha igen, akkor Csilláék elszállítják hozzá a jövő héten!!!

 

2011. március 19.
Zsuzsa örülne a hűtőnek. Csilla a későbbiekben egy fagyasztóládát is tud még adományozni. Ez így végképp tökéletes. A szállítást szgk-val a jövő héten megoldjuk (Csilla és DA).

 

2011. március 20.
Csilla elszállította Zsuzsának a hűtőket.

 

2011. március 23.
Andrea (H) beszélt Zsuzsával és abban állapodtak meg, hogy az adományozott kanapét e hó 27-én délután szállítják hozzá egy költöztető céggel. Ugyanekkor Zsuzsa kap az Eranus alapítványtól 10000Ft anyagi támogatást is, amit vagy a betörött ablak üvegezésére, vagy lakbérre költhet. Ugyancsak ekkor aláírja Zsuzsa a Támogatási szerződést is.

 

2011. március 27.
Minden az előzetes megbeszélés szerint alakult: az ágy és a felajánlott pénz (10.000.- Ft) a mai napon már Zsuzsáékhoz került!