Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sz.Tamás

Sz. Tamás esetleírás

Hoffmann Andrea és Mózes Eszter
                  
20 éves fiatalember, aki 9 hónapos korától 2010. júniusig intézetben nevelkedett. Családjától nem számíthat segítségre, anyjával soha nem volt kapcsolata, apja hajléktalan alkoholista. Látogatásunkkor jelen volt Detti nevű barátnője, aki intézetben él, gimnazista. Mindketten értelmes, kedves fiatalok, rendezett életre vágynak.
Az intézet elhagyása után az 1 000 000Ft az otthonteremtési támogatásból kifizette a FIMŰV (Fővárosi Ingatlankezelői Műszaki Vállalkozói) Zrt. tulajdonában lévő XIV. kerületi lakás bérleti díját két évre előre. A szerződés öt évre szól, 2013. júniustól a havi bérleti díjat is fizetnie kell majd (ez jelenleg 40 000Ft/hó). A lakásban távfűtés van és így a rezsi elég magas! A FIMÜV Zrt.-nek a házban illetékes gondnoka tanácsolta Tamásnak, hogy ne írassa a nevére az órákat, így egyelőre számlákat, felszólításokat nem is kap, nem is fizet, tartozásait nem is próbálta rendezni.
Szakmája karosszéria lakatos, érettségije nincs. Rendszeresen nézi a hirdetéseket, e-maileket ír, és a Fővárosi Munkaügyi Központba is bejelentkezett, időnként alkalmi munkával keresett kisebb összegeket.

Jelen probléma
Munkája, jövedelme nincs.
Pontos összeget nem tudott mondani, mintegy 300 000Ft-ra becsüli a felhalmozódott rezsi-tartozását.
Enni és telefonálni barátainál, illetve az ő segítségükkel tud. Kézzel mos. A kutyáját másoktól és egy hentestől kapott maradékokból eteti.
A lakás nagyrészt üres, a konyhában működő tűzhely és szovjet hűtőszekrény, edények, meleg víz van. Egy kölcsönkapott kinyitható ágyon, egy parkettából összerakott asztalon, és egy lomtalanításból összeszedett kanapén meg egy fotelen kívül nincs más bútor, berendezés.
A beépített szekrényből a fiatalok elmondása szerint rovarok (csótányok?) jönnek elő, ez az egész házban probléma, az irtást sem tudja Tamás fizetni (3000 Ft lett volna legutóbb?).

Konkrét kérés
Levelében bútorokat kért (ágyat, 2 szekrényt, tv-t, mosógépet, dohányzó asztalt, 5 polcot, fiókos szekrényt, tv-állványt, 3 széket).
Amikor telefonon, illetve személyesen beszéltünk vele, elsősorban azt kérte, segítsünk állandó munkát találni, szeretné tartozásait kifizetni, saját megélhetését biztosítani.

Hatás
A felajánlott bútoroknak örül, valamennyit szívesen elfogadja, ezek a lakást élhetőbbé teszik.

További lépések
A Szauer család által az alapítványnak felajánlott bútorok szállítása a jövő héten megtörténhet.
Egy régi színes tévét fel tudok ajánlani, a szállításban kérek segítséget (ME).
A XIV. kerületi családsegítővel felveszem a kapcsolatot.
Szükség lenne még egy mosógépre,
hatékony rovarirtásra
legnagyobb segítség egy állandó munka lenne Tamás számára!

ESEMÉNYNAPLÓ

2011. március 10.
Csilla megrendelte a bútorszállítókat márcisus 20-ra, és jelezte Andrea és Eszter felé. Eszter írt Tamásnak, aki válaszolt, és megadta az elérhetőségét. Eszter felhívta a papa élettársát, és jelezte, hogy vasárnap délelőtt lesz a bútorszálítás.

2011. március 15.
Andrea (H) levélben kérdezte Tamást, hogy 20-án biztosan otthon lesz-e.

2011. március 16.
Megérkezett Tamás válasza: otthon lesz és nagyon köszöni a bútorokat!

2011. március 20.
Csilláék egy költöztető céggel Tamáshoz szállíttatták a bútorokat: egy kinyitható kanapét, konyhaasztalt négy székkel, írósztalt székkel, egy szekrényt, szőnyeget és edényeket.  Az adományok átadásánál Andrea (H) is jelen volt. Fényképek is készültek!